Slovenija

O pokojninah se še kar niso zedinili

Ljubljana, 23. 09. 2009 16.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Čeprav so se premier in nekaj ministrov udeležili seje izvršnega odbora DeSUS, da bi našli skupni jezik glede zamrznitve pokojnin, dogovora niso dosegli. DeSUS vztraja, da zamrznitev ni sprejemljiva.

Borut Pahor in Karl Erjavec
Borut Pahor in Karl Erjavec FOTO: POP TV

Premieru Borutu Pahorju in nekaterim ministrom se s stranko upokojencev tudi danes ni uspelo dogovoriti o vprašanju zamrznitve pokojnin. Ministri bodo tako po besedah predsednika DeSUS Karla Erjavca v prihodnjih dneh preučili njihove predloge, zato so tudi umaknili obravnavo proračuna s četrtkove seje vlade.

Premier in ministri, finančni minister Franci Križanič, minister za razvoj Mitja Gaspari in ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs, so se namreč danes udeležili seje izvršnega odbora DeSUS in se pogajali o predlagani zamrznitvi pokojnin. A do dogovora niso prišli, saj DeSUS vztraja, da zamrznitev pokojnin zanje nikakor ni sprejemljiva.

Če plače ne bodo rasle, ni nobenega razloga, da bi bilo treba pokojnine zamrzniti, je po seji izvršnega odbora dejal Erjavec. "Formula usklajevanja je namreč solidarna, kar pomeni, da upokojenci delijo usodo delavcev," je še podaril. Že med sejo pa je zagrozil: "Če bodo koalicijski partnerji vztrajali na zamrznitvi, je konec". Po zasednju izvršnega sveta pa je zagrozil, da v primeru, da bo zamrznitev pokojnin podprta, DeSUS ne bo podprl proračuna za prihodnje leto, s čimer bi lahko pahnili državo v politično krizo.

Pahor in Križanič proti zvišanju stopnje DDV

DeSUS vztraja, da se tudi pokojnine, če bo prišlo do rasti plač v prihodnjem letu, sorazmerno usklajujejo. pogovarjali so se tudi o morebitnem zvišanju stopnje DDV, a kot trdi Erjavec s strani premierja in finančnega ministra ni bilo navdušenja. Kot možnost je omenil tudi zvišanje prispevne stopnje v pokojninsko blagajno, saj je bila ta v zadnjih desetih letih znižana za sedem odstotkov.

Predsednik DeSUS je še povedal, da so v zadnjih dneh odkrili tudi anomalije, ko državna podjetja več let niso prispevala v pokojninsko blagajno, a so bile pokojnine kljub temu izplačane. "Ravno tukaj so te rezerve," je prepričan. Pogover bodo nadaljevali v naslednjih dneh.

Pogačar: Starost za upokojitev prenizka

Direktor direktorata za delovna razmerja in pravice dela na ministrstvu za delo Peter Pogačar pa je pri predstavitvi možnih rešitev pokojninskega sistema v razpravi v organizacije Socialne zbornice Slovenije zagotovil, da se "čez noč ne bo zgodilo nič drastičnega". "Našli naj bi čim širši družbeni konsenz," je še dodal in zatrdil, da je treba zagotoviti vzdržnost sistema tudi za generacije, ki se bodo upokojevale po letu 2020. Med možnimi ukrepi za dosego cilja naj bi bili sprememba sistema valorizacije pokojnin in vzpostavitev rezervnega demografskega sklada.

Pogačar meni tudi, da bi morala biti višje določena starost, pri kateri se lahko posameznik upokoji. Med možnimi ukrepi za dosego tega cilja so zakonsko povišanje polne in minimalne starosti, izenačenje pogojev za pridobitev pravic žensk in moških, povečanje spodbud za daljše ostajanje v zaposlitvi in delna upokojitev, torej kombinacija dela in upokojitve. Glede zaupanja v pokojninski sitem pa je dejal, da je treba mladim povrniti zaupanje vanj, zato je prepričan, da je treba govoriti tudi o medgeneracijski solidarnost.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
24. 09. 2009 07.50
Najpomembneje je, da bivši poslanci in funkcionarji redno preejmajo po 3.000 EUR, to da so jim pa nazaj vzeli že nakazan ergres za dopust in počitek, je pa tipična komunistična gesta.!
profil24ur
24. 09. 2009 07.30
Obdavčijo naj bogate in cerkev, pokojnine pa dvignejo in zamrzujejo!!
SherlockH
24. 09. 2009 07.21
Da so vse bivše vlade bankrotitale pokojninski sistem je dejstvo. Vsekakor je velik del tega pripomogel Desus, ki je s svojim trmastim vstrajanjem ne dovolil resnejših reforem. Še ko je vlada pod JJ zarezala v ta del, je tisti Semolič, ki ga danes ni od nikoder, sklical 4000 avtobusov napolnjenih z rajo in socialističnimi floskulami. Vsi ti so odgovorni za stanje. Razni policaji, politiki, državniki, uslužbenci kakšne specialne javne sfere, ki se šele v penziji razcvetijo ter lotijo resnejšega posla-vsi ti so krivi! Večina jih samo molze že tako prazno malho! Res ne vem, kdaj bodo butalci spregledali, da brez razvoja, torej večanja produktivnosti, ne bo več dolgo kruha in iger. Mar se mora res zgoditi kolaps!? Že tako smo neupravičenp "fasali" to nesposobno vlado, ki samo zadolžuje brez začrtane vizije! Sam sem mnenja, da se bo tisto pogubno leto 2012 v Sloveniji zgodilo mnogo prej. Falanga v društvu F21 se reži, ker oni imajo pač denar v davčnih oazah kljub temu, da javno pozivajo in nesramno lažejo, da verjamejo v zdravo gospodarstvo pri nas. Sory, več kot 3/4 slovencov ima možganski hendikep, da lahko obkroži komunista, ki je venomer le odnašal in nič v kup spravil!
Drago Kurnik
24. 09. 2009 06.14
Bravo Erjavec ne popuščat, lepo piše v zakonu če se ne dviguje plača se tudi pokojnina ne,
killi-123@hotmail.com
24. 09. 2009 05.59
Država,ki polni proračun na račun delavcev in upokojencev, ne pa luksusa in bogatašev medtem pa je sama zapravljiva in požrešna, je obsojena na propad.
Miki Mišek
24. 09. 2009 04.33
če bipenzionisti dobili izplačano samo tisto kar so zaslužili v LUNUHARSKEM KOMUNIZMU bi bila povprečna penzija 100 EUR
muri1
24. 09. 2009 00.26
Zavedajte se,da je denar za penzije že vplačan,samo kje je?Če bi imel sam ta denar,ki sem ga moral dajati državi ,da mi sedaj daje penzijo,bi živel ko lord.
simij
24. 09. 2009 00.18
kaj bo ta erjavc, samo nabira politične točke, pojma nima, folku je treba zrihtat delo, ne pa samo neka nora sociala, kdo bo plačeval davke ko bo pol slovenije brez dela
BorgQueen
24. 09. 2009 00.11
@muri1 Kje bo pa moj denar k ga bom vplačevala 40 let...... Penzije bi bilo potrebno ZNIŽAT!!!! Tistim, ki jih imajo nad 800 €!!!
muri1
23. 09. 2009 23.53
Bravo Erjavec,drži se,mi smo s tabo.Naj nam pametnjakoviči povedo,kje je denar od 40 let,ki smo ga vplačevali.Sedaj pa bi ga radi zamrznili,da bi ga lahko dali vzvišenim zdravnikom ali sodnikom.Bravo Pahor,ščiti one,ki te niti volili niso.
BorgQueen
23. 09. 2009 23.28
jaz imam sosede, ki so šli v penzijo pri 45 letih...penzije majo 1200€....NO KJE JE TUKAJ PRAVICA!!!!!?????
Dejan Zajebancije
23. 09. 2009 22.19
Je pa ja nor Erjavec! Zvišat DDV?!? NOREC! Da bi obdavčil tiste, ki jim itak dajejo penzijo? Nam so znižali plače že delgo tega! Kdaj do pa znižali penzije zaradi "recesije"?? Penzionisti, bodite veseli, da sploh kaj dobite, glede na nastalo situacijo!!!
kosir_maks
23. 09. 2009 22.17
Kahel bo res moral še enkrat, na brušenje v Murgle !!! Ta prvič je šel lansko jesen, ko ni hotel v koalicijo, ker mu niso dodelili obrambnega resorja. takrat je tortura učinkovala !!! bo tudi tokrat ???
b77
23. 09. 2009 21.53
vsi na cesto IN JEJTE KAMENJE
Timpy Xzu
23. 09. 2009 21.42
erjavca je strah da bi zamrznili pokojnine kajti njegova penzija je blizu
bron
23. 09. 2009 21.41
PA ŠE VES DRŽAVNI APARAT TAKOJ CRKNE SLAMA JIM
Jožajoža
23. 09. 2009 21.24
pokojnine izenačit s socialno podporo, to je okoli 220 evrov in ukinitev njihovega potratnega hobija- obisk zdravnika iz navade.
svetaKrava
23. 09. 2009 21.12
desus samo blefira. na koncu bo pristal na vse!
miha040
23. 09. 2009 21.10
važno da bodo ljudje plačevali oz delali dlje zaradi vaše požrešnosti,,kdo preverja golubića in jankoviča ki preko ultre kradeta naš denar, g. kresal starejšo ki krade državni denar in ima nek biznis v zvezi z fizioterapevstvom...pahor pa samo milo gleda...
bron
23. 09. 2009 21.09
PA TA KAHEL SEDAJ MANEVRIRA, DA MALO ZAMEGLI PAHORJEVO NESPOSOBNOST POTEM BO PA SPET VESELO IN NA ŠIROKO NAKLADAL KAKO LEPO JE BITI V VLADI JEST PRAVIM BUTELJ BUTALSKI ŠKODA ,DA IMA DVE GLAVI ENO ,DA PO DRUGI ŠČIJE.