Slovenija

DeSUS korak bližje desnosredinski koaliciji

Ljubljana, 19. 01. 2012 07.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Stranka DeSUS bo začela pogajanja z desnosredinsko koalicijo, vztrajali pa bodo vsaj pri tem, kar jim je ponudil Janković. Erjavec je povedal, da bi bil najraje samo poslanec, a meni, da bi vlada težko delovala, če predsednik stranke ne bi bil del vlade.

Erjavec je ponovil, da je stranka izražala podporo Jankoviću kot relativnemu zmagovalcu volitev, a se je izkazalo, da v tem trenutku "ni sposoben sestaviti vlade".
Izvršni odbor DeSUS je sprejel sklep, da stranka sprejme vabilo SDS, Liste Virant, SLS in NSi za koalicijska pogajanja in za morebiten vstop DeSUS v koalicijo, je po seji povedal predsednik stranke Karl Erjavec. Kot je pojasnil, je pogajalska skupina stranke že sestavljena, pogajanja pa naj bi se začela v petek. S predlogom se je strinjala večina poslancev, en član pa se je glasovanja vzdržal. Erjavec je strankino odločitev označil kot zgodovinsko, ob tem pa poudaril, da so odločali državotvorno.

Erjavec: Vnovičnih predčasnih volitev si ne moremo privoščiti

Prvak stranke DeSUS je dejal, da so trenutne možnosti očitno le še desnosredinska koalicija ali predčasne volitve. V primeru ponovnih volitev kar pol leta ne bi imeli operativne vlade, bonitetne ocene bi še naprej padale in bistveno bi se poslabšal gospodarski in finančni položaj Slovenije, je pojasnil.

V DeSUS so se odločili začeti pogajanja z Janšo.
V DeSUS so se odločili začeti pogajanja z Janšo. FOTO: Aljoša Kravanja

DeSUS vztraja vsaj pri tem, kar jim je ponudil Janković

Pogajalska izhodišča stranke DeSUS so ista kot pri pogajanjih z Zoranom Jankovićem – stranka vztraja pri enem državotvornem ministrstvu ter ministrstvu za delo ali zdravje. Prav tako zahtevajo ustrezno število državnih sekretarjev iz vrst DeSUS. Sam Erjavec bi bil "najraje samo poslanec", vendar pa bi vlada težko delovala, če predsednik stranke ne bi bil del vlade, je pojasnil.

Kako bi lahko predsednik 'razelektril vzdušje v Sloveniji'?

Ker Janković ni zagotovil zadostnega števila glasov podpore za sestavo vlade, bi moral predsednik države Danilo Türk pri predlogu za ime novega mandatarja dati prednost Janši in desnosredinski koaliciji, ne glede na vsa razhajanja in nesoglasja iz preteklosti, dodaja Erjavec. S tem bi Türk po besedah predsednika DeSUS "razelektril vzdušje v Sloveniji". V zadnjih 20 letih namreč po mnenju še ni bilo takšne polarizacije, kakršna je v tem trenutku, dodaja Erjavec.

Tudi predlog za Marka Voljča po njegovi oceni ne uživa zadostne podpore s strani političnih strank, tako da ta možnost "verjetno ni več realna".

'V poslanski skupini smo homogeni'

Erjavec je še poudaril, da so v poslanski skupini homogeni, in napovedal, da bo tako tudi ob prihodnjem glasovanju o morebitnem mandatarju. Zatrdil je, da so bili enotni tudi ob glasovanju o mandatarskem kandidatu Jankoviću. Ob tem je omenil, da je v enem od časopisov v teh dneh prebral izjavo enega nekdanjih poslancev stranke, ki je iz nje nato izstopil, da Erjavec in namestnik vodje poslanske skupine Franc Jurša ob odločanju o Jankoviću naj ne bi glasovala. Zato je Erjavec danes napovedal, da bosta "zaščitila osebno integriteto in sprožila ustrezne postopke".

Spomnimo

V DeSUS so predsedniku Pozitivne Slovenije Zoranu Jankoviću pred morebitnim drugim krogom glasovanja o mandatarju postavili pogoj, naj jim predstavi vse poslance, ki mu bodo v državnem zboru zagotovili večinsko podporo. Ker Janković na današnjem sestanku z Erjavcem tega ni storil, ta pogoj ni bil izpolnjen. DeSUS se je tako odločil za pogajanje z desnosredinsko opcijo.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2938)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jože Zaplati?
24. 01. 2012 17.23
SAJ PA RJAVCA SPLOH NE RABIMO NIKJER JE NAJVEČJI IZDAJALEC UPOKOJENCEV
Jože Zaplati?
22. 01. 2012 14.56
+1
OBVEZNO PREDČASNE VOLITVE V KOLIKOR NE SE BOMO SPOKALI NA ULICE NAJ SE ŠE ENKRAT VIDI KDO JE PRAVI MANDATAR JANKOVIČ ALI ŠVERCAR Z OROŽJEM
Jože Zaplati?
22. 01. 2012 06.54
+1
RJAVEC SI ŽE SEDEL NA STOLČKU Z NEPRAVIMI LJUDMI A HOČEŠ ZOPET POGNIT KAKO DOLGO BOŠ UPOKOJENCE DRŽAL V NEGOTOVOSTI KDO JE REKEL, DA BREZ TEBE NEBI MORALI DELOVAT POJDI K JANŠI SAMO NE BREZ NAŠEGA PRIVOLJENJA SMO VERJTNO MOČNEJŠI KOT VSI OSTALI PUSTI POJDI OD KOD SI SE PRITEPEL V POLITIKO SAJ NE VIDIŠ, DA SE TI ŽE VSI DRŽAVLJANI SMEJIJO KAJ POČNEŠ IN IZSILJUJEŠ NA SLABEM SMO MI UPOKOJENCI TI DOBIŠ PLČO ZA 10 NAŠIH POKOJNIN IN ŠE BOMO IZGUBILI VEČ ČE NAS BOŠ TI VODIL V REVŠĆINO
proletarec1
21. 01. 2012 20.54
+2
KARLA ,JANŠA , POTREBUJE, SAMO ZA GLASOVE,POTLEJ GA BODO PA VEN BRCNILI,PA RUPLA IZ OMARE POTEGNILI. ERJAVEC ,SE NIKOLI NI POTEGOVAL, ZA UPOKOJENCE,AMPAK SAMO ZA SVOJO RIT.
prehlad
20. 01. 2012 17.04
-1
NAROČILO IZ MURGELJ KANTE.
prehlad
20. 01. 2012 17.04
-1
PET STE MI JIH ZBRISAL.
prehlad
20. 01. 2012 17.03
-1
IN KAJ JE SEDAJ
prehlad
20. 01. 2012 17.03
+0
NEVEM ZAKAJ BRIŠETE. KARLO BI KANTE RAZVAŽAL.
prehlad
20. 01. 2012 17.02
+0
kahel bi bil pravi okolski minister bi kante razvažal po murglah
grikos
20. 01. 2012 14.23
+7
v dopolnilo.dokler bo Erjavec predsednik DESUS-a,ga bomo jaz in številni moji prijatelji in znanci,vsi upokojenci minirali.on ni našpredstavnik ampak hlapec,se ve čigav
grikos
20. 01. 2012 14.20
+3
pa kaj ste na 24 ur desno usmerjeni.kar napišem kenslate.če ne prenesete resnice pa ukinete komentarje
resslovenka
20. 01. 2012 13.31
+4
DeSUS razočaranje za volilce njegove stranke. Obračanje po vetru, prevzetnost in pristranost bodo to stranko na naslednjih volitvah drago stali. Računica se mu bo po vsej verjetnosti izšla, od vsega skupaj bo sam pokasiral največ. No ja, vse za ljubi kruhek, čimboljši in čimokusnejši. Upokojenci bomo pa še naprej "cvibah" tolkli!
1adler
20. 01. 2012 11.57
-2
Zoki, Kučan, Turk, Stanovnik so se 91 vsi v luknjah skrivali in navijali za JLA
quogajer
20. 01. 2012 07.25
+9
Gospod Erjavec mislil sem ,da ste vsaj vi drugačni od Janše,Viranta ,novakove in žerjava ampak vidim ,da se tudi vi rinete k janši,saj vam gre samo za ministerske stolčke,pri ljudeh ste tako izgubili veliko podpornikov in še več jih boste ,če greste, k janši.Sem mnenja ,če ne more biti jankovič mandatar,ker je v kazenskem postopku,tudi janša ne more biti.Žalostno pa je da v sloveniji ,predsednik države nima nobene avtoritete več.
OrodniK
20. 01. 2012 12.19
-1
Erjavec gre v koalicijo s tisim, s katerim se je sposoben dogovorit in skupaj funkcionirat! Edino z Janšo je za razliko od drugih uspel zdržat v koaliciji cel mandat!
Shutzstaffen
20. 01. 2012 06.19
+4
Erjavec je oportunist in to mu je labodji spev. Prodal se je za Judežev drobiž reakcionarno-klerikalni kliki.
Alojz Železnik 1
20. 01. 2012 05.34
-3
Erjavec je povedal, da bi bil najraje samo poslanec, a meni, da bi vlada težko delovala, če predsednik stranke ne bi bil del vlade. Pa še res je! Če gospod Erjavec ne postane del vlade, Slovenija takoj zgrmi na dno. Žal smo v takem položaju in smo čisto sami krivi. Kaj pa smo pred tremi leti padli na foro Patria in volili za naslednike rdečih strank!
later
19. 01. 2012 23.34
+4
Korl,Radovan,Grega, za vas so naslednje volitve politični pogreb!!
krnekdoo
20. 01. 2012 00.20
+1
do naslednjih volitev PS ne bo obstajala več
modelx
19. 01. 2012 23.24
+5
Kolr, s tem si si pribil križ k propadu stranke. Tako kot Virant, na naslednjih volitvah dobiš !%.
guna
19. 01. 2012 23.11
-3
Specializirano državno tožilstvo, protikorupcijska komisija in policija se ukvarjajo z Jankovićem. Vsi so namreč prejeli naznanilo suma storitve kaznivega dejanja. Preiskovali naj bi posle z zemljišči, Electo, KLM in tudi posle s Stožicami. . . kdo ugane od kje nam bo zoki mahal s cipra ali iz srbije
Flux55
19. 01. 2012 22.44
+6
Naj se že zaćne delat!. Ljudje bodo kmalu na ulicah, če ne bo sprememb potem bodo pa levo pa desno sam še bežali pred rajo...