Slovenija

Skupaj s stranko DeSUS odhaja tudi Žarnić

Ljubljana, 19. 04. 2011 07.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Izvršilni odbor DeSUS se je soglasno odločil, da po predlogu predsednika Erjavca svetu stranke predlaga izstop iz koalicije. O tem bo svet stranke odločal 6. maja, če bo odhod iz koalicije potrjen, bo odstopil tudi Žarnić.

Po ponedeljkovem odstopu ministrice za lokalno samoupravo Duše Trobec Bučan je predsednik stranke upokojencev Karl Erjavec izvršilnemu odboru DeSUS predlagal, da zapustijo koalicijo. Ta predlog je odbor skupaj s pomembnimi funkcionarji stranke po besedah predsednika strankine poslanske skupine Joška Godca soglasno potrdil. Po besedah Erjavca jih moti predvsem podrejeni položaj stranke v vladi.

Člani Desusa
Člani Desusa FOTO: Blaž Garbajs

Minister za okolje in prostor Roko Žarnić, ki je tako kot Trobec Bučanova minister iz kvote upokojenske stranke, bo po odločitvi sveta stranke – o tem bodo glasovali 6. maja – prav tako podal svoj odstop, seveda, če bo izstop iz koalicije potrjen. "Nisem napovedal odstopa, a v primeru, da bo odločitev sveta takšna, o kakršni se danes govori, bo moj odstop del normalnega postopka," je povedal Žarnić. Dodal je, da se s tem končuje obdobje njegovega političnega udejstvovanja, ki je bilo uspešno, in napovedal, da bo ostal v politiki.

Godec je dejal, da odhod iz koalicije ni bil le Erjavčev predlog, temveč celotnega odbora. Na vprašanje, kaj Erjavec predlaga premierju Borutu Pahorju, je odgovoril, da predčasne volitve. "Manjšinska vlada nima veliko možnosti, da bi zaključila mandat. DeSUS je naredil prvi korak, drugi korak bo moral narediti predsednik vlade," je povedal Erjavec.

Pahor ni prepričal Erjavca

Svet stranke je najvišji politični organ DeSUS med kongresoma in se sestaja po potrebi, najmanj pa enkrat letno. Sestavlja ga 40 na kongresu izvoljenih članov iz teritorialnih organizacij ter člani po funkcijah - predsednik stranke, podpredsedniki, generalni sekretar, predsedniki pokrajinskih odborov, poslanci, ministri in državni sekretarji ter drugi nosilci javnih funkcij, ki so člani stranke.

Še pred sejo izvršilnega odbora se je Erjavec sestal s Pahorjem, s katerim sta preučevala možnosti za rešitev nastalega zapleta, vendar pogovor ni prinesel "nobenega napredka". Govorila sta predvsem o dosedanji vlogi njegove stranke v vladi. Erjavec mu je dejal, da je Slovenija v politični blokadi, in če je eden od načinov za njeno odpravo ta, da DeSUS zapusti koalicijo, bo to tudi storil. "Povedal sem, da se je ta vlada očitno izpela, da ne verjamem, da lahko še kar koli izpelje. Vemo pa, da so potrebne določene reformne spremembe," je poudaril. Pahor je po besedah predsednika DeSUS zaskrbljen. "Vendar to zaskrbljenost delimo vsi. Vemo, da je politična situacija težka, da je Slovenija blokirana. Morda je ravno ta korak DeSUS danes prvi korak k deblokadi te situacije," je še poudaril Erjavec.

Tudi glede pokojninske reforme sta po besedah Erjavca ugotovila, da ni možnosti za zbližanje stališč. Pričakoval je namreč vsaj to, da bi premier skušal preprečiti referendum o pokojninski reformi, ki po Erjavčevi oceni nima velikih možnosti za uspeh. S tem pa se po njegovih besedah postavlja tudi vprašanje opravilne sposobnosti vlade.

Trobec Bučanova: Podpore je bilo premalo

Na ministrski položaj je bila Trobec Bučanova imenovana januarja, včeraj pa je pojasnila, da se je za odstop odločila, ker pri svojem delu nima podpore in ker ima "dovolj neresnic in polresnic" na račun svojega dela. Poudarila je, da jo je Pahor sicer z besedami vedno podpiral, vendar je to za delo ministra po njeni oceni premalo. "Rabila bi širšo podporo, a me je predsednik vlade podpiral toliko, kot mu je bilo dopuščeno," je poudarila. Kot je povedala, sta se včeraj s Pahorjem pogovarjala večkrat in predlagal ji je, naj s svojo odločitvijo počaka. Vendar pa danes meni, da se je odločila prav, ker "če dela ne moreš opravljati tako, da ima dodano vrednost, je bolje, da se svoji funkciji odpoveš".

Trobec Bučanova meni, da se je odločila prav, ker "če dela ne moreš opravljati tako, da ima dodano vrednost, je bolje, da se svoji funkciji odpoveš".
Trobec Bučanova meni, da se je odločila prav, ker "če dela ne moreš opravljati tako, da ima dodano vrednost, je bolje, da se svoji funkciji odpoveš". FOTO: POP TV
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (490)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

simevlado
20. 04. 2011 12.01
stari oziroma Stari-novi to bo spet vse isto statisticno prikrivanje brezposelnosti in gospodarske uspesnosti... na koncu nic novega tonemo in tonemo...
henrik.brodnjak
20. 04. 2011 10.25
Če se g. Bučanovi ne ljubi delat, naj gre na zavod in med brezposelne, ne pa za polno plačo "afne guncat"
henrik.brodnjak
20. 04. 2011 10.19
Ali je Erjavec DESUS. OZiroma ali je DESUS Erjavec. On bi moral odleteti ža takrat, ko je po stranskih vratih vstopil v Slovenijo / ko je ženo "švercal" po službenih poteh/ na povratku iz Anglije. Dajmo upokojenci, znebimo se že tistih, ki se na naš račun redijo in zganjajo neumnosti. Dost vas mamo !!!!
ralu
20. 04. 2011 09.49
Nova vlada, stari problemi.
Allbr
20. 04. 2011 08.54
Politiki so zato, da naredijo iluzijo PIKA
Martin Riggs
20. 04. 2011 07.34
sem za brezvladje jeeej, potem pa da vidimo ko je jači :)
krapezbog
20. 04. 2011 07.20
sem za prikljucitev k italiji bomo imeli vsaj morje
Buena Vita
20. 04. 2011 06.35
SVOBODO SLOVENIJI,SMRT KOMUNIZMU,PARA SIEMPRE
Buena Vita
20. 04. 2011 06.34
AH,NO,MORDA BOMO JOKALI ZA AFERAMI GARAŽNIMI SPEKTAKRI, PREGANJANJU TISTIH KI LOPOVE NAJDEJO V MARMELADI ,NNNNNN
Buena Vita
20. 04. 2011 06.26
GREMO NA VOLITVE,IN TO BANDO SKENSLAJMO ZA VEDNO
Buena Vita
20. 04. 2011 06.25
NIHČE NEBO JOKAL ZA NJIMI,KR NAJ GREDO,ČIM PREJ
Tinka5
20. 04. 2011 02.10
Prava godlja je nastala z vlado, so morda povzročitelji srečni? Vseeno upam, da se bo vse še izkristaliziralo. Nekateri čakajo v zasedi, kot volkovi. Ubogi mi slovenceljni.
prehlad
19. 04. 2011 23.16
KAJ SE OKLEPAJO
prehlad
19. 04. 2011 23.12
KAF SE OKLEPAJO PARLAMENTA . TAKE PLAČE KMALU NEBO.
stromberg
19. 04. 2011 23.11
JA SE STRINJAM,NOVE VOLITVE.SAMO KOGA VOLIT???je vse isti drek,al volimo desne,al leve ni nobene razlike.vsaj za nas rajo ne.
Juzni
19. 04. 2011 23.01
TAKOJ NOVE VOLITVE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Med tem,ko se oni kregajo in se mislijo kako obdrazati vlado ljudje se borijo iz dneva v dan kako bodo preziveli. Kaj nam pomaga,da vlada ostane,ce pa je neucinkovita. Samo skodo delajo. TAKOJ NOVE VOLITVE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
munja1
19. 04. 2011 22.14
Sramotno za Sloveniju
V3SO86
19. 04. 2011 21.48
Lepo lepo da je odstopil še več takih v parlamentu rabimo :)
prehlad
19. 04. 2011 21.13
KAR NAJ AFNE GUNCAJO.
prehlad
19. 04. 2011 21.11
HA HA BURLESKA.