Slovenija

Desna roka policije

Ljubljana, 26. 03. 2008 19.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Petra Čertanc
Komentarji
18

Občinski redarji bodo imeli več pooblastil. Lahko vas bodo pregledali, kršitelje pa tudi pridržali.

Občinski redarji bodo imeli več pooblastil. Lahko vas bodo pregledali, kršitelje pa tudi pridržali.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

potapi@email.si
27. 03. 2008 15.02
Najbolši da mestne redarje pošljete na varovanje v diskoteke in da prevzamejo vlogo varnostnikov,ker imajo večja pooblastila kot varnostniki,da se o plači ne menimo.
sasop1@hotmail.com
27. 03. 2008 14.43
Bravo Hinko. Dobro si to povedal. Megla Ni panike malo me je pičilo, ker sem sam aktiven gasilec.
fakr@email.si
27. 03. 2008 14.22
Kako te pa lahko pravno napade?:)
hinko.murovec@siol.net
27. 03. 2008 14.07
Hm, vse v redu. Toda . Za taka pooblastila bi po moji butasti logiki moral človek izpolnjevat kar nekaj zelo važnih pogojev. Pregledovanje osebe ali vozila s strani recimo varnostnika na območju varovane ustanove je eno, gre za takorekoč privatno - zasebno ozemlje ali samo stavbo z zasebnim - privatnim lastništvom vsega kar se tam nahaja. To nekako upraviči nadzor nad sumljivim početjem posameznika, kot tudi določeno omejevanje pravice gibanja in odrejanja oblike obnašanja. Kako bo neustrezno izobražena oseba ( tečaji so za tako široka pooblastila absolutno premalo ) znala pravilno ocenit stopnjo recimo ogrožanja, kako bo revež, ki ima težave z pisanjem listka za nepravilno parkiranje ustrezno in kredibilno nastopil v primeru hujše kršitve. Kdo bo dejansko odgovoren za tako oslarije in bedarije, ki jih bodo ti " možje in žene " postave počeli. Župan , Policijska Uprava, ali kdo tretji, ki enako ne bo vedel kaj je zakonito. Zelo dobro vem, da se je in se še, za prave stranke kazni -listki za napačno parkiranje stornirajo za ceno pijače, proti usluge ali kar tako, ker je pač dober znanec. Ali ne bo to prava zlata jama za izvajanje šikaniranja nezaželjenih in protežiranja pravih. Že v primeru policistov je vse preveč gledanja stran , ko se pravi pelje pre hitro, sedaj bo še veliko huje. In ne kot zadnje, ti " mestni šerifi " so dobro poznani večini , ki se vozi in hodi po Ljubljani, tega se zavedajo tudi sami in glavo stavim, da si ne bodo upali ukrepat proti tistim , ki so takih ukrepov najbolj vredni. Najebali bodo reveži, ki se bodo znašli v Ljubljani slučajno, Ljubljanski " mačoti " pa se bodo tem " uradnim " osebam režali v brk. V vsakem primeru mora za taka pooblastila človek pridobiti ustrezno izobrazbo , biti psiho-fizično sposoben in imeti ustrezen tako nadzor kot suport. Z tem uvajanjem lokalnih šerifov samo potrjujemo dejstvo, da po vseh nezakonitostih v zvezi z varnostnimi službami in nesposobnostjo Ministrstva naredit red uvajamo še eno podobno obliko , ki bo nudila še dodatne možnosti raznim sadističnim norcem, da se bodo lahko legalno in zakonito izživljali nad narodom. Stavim, da Ministrstvo v primeru, ko bo nastalo dobesedno sranje zopet ne bo nič krivo in bo moralo biti vsaj par mrtvo pretepenih preden bodo ugotovili, da so zopet naredili neumnost. LP
megla007
27. 03. 2008 13.37
sasop1 | 27.03.2008 | 09:14 Glej. Gasilce sem dal samo za primerjavo, ker ko jih pokličejo iz dela (prostovoljce), grejo ti resnično pomagat ljudem. Rezervne policiste bojo pa klical, po možnosti, iz šihta, za umirjanje kakih fuzbal huliganov, da bojo imeli redni policisti malo več prostih rok in se zgovarjal, da niso oni tepl, ampak prostovoljci. Tako bo rednim policistom ostala služba, pomočnike bojo pa ven iz policijskih vrst zabrisal, po možnosti.
sasop1@hotmail.com
27. 03. 2008 13.01
Ja pa še to. Se strinjam z nekaterimi komentarji, ki govorijo kako lahko človek, ki ima OŠ in 3 mesečni kvazi tečaj dobi taka pooblastila. Še policaji so postali večinoma eni navadni prestrašeni loleki, ki si ne upajo niti pogledati kriminalca. Pravi policaji so tisti, ki so dali skozi šolanje na akademiji. Ti so vzbujali spoštovanje že s pogledom. LP
sasop1@hotmail.com
27. 03. 2008 12.57
Luka Te redarčke poznam in ti povem, da so vsi pijančki. OK eden ni, vendar je ta butast kot noč. Enkrat se je izdajal celo za kriminalista inod mene zahteval, da naj mu dam travo. Seveda sem se iz njega samo smejal, saj se je pripeljal z kolesom do mene in mi kazal neko kartico, ki je pa v temi nisem prepoznal.
dzver
27. 03. 2008 12.10
ker mislim, da niso šli vsi redarji na usposabljanje, me zanima kako jih ločit.
parefin@yahoo.com
27. 03. 2008 11.34
To je odlicna stvar! Samo kaj ti to koristi ko je pa teh redarjev samo v celi ljubljani toliko da jih lahko na prste prestejes, bolj malo bo to razbremenilo policiste. Samo v tem vidim nekaksen zacetek mestnih policij, ampak razvoj bo trajal se kaksnih 20+ let.
hrcekmuri
27. 03. 2008 11.24
SAMO,DA JIMPOMEMBNOST NE BO STOPILA V GLAVO KOT VSAKEMU,KIMISLI DA JE NA VRHU KUPA
Adolph
27. 03. 2008 11.06
VASKI ZANDARJI ????? Kdo si je pa to izmislil? Se vec korupcije si ni mogoce zamisliti ! ! ! ! Prijateljjem in sorodnikom se bo pogledalo skozi prste,Tujim se bo grdo pisalo,cisto po avstrijskem modelu . . .
sasop1@hotmail.com
27. 03. 2008 09.14
Heh kaj si še ne bodo izmislili. Če meni pomaha kateri redar z loparčkom se bom ustavil in u ga ukradel pa pol naj maha z lulekom. LOOOL koji cepci. Megla0007 prostovoljno gasilstvo ima v Slonveniji že več kot stoletno tradicijo in ga ne mešaj z policaji in temi redarčki, ki so po večini vsi pijančki. Sam živim v Prekmurju, kjer je edina poklicna gasillska brigada v MUrski Soboti, ki pa ni zmožna zagotavljati požarne varnosti v celi regiji. Brez prostovoljnih gasilkih društev, ki vsako leto uspešno posredujejo pri različnih situacijah bi lahko v časopisih bral o marsikateri katastrofi. LP
izbruh@gmail.com
27. 03. 2008 08.26
Kolikor vem ta model deluje v marsikateri normalni državi.
goso
27. 03. 2008 03.20
S temle si je pa nekdo zapečatil volitve. Policijska država pa ne bomo. Pa še pokvečena.
matjaz.jah@gmail.com
26. 03. 2008 23.43
To vse skupaj se mi zdi ena vlka katastrofa!!!!! Aja pa ne pozabite vsakemu izdelat 50 vizitk da jih porazdeli med prijatelje! lp, p.s. policaj z 6 mesečnim izobraževanjem v tacnu ni sposoben vse naredit po zakonu(po pooblastiih) kaj še le toti s tremi meseci, če bi jaz lahko tukaj posegel zraven bi ti policisti ki so se šolali v tacnu bili pomočniki policista....(TAKRAT BO TUDI POKLIC POLICISTA BOL SPOŠTOVAN-seveda tistega ki je hodil v visoko šolo).
megla007
26. 03. 2008 22.07
Kaka razbremenitev policije? To je kvečjem rekrutiranje novih delovnih sil policije. Se vidi, da so komandirji pod pritiski in se jim jebe za delo policijskih postaj in podrejenih. Saj ima vsak lopov oz. "stari znanec policij" svoje pravice. Vsi pa na svoje dolžnosti pozabljajo. Ker pa po odhodih policistov iz policijskih vrst prihaja do primanjkljaja, pač zadeve rešujejo s takimi bednimi rekrutacijami. Kot tista, da bojo usposabljal pomožne policiste, da jih bojo v primeru tekem lahko rekrutirali. Kot prostovoljne gasilce, ko grejo gasit iz rednega dela. :S BOLANO. Najbolj je pa smešno to, da so do sedaj lahko tud s policijo sodeloval. Brez policijskih pooblastil. ONLY IN SLOVENIJA
mrhe2003
26. 03. 2008 21.36
Dobro. Razbremenitev policije, ki bo lahko bolje in hitreje opravljala druge naloge. Mislim, da gre tu predvsem za to, da se policijo razbremeni. Morda je res malce nerodno edino to, da bomo sedaj še bolj pod kontrolo - vendar varnost mora biti na prvem mestu!