Slovenija

Tožbe zaradi vinjet?

Ljubljana, 22. 05. 2008 14.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropski avtoklubi so zaradi uvedbe vinjet Sloveniji napovedali tožbo. Na prometnem ministrstvu so jo označili za brezpredmetno.

Evropsko interesno združenje voznikov avtomobilov (EAC) s sedežem v Bruslju zahteva zaustavitev postopka uvedbe polletnih vinjet za osebna vozila na slovenskih avtocestah. Nasprotuje predvsem temu, da bo treba tudi v primeru le enkratne vožnje po slovenskih avtocestah obvezno kupiti polletno vinjeto po ceni 35 evrov. Šele z letom 2009 bodo na voljo tudi celoletne vinjete po ceni 55 evrov, na svojih spletnih straneh pojasnjuje avtomobilski klub Auto Club Europa iz Nemčije, eden od članov EAC.

Slovenija bi morala nemudoma uvesti desetdnevne oz. mesečne vinjete, predlagajo v združenju EAC.
Slovenija bi morala nemudoma uvesti desetdnevne oz. mesečne vinjete, predlagajo v združenju EAC. FOTO: POP TV

V združenju EAC takšno ravnanje razumejo kot kršenje temeljnih evropskih pravil ter načela enakopravnosti. Vozniki avtomobilov ne bodo imeli nobene možnosti izbire med časovno omejenimi vinjetami, kot je denimo to običajno na Madžarskem ali v Avstriji. Spričo te očitno "nepravične metode" pri načrtovani uvedbi vinjet bi se morala v interesu uporabnikov odzvati tudi Evropska komisija ter Slovenijo "spraviti k pameti", menijo v združenju.

V EAC se je aprila lani združilo pet avtomobilskih klubov iz Nemčije in Avstrije, ki zastopajo skupaj 2,5 milijona članov.

Ob tem so v EAC še spomnili, da je tudi Avstrija šele na zahtevo Evropske komisije uvedla desetdnevne vinjete, pa čeprav ima tudi dvomesečne vinjete. Slovenija bi se morala zgledovati po tem primeru ter prav tako nemudoma uvesti desetdnevne oz. mesečne vinjete, predlagajo.

V združenju bodo v primeru, da postopek uvedbe vinjet ne bo zaustavljen, razmislili o vložitvi skupinskih tožb v imenu prizadetih članov.

Ministrstvo: Ne kršimo evropske zakonodaje

Na prometnem ministrstvu zatrjujejo, da z uvedbo le polletnih in letnih vinjet Slovenija ne krši evropske zakonodaje. In da pritožbe evropskih klubov voznikov na odločitev o cestninjenju ne morejo vplivati.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (137)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

starasablja
24. 05. 2008 21.47
Spet bom umazal steklo že z drugim lepilom. Je to nabijanje predvolilnih pik? V novem slovarju tujk pomeni VINJETA dovolilnica za vinjene ministre in njihove sekretarje.
SEJ BO
24. 05. 2008 10.00
JA JANŠA RABI DENAR,KER MU NI USPELO PRODATI VSA PODJETJA,KI JIH JE IMEL V NAČRTU...HA,HA,HA,HA,HA,HA,HA,HA,HA,HA,HA...
andrej.kamenik@siol.net
24. 05. 2008 00.21
pa kaj ste cisto zmešani 20e 7 dnevno vinjeto !!!!!!!!!!v Avstriji pa imajo 10 dnevno 7 pa še neki lepo vas prosim kje vam je logika pa majo dosti več km ac kot pri nas pa še to je eno samo gradbišče vsako letro kr naprej v največji sezoni popravljajo te smrtonosne AC pa lp
LazniviZares
23. 05. 2008 21.28
Pristasi vinjet kupite si jih vasj enih 5 ker tako poceni nebodo nikoli vec,drugo leto minimalno 50 % vec. Tujci ze izdelujejo brosure kako prevoziti to balkansko vas pohno luknjastih in spolzkih cest brez vinjete,gps naprave pa europejci imajo ze v vsakem avtu.
killi-123@hotmail.com
23. 05. 2008 20.00
Lep pozdrav. Ni lepo kritizirati,če se ne prepričate. Polna usta so vas ,tiste ki branite tujce. Je kdo v Avstriji vprašal nas, Slovence,ali nam odgovarja njihova cena? Ali v Italiji ter Švici? Noben. Zato tudi nam mi treba!!!!!!!!! Sicer pa stane sedanja cestnina od karavank pa do Hrvaške meje cca 20 EU. Se pravi povratna 40EU, to pa je več ,kot stane polletna vinjeta. Mar naj še za njih plačujemo? Kdo je do nas toleranten, ko se vozimo po tujini? Spomnite se , kaj so nam Avstrijci delali, ko smo se vračali domov. Tudi avtoradije so nam jemali, če nismo mogli plačati zasoljenih kazni.
Iggy Q
23. 05. 2008 16.41
Kakšni kreteni smo mi. Že itak smo neka eksotika, turist zaide v našo dolino Šentflorjansko po naključju, mi pa še ocepimo 35€ za polletno vinijeto. Kaj bo en tujec plačeval toliko denarja za par kilometrov avtoceste (to je več kot 8000sit)? In gre recimo prek Slovenije na Hrvaško, ali pa iz Avstrije do Maribora. Ne se hecat, nujno mora biti še tedenska ali 10 dnevna vinjeta. Res upam da bodo tuji avtoklubi dosegli, da se bodo naši kreteni spominili dati še vinjeto za krajši čas. A mi lahko kdo pove kdo je tisti teleban, ki je rekel da krajših od polletnih vinjet ne bo? Hočem njegovo ime, ne zdaj vlada, Janša itd. Kdo konkretno????
soaring@email.si
23. 05. 2008 15.01
Naj uvedejo 7 dnevne vinjete po ceni 20EUR. Tujci, ki gredo na morje za več kot 1 teden bodo morali zato kupit 2 tedenski vinjeti. Mislim, da bodo vsi raje kupili tisto za pol leta.
konstantinopel
23. 05. 2008 14.13
Vinjete podpiram, škoda da jih niso uvedli že pred tremi leti, ko so ukinili registracijske nalepke!
Ranunculus
23. 05. 2008 13.15
Dragi moji farani. Vedno psujete čez druge, kot da ste nezmotljivi in edini pametni. Vas pri verouku in pri nedeljskih poučevanjih niso ničesar naučili? Spomnite se Gospodovih besed iz Matejevega evangelija: Ne sodite, da ne boste sojeni! S kakršno sodbo namreč sodite, s takšno boste sojeni, in s kakršno mero merite, s takšno se vam bo merilo. Kaj vendar gledaš iver v očesu svojega brata, bruna v svojem očesu pa ne opaziš? Ali kako moreš reči svojemu bratu: ›Pústi, da vzamem iver iz tvojega očesa,‹ če imaš sam bruno v očesu? Hinavec, odstrani najprej bruno iz svojega očesa in potem boš razločno videl odstraniti iver iz očesa svojega brata.
exim@t-2.net
23. 05. 2008 12.58
komentarji -istih so si res podobni kot jajce jajcu: osmešiti vlado in JJ na vsak najpodlejši način. In pri tem se te reve ne zavedajo, da delajo JJ veliko uslugo, kajti življenje in dejanja govorita v prid odločitvam, ki jih sprejmejo na vladi. Tudi vinjete so odlična odločitev. Če že zaradi nič drugega, pa zato, da se -isti razpišejo o tej temi. Za umret' od smeha!!
mucaMarty
23. 05. 2008 11.14
Pahorček ti si navadna dalmatinska domača žival. Mešaš politiko z cestami!!!! Halo brihtič!!!! Jaz sem tovariš in bom ostal, kupil bom vinjeto pa če jo bom rabil ali ne , avtoceste je potrebno plačevati kakor koli že. Vsem ki toliko jokate čez vinjete pa saj vas nihče ne sili da jih kupite, vozite se še naprej po starih cestah in kupujte gorivo in uničujte avtomobile. Jodlarjem in Švabom pa ustrezite, dajte jim 10 dnevne vinjete po 20€ in bo problem rešen.
ivang
23. 05. 2008 09.06
ja re 10 dnevno vinjeto bi bilo pametno.
furko
23. 05. 2008 08.32
"Cena vinijete je prav tako zelo ugodna" Ma za take slabe ceste pa stalna dela na teh cestah, kako si upajo omenjat vinjete. Pri vsakem zavarovanju zraven plačamo še za ceste, zdaj boš še enkrat tolk plaču za vinjeto, gužva pa ceste bodo pa isti smorn. Potem bo se kak ministr odstopu in kmalu bo referendum, po tem pa uvedba vinjet na ze obstojece vinjete. Ja pa ko se bos vozu s kolesom bos tut neki prispevu, prej k slej. Place pa ne bodo sle gor pa da se j**
exim@t-2.net
23. 05. 2008 08.26
smash2004: ja drobiž v primerjavi s stroškom mobija, ki ga plačaš na mesec. Zato zapri go..., proklet kreten! No, upam da vidiš svoj odsev v ogledalu, saj sem ti vrnil z isto mero žalitve, kot si si jo privoščil ti.
Torpedo
23. 05. 2008 08.05
palhi75: kakšen drobiž proklet kreten
hinko.murovec@siol.net
23. 05. 2008 07.57
Tožba je brezpredmetna , ker bo itak plačal davkoplačevalec in ne nesposobneži v vladi. Tovornjake z lokalnih cest ne bo nihče spravil, ker je zaslužek z " mižanjem " večji od dobička, ki bi ga plačevanje avtocest prineslo, seveda gre za zaslužke pod mizo , ono drugo se izgubi v proračunu. Reda v Sloveniji ne bo nikoli, je preveč požrešnih, lenih in vsi bi bili šefi, so pa tudi vsi šefi podkuplivii geniji in vidijo le sebe. Naj živi demokratična - pravna -svobodna Slovenija . LP
Covidus
23. 05. 2008 07.54
Avstrijci, pa Nemci so najbolj škrti narod na svetu!
Uroš Palhartinger
23. 05. 2008 07.42
Vinijete so za veliko večino uporabnikov odlična zadeva. Cena vinijete je prav tako zelo ugodna, cena vinijete pa za prihodnje leto pa je odvisna od prihodnje vlade, katera koli že bo. Pritožujejo pa se tako ali tako samo Ljubljančani, ki pa imajo vse pri roki. Na morje pridejo v sedanjem sistemu za drobiž, za razliko od zapostavljenih MS, MB, SG... Sedaj pa se ob to izenačilo.
sasko-1
23. 05. 2008 07.34
Vsekakor bi morale biti tudi 10 dnevne vinjete,kot so narimer v Avstriji. Kar me pa najbolj moti,me to,da ne moremo nikakor urediti tega,da bi šla vsa tovorna vozila katera morajo iti na avto ceste tudi šla. Mislim,da bi policija morala biti bolj stroga do teh voznikov,oziroma lastnikov teh vozil,saj na račun kršenja cestnih pravil pospravijo denar v lasten žep in si s tem ustvarjajo dobiček od katerega država nima nič.
BarMega165346
23. 05. 2008 07.07
pa se je le našel en pameten da bo malo pometel po slovenskih glavah zakaj bi kupovali letne vinjete ali polletne če gremo enkrat v letu po avtocestah drugače pa jih ne uporabljamo naj nam ponudije tudi mesečne vinjete pametno pametno