Slovenija

Depala vas: Smole potrjuje navedbe v Mladini

Ljubljana, 05. 08. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Intervju v Mladini z nekdanjim pripadnikom specialne brigade Moris, Vojkom Smoletom, je sprožil burne odzive. V torek je spregovoril tudi za našo televizijo in potrdil navedbe, izrečene v Mladininem intervjuju.

Vojko Smole
Vojko Smole FOTO: POP TV

Vojka Smoleta je v pogovor za našo televizijo prepričal nekdanji poveljnik specialne enote policije Vinko Beznik, ki pa na vprašanja ni želel odgovarjati. Smole je na vprašanje glede verodostojnosti intervjuja v Mladini, dejal, da je šlo za pravi intervju, in da ga je podal en teden, preden je šel na dopust na morje. Smole je povedal, da ga je po izidu Mladine res poklical Tone Krkovič. "Vojko mi je takrat zatrdil, da on ni dal nobenega intervjuja, pač pa da se je samo nekaj pogovarjal" je v sporočilu zapisal Krkovič. Smole je prepričan, da ga je nekdanji poveljnik brigade Moris snemal, kar je nezakonito. O morebitni tožbi bo Smole razmislil, verjetno pa se bo zanjo odločil. Krkovič je snemanje zanikal in dejal, da si je vsebino pogovora natančno zapisal. Po njegovem je Smoletov intervju posledica užaljenosti, ki jo je nekdo izkoristil tako, da je Vojko Smole lagal po naročilu, tudi o stvareh, kjer ga sploh ni bilo zraven. V zvezi z načrtovanim državnim udarom je dejal, da več o tem vedo v takratnih višjih vojaških krogih. "Kjer sem bil prisoten, sem videl, da so se dogajale sumljive situacije, različni sestanki, manevri... V te zadeve pa je bil takrat vključen ožji krog, strogo zaupljiv Krkoviču in Janši," je še dejal Smole.

"Na dan Depale vasi se na obrambnem ministrstvu ni dogajalo nič posebnega, vse je bilo enako kot ostale dni. Obtožbe o pripravah na državni udar so smešne, saj so bili bolj usposobljeni fantje oziroma glavnina enote s poveljniki prav takrat v Ameriki na veliki vojaški vaji," pravi nekdanji pripadnik Voma, Darko Njavro.

Smoletov intervju je sprožil burne reakcije, večina vpletenih je vsebino zanikala. "To je njihova popolnoma normalna gesta in normalno je, da se bodo branili. Trdno stojim za tem, kar sem izjavil. Vse lahko argumentiram, lahko grem tudi na poligraf z Barbaro Brezigar. Njej sicer nisem hotel škoditi, niti politično niti nikakor drugače. Želim samo, da se stvari enkrat dokončno razčistitijo," pravi Smole.

Darko Njavro
Darko Njavro FOTO: POP TV

Kljub temu, da je Smole svojo resnico pripravljen dokazovati tudi na poligrafu, Njavro trdi, da Smole laže. "Da Smole laže, lahko dokažemo s tem, da je imel v tistem času spremstvo, da ga omenjenega dne sploh ni bilo v Ljubljani, tako da se ni mogel srečevati z Brezigarjevo. V soboto je bil celo na eni poroki v Trebnjem, tudi dan prej je imel spremstvo naših varnostnikov. Na poligraf pa smo pripravljeni iti tudi mi, če bi bilo treba dokazati," pravi Njavro.

Smoletu se zdi snemanje, kot kaže primer Krkovič, sporno. Obstaja pa tudi dokaz, magnetogram pogovora med Smoletom in Smolnikarjem, kjer se pogovarjata o tem, kdaj bo Janša padel in tudi o Smoletovi obljubljeni novi službi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni