Slovenija

Denis Oštir za CNN: 'Dobili smo čas, a na ulicah ni videti veselja'

Ljubljana/London, 30. 05. 2013 12.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na največji svetovni informativni televiziji CNN so znova gostili urednika oddaje 24UR Denisa Oštirja. Voditelja je zanimalo, ali bo Slovenija kos vsem navodilom Evropske komisije. Oštir je slabe bančne dolgove gledalcem ponazoril kar z zrni čičerike.

V oddaji Richarda Questa so tudi tokrat gostili urednika oddaje 24UR Denisa Oštirja. Zanimal jih je predvsem odziv Slovenije na navodila iz Bruslja.
V oddaji Richarda Questa so tudi tokrat gostili urednika oddaje 24UR Denisa Oštirja. Zanimal jih je predvsem odziv Slovenije na navodila iz Bruslja. FOTO: CNN

Odločitev Evropske komisije, da Sloveniji dodeli še dve leti časa za reševanje svojih problemov, ni pritegnila le slovenske javnosti. Včeraj so namreč glede stanja v naši državi in novih evropskih priporočilih govorili na največji svetovni informativni televiziji CNN. V oddaji Richarda Questa so tudi tokrat gostili urednika oddaje 24UR Denisa Oštirja.

Voditelja oddaje Maxa Fosterja je najprej zanimal odziv Slovenije na opozorila komisije, da mora očistiti bančne bilance, izvesti ustrezno privatizacijo, rešiti problem prezadolženih podjetij, nadaljevati javnofinančno konsolidacijo, izboljšati konkurenčnost ter še naprej reformirati pokojninski sistem in trg dela.

Oštir je slabe dolgove slovenskih in evropskih bank ponazoril z zrni čičerike.
Oštir je slabe dolgove slovenskih in evropskih bank ponazoril z zrni čičerike. FOTO: CNN

Oštir je odgovoril, da po besedah predsednice vlade Alenke Bratušek, ki je bila nekaj trenutkov pred tem tudi gostja v oddaji 24UR, vlada ne misli, da so bila navodila komisije preostra. Ponovil je njene besede, ko je pred mesecem dni dejala, da je vse, kar Slovenija potrebuje, čas. "Dobili smo čas, je dejala, a na ulicah ni videti množic, ki bi poskakovale od veselja. Zakaj? Dve leti ni dovolj za izpeljavo vseh reform, ki morajo biti izpeljane. Reforme, ki morajo biti narejene, pa bodo tudi zelo trde, še posebno za slovensko prebivalstvo," je dejal.

Fosterja je nato zanimalo, ali se bo vlada lotila privatizacije določenih državnih podjetij, česar si želi tudi komisija, najverjetneje pa tudi investitorji. Oštir je odgovoril, da se reforme, ki so bile napovedane, še niso zgodile. "Kar se je zgodilo, je to, da bomo prvega julija priča dvigu DDV. Vlada je dosegla dogovor z javnim sektorjem glede znižanja plač in nekaterih stroškov. Temu bomo priča v drugi polovici tega leta. Glede privatizacije pa vlada trdi, da želi prodati okoli 50 državnih podjetij, med katerimi so velika telekomunikacijska podjetja, letalska družba, letališče in nekatera druga, a pri tem ni jasno, kdaj in koliko denarja namerava s tem pridobiti," je dejal.  Kot pravi, vse to skupaj in tudi dejstvo, da ni videti nobenih rezultatov, povzroča primanjkljaj v višini milijarde evrov, in to le v prvih petih mesecih tega leta. "Do konca leta so načrtovali primanjkljaj v višini 1,2 ali 1,3 milijarde, mi pa smo že zdaj na skoraj 80 odstotkih načrtovanega primanjkljaja. Nekaj drastičnega se bo moralo zgoditi, če želimo preprečiti težave," pravi Oštir.

Denis Oštir, urednik oddaje 24UR
Denis Oštir, urednik oddaje 24UR FOTO: CNN

Na vprašanje, ali meni, da bomo uspeli v bančnem sektorju doseči večjo transparentnost in ugodili navodilom komisije, je Oštir odgovoril pritrdilno. "To se bo definitivno zgodilo," je dejal. Najbolj ostri so bili po njegovih ocenah ravno dvomi Bruslja glede verodostojnosti ocene Banke Slovenije, da bo za dokapitalizacijo bank dovolj 900 milijonov evrov. "So nekateri koraki, ki smo jih naredili. Vzpostavljena je bila slaba banka, ki bo najverjetneje julija sprejela okoli milijardo dolgov z ramen dveh največjih bank. A to ne bo dovolj," pravi in dodaja, da ocenjujejo, da bi morala slaba banka v celoti sprejeti okoli 3,3 milijarde evrov slabih dolgov.

Oštir slabe dolgove bank ponazoril z zrni čičerike

Oštir je nato zadevo ponazoril z zrni čičerike. V eni roki je držal eno samo zrno, ki da predstavlja 3,3 milijarde slabih dolgov, o katerih se tako glasno govori, v drugi roki pa je držal vrečo čičerikinih zrn, ki da ponazarja bilijon slabih dolgov vseh evropskih bank. "Zdaj vsi govorijo o tem malem zrnu čičerike, ki predstavlja 3,3 milijarde evrov dolgov, ne govorijo pa o velikem slonu v prostoru," je dejal. Treba bo ugotoviti, zakaj prihaja do tega, pravi in dodaja, da se tudi v Sloveniji banke ukvarjajo predvsem s tem, kako bi prišle do dodatnega kapitala, in ne toliko s tem, da bi denar dale tja, kjer je potreben. "V Sloveniji je kup podjetij, ki nujno potrebujejo kapital, a ga ne morejo dobiti. Priča smo bili številnim stečajem podjetij, ki so potrebovala 2, 5 ali morda 10 milijonov evrov posojila, a ga niso dobila, ker se banke ukvarjajo z drugimi težavami. To bi zagotovo morala biti prioriteta vlade," je še pojasnil Oštir.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

24uric
30. 05. 2013 17.14
cnn je židovski medij
nsiirhilnil
30. 05. 2013 20.17
Götterdämmerung
30. 05. 2013 15.14
+7
Oštir lahko razlaga globalni javnosti kar hoče ampak nacionalna ekonomija je v bistvu zelo preprosta stvar. Namesto čičerike, bom uporabil primer Avdijev in štedilnikov. V ekonomiji vsake države kroži neka masa denarja, ki stuimulira ljudi, da se z nečim ukvarjajo in med seboj trgujejo za različne ustvarjene dobrine. Nemci delajo luksuzne avtomobile, mi pa solidno belo tehniko, radi bi trgovali, vendar tako, da bo na koncu v obeh deželah ostala enaka količina denarja. En soliden avto stane recimo 30.000 evrov, en šporhet pa 500 evrov, torej mora 60 Nemcev kupiti naš šporhet, da lahko en Slovenec vozi nov Avdi. Pravzaprav mora Gorenjev šporhet kupiti vsaj 100 Nemcev, ker en avto zavzame manj prostora kt kup šporhetov, ki jih je treba tudi zaščiti z embalažo in jih pripeljati do raznih skladišč, od koder se distribuirajo po policah različnih trgovskih centrov, kar bistveno podraži zadevo. Zdaj pa si poglejte našo razvajeno mularijo, vsi bi radi luksuzne avtomobile in se ne znajo pogovarjati praktično o ničemer drugem, kuhajo in oblačijo jih pa še vedno mame. Ker Nemci ne rabijo toliko naših šporhetov, mi bi pa vseeno radi predvsem avtomobile, se vsako leto odlije vse več keša od nas v Nemčijo, kar posledično pomeni, da je pri nas vse manj denarja oziroma imamo proračunski primanjkljaj. To ni nič novega, v državni ekonomiji čudeži ne obstajajo, 1 + 1 je vedno 2, nikoli 2,1 ali 1,9, vse to smo vedeli že od samega začetka, ko nas je cel svet opozarjal, da Slovenija nikoli ne more biti samostojna in lahko prosperiramo edino v nekem samozadostnem in omejenem področju, kot je bila recimo Avstroogarska ali še bolje Jugoslavija. Ker se v ekonomiji čudeži ne dogajajo, pa to dejansko pomeni, da bomo morali verjetno kmalu spet zamenjati pasoše, kjer ne bo nikjer omenjena neka Slovenija, saj bo morala naša dežela izginiti iz zemljevidov. Mogoče bi nam lahko EU podarila peščeno uro, da bomo vedeli, koliko časa nam je še ostalo, preden iz zgornje polovice odteče ves fini pesek, na neki točki se bo vse ustavilo in bo konec, to je znanstveno dejstvo, ne pa ugibanje ali neko prerokba. Vse to je zgolj še vprašanje časa, verjetno so šivilji Bratuškovi strici zato rekli, naj na CNN ponavlja edino, da potrebujemo čas in se bomo sami pokopali, ne rabimo nikogar, da nam pomaga pri nacionalnem samomoru.
adminisrat0r
30. 05. 2013 14.54
+3
patetično, niste sposobni objavit niti posnetka
Juzni
30. 05. 2013 14.23
+5
Slovenija je koncno dosegla svoj cilj. CNN neprestano govori o Sloveniji.
Mr.Somebody
30. 05. 2013 15.04
+2
bolš da o ns govorijo kot pa da gledamo Live cam CNN-a iz ljubljane tako kot smo iz Beograda in Bagdada :P
Götterdämmerung
30. 05. 2013 15.16
+0
Stricem iz ozadja je vseeno, tudi negativna publiciteta jim gre v korist, karkoli, samo da se zastonj govori o Sloveniji in nas bodo jasno ločili od Slovaške.
24vohomurckov
30. 05. 2013 14.05
+3
...bravo oštir!!
nsiirhilnil
30. 05. 2013 20.15
163540
30. 05. 2013 13.46
+2
Jaz pa pred Tv ko te poslušam,ker te nič ne razumem,ker si prehiter vsaj za 2 do 3 prestave.
macek_garfield
30. 05. 2013 13.12
+7
... nas na CNN vsaj ne bodo zamenjali za slovasko ali slavonijo ...