Slovenija

'Denarja enostavno ne bo'

Ljubljana, 14. 11. 2011 16.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

SDS je v parlamentarno proceduro vložila predlog zakona za 10-odstotno znižanje plač funkcionarjev. Po napovedih Janeza Janše bo morala nova vlada hkrati z rebalansom proračuna predlagati še vrsto drugih omejitev za javni sektor.

Po besedah predsednika SDS Janeza Janše je predlog zakona za znižanje funkcionarskih plač prvi korak, kjer gre predvsem za zgled. Predvolilni čas je po njegovem treba izkoristiti za pogovore, druge rešitve pa bi sledile po volitvah.

Kot je dejal, se 1. januarja prihodnje leto nekateri proračunski izdatki bistveno povečajo, luknja, ki se obeta, pa je po nekaterih podatkih med 400 in 500 milijonov evrov. Zato so potrebne rešitve, ki morajo biti "realne in ne smejo poslabšati možnosti, da se doseže dogovor s socialnimi partnerji in se s 1. januarjem zamrznejo nekateri proračunski izdatki".

Predlagajo rešitve v več korakih

V SDS so najprej predlagali znižanje funkcionarskih plač.
V SDS so najprej predlagali znižanje funkcionarskih plač. FOTO: Miro Majcen

V SDS, je pojasnil njen predsednik, predlagajo rešitve v več korakih. Danes so v parlamentarno proceduro vložili predlog zakona o začasnem znižanju plač funkcionarjev, po katerem bi imeli funkcionarji od 1. januarja naslednje leto do sprejetja rebalansa proračuna za leto 2012 ob sedanjih štirih odstotkih plače nižje še za dodatnih šest.

V drugem koraku je treba resno obravnavati zahteve sindikatov, pravi Janša in dodaja, da sindikalisti zahtevajo celotno sliko. V SDS pa ne vidijo veliko možnosti, da bi celovite rešitve lahko uskladili do predčasnih volitev. Če bi sprejeli zakon, ki mu nasprotuje neka skupina, bi referendumska pobuda lahko tak zakon "blokirala" in bi padel v čas po 1. januarju 2012.

Zato je po mnenju SDS čas pametno izkoristiti za razčiščevanje vprašanj in za to, da se prisluhne sindikatom. SDS bo tako prihodnji teden organizirala okroglo mizo, na katero so povabili reprezentativne sindikate in vse stranke, ki se potegujejo za naklonjenost volivcev na predčasnih volitvah.

Tretji korak bo po Janševih besedah na politiki, ki bo na predčasnih volitvah dobila zaupanje ljudi, da takoj po volitvah poskrbi, da se državni zbor čim prej konstituira in se takoj začne dialog s socialnimi partnerji o interventnih ukrepih in doseže dogovor. Časa bo malo, največ dva tedna, je dejal.

V SDS predlagajo, da se poskuša doseči dogovor o zamrznitvi vseh proračunskih izdatkov za čas, dokler nova vlada ne bo pripravila in nov parlament ne bo sprejel rebalansa državnega proračuna za naslednje leto. Janša predvideva, da bo za to potrebno najmanj tri mesece, maksimalno pet.

Po njegovih napovedih bo morala nova vlada hkrati z rebalansom državnega proračuna predlagati še vrsto drugih omejitvenih zakonov za javni sektor, ob čemer po njegovem mnenju ne bo šlo zgolj za zamrznitve, ampak bo pri nekaterih proračunskih postavka treba iti tudi navzdol, v zmanjšanje, saj denarja enostavno ne bo.

Pahor: Interventni zakon so zavrnili tisti, ki danes ponujajo svojo različico zakona

Da so interventni zakon zavrnili tisti, ki prav danes ponujajo svojo različico zakona, zavedajoč se, da so "verjetno ravnali neodgovorno, ko niso pristali na to, da bi politika sprejela odločitve, pomembne za varno, stabilno, socialno in razvojno okolje", je prepričan prvak SD-ja in dosedanji premier Borut Pahor.

Interventni zakon, tako je presodila vlada pred časom, je potreben zato, da bi dodatno odvrnili strah finančnih trgov, da Slovenija ne obvladuje svojih stroškov, še dodaja. Po njegovih besedah je interventni zakon tako kot nekateri drugi povsod v Evropi posegel tudi v pridobljene pravice. Toda na nek način, za katerega smo presodili, da je pošten in do neke mere pravičen. Kot še pravi, razume, da v teh časih nobena stranka, ki želi, da se stvari premaknejo naprej v korist skupnosti, ne more žeti velikega odobravanja.

Do predlogov interventnih ukrepov je oster tudi predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj. Kot je povedal, se kaže, da so imeli že ob zavrnitvi interventnega zakona, ki ga je predlagala Zares, pripravljene drugačne zamisli in da je politika prevladala nad interesi javnih uslužbencev.

Kot "zanimivo" je označil destvo, da nove predloge interventnih ukrepov sedaj podajajo tisti, ki so zavrnili interventni zakon, ki ga je predlagal Zares. Ob tem ocenjuje, da se iz predloga SDS kaže, da namerava ta stranka od javnih uslužbencev zahtevati več, kot je predvideval predlagani interventni zakon – torej ne le zamrznitev plač javnih uslužbencev, ampak celo nižanje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (162)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srebrnibreg
16. 11. 2011 17.14
Tomy_the_great 16.11.2011, 14:00 AMPAK LEGALNO BRAVO SDS BRAVO JJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Znanstvena fantastika.
kiss-my-ass
16. 11. 2011 16.05
hibernacija zanimiv komentar! Jaz mislim da vsi več ali manj vedo, kaj bi bilo treba narediti. Vendar so rešitve tako drastične, toliko tegazapeljejo za sabo, da si jih nobeden niti ne upa omeniti. Dejstvo je, da je potreben krepki rez na celi fronti. Če namreč bilo kateri od kandidatov obelodani potrebne akcije, ki bi nas (morda?) uspele potegniti iz tega brezna je tisti trenutek obsojen na izpad. Predvsem pa se bo treba odločiti, ali hočemo sindikat, ki bo urejal cene za ozimnico, ali pa sindikat podoben recimo nemškemu, avstrijskemu. Predvsem pa nekaj - ne more se toretik igrati z praktično ekonomijo. Ne more minister za gospodarstvo biti nekdo, ki je vso delovno dobo oddelal za pisalno mizo.
M_teorija
16. 11. 2011 15.33
Gledal sem Lahovnikovo predstavitev, Ž. Turkovo pa nekaj Hribarjeve. Na kratko Lahovnik je imel dobro predstavitev, vse okoliščine in probleme je odlično predstavil, še posebej problem je za izpostaviti paradoks, kjer se govori o klestenju, javnega sektorja in nasploh šparanju, kar je skregano s kapitalistično logiko (ki je pravilna), da je potrošnja gonilo razvoja. Ni pa znal nakazati za to rešitve, še posebej ob dejstvu, da so pretežno vse države že prezadolžene. Toreje vse OK., odlično le glavne rešitve ne. Turk, kot gospodarski "ideolog" SDS, je milo rečeno odkrival toplo vodo, že zdavnaj prežvečenih zadev neoliberalizma, ki so glavni krivec, da smo se (cela zahodna hemisfera) znašli v slepi ulici. In rešitve, ki jih predlaga in ki naj bi bile zapisane v tisti že famozni knjigi, ki jo razkazujejo in dvigajo kot biblijo, še več kot tardečo knjižico na partijskih sestankih nekje na kitajskem gredo ravno v nasprotni smeri rešitve problemov. S predlogi bomo samo pospešili, da pridemo čim prej pred zid te slepe ulice. Največ pove, da kako smešne rešitve prodaja kot največje dosežke ekonomske znanosti. Pravi nekako takole:"Umetnost je kako nekaj prodati nekomu, ki že ima vse". No res, da je kaj takega umetnost, ki meji na misijo nemogoče. Problem pa je, da to ves čas počnejo vsi podjetniki, in so niše tega tako zapolnjene, da je verjetnost malo nad ničlo, da bi to lahko prineslo uspeh iz razmer. Zanimiva je njegova delitev na kategeorije (pet kategorij začne menda z Ludisti in končuje s podjetno desnico), kjer med omenjenimi obstaja le podjetna desnica. Podjetno levica za njega sploh ne obstaja?! Če rezumiram njegove ideje, ki so očitno tudi zapisane v SDS-ovi "bibliji" peljejo v isto smer kot smo bili že vtirjeni v slepo ulico, le še pospešeno se bomo znašli pred njegovim zidom. Hribar podobno kot Lahovnik vidi glavni problem in vidi tudi rešitev, ki pa je kratkotrajen izhod iz slepe ulice, dolgoročno, pa se bomo znašli spet v njej. Rešitev vidi v kreditiranju za potrebno miljardo, kar je OK. Problem pa bo ko bo ta miljarda ponucana, voz pa bo spet obstal, ker se ravno tako kot Turk giblje v nasprotno smer kot pa je dolgoročna rešitev. In kaj je dolgoročna rešitev, ki so jo spregledali vsi trije. To rešitev je zelo dobro razložil DR. Kurnik. To rešitev ima TRS, ki jo bodo sami težko izvedli. To rešitev ima zadnje čase tudi Pahor deloma z petimi razredi, ampak je slabša rešitev, ker je vse to gašenje ognja v primerjavi z Zaresovimi rešitvami, ki jih znajo in imajo tudi najsposobnejšega da bi jih kot mandatar tudi izpeljal. No tudi Korel je nekje kot Pahor, samo problem je ker vsi omenjeni ne bi omejevali liberalizma, medtem ko je Korel preveč omejen svojim volilcem in njihovim kratkoročnim rešitvam, ki jim dolgoročno že danes lahko škodijo, jutri, pa bodo katostrofalne za penzioniste.
prašek
16. 11. 2011 15.03
Tomy_the_great 16.11.2011, 14:00 Počakaj raje do volitev, pa boš potem rekel, komu so se sesule sanje !!!
partizan71
16. 11. 2011 14.45
Imam občutek da se bodo "rdeči kmeri" spet poslužili trikov in goljufij tik pred samimi volitvami. Izkoristili so poštenjaka Pahorja, ki ga cenim kot socialista, vendar kot vodja se je izkazal za nesposobneža ki zaupa vsem. Takrat sta ga favorizirala tako Kućan kot Janković v okviru neslavno propadlega "trojčka", Janković pa je javno podprl LDS, stranko ki je bila vpeta v omrežje kadrovanja v državnih službah, bankah in podjetjih. Kaj torej drugega lahko pričakujemo od člana ceha rdečih direktorjev kot nadaljnje zadolževanje in zakrivanje dejanskega stanja v NLB? Ker je bilo pomembno samo da ne zmaga SDS, smo davkoplačevalci zadnja tri leta drago plačali pustošenje proračuna, predvsem s strani LDS in ZARES-a ! Nekateri od teh glodalcev so se že selili na Jankovićev Titanik.
saintjozef
16. 11. 2011 14.27
Tomy_the_great PRIHAJA IVAN JANEZ IN POMEV BO Z VSEMI VAMI...AMPAK LEGALNO BRAVO SDS BRAVO --Da bo le vse legalno in pravno. Tud zdaj, pred volitvami.
King_of_Gonzo
16. 11. 2011 14.00
PRAŠKU SE SESUVAJO SANJE O SVETI LEVICI HAHAHAHAH..SM TI REKU..PRIHAJA IVAN JANEZ IN POMEV BO Z VSEMI VAMI...AMPAK LEGALNO BRAVO SDS BRAVO JJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
saintjozef
16. 11. 2011 13.47
prašek --upam, da ti je vsaj hvaležna!
bloodgood
16. 11. 2011 13.44
kiss-my-ass
16. 11. 2011 13.25
OTIŠLA BABA SA KOLAČIMA
prašek
16. 11. 2011 13.09
saintjozef 16.11.2011, 12:17 A ji smem malo pomagati ???? V ponarejanju , zaničevanju institucije predsednika , zaničevanju pravne države , prodaji in nakupovanju orožja ,......
saintjozef
16. 11. 2011 12.17
gizdalinka -JANŠA JE ŠE VEDNO NAJBOLJŠI, KO BI ME KDO Z ARGUMENTI PREPRIČAL, BI MISLILA DRUGAČE, --pa nas ti prepričaj v čem je najboljši.
kiss-my-ass
16. 11. 2011 12.12
polifem 15.11.2011, 23:27 5 o ukinitvi dotacij (10 mil.letno) RKC-ju pa nič? *************************** Gulič že pripravlja predlog zakona o Posebnem davku na vernike. Vsak verujoči bo moral iz svojih dohodkov plačevati davek, ki bo nakazan pač veri, kjer je trenutno. Iz naslova teh davkov se bo morala cerkev pač preživljati. Saj ima na koncu koncev takšno ureditev Avstrija in Nemčija. Še malo, pa bomo res videli, koliko je vernikov. V tej ali oni cerkvi.
kiss-my-ass
16. 11. 2011 12.08
gizadlinka 16.11.2011, 08:04 -5 JANŠA JE ŠE VEDNO NAJBOLJŠI, KO BI ME KDO Z ARGUMENTI PREPRIČAL, BI MISLILA DRUGAČE, TAKO PA VEČINA SLOVENCEV MISLI PO NAČELU : BABA ČULA, BABA REKLA. TAK NAČIN ME PA RES NE MORE PREPRIČATI, VSAJ ZAENKRAT KO NISEM V TAKEM DRUŠTVU. ***************************** Kaj ti čemo pisati, če si pa funcionalno nepismena. Ničesar ker napišemo ne razumeš. Na žalost pa ta portal ne omogoča risbic.
kiss-my-ass
16. 11. 2011 12.06
A ni JJ tista tipčina, ki je v intervjuju izjavila da SODIŠČA NE PRIZNAVA?
mato618
16. 11. 2011 11.03
Mandat gre zopet v Janševe roke. Lutki Kučana pa ostajata poraženi, skupaj ne bosta dosegla dovolj glasov (Virant, Janković)
sanya12
16. 11. 2011 08.46
Dimne bombice meče JJ. Naj spomnim kaj je bilo na prejšnjih volitvah - ker JJ ni zmaga, je napletel teorijo zarote ponarejenih rezultatih volitev! Tudi v času Pahorjevega mandata je spuščal dimne bombice. Ali je to obnašanje primerno za politika? Politik mora pokončno prenesti tudi poraz. Obnaša se kot razvajeni otrok, ki ne zna prenesti poraza. *
Danijel Fric
16. 11. 2011 08.29
Ne samo plače znižati, tudi odpuščanje bi moglo priti v poštev. Ljudje v javni upravi, kateri so samo številka na plačilni listi, bolje da so na borzi, kot pa da prejemajo plačo, ki si je niso zaslužili. Na borzi bo z njimi manj stroška, kot pa sedaj ko nam zažirajo proračun. Glede plač funkcionarjev bi rekel pa sledeče, da v Sloveniji ob trenutnem stanju v gospodarstvu nobena plača nebi smela presegati 3000 Eur-ov neto in mislim da bi se kaj hitro začelo na bolje. Če delavec v industriji lahko ali mora preživeti z 400 Euri, bi tudi gospodi lahko z 3000. Predvsem bi bilo treba urediti plačno razmerje, ki je danes v razsulu. Pa tudi tiste bajne pokojnine bi bilo trba prepoloviti, človek v penziji je nekoristen, ampak zasluži si pa dostojnega življenja v pokoju in mislim da bi za njih ob takem standardu ki ga imamo bilo maksimalno dovolj 1500 Eur.
M_teorija
16. 11. 2011 08.26
gizadlinka16.11.2011, 08:04 Že naslov pove vse. Dokler ni zminiral vlade, blokiral parlamenta z referendumi, posledično je poslabšal bonitetno oceno države, da je postala dražja. Torej dokler ni dosegel cilja, predčasnih volitev, ki mu kažejo zmago je trdil, da oni zmorejo. Sedaj, ko je prepričan, da bo zmagal, pa kar naenkrat obrnil ploščo na sevdalinke in govori, da denarja ni, da bo težko, da bo odpuščal.... Še lepši argument je zadnji polpulizem z interventnim zakonom. Drugače ne moremo reči kot, da se potem, ko je kot eden glavih krivcev, ki so zminirali državo,(predlaga nekaj, kar je le del tistega kar predlaga Zares) se dela še norca iz državljano. Že samo ponarejanje dokumentov za diskreditacijo legalno izvoljenega predsednika je dovolj tehten razlog, nse samo, da ne bi smel zmagati, moral bi za to odgovarjati in sploh ne bi smel kandidirati. Za kaj več nimamčasa in LP!
61810
16. 11. 2011 08.06
Janša bo začel zniževati plače v negospodarstvu za 10%, kmalu ko bo zvoiljen pa bo še 10% gospodarstvu. Kar strah me je, ima veliko podporo. Ali gledate nekateri soočenja, ki boste svoj glas dali Janši. Funkcionarjem se bodo plače znižale. Kaj pa menedžerjem ki imajo petrakt večje plače kot funkcionarji. Ko sem poslušal kakšne plače imajo v Merkatorju in kakšne odpravnine bodo dobili. Groza saj ni čudno, da se mora vse prodati.To je samo zavajanje ljudi. Ko bodo naši politiki, ki jim verjamemo vse razprodali, ko bodo vse pozapravili z menedžerji vred, potem se nam slabo piš, zelo slabo. To ne bo rešil niti Janša, niti kdo drug. Ko sem bral prvo stran, piše, da še študetje bodo borili, da se študenjski servisi ne bodo bogatili na njihovg račun. Če me spomin ne vara,je prav Janševa stranka zahtevala referendum o malem delu. Zakon bi bilo res treba dopolniti. Me pa res zanima kako bo po 4.12.2011. Jaz sam ne pričakujem kaj velikega. Vidim pa da nekateri zelo veliko, ker pišete, da je za vas Janša car, zakon...........