Slovenija

'Denar za EPK bo iz različnih virov'

Maribor, 15. 12. 2011 15.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zavodu Maribor 2012 grozi nelikvidnost, saj nekatere sodelujoče občine še niso nakazale denarja. Čeprav je največji dolžnik Maribor, njegov župan Franc Kangler vztraja, da bo denar za projekt za evropsko prestolnico kulture zagotovljen.

Če mariborska občina do 23. decembra ne bo nakazala sredstev, ne bom več sodeloval. Programski direktor EPK Mitja Čander v sredo, 14. decembra

Mariborski župan Franc Kangler je zatrdil, da bo občina pravočasno poplačala svoj dolg do zavoda Maribor 2012, ki vodi projekt evropske prestolnice kulture (EPK). "EPK bo. Mestna občina bo svoje finančne obveznosti do zavoda EPK zagotovila in tudi poravnala," je dejal.

Maribor - 6
Maribor - 6 FOTO: Mia Media

Zavodu Maribor 2012 grozi nelikvidnost, saj sodelujoče občine niso nakazale denarja, ki bi ga morale zagotoviti v letošnjem letu. Edini, ki je poravnal vse svoje obveznosti, je Ptuj, najbolj problematičen pa je Maribor, ki zamuja z več kot 1,8 milijona evri. Zaradi nastalega položaja je programski direktor zavoda Mitja Čander v ponedeljek zagrozil z odstopom s položaja, v sredo pa je podobno storil tudi predsednik sveta zavoda Oto Luthar.

Uraden vstop v EPK bo 14. januarja.

"Upam, da bo država tudi poravnala svoje obveznosti. Mesto jih zagotovo bo," je poudaril Kangler. Od kod bo občina, ki se sooča z velikimi finančnimi težavami, vzela sredstva, ni želel pojasniti. "Finančna konstrukcija za EPK je zagotovljena. Denar bo prišel iz prilivov z različnih naslovov in virov," je dejal. Neuradno je slišati, da je občina našla rešitev za plinovod, ki ga je letos neuspešno poskušala prodati.

Župan Kontič: Ne enačite Velenja in Maribora

Na grožnje z odstopi v zavodu Maribor 2012 se je odzval tudi župan partnerskega mesta Velenje Bojan Kontič. "Mestna občina Velenje je, kakor v vse druge, tudi v ta projekt vstopila resno in odgovorno – kot zanesljiv partner. Tako težko pristanem na to, da se jo v tem primeru enači z Mestno občino Maribor," je opozoril.

Država je poravnala svoj del obveznosti za letošnje leto, ki znašajo nekaj več kot tri milijone evrov. A nakazala jih je zavodu prek mariborske občine, ki pa je 140.000 evrov zadržala zaradi likvidnostnih težav.

Trenutno velenjska občina dolguje zavodu 89.355 evrov, od tega 48.300 evrov za splošne stroške zavoda in 41.055 evrov za skupne in mrežne projekte. "Zavod pa na drugi strani producentom iz naše občine, ki so projekte, izbrane v program EPK 2012, v letošnjem letu že izvedli, dolguje 193.000 evrov," je izpostavil.

"Zavodu bomo sredstva nakazali, ko bo poravnal svoje obveznosti do producentov iz naše občine," je zatrdil. Razočaran je, ker se manj kot mesec dni pred začetkom EPK "vse vrti okoli denarja in merjenja moči med partnerji v projektu, namesto da bi se ukvarjali z vsebinami, programi in dodano vrednostjo, ki jih EPK lahko in mora prinesti".

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

apiar
15. 12. 2011 22.14
Se morda nekdo boji zahodne kulture?
odbogaposlan
15. 12. 2011 17.50
+3
ta epk, bi lahko v današnjem času spremenil program, prikazoval bi lahko revščino EU, statiste imamo že doma: klošarje, brezposelne, deložirane, itd.
buderus
15. 12. 2011 16.50
+3
Dosti imam že te zlajnane plošče, ali bo ali NE ? ?
mitjasen
15. 12. 2011 22.07
kaj pa bereš vsaki dan eno in isto? nimaš drugega dela