Slovenija

Več 100.000 evrov nakazovali na tuje račune

Celje, 12. 06. 2011 18.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Damjana Seme
Komentarji
145

Trije nekdanji direktorji Hypo banke in Hypo Leasinga naj bi bili solastniki liechtensteinske družbe, ki je poslovala z Vegradom in na račun dobila več milijonov evrov.

Po razkritju, da naj bi bili trije nekdanji direktorji Hypo banke in Hypo Leasinga celo solastniki liechtensteinske družbe, ki je poslovala z Vegradom in na račun dobila več milijonov evrov, se zgodba tu ne konča.

Po naših neuradnih informacijah naj bi družba v lasti bančnikov denar prenakazovala kar na britanske Deviške otoke. In to po več sto tisoč evrov. Še več, ta dužba naj bi bila tudi lastnica podjetja, pri katerem naj bi Hypo Leasing naročil izdelavo študije, vredne skoraj štiri milijone evrov.

Hypo banka
Hypo banka FOTO: POP TV

Hilda Tovšak in Matej Košič vztrajata, da nista vedela, da se za katerim od liechtensteinskih podjetij, ki so Vegradu prodajali projektne družbe za več milijonov evrov, skrivajo tudi bančniki. Matej Košič vprašanja, kakšna je bila vloga posrednika iz Hypo banke, ni želel komentirati.

Odvetnik Hilde Tovšak Boris Kanduti pa je za oddajo 24UR povedal, da je v interesu Hilde Tovšak, da se zadeve čim prej odkrijejo, ''da se vidi, kako so potekale te poslovne povezave, ker je to tudi v njeno korist''.

Neuradni solastniki družbe iz Liechtensteina, ki naj bi posredno sodelovala tudi pri prodaji zemljišča blizu Stožic Vegradu in to za kar 22 milijonov evrov, so bili po naših informacijah, poleg Andreja Oblaka, ki je zastopal družbo iz Paname, trije nekdanji direktorji v Hypo banki in Hypo Leasingu. Kakšnih provizij, ki so se štele v milijonu, je bil kdo deležen, ta trenutek še ni znano.

Vodja Oddelka za gospodarski kriminal v Celju Damijan Turk je povedal, da se številke v tej fazi vrtijo od nekaj milijonov pa tudi do nekaj deset milijonov, vendar bi bilo o kakršni koli številki preuranjeno zaključevati v tej fazi.

V času spornih poslov je bil direktor v Hypo banki Božidar Špan, nasledil ga je Anton Romih, ki je bil pred tem direktor Hypo Leasinga, za njim pa je to funkcijo prevzel Andrej Potočnik. Romih in Potočnik pa sta zastopala tudi podjetje, ki ga je pred tem vodil Andrej Oblak.

Afera Vegrad - Hypo
Afera Vegrad - Hypo FOTO: POP TV

Okrožni državni tožilec Stanislav Pintar je povedal, da so ''nekateri bivši vodilni uslužbenci te banke ali pa Hypo Leasing po dosedanjih ugotovitvah zlorabili svoj položaj in ravnali v korist drugih subjektov, ne Hypo banke''.

Jasno sliko bodo dali šele podatki o finančnih transakcijah iz tujih bank, takrat bo tudi znano, kdo se skriva za lastniki računov v davčnih oazah.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (145)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lubicagi
05. 08. 2012 14.12
+1
jah nekteri govorite da nikol nebi bli njen odvetnik -hilde...sj tut njemu odvetniku ni lohk ko pa ve da je kriva ampak odvetniki so zato da sluyjo ne zej pa poglejte kolk bo on zaslužu od nje ...sj odvetnikom se gre som za dnar ..da neboker mislu do jo zagovarjam nasprotno to ni človeško bitje ..nemorš ti enmu uzet denar ki ga je sparu za pogreb in niti plače dat ..nekteri otroci dobimo , dobijo kar hočejo nekteri pa niti igrače nemorejo ker njihovi starši nimajo niti za kruh upam da se bo vegradovim uslužbencem povrnil ves dnar ki jim ga je tta zloba pokradla ...upam da bo sama to izkusla ni oprostitve za to kar je nardila naj jo zaprejo do smrti al pa jo naj en res ......
cirenij
15. 08. 2011 08.27
tirolec v tem našem skorumpiranem sistemu ne bodo nikoli odgovarjali. Vsi od vlade (leve ali desne, ki ščiti le svoje priležnike) navzdol, ne vidijo mallega človeka. Od srednjega sloja ni ostalo nič. Je le veliki kapital in brezpravna raja. Dokler ne bo počilo.
tirolec
14. 06. 2011 00.05
Mene pa zanima, če bodo kdaj vsi ti bivši vodilni uslužbenci s Tovšakovo na čelu odgovarjali s svojim premoženjem ter se znašli za zapahi zaradi lastne pohlepnosti, kraje, utaje, laži, podtikanj, arogance itd.????
mac4_m
13. 06. 2011 21.33
saintjozef13.06.2011, 00:055 mac4_m Kako znaš ti lopovščine skrivat pod imena strank. Verjemi, tud Janša ni SDS. (le uporablja to ime in ljudi v njej) Ne spuščam se v posamezne primere, pa vseeno - ko sta z Bajukom prodajala Splošno plovbo, je sam JJ rekel bajuku - tole pa ni za v javnost. (zvočni magnetogram tako pač je. določene lopovščine so zagrešili vidni predstavniki teh strank. Torej jaz ne skrivam lopovščine pod imena strank ampak razkrivam lopovščine pod okrilja strank. menda se ni nikdar zares izrekel proti golobičevm ultra dejanjem, pa lds proti kresal-sinica poslom, pa sd proti šrotu ... Torej te povezave so, so močne in tudi sostorilske. Kar se pa tiče magnetograma pa ti gotovo poznaš link do njega, mar ne? Pa ne tako kot rop ampak dejansko?
mac4_m
13. 06. 2011 21.29
-1
Tonček Balonček13.06.2011, 00:30-4 mac, alternativa je bila ali Janković ali Šrot in Bavčar, pa zakaj bi morali pa Mercator ščititi pred Jankovićem. A da bi ga kupila Agrokor? A zadj bodo vlade kar prodajale ene deleže drugim tajkunom, ker jim prvi ni simpatičen? Kaj s eej zgodilo? Janković ej psotal župan, Delo je skoraj propadlo, Laško pa itak, d ane govorim o IstraBenzu. Mi ap še vedno psolušamo pravljuce, d aej Bvčar LSD, Šrod je SD in podobno. A AJnkovič in Šrot sta oba SD, Janković je pa Bavčarja tožil, ker ni bil SD ampak LDS?Preve bereš Reporterja in Demokracijo! ne berem ne eno ne drugo. Vem pa, da to niso pravljice temveč so ti ljudje ne samo pripadniki teh strank ampak vidni in vplivni pripadniki teh strank. Zakaj pa so se mrhovinarji sd,.lds,zares začeli žret med sabo je pa druga uganka. Verjetno gre za podobnost z neozdravljivimi kockarji, ki so pognal zadnje fičnike in se sedaj med seboj kljuvajo za zadnji drobiž....Nekdo pač vedno dobi drobtino več in ker so narava in karakter mrhovinarjem taka kot pač so, drugače ni moglo biti...Pravilno je vprašanje ali nam bo pod janšo kaj bolje. Zanesljivo pa je, da je neprimerno bolj sposoben in veliko bolj verodostojen. .In zato se pač mnogim zatakne v grlu... Ker bo nemara nekaterim razgnal udobno mrhovinarsko zaledje..
lubicagi
05. 08. 2012 14.14
ti tonček balonček koga to zanima mi govorimo o hildi nepa no jankovicu,jansi...vladi..itd pejt rajs spat nisi pametn tko mislis
cyklon
13. 06. 2011 11.10
"Več 100.000 evrov nakazovali na tuje račune." Kaj takega!! Kdo pa?? Kakšne nagrade bodo pa dobili za tako uspešne podvige !?? Uživanje na Kajmanskih otokih "doživotno" !??
Milan Koleznik
13. 06. 2011 10.53
denar takoj zaplenit ,tudi Tovšakovi,kaj da ni vedela,takoj vse pobrat vsem in nakazat na Vegrad ali na državo,pa bo za vse transferje dovolj,kriminal,ki se lahko dokaže,samo volje je treba,znanja je dovolj tudi na tej strani,samo prijateljske vezi odklopite.
pupa_od_anbot
13. 06. 2011 10.48
Morana7 13.06.2011, 10:20 1 zakaj?, sem delala v firmi, ki je bila "privatizirana" po Markoviču ne bom opisovala kako hudo je bilo ob osamosvojitvi, vendar smo VSI obdržali delo, dobili plačo in imeli plačane prispevke tisti, ki je šel je šel in niso vzeli drugega! v tej firmi sem tudi dočakala penzijo je pa imel naš "gospodar" napakico, bil je "rdeč" direktor Tisti, ki je preklopil na nov sistem ni imel problemov, nekateri bi pa še kar samoupravljali Pa še to: firma še vedno uspešno dela
Morana7
13. 06. 2011 10.20
pupa_od_anbot Ja je "njihovo", v praksi se pa dogaja da ob krizah kar naenkrat začnejo apelirat z stavki "pomagajte rešiti delovna mesta "in tedaj to zopet postane kar krepko javna zadeva ..naša zadeva.. Ne vem zakaj takrat ne stojiš kje in se skozi megafon ne dereš vodilnim podjetnikom : To je vaše podjetje rešujte ga sami!
BoratPahor
13. 06. 2011 09.51
Mah itak ne bo nihče odgovarjal, tako da kradi na veliko da boš lahko lepo živel.
kimg
13. 06. 2011 09.39
Avstrijci so hitro poštimali s prejšno upravo. takoj ko se je pojavil sum so prleteli in odstranili vse vodilne in v banki naredili red. glede na to da si na Hypu prizadevajo da se zadevi pride do dna in da vsi vpleteni odgovarjajo za svoja dejanja ne vem zakaj naši kriminalisti tako mečkajo. na banki so pripravljeni pokazati dokumente da bi zadevo zares razrešili. v čemu je potem problem tukaj da se naši ne zmigajo.bodo spet morali priti avstrijci v slovenijo?
jafalical
13. 06. 2011 09.30
Banda pokvarjena.Tile bankirji si dovolijo vse, a jih do zdaj ni nihče nadziral?Nekateri manjši kao kravatarji,so se fajn v rito šefom zavlekl,predlagal ne vem kakšne poslovne novitetete, da so imel še pa še od njih, nikol dost.Zdaj pa se delajo, nihče nič kriv. Kot da so nedotakljivi tile bankirji.Kolk sredstev, kreditov, pod kakšnimi pgoji so si izplačeval, pa sam Bog ve!
gulmor
13. 06. 2011 08.37
Treba jih je zapret za 10 let in se to ne bo več dogajalo. Od tega denarja država nima nič.
vusek
13. 06. 2011 08.12
Jaz teh stvari res več ne razumem. Hypo banka in zdajšne vodstvo je že večkrat pokazalo interes da pomaga z vsemi možnimi dokumentacijami, da se zadeva razišče in da stvari pridejo na svoje mesto samo očitno nekomu to ni v interesu, da ljudje ne izvemo kaj vse se je tukaj dogajalo. Narobe svet ali kaj drugega!
scipio
13. 06. 2011 07.57
sami lepi, zdravi fantje, tile bankirji ko jih takole gledaš, se zdi kot da znajo držat boga za jajca... saj take imajo tudi v švici in v lihtenštajnu in verjetno tudi na kajmanih, vprašanje je le ali tam komu ali čemu kaj vrnejo ali samo črpajo tako kot znajo tile naši tukaj...
pupa_od_anbot
13. 06. 2011 07.32
jutro mac4_m 12.06.2011, 20:57 18 korintos12.06.2011, 20:300 Mislim da ni problem kredit, če ga redno odplačuješ. če ga odplačuješ s svojim, ne z nakradenim. Pokradena podjetja in njihovi dobički so namreč pripadali nam... malo pozno... he , he.. pa sem te dočakala "naše" in je pripadalo "nam" se je končalo 1991 od takrat naprej je NJIHOVO!!!,
Kembl
13. 06. 2011 07.15
Dobro so vedeli, da se gradbeništvu izteka čas. Zato so že toliko prej poskbeli za svojo prihodnost in prihodnost svojih otrok. Lahko se sedaj na pol prekoljejo jih obsodijo, če sploh, karavana bo šla dalje z njimi pa bogato in lagodno življenje glavnih, kateri imajo trdo kožo in upajo, da bo čimpreje vse potihnilo. Tako je že bilo in bo na veke vekov, amen!
Buena Vita
13. 06. 2011 06.30
STOTINE MILIJONOV EVROV JE ŠLO V NLB,A JE DOBIL KAKŠEN REVEŽ KREDIT, S TEM MISLIM NA PRIVATNIKA KI POTREBUJE ZAGONSKA SREDSTVA,KER VSE OSTALO SO POŽRLI ŠEFI TAJKUNI,DELAL JE ZA NJIH,PLAČALI ITAK NISO,LE ZAKAJ ČE SKORUMPIRANO SODSTVO SLUŽI MASTNO LE Z LOPOVI, POŠTEN DRŽAVLJAN NE PLAČUJE POD MIZO,NE DAJE PODKUPNIN
mijavci
13. 06. 2011 06.28
tiste procente pod sliko spremenimo v leta zapora pa bo lih prov.
saintjozef
13. 06. 2011 01.04
lodenVčasih prilika dela tatu, včasih pa tat naredi priliko.... kaj čmo....:=)) politik ne rabi nič od tega. Kar vzame.