Slovenija

Demonstracije pred pragom

Ljubljana, 23. 11. 2009 17.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V soboto bodo Ljubljano okupirali protestniki, ki si prizadevajo za dvig minimalnih plač in bolj humano pokojninsko reformo. Sindikalnim centralam se bodo tokrat pridružili tudi dijaki, študentje in upokojenci.

Delavskih demonstracij se je leta 2007 udeležilo okoli 70 tisoč protestnikov.
Delavskih demonstracij se je leta 2007 udeležilo okoli 70 tisoč protestnikov. FOTO: Damjan Žibert

V soboto, 28. novebra, bodo med 10. in 12. uro na Prešernovem trgu v Ljubljani potekale velike sindikalne demonstracije, v katere se nameravajo letos vključiti tudi dijaki, študentje in upokojenci. Po besedah Dušana Semoliča, predsednika Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, bosta glavni zahtevi protestnikov dvig plač in nova pokojninska reforma. Koliko ljudi se bo udeležilo demonstracij, še ni znano, a organizatorji so prepričani, da bodo vlada in delodajalci slišali njihovo sporočilo.

Če nas nočejo slišati za mizo, nas bodo pa videli. Očitno je čas, da spregovori ulica! predstavniki študentske in dijaške organizacije

"Dvig minimalne plače je nujno potreben, saj plačo do nekaj več kot 500 evrov neto prejema okoli 140 tisoč delavcev. Da sedanji znesek minimalne plače ne omogoča preživetja, dokazuje tudi izračun življenjskih stroškov, ki znašajo 562 evrov na osebo," opozarja Semolič in dodaja, da bi se minimalna plača morala dvigniti s sedanjih 459 na najmanj 600 evrov neto, temu ustrezno pa bi moralo biti tudi povišanje tarifnih delov kolektivnih pogodb.

Tokrat se bodo protesta udeležili tudi dijaki, študentje in upokojenci.
Tokrat se bodo protesta udeležili tudi dijaki, študentje in upokojenci. FOTO: Dare Čekeliš
Na področju pokojninske reforme predstavniki sindikatov nasprotujejo predvsem dvigu upokojitvene starosti na 65 let. "To bi pomenilo zanikanje pomena delovne dobe in diskriminacijo zaposlenih, zlasti žensk in tistih, ki so se zaposlili v zgodnjih letih,“ še meni Semolič.

Na demonstracijah vse sindikalne centrale

Demonstracijam se bodo tako pridružile vse sindikalne centrale, ki nameravajo podati nekaj dodatnih zahtev. Pergam zahteva dvig vseh plač, obvezno udeležbo na dobičku in znižanje dohodnine za prva dva dohodninska razreda. Predsednik KNSS Neodvisnost Drago Lombar med drugim zahteva razbremenitev najnižjih plač pri dohodnini ter umik vseh predlogov nove pokojninske reforme, ki bi poslabšali položaj bodočih upokojencev. "Naše zahteve bodo časovno opredeljene. V primeru njihove neizpolnitve gremo v stavke," še opozarja Lombar. V KS 90 bodo izpostavili predvsem problematiko pogojev dela, odnosov na delovnem mestu in izgube dostojanstva, zavzemajo pa se tudi za napoved splošne stavke, ki bi bila konec februarja ali v začetku marca. Po mnenju sindikata Alternativa je odnos države neustrezen tudi do podjetij in bank v državni lasti, kadrovanja in dela nadzornih svetov. Demonstracij se bodo udeležili zaradi splošnega stanja v državi in vedno slabših razmer v podjetjih.

V Svetu gorenjskih sindikatov so pred sobotnim vseslovenskim protestom pripravili nekatere predloge, iz katerih je med drugim razvidno, da se zavzemajo za ustanovitev delavske zbornice. Ta bi po njihovem mnenju po zgledu dobre tuje prakse tudi pri nas omogočila enakopravnejši socialni dialog in s tem večjo ekonomsko ter pravno varnost zaposlenih.

Na delovnem mestu vse več izgorelosti

K udeležbi na demonstracijah je pozvala tudi Konfederacija sindikatov javnega sektorja. "Tudi v javnem sektorju je večje število zaposlenih, ki prejemajo le nekaj evrov več od minimalne plače, čedalje več pa je tudi primerov izgorelosti kot posledice pritiskov in nadpovprečnih obremenitev na delovnem mestu," pravi predsednik KSJS Branimir Štrukelj.

Tudi študentje menijo, da je prišel čas, ko je treba glasneje opozoriti na neposlušnost in samovoljo predstavnikov države.
Tudi študentje menijo, da je prišel čas, ko je treba glasneje opozoriti na neposlušnost in samovoljo predstavnikov države. FOTO: Blaž Garbajs

Študenti in dijaki v boj za dostojanstvo svojih staršev

Demonstracij se bodo udeležili tudi dijaki, študenti in upokojenci. Predsednica Študentske organizacije Slovenije Katja Šoba je dejala, da je prišel čas, ko je treba glasneje opozoriti na neposlušnost in samovoljo predstavnikov države na področjih, ki se dotikajo vseh, predvsem pa mlade populacije, dijakov in študentov. "Od višine minimalne plače je odvisna tudi višina štipendij in ostalih socialnih transferjev, ki jih prejemajo študenti,“pravi.

Predsednik DOS Aleksandar Spremo je temu dodal, da se poleg dostojanstva njihovih staršev in dviga minimalne plače borijo tudi za pravice dijakov in študentov, ki se krčijo ali pa jih država želi v prihodnosti celo ukiniti. "Zato je potrebno, da to povemo na glas in se pridružimo demonstracijam za našo skupno prihodnost," jo je dopolnil Spremo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vennett
28. 11. 2009 00.22
Semolič o demonstracijah...model je res zaskrblen...:/
Mr.Somebody
24. 11. 2009 15.58
Jaz sem za to, da se odpusti vse, ki bodo jutri stavkali. Tako se bo povprečna plača lepo dvignila in država bo lahko uzakonila 600 eurov minimalne plače!
Tonček Balonček
24. 11. 2009 15.20
Mr.Somebody, ti si gotovo komunajzar!! Semolič pač mora nekaj migati, da mu ne bi očitali, da ne počne ničesar, to je vse! Sicer s epa strinjam s tabo, da se imamo dobro kot še nikoli, mogoče malo slabše zaradi zunanjih razlogov, sicer pa ni nobene potrebe po stavki! Ob petkih je Na zdravje,. ob nedeljah pa še Mario ter A si ti tud not padu. Kaj bi še več, imamo generala Meistra, Jelinčiča, Humarja, gremo v J. Afriko, z nami je tudi Jezus, več pa ne smemo pričakovati od drugih! Lepo nam je, jutri se vrne celo Janez Janša, še veselo bo! Upam da pride na demonstracije!Zamudil je že nogomet v Mariboru plus komemoracijo v K. Bistrico, skrajni čas je, da spet pove kar nam gre!!!
Bartolomeus
24. 11. 2009 13.24
Lepo vas prosim, komu je mar za sobotna veseljačenja delavskega razreda. Resne demonstracije se organizirajo ob delavnikih in trajajo dokler se stranki na dogovorita... tako je pa ta cirkus le pesek v oči delavcem in poskus zavajanja javnosti. Semolič, prej ali slej te bodo prečitali.
polo19sdi
24. 11. 2009 12.18
Ne pridem ker bom raje kaj bolj pametnega delal, recimo služil denar.
Mr.Somebody
24. 11. 2009 12.13
Ne vem kaj imajo študentje za protestirati. Tudi sam sem študent in resnično ne vidim niti enega pametnega razloga, zakaj bi bilo treba iti na te demonstracije. Zastonj šolstvo, subvencionirana prehrana, skoraj neobdavčeno delo... Očitno mora ŠOS zopet braniti svoje interese in za to zlorabljajo vse študente.
Bartolomeus
24. 11. 2009 11.56
Dokler je delavstvo pod okriljem Semoliča se vladi ni kaj bati. Problematični za Pahorja znajo biti le študenti. Pahorjevo kukavičje jajce Semolič bo poskrbel, da bo vlada ostala cela, hkrati pa bo izpolnil svojo letno normo in si zagotovil udobni stolček in lepo plačo za naslednje leto, potem pa nove kvazi demonstracije itd. Delavci, zbudite se že enkrat!
Audy
24. 11. 2009 11.14
Še prevozniki naj ceste zaprejo, pa naj en vikend vse stoji
rokkk1
24. 11. 2009 00.54
Retanol, si pa tolko protislovij natresel v enem odstavku, da je težko verjeti, da si kdaj sploh odprl kakšno knjigo...
RenatoI
24. 11. 2009 00.51
proofreader Če so delovne dobe v drugih evropskih državah nekoliko daljše, to za Slovenijo nič ne pomeni! Sem zato da ostane tako kot je, če pa vzajemna ni sposobna tega denarja ki ga vložimo notri obrniti da bi bil na koncu pozitiven izkupičke pa to ni problem upokojencev!!!! logično? Če bi si sam dajal ta procent denarja v nogavico bi imel v pozni jeseni več denarja kot pa ti ga zdaj vrača država. Sem študent in vem kako praf pride študentsko delo. Da pa ni delovnih mest, pa bi jaz raje krivil tiste manegerje Mure, Steklarske LTH... ki so izdali in oropali lastna podjeja naj.... pa je več 1000 ljudi
VolilecSI
24. 11. 2009 00.49
Ja kaj bodo pa sindikalisti naredili, če res delavci pridejo? Skrili se bodo!
Bolivar
23. 11. 2009 23.19
Dajmo demonstranti! Podpora!
Tony Yeyo
23. 11. 2009 23.15
slovenija je mala,reva,in kmalu tudi brez morja....
Tony Yeyo
23. 11. 2009 23.14
zadnje čase se tukaj piše vse iz amerike,o ameriki in o hollywoodu!!! nevem kdaj boste nehali z primerjanjem naše male slovenije z to ogromno državo ZDA!!!??? če vam je pa tok všeč popovci pa kr na letalo in zum,zum v NY!!!!!
komarec
23. 11. 2009 21.46
Jezek_pijepijee 23.11.2009, 18:23 5 Koliko rdečih na kupu... Edini, ki lahko kaj rešijo. Od ta belih ni kaj čakat.
Svobodni Umetnik
23. 11. 2009 21.37
ZA VIŠJE PLAČE!
NoExit
23. 11. 2009 21.32
Elizabetka..... pa novo gripo bojo med drugim širili ... Marsikdo bi raje videl,da bi ga ta svinjska gripa odnesla,kot pa da ga svinje izkoriščajo !
proofreader
23. 11. 2009 19.52
Zakaj bodo upokojenci stavkali? Saj podaljšanje delovne dobe je potrebno prav zaradi njih. Ker sicer bo zmanjkalo denarja zanje.
proofreader
23. 11. 2009 19.47
Upam, da bodo študentje podprli ukinitev študentskega dela in si s tem zagotovili službe.
dukenukem
23. 11. 2009 19.23
ma čimveč folka nj pride