Slovenija

'Uporabljena je bila napačna tarča'

Ljubljana, 20. 05. 2010 10.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Janša meni, da so izgredi pred DZ najbolj škodovali prav organizatorjem demonstracij. Premier Pahor je medtem ministra Svetlika pozval, naj se čim prej spet sestane s študenti, če imajo ti seveda kakšne konkretne predloge.

Izgrede pred parlamentom je ostro obsodil tudi predsednik republike Danilo Türk. Meni, da je to "črn dan slovenske politične nekulture. Dialog da, nasilje ne, to mora biti temeljno vodilo." Vse je pozval k strpnosti, predvsem pa tiste, ki pozivajo k zaostrovanju razmer, urejanju zadev "na ulici" in k nasilju.

Opozarja, da se v Sloveniji "kopičijo problemi, ki pomenijo hujskanje in ustvarjanje atmosfere, ki vodi v taka dejanja". Pri tem je opozoril predvsem na "nekatere sindikalne predstavnike in nekatere politične predstavnike, ki že dalj časa govorijo o zaostrovanju, reševanju problemov na ulici, pozivanju ljudi na trge in ulice. Vse to se mora ustaviti, kajti za reševanje naših problemov potrebujemo dialog."

"Gre za nasilje, ki presega pojem vandalizma, gre za pojav političnega nasilja," še pravi predsednik. Sicer pričakuje, da bo policijska preiskava dogodka uspešno končana in da bodo odgovorni ljudje odgovarjali. Zavrnil je tudi izjave predstavnikov Študentske organizacije Slovenije, da niso odgovorni za škodo. "Zavračam razlago, da organizator včerajšnjih aktivnosti, protestov ni odgovoren za škodo, ki je nastala. Verjamem, da bo treba o tem še govoriti."

Predsednika vlade Boruta Pahorja, ki je že včeraj obsodil nasilje, in predsednika državnega zbora Pavla Gantarja je Türk povabil na popoldanski sestanek, kjer so govorili o stanju v državi in nadaljnjih korakih.

Sestanek treh predsednikov
Sestanek treh predsednikov FOTO: Blaž Garbajs

Pahor, ki je včeraj dejal, da nasilje in vandalizem nista sprejemljiva in opravičljiva, je podobno poudaril tudi danes. “To so bile demonstracije sredi socialnega dialoga,” je dejal. “Gre sicer za legitimno obliko pritiska na oblast, vendar je nasilje nesprejemljivo.”

Sredine demonstracije so se zgodile prav zaradi socialnega dialoga in ne zaradi tega, ker ga ne bi bilo. Premier Borut Pahor

Socialni dialog med vlado in socialnimi partnerji se bo kljub temu nadaljeval, vendar pa Pahor poziva, naj ostali ne gredo po poti študentov. Ministru za delo, družino in socialne zadeve Ivanu Svetliku je ob tem naročil, naj se čim prej spet sestane s študenti, če imajo ti seveda kakšne konkretne predloge. "Če bodo imeli kakšne predloge, se bomo o tem posvetovali, sicer pa bomo zakon o malem delu poslali v DZ," je bil odločen Pahor.

“To je simbolni napad na institucijo, ki brani vse temelje pravne države, zaradi katere študenti lahko povedo svojo voljo in jim omogoča dostojno demokratično življenje,” je bil medtem oster Gantar, ki je sicer zadovoljen, da v izgredih ni bilo ranjenih, vendar pa je ogorčen nad nasiljem. “Pozivanje, da bo probleme rešila ulica, pomeni konec urejene države.”

Gantar je sicer že včeraj poudaril, da vse od leta 1968, ko je sodeloval na številnih demonstracijah, česa takega še ni videl. Dodal je, da zatekanje v nasilje ne more biti prava pot reševanja odprtih vprašanj.

Napačna tarča

Po izgredih pred državnim zborom.
Po izgredih pred državnim zborom. FOTO: Aljoša Kravanja

Prvak opozicije in predsednik SDS Janez Janša je prav tako obsodil nasilje, ki pa po njegovem mnenju najbolj škoduje prav organizatorjem. Zdaj namreč "vsa Slovenija govori le še o tem, ne pa o zahtevah, ki so jih postavili na demonstracijah", je dejal. Za nasilje so po njegovem mnenju v prvi vrsti odgovorni tisti, ki so ga povzročili.

Dejal je, da policija ni odgovorna za nasilje, odgovorna pa je za to, da dogodkov ni pravočasno preprečila. "Morala bi uporabiti pametnejše ukrepe," je poudaril. "Če bi bila zaščitna ograja postavljena samo 20 metrov stran od stavbe, bi bilo pročelje slovenskega parlamenta danes celo," je dejal.

Parlament za zdaj tudi še ni obravnaval predloga zakona o malem delu, zaradi katerega so bile demonstracije organizirane, je spomnil. "Tako je bila uporabljena napačna tarča," meni.

Kdor je izdal dovoljenje za proteste na Šubičevi, je na nek način načrtno speljal demonstracije pred parlament, čeprav ta o tem zakonu sploh še ni razpravljal, je dejal Janša.

Janša pa je ob tem opozoril tudi na povezavo med včerajšnjimi dogodki in padcem konkurenčnosti. Zaradi padca Slovenije na lestvici mednarodne konkurenčnosti bi namreč morali zvoniti alarmni zvonci, je dejal. Kdor ne vidi povezave med padcem na lestvici konkurenčnosti in dogodki na demonstracijah, bo v prihodnosti še velikokrat presenečen, je še dodal Janša.

Kritični tudi v LDS

Različna politična in strokovna stališča ali domnevno pomanjkanje socialnega dialoga, o čemer govori opozicija, ne morejo in ne smejo privesti do takega nasilja, kot smo mu bili priča včeraj in ta zagotovo tudi niso bila razlog za izgrede pred parlamentom. LDS

Danes pa so se odzvali tudi v stranki LDS. Poudarjajo, da so bila študentska gibanja nosilec razvoja in družbenih sprememb. Menijo, da so študentska gibanja predvsem v osemdesetih letih pomembno prispevala k nastanku sodobne, samostojne in demokratične republike. “Žal to, kar smo videli včeraj, nima ničesar skupnega z družbeno angažiranostjo slovenskih študentov, temveč je bila to le demonstracija nestrpnosti in razbijaštva ter nesprejemljiva oblika pritiska na zakonodajalca, ki pa z napredkom nimajo nič skupnega.

ZSSS obžaluje in obsoja nasilje

Tudi v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) obžalujejo in ostro obsojajo nasilje, ki se je zgodilo pred parlamentom po demonstracijah dijakov in študentov proti zakonu o malem delu. Kot je zapisal predsednik ZSSS Dušan Semolič, pa obžalujejo in obsojajo tudi nasilje, ki ga izvaja vlada nad različnimi interesi socialnih partnerjev.

Delodajalci: Semolič izkoristil mlade

Nasilje so obsodili tudi podmladki stranke SD in Zares.

Shod študentov in dijakov se je iz mirnega shoda, kjer naj bi študenti in dijaki izpostavili svoje zahteve, prelil v agresiven in uničevalen nastop razjarjene množice. Predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije, Združenja Manager, Združenja delodajalcev Slovenije, Trgovinske zbornice Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije in Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije so obsodili tak način izražanja interesov – tako nepremišljen odziv generacije mladostnikov kot tudi predstavnikov sindikatov, ki so bili prisotni na shodu in so pred shodom nudili javno podporo, v času zaostrovanja pa niso prispevali k umiritvi razmer.

"Z izjavami, kot je izjava predsednika ZSSS Dušana Semoliča: “Dokler tega premika ne bo v glavi, bodo ti protesti tukaj in se bodo stopnjevali,” se odziv mladih zavestno še podpihuje. Mlade je predsednik ZSSS s tem izkoristil kot orodje pritiska proti vladi in delodajalcem za dosego stališč sindikatov. Včerajšnji protest je pokazal, kam vodijo grožnje s stopnjevanjem pritiska, ki jih nenehno izraža sindikalna stran," so prepričani.

Vse strani so še pozvali k mirnemu reševanju kompromisnih rešitev. Podpihovanje, grožnje, nestrpnost in trmasto vztrajanje le na lastnih stališčih ne vodi v dobrobit celotne družbe, saj lahko posledice tega občutijo še mnoge generacije, dodajajo.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (269)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sottozero
21. 05. 2010 09.49
So pa študenstski servisi kot profitna organizacija ODVEČ. To je ena redkih zadev, kjer se z vlado strinjam...
matjaz159
21. 05. 2010 09.43
Da najprej razčistimo o tem, kdo je šel na demonstracije. To niso bili študentje, ker študentje smo študirali oz. bili na predavnajih na fakultetah. Niti niso šli tisti, ki študentje, ki morajo delati, ker ti so delali, če želijo preživeti. Šli so tisti, ki se imajo za študente in ki jim starši omogočajo, da so lahko študenti, saj jim dajejo denar. Šli so tudi predstavniki ŠOS-a, saj jim je všeč lagodno življenje, ki jim je omogočeno na položajih, čeprav bi po letih sodeč morali že zdavnaj doštudirati. Me zanima če sploh kdaj bodo doštudirali. Kdo pa je za tem? Študentski servisi in ŠOS, vse to pa zaradi denarja. Zakon, ki ga predlagajo vsekakor ni pošten, vsaj do tistih ne, ki morajo delati, da lahko študirajo. Saj je lepo, da se je g. Pahorja in vse ostale gospode, ki sedijo v tej zgradbi imenovani parlament, opozorilo, da to ni prav. Vendar pa ne na tak način. Ker tokrat so moji sovrstniki, ki naj bi se smatrali za bodočo inteligenco slovenskega naroda, pokazali vso svojo inteligenco. Upam samo, da ljudje sedaj ne posplošujejo na vse, ker vsi nismo taki. Pa še to, predstavniki ŠOS-a so čiste slike slovenskih politikov, o tem ni dvoma. Manipulirajo z ljudmi kot jim je všeč, alkohol pa je seveda odlično sredstvo za manipulacijo, sploh pri mladih. Verjetno ste zaznali, da sem tudi sam študent in nisem ponosen na to kar so naredili moji vrstniki. Dobivam sicer štipendijo, ki ni velika (190€) in je zdaleč premalo za zadovoljitev mojih potreb. Da lahko shajam mi pomagata starša, jaz pa jima skušam poplačati s tem, da bom čimprej doštudiral in bom potem lahko jaz pomagal njima. Zato pa ker nimam denarja pač ne hodim po zabavah in ostalih dogodkih, ki se dogajajo. Ves denar namenim za bencin, da se pripeljem do faksa in knjige, ki jih potrebujem. Moje želja je čimprej doštudirati in začeti življenje, ki si ga želim. Kaj bom zlival svojo nejevoljo na državo? Kaj pa mi bo dala država? Saj je zadolžena do vratu oz. bolj kot je potrebno. Saj je vsak Slovenec dolžan okrog 5000€, glede na to koliko je dolžna država, pa še s prstom nisem pošteno mignil. Tako,da marsičemu se kot študent odpovem, da bi čimprej končal šolanje in si omogočil priložnost za boljše življenje. Zato obsojam nasilje in vandalizem, ker kdo bo plačal škodo? Naši starši, ki že tako ali tako dajo dovolj oz. še preveč za državo, ki za njih ne stori nič.
sottozero
21. 05. 2010 09.40
IN AROGANCA vlade, ki nima posluha za PROBLEME Slovenskih državljanov...za težave Slovenskega delavca, delodajalca, študenta, očeta in matere...problematiko zdravstva, šolstva.... TA AROGANCA je pritisnila sprožilec teh neljubih dogodkov. UPAM, DA SE BODO SAMOZAVEROVANI VASE sedaj končno pričeli pogovarjati ! Ali pa je narcisoidnost in vase zagledanost "Sončnega kralja" že tako daleč, da se je ne da zaustaviti ! Kakšni bodo šele protesti PROTI arbitražnemu sporazumu.
sottozero
21. 05. 2010 09.37
Prava tarča je VLADA REPUBLIKE SLOVENIJE ! Tam sedi tajkunsko odvetniška naveza...tam je enoumje...tam so zafurali Slovenijo...
kolcamož
21. 05. 2010 09.29
tarče se bodo izmenjavale.........
sottozero
21. 05. 2010 09.12
KAKO DELA TA VLADA? 1. Meja s Hrvaško mora biti PRAVIČNA, da si nebi naši zanamci (naši otroci), kdarkoli skočili v lase in prelivali kri v bodočnosti. Način, ki opredeljuje določanje meje ZELO VERJETNO ne bo deloval po načelu pravičnosti in zgodovinskih dejstev. Ko nek soudeleženec arbitraže reskira VSE, drugi pa PRAKTIČNO NIČ...potem to ni prava smer reševanja medsosedskih odnosov. NIMAMO NIČ (vsaj večina) proti sosednjemu narodu. Samo osebno imam s Hrvati ZELO DOBRE ODNOSE...tudi če govorimo o politiki. Večina ljudi ni FANATIKOV...večina je PRAVIČNIH. Kjerkoli na tem svetu. 2. POMOČ GRČIJI je NEPOTREBNA in rešuje samo velike Evropske banke in njihove investicije (špekulacije o dobrem zaslužku, ki pa bi sedaj rezultiral kot IZGUBA). Izgubljene naložbe naj pokrivajo PRIDNI člani EU. BOLANO. Poglejte si kakšne plače imajo Grki in KAKŠEN JE NJIHOV EFEKT...pa vam bo jasno, da bi potemtakem morala netto Slovenska plača biti najmanj 5.000 Euro. KAM gre naše zdravstvo, kam naša družba? Koliko REVEŽEV imamo, katerih boljše življenje nas nebi stalo DROBEC tega, kar z lopato razmetavate NAOKROG? PA jih NE VIDITE. NE. NISO MEDIJSKO ZANIMIVI. 3. REŠEVANJE EURA....NESMISEL ! Valuta je sredstvo menjave in jo lahko kadarkoli spremeniš in na novo opredeliš. EURO je predvsem prestižni "Evropski projekt" in demonstracija moči napram Japonski in ZDA...kot kaže pa je na trhlih temeljih in niti slučajno ne parira po svoji POKRITOSTI Ameriškemu Dolarju... 4.Skoraj 200 Euro zadolžiti Slovenske državljane (NAŠE OTROKE) za pomoč Grčiji je KRIMINALNO DEJANJE. PRIMER kako pokvarjen je svet: TIPIZACIJA KRVI za določitev tipa kostnega mozga, ki reši bolnika z levkemijo stane 146 Euro. Na leto jih SLOVENSKI ZAVOD ZA TRANSFUZIJO tipizira 1500. ZA znesek pomoči Grčiji bi TIPIZIRALI več kot 2 MILIJONA VZORCEV. KJE je skrb za SOČLOVEKA? 5. Borut PAHOR se obnaša ljudem všečno, ne nastopa pa z ARGUMENTI. Želi biti EVROPEJEC...a pozablja, da bi bilo LEPO in PRAV, da je VSAJ MALO tudi Slovenec. Nenazadnje ga MI plačujemo.
divus
21. 05. 2010 09.08
Škoda jim je za kipce pa za steklovino in kdo smo mi.Kaj jim pomenimo mi njihovi volilci, mi smo njihove plače mi smo njihovi stolčki, za njih smo gnida.Bravo študentje, sedaj pa še proti tajkunom itd., pa smo rešeni muk na vsem področju.
Horst
21. 05. 2010 08.56
Studentje so napadli parlament, ki bi moral braniti temelje pravne drzave kot pravi g. Gantar, vendar je to institucija, ki brani korupcijo in delo mafijske drzave. Nas parlament si ne zasluzi ime parlament. To je skupina ljudi, ki sciti izkljucno interese mafiskih skupin, in na svojih sejah potrjuje krajo denarja. To je mnenje 29350,danes ob 07:58. Večje resnice ni možno napisati.Poleg plusa še pohvala za trezno in realno razmišljanje(vedenje).
JuST_ReaL
21. 05. 2010 08.38
veste sem hodil na srednjo šolo domžale.. ja tisto, ki je bila znana po sramotnem filmčku!!! in kljub grobem načinu komunikacije, ki se je razvil med dijaki ter profesorji, ob vsej napetosti ter ostrih ukrepih proti dijakom sta na šoli obstaja 2 dijaka, ki sta s pogajanji naredila nemogoče.. zadevo sta z res trdimi pogajanji pripeljala do zaključka!! najbolj mi je ostalo v spominu, da sta po 3 mesecih pogajanj s šolo dosegla omiljenje ukrepov vodstva šole proti kršiteljem. seveda smo za mogli za popustitev dati od sebe nekaj tudi dijaki, pa vendarle smo prišli iz situacije ven zmagovalci tako mi kot profesorji! taka pogajalca bi mogla sedaj posredovati med ŠOU in vlado.. ja po mojem mnenju bi bla prav onadva prava!!! :D
sottozero
21. 05. 2010 08.33
Žalostno, da je vladajoči koaliciji več do spomeniško zaščitenih kipcev, kot do usod resničnih ljudi (SVOJIH DRŽAVLJANOV) Zakaj se je vse skupaj zgodilo? Najbrž se to sprašuje večina privržencev aktualne vlade in njenih članov. GLAVNI razlog za dogajanje ni samo predlagani zakon, ki bi študentom odvzel nekatere "bonuse", ki jih trenutno študentsko delo zagotavlja. Odvzel bi mnoge bonuse tudi študentskim servisom. In nekatere zadeve se tudi za študente MORAJO spremeniti. Ampak včerajšnji dogodki so tudi NAJBOLJŠI POLITBAROMETER za to SKORUMPIRANO, NEDRŽAVNIŠKO in predvsem ŠKODLJIVO VLADANJE gospoda Boruta PAHORJA in njegove TAJKUNSKO ODVETNIŠKE naveze. Ti dogodke so pravi pokazatelj STANJA DUHA v družbi in študentje so odprli steklenico, ki je pri Slovencih PREDOLGO ZAPRTA. Res je žalostno. AMPAK TO ŽALOST je V VELIKI VEČINI zakrivila AKTUALNA VLADA. 1. REKORDNO ŠTEVILO NEZAPOSLENIH 2. REKORDNO ŠTEVILO STEČAJEV 3. REKORDEN PRIMANJKLJAJ V DRŽAVNEM PRORAČUNU 4. REKORDNO ZADOLŽEVANJE 5. REKORDNO ŠTEVILO NEBULOZNIH IZJAV PREMIJEJA in NJEGOVIH MINISTROV 6. REKORDEN NATEG DRŽAVLJANOV S POMOČJO GRČIJI 7. IZDAJA interesov Republike Slovenije in DAROVANJE NESPORNEGA Slovenskega ozemlja sosednji Republiki Hrvaški. ŠE BI LAHO NAŠTEVAL. Dobrega pa niso storili NIČ. ŽALOSTNO. Ampak to vlado je potrebno VREČI z OBLASTI. In očitno ne razume ARGUMENTOV. Bo pa sedaj razumela jezik ulice. VSE ČESTITKE ŠTUDENTJE ! Škoda, ki je narejena, JE PLJUNEK V MORJE napram škodi z afero NPU, v primerjavi s stroški avtocest (provizije) in gospodarsko škodo, ki jo povzroča delovanje te do sedaj daleč in z naskokom najslabše vlade.
29350
21. 05. 2010 07.58
Ne vem zakaj se vsa ta politicna mafija spreneveda glede studentskih demostracij. To je odraz nase drzave v kateri smo se znasli. Danes obsojamo skodo, ki ni nic proti skodi - ki jo dela ta vlada in njihovi tajkuni. Studentje so napadli parlament, ki bi moral braniti temelje pravne drzave kot pravi g. Gantar, vendar je to institucija, ki brani korupcijo in delo mafijske drzave. Nas parlament si ne zasluzi ime parlament. To je skupina ljudi, ki sciti izkljucno interese mafiskih skupin, in na svojih sejah potrjuje krajo denarja. Na zalost je do danes Slovenska politika lahko delala z nami drzavljani vse kar je hotela sedaj pa ko se je prvic soocila s protestom nam pojejo levite o vandalizmu nekulturi itd. Vandalizem nekultura, nemoralnost so vrline, ki so njim se kako poznane, vendar samih sebe ne obsojajo.
siFBI
21. 05. 2010 07.42
Tudi Pahor in celotna vlada ter prav tako politika, da ne bo izjeme izvajajo teror nad vsem ljudstvom, pa se noben ne sekira. Koliko žrtev je bilo zaradi gospodarstva? Kdo bo odgovarjal? Morala bi vlada, saj nas je ona pripeljala do te situacije.
orangensaft
21. 05. 2010 07.27
Joj, ko pa Janša usta odpre, me mine do vsega. Vsi so katastrofa, ampak med vsako katastrofo lahko izberemo tiste, ki je največja.
Mario Fekonja 1
21. 05. 2010 07.21
"Gantar je sicer že včeraj poudaril, da vse od leta 1968, ko je sodeloval na številnih demonstracijah, česa takega še ni videl." Seveda tega ni videl, saj od leta 1968 še nismo imeli take gnile vlade!!!
siFBI
21. 05. 2010 07.17
TRIKRAT HURA ZA MLADINO!!!!! Politikom je malo ušlo vhlače. Zdej se pa pametne delajo. To je edini način, da se našim zabitim skorupiranim politikom kaj dopove. Z moje strani imate vso podporo, sam kocke so premal letele. Protrsti v Grčiji, Italiji, Franciji ponavadi potekajo še bolj krvavo. In samo takrat se kaj doseže. Žal.
rik
21. 05. 2010 07.05
otroci so ogledalo družbe, bojte se tistega kar ne vidite. preprosto vlada jim jemlje in oni tega ne dajo, seveda na svoj uporniški način. če jim vlada res ponujaja več kot organizacije naj to jim predstavi.
gogagoga
21. 05. 2010 06.16
kaj je pa liliputanec Kučko dejal???
320xd
21. 05. 2010 04.09
ne ravno podpiram to kar se je zgodilo. ampak če pogledamomo drugače dokler ni bilo pahorja je bilo vse mirno. letošnje leto pa so jih že velik usral tako da je moralo prit do tega.
Snip84
21. 05. 2010 03.32
@leila točno tak. taki dvoobrazneži so obstajali tudi med in po 2. svetovni vojni. žal niso dolgo obstajali in končali v gozdovih z svincem v hrbtu. Nemoram verjet kolko je ljudi ki se obrača po vetru. Malo to malo ono.....napište si na čelo izdajalci in ovčke. raje umrem kot pa igram žogo celo življenje.
Davor Dedi?
21. 05. 2010 03.16
Kar zagovarjajte te naše pokvarjene politike ampak ne potem jokat ko še za hrano ne boste imeli :) Že zdaj jamrate da mate prenizke dohodke po drugi strani pa zagovarjate to našo pokvarjeno vlado...Jaz dam mladini ćist prav da se je končno postavila zase :)