Slovenija

Delta ostaja v igri za Stožice

Ljubljana, 07. 04. 2009 13.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Župan Janković je Miškovićevi Delti še za en teden podaljšal rok za izplačilo 19 milijonov evrov. V Zagrebu so se namreč dogovorili, da bodo projekt spet nekoliko zmanjšali in s tem pocenili za 21 milijonov evrov.

Janković je Delti podaljšal rok za plačilo obveznosti.
Janković je Delti podaljšal rok za plačilo obveznosti. FOTO: POP TV

Po sestanku v Zagrebu sta se investitorja, srbska Delta in MOL, zmenila, da bi se velikost trgovskega centra zmanjšala za eno etažo parkirne hiše (tisoč parkirnih mest) in približno dva tisoč kvadratnih metrov trgovskega dela, je na današnji novinarski konferenci povedal župan MOL Zoran Janković. Delta, v lasti Miroslava Miškovića, je MOL ponudila tudi garancijo za plačilo svojih obveznosti s hipoteko na trgovski center, zastaviti pa je pripravljena tudi 40 hektarjev zemlje v Beogradu, ki je po županovih besedah ocenjena na 30 milijonov evrov. Po oceni bank naj bi to zadostovalo, je povedal Janković. MOL sicer uradnega odgovora Delti še ni dala, je pa Janković povedal, da se z njim strinjajo. Zato je Delti predvidel še en teden časa za plačilo svojih obveznosti do podjetja Grep, ki gradi stadion.

Prvi mož Delte Miroslav Mišković
Prvi mož Delte Miroslav Mišković FOTO:

Grepu je Delta do sedaj že plačala pet milijonov evrov, dolguje pa jih še 19. Rok za plačilo se je sicer že iztekel. Kot je še poudaril Janković, se z zmanjšanjem in racionalizacijo projekta trgovskega centra, s katero bi prihranili 17 odstotkov, nič ne spremeni glede projekta izgradnje stadiona, ki ostaja tak, kot je.

To je že tretja pocenitev projekta. Sprva je bila namreč podpisana pogodba za 245.500.000 evrov, potem pa je Deltin izraelski arhitekt sporočil, da bo znesek treba znižati na 232 milijonov.

Glede na zmanjšanje garažne hiše za tisoč mest pa se postavlja vprašanje, ali bo dovolj parkirnih mest. Kot je pojasnil Janković, je parkirnih mest po novem še vedno več kot 3500, kar je zahteva občinskega prostorskega načrta. Poleg tega naj bi se tudi s stanovalci naselja BS3, ki je v neposredni bližini stadiona, pogovarjali o zagotovitvi dodatnih parkirnih mest.

Janković je pojasnil, da ima Delta še en teden časa, da poravna svoje obveznosti, a je ocenil, da se bodo zadeve, povezane z ureditvijo problema športnega parka Stožice, zavlekle še vsaj do konca meseca. Če bi Delta od projekta odstopila, naj bi imela MOL že pripravljenega drugega investitorja, o katerem Janković za zdaj še ni želel govoriti.

Maketa športnega parka Stožice
Maketa športnega parka Stožice FOTO: Mestna občina Ljubljana
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
07. 04. 2009 19.36
KAJ ŽE NI ZGRAJEN??? PA TOLIKO SO GOVORILI O OTVORITVI
Kozuscek
07. 04. 2009 19.30
Fantje, ne ga sračkat s Stožicami! Mi jih rabimo za koncert Killersov!
Rastko Cop
07. 04. 2009 16.31
Bla bla moj Zoki Srbine, le kje je novi invetsitor ki s parami caka v vrsti. Ce bi obstajal ne bi podaljseval rokov placil. Prodajas buce ZOKI
killumin47i@yahoo.com
07. 04. 2009 15.08
pa trava na stadionu ne bo prvovrstna, ampak bo rabljena s kakšnega drugega stadiona
deadea
07. 04. 2009 14.44
gremo jankovic, za slovenijo naprej
kapitan
07. 04. 2009 14.35
..kaj so bile predvolilne obljube ... jeseni 2008 bo stadion zgrajen ..... pa nevem če so maketo naredili do tega datuma .... moram pa rečt da je maketa lepa , žal je teorija eno ,praksa pa drugo ....
dr.psiho
07. 04. 2009 14.33
Ma kaka delta...srbija...to je že vse mimo...potrebno je iskati čisto druge partnerje..recimo katoliške!!
Jože Pernek
07. 04. 2009 14.26
pač ne bo fuzbal placa
Prvo Borec
07. 04. 2009 14.18
Premalo parkinkov !!
brez_faksa
07. 04. 2009 14.18
In kdo je to potrdil, a ni za vsa javna sredstva razpis? Torej razpis sedaj ni več ustrezen! Delta je posel izgubila, nov razpis in novi pogoji. Saj to ni DARS pod Podobnikom!
brez_faksa
07. 04. 2009 14.17
Spoštovani Zoran. MOL ni Mercator, kjer delaš dobiček za lastnike. MOL je skupnost in ti nisi direktor skupnosti ampak župan. Na MOL-u se ne gleda dobiček ampak kvaliteta življenja vsakega posameznika v Ljubljani. Kravje kupčije z Delto, obdavčenje optike (ja, to je naslednja poteza molzenja), odkup stanovanj od podjetij, ki bi to prodala iz stečajne mase (da ni zadaj kakšna Electa?) pa še nekaj teh rabot kaže, da je bila storjena ogromna škoda, ko so te odstavili kot direktorja Mercatorja, namesto da bi ti nadeli uzde, da bi res delal v interesu delničarjev, pa nič za svoj žep. Župansko mesto pač ne razumeš in se obnašaš managersko. Mogoče z dobrimi nameni, to ne vem ampak efekt ni najboljši!
kritika@email.si
07. 04. 2009 14.14
Zrno na zrno pogača, teden na teden palača (Jankovičeva). ;)