Slovenija

Delovnih knjižic ne bo več

Ljubljana, 29. 12. 2008 10.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V novem letu ne bo več delovnih knjižic. Za zaposlene se sicer nič ne spremeni in tudi nič jim ni treba storiti. Vključenost v socialno zavarovanje bodo izkazovali z izpisom ZPIZ.


Novela zakona o delovnih razmerjih, ki je začela veljati konec lanskega novembra, opušča delovno knjižico kot obvezen dokument delavca. Tako upravne enote po 1. januarju 2009 ne bodo več izdajale delovnih knjižic in ne bo več pravne podlage za vpisovanje podatkov v delovne knjižice.

Za zaposlene se s 1. januarjem ne spremeni nič in jim tudi ni treba ničesar storiti. Zakon glede hrambe delovnih knjižic za delavce, ki so na dan 1. januar 2009 zaposleni pri določenem delodajalcu, ohranja podobno ureditev kot velja sedaj, torej da delodajalci hranijo njihove delovne knjižice.

V primeru prenehanja delovnega razmerja mora delodajalec delavcu vrniti delovno knjižico. Že pred prenehanjem delovnega razmerja mu jo mora izročiti le v primeru, če delavec sam tako zahteva.

Za delavce se ne bo spremenilo nič. Obdobja vključenosti bodo od 1. januarja naprej izkazovali z izpisom Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.
Za delavce se ne bo spremenilo nič. Obdobja vključenosti bodo od 1. januarja naprej izkazovali z izpisom Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. FOTO: Kanal A


Še naprej ohranja naravo javne listine

Z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve so sporočili, da delovna knjižica, izdana do konca letošnjega leta, z vsemi vpisi tudi po 1. januarju ohranja naravo javne listine. Zato občanom svetujejo, naj jo hranijo tako kot ostale javne listine; delovno knjižico z veljavnimi vpisi bodo lahko tako kot doslej predložili in uporabili v postopkih uresničevanja določenih pravic.

Po 1. januarju bodo delavci obdobja vključenosti v socialno zavarovanje na podlagi delovnega razmerja v postopkih uresničevanja določenih pravic lahko izkazovali z izpisom o obdobjih zavarovanja v Sloveniji po 1. januarju 2009.

Kje dobiti izpis?

Izpis bo moč dobiti pri Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ), in sicer na spletnem naslovu ZPIZ. Iz izpisa bodo razvidna obdobja zavarovanja od zadnje prijave v zavarovanje pred 1. januarjem 2009. Obdobja zavarovanja pred tem bodo delavci lahko še naprej izkazovali z vpisi v delovni knjižici.

Na ministrstvu pravijo, da se je že ob pripravi zakona o delovnih razmerjih in tudi njegove novele postavljalo vprašanje, ali je delovna knjižica še vedno potreben dokument delavca. Tovrstnega dokumenta po navedbah ministrstva sicer ne poznajo v večini članic EU. Glede na to in tudi dejstvo, da so se uveljavili novi predpisi o matični evidenci zavarovancev na področju pokojninskega in invalidskega zavarovanja, je ob pripravi novele zakona prevladalo stališče, da je treba delovno knjižico kot obvezen dokument delavcev opustiti. Poleg tega so se pojavljale težave pri vpisovanju nekaterih podatkov v delovno knjižico (npr. vpisovanje izobrazbe na podlagi v tujini pridobljenih spričeval in diplom), delovna knjižica pa je predstavljala tudi težave v zvezi z mobilnostjo delavcev v okviru EU, so še zapisali na ministrstvu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zogby
30. 12. 2008 04.27
sama korupcija
Tonček Balonček
29. 12. 2008 19.58
e-uprava je tako napredovala, da boš lahko dobil odpoved tudi brez digitalnega podpisa! Stari komunisti in indoktrinirani jugonostalgiki z opranimi možgani tega seveda nikakor ne morejo dojeti, znanost gre pač naprej!!
hrcekmuri
29. 12. 2008 15.11
nategovanje delavcev po novem sistemu- pranje denarja. delavec dobi odpravnino kolikor je potrebno za davek zadrži za sebe,ostali del mora vrniti delodajalcu.ta ga zaposli vendar v novi firmi-še prej pa mu prekine pogodbo za dločen čas.zaposlitev v novi firmi pa plača zavod za zaposlovanje-država????????
izzyone
29. 12. 2008 14.31
+1
Še ena knjižica manj.Pri tem tempu življenja in višini penzije, ki jo dobivajo sedaj naši upokojenci za polno delovno nam mladim ne bo pomagala ne delovna knjižica ali nedelovna kakorkoli že.Menim, da bo socialna podpora višja od penzije že čez 10 let.Lahko pa nam tudi to ukinejo.Vse je mogoče. Zato predlagam, da se raje zanašamo sami nase dokler ne bo prepozno.
intel1
29. 12. 2008 14.00
delavska knižica in socializem to je res bedasta Tonček balonček ti si otrok kumunizma , bo pa novodobni nateg delavcev ki jih bodo spet kradli še bolj kot z knjižicami
Tonček Balonček
29. 12. 2008 13.21
Prela slej bi bodo te delavskee knjižice ljudej lahko spravili v najbolj skriti domači kotiček in negovali jugonostalgijo, gre za nek ostanek socializma, ko je bilo vse analogno. Računalniška tehnologija pač nareduje, s par pritiski na tipkovnico in nekaj kliki končno lahlo izbrišeš tudi do dvajset tisoč ljudi, to ni mačji kašelj, gre za napredek, ki mu nekateri očitno noso kos! Za zgeld si vzemite le Bavčarja, vs eje \"upropastil\" in uničil, pa je eden najbogatejših Slovencev, izhaja pa iz nekega policista, ni vse v znanju in inovativnosti, le jajca moraš imeti in ljudje ti jedo praktično iz roke!
ferrer
29. 12. 2008 12.59
RICHard... pri nas se isto dogaja, očitno so vsi direktorji enakega kova Pri nas smo namesto božičnice dobili darilne bone, božičnice seveda ni, 3-je so ostali brez službe zarad \'recesije\'...a podjetju gre zelo dobro, zato mislim da so direktorji izbrali pravi trenutek in pravi razlog, kako se znebiti tistih ki jih ne marajo...
Tonček Balonček
29. 12. 2008 12.42
Na podjetniški \"iniciativi\" vendar sloni ves ta mali narod! Žrtvujmo se, delajmo, brez tega ne bo niti podjetnikov in potem bo še huje! So inovativni, propulzivni, pridni, delajo tudi za praznike in pozno v noč, še izobražujejo se vmes!Tudi porabijo veliko, kar je dandanašnji baje najpomembneje, kje so časi skromnosti, varčnih žarnic itd., le s trošenjem bomo presegli to krizo na poti v balgostanje. Vsaka pot ima vmeste spuste in sestope, poptem gre pa samo še navkrebe, vse do blagostanja in sreče plus zveličanje! Pa kaj bi še več!?
marko.peser@gmail.com
29. 12. 2008 12.36
RICHard, welcome to the club :)
RICHard
29. 12. 2008 12.32
Se vam pridružujem na zavodu.Dve leti sem garal v privat podjetju.Ko pa bi mi moral dat za nedoločen čas,me je pa odpustil.Lepo darilo za novo leto.Zadnji teden nam je povedal,da ne bo božičnice in da dobim knjigo.Podjetje je doletela finančna kriza(blabla).Nedolgo nazaj pa je kupil merđona za 60jurjev
Tonček Balonček
29. 12. 2008 12.24
Gre za velik korak naprej, verjetno še po zaslugi bivše sanjske ekipe in dr. Viranta, konec je temu komunističnemu iztročanju knjižic, zakaj bi se dajali v zobe, če ve lahko rešimo po internetu in na SPIZ-u. Bravo prejšnja vlada, edina je stvari in probleme zagrabila za roge, zdaj je pa vs eskupaj neko šminkerstvo ( Aermani, Porsche, vožnje z letali itd.). Bivši ministri bodo vse prejemali po internetu, Bajuk npr. delovne knjižice sploh ni potreboval, saj ej bil že pred nastopom vseh služb v Sloveniji rentnik!
Kaplanos__
29. 12. 2008 12.13
Tocn tko, jst sm na zavodu pristal,...heh lepo darilo sm dobil za praznike,..ka cm?
tovarišinajuriš
29. 12. 2008 12.09
...saj ne bo niti dela,hehehe