Slovenija

Delovne sobote in naročanje niso več potrebni

Ljubljana, 02. 04. 2014 13.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zakon o davku na nepremičnine je razveljavljen, kar pa ne pomeni, da ni potrebno urediti podatkov o lastniški nepremičnini. Za obisk Geodetske uprave se s prihodnjim tednom ne bo mogoče več naročati, prav tako ukinjajo delo ob sobotah.

Geodetska uprava RS (Gurs) je po tem, ko je ustavno sodišče razveljavilo zakon o davku na nepremičnine, prenehala z vsemi aktivnostmi za izračun davka. Kljub temu lastnike poziva, naj podatke o nepremičninah uredijo. S prihodnjim tednom ukinjajo sistem naročanja in delo ob sobotah, vse že naročene stranke pa bodo sprejeli.

Kot so danes sporočili z Gursa, brezplačno telefonsko številko in sistem naročanja ter delo ob sobotah ukinjajo ob manjšem obisku in upadanju števila klicev na brezplačni telefonski številki.

Na Gursu lastnike nepremičnin pozivajo, da podatke o nepremičninah uredijo, saj se podatki in vrednost nepremičnin še vedno uporabljajo tudi za druge namene.
Na Gursu lastnike nepremičnin pozivajo, da podatke o nepremičninah uredijo, saj se podatki in vrednost nepremičnin še vedno uporabljajo tudi za druge namene. FOTO: POP TV

Vse lastnike, ki nimajo usklajenih podatkov, pozivajo, naj podatke uredijo v času uradnih ur na območnih geodetskih upravah in pisarnah. "Geodetske evidence se urejajo stalno, in ne samo do 30. aprila, ki je bil kot časovni presek določen v zakonu o davku na nepremičnine," sporočajo z Gursa.

Za izračun vrednosti nepremičnin so ključni podatki o lokaciji nepremičnine, dejanski rabi dela stavbe, površini ter letu izgradnje in obnov. Za pravilno uporabo podatkov o nepremičninah pa so najbolj pomembni podatki o lastništvu, naslovu stavbe (hišni številki) in številki stanovanja.

Geodetska uprava bo vpoglede v podatke o nepremičninah in izpis zbirnih podatkov o nepremičninah uredila skladno z odločitvijo ustavnega sodišča, spremembe pa bodo v spletni aplikaciji vidne naslednji dan po spremembi podatkov.

Poročilo z zamikom zaradi preobremenitve uradnikov

Gurs je danes tudi sporočil, da bo poročilo o trgu nepremičnin za leto 2013 objavljeno z zamikom, in sicer predvidoma do konca maja. Po pravilniku o vodenju in vzdrževanju evidence trga nepremičnin bi moralo biti pripravljeno do 31. marca.

Zamik je posledica povečanega obsega dela in vključenosti vseh zaposlenih na uradu za množično vrednotenje nepremičnin v delo s strankami zaradi aktivnosti, povezanih z zakonom o davku na nepremičnine, sporočajo z Gursa in dodajajo, da urad za nepremičnine trenutno izvaja prehodne obdelave in analize podatkov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

doktor_muc
02. 04. 2014 18.11
+1
lol kolk denarja je šlo, dela, sitnosti in živcev za prazen nič....
me987
02. 04. 2014 15.05
+2
so vsaj dobili občutek, kako je delati v gospodarstvu :) naj povedo še svojim kolegom na ministrstvu, ti pa naprej.
pgdpgd
02. 04. 2014 14.52
+3
saj ,če jim ne bi bilo treba delat v soboto,še roka ne bi podaljšali