Slovenija

Delodajalci za pogajanja

Ljubljana, 16. 08. 2007 15.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Delodajalci v gostinstvu in turizmu so se pri vprašanju dviga plač zavezali k pogajanjem s sindikati.

Predsednik pogajalske skupine delodajalcev Janez Ivšič je na novinarski konferenci pojasnil, da bi delodajalska stran svojo ekipo lahko oblikovala že v prihodnjem tednu in hkrati poudaril, da razmere v slovenskem turizmu niso tako rožnate, kot se prikazuje. Po njegovih besedah gostinstvo v primerjavi s skupnimi podatki gospodarskih družb zaostaja po dodani vrednosti na zaposlenega, po čistem dobičku na zaposlenega in dobičkonosnosti kapitala.

Janez Ivšič pričakuje, da bo prvi del aneksa podpisan že v avgustu.
Janez Ivšič pričakuje, da bo prvi del aneksa podpisan že v avgustu. FOTO: POP TV

Pobudo za pogajanja so delodajalci po besedah direktorice Turistično gostinske zbornice Majde Dekleva pisno sindikatom podali že 23. julija. "Želeli smo, da na teh pogajanjih sodeluje tudi direktor direktorata za turizem Marjan Hribar," je dejala in ob tem pojasnila, da so spomladi skupaj s sindikati že pripravili aneks o dvigu plač, ki pa ni bil podpisan zaradi blokade sindikalne strani. Vseboval je dve spremembi- v prvi vrsti bi spremenil uradni plačni sistem od zastarelega sistema izhodiščnih plač v nov, moderen sistem najnižjih osnovnih plač, druga razlika pa je, da bi se najnižje osnovne plače zvišale že z mesecem junijem in ne avgustom, kot velja v panogi. Ker aneks ni bil podpisan, so bili zaposleni prikrajšani za oboje.

Delodajalska stran ponuja 2,5-odstotno zvišanje izhodiščnih plač. S podpisom aneksa s povečanjem bi se po podatkih delodajalske strani plače v vseh tarifnih razredih povišale. Glede na tarifni razred bi se razlika gibala od 51,39 evra do 52,75 evra.

"Sedanje plače so primerne trenutku, v katerem se gostinska panoga glede na druge gospodarske panoge nahaja," je trenutne plače ocenil Ivšič. Za prihodnje pa je poudaril, da sindikati še vedno pričakujejo, da bo prišlo do podpisa aneksa in da bo prodrlo spoznanje, da je urejanje osnovnih plač nad nivojem zaščite stvar podjetij.

V ponedeljek nadaljnja pogajanja

Sindikati delavcev gostinstva in turizma pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije in Konfederaciji 90 so že pred časom napovedali, da bodo v soboto ponovno izvedli akcijo, s katero turiste in druge mimoidoče opozarjajo na svoj položaj in plače. Podobno akcijo so 28. julija izvedli v treh slovenskih turističnih krajih, vendar so jo tokrat nameravali razširiti na vse pomembnejše turistične kraje v Sloveniji

Predstavniki sindikalne in delodajalske strani v gostinstvu in turizmu bodo v ponedeljek ob 12h nadaljevali pogajanja za dvig plač v sektorju. Sekretarka sindikata gostinstva in turizma Slovenije Karmen Leban je pojasnila, da se je v zvezi s tem že sestala pogajalska skupina sindikalne strani in odločila, da odpove za soboto napovedane protestne aktivnosti. Ob tem je opozorila, da so sindikati v primeru, da se bodo pogajanja znova znašla na mrtvi točki, pripravljeni ponovno uporabiti druga sredstva boja.

Prej omenjenega direktorja direktoriata za turizem Marijana Hribarja sicer v ponedeljek na pogajanjih še ne bo, je pa po Deklevinih besedah zainteresiran za sodelovanje in je tako mogoče pričakovati, da se jim bo v prihodnje pridružil.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
16. 08. 2007 23.37
Edino jim preostane da GREDO VSI sindikati na cesto, pa bo. Plače niso uskljajene z inflacijo in s cenami.