Slovenija

FOTO: Delodajalci so ponekod poskušali zadušiti stavko

Ljubljana, 18. 04. 2012 12.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Delavci v javnem sektorju so bili deležni različnih pritiskov, da ne bi stavkali. Ponekod so jim delodajalci naložili obseg nalog, ki je bližje maksimalnemu kot minimalnemu. Sindikalni zaupniki pa so poskušali preprečiti zbiranje podatkov o stavkajočih.

Ponekod so delodajalci zaposlenim naložili še več dela.
Ponekod so delodajalci zaposlenim naložili še več dela. FOTO: Thinkstock

Iz različnih koncev Slovenije so poročali, da so bili med stavko v javnem sektorju delavci deležni pritiskov, da ne bi stavkali. Po besedah predsednika Sindikata državnih organov Slovenije Frančiška Verka so želeli ponekod oblikovati celo sezname stavkajočih zaposlenih, čemur v sindikatu nasprotujejo.

Verk pravi, da so sindikalnim zaupnikom naročili, da preprečijo zbiranje podatkov o stavkajočih delavcih. Dodal je, da takšnih seznamov po njegovih informacijah ne delajo v upravi Mestne občine Ljubljana, v zaporih in na sodiščih.

Vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Drago Ščernjavič je povedal, da so s sklepi o stavki obvestili enajst delodajalcev, ki bi morali odgovoriti z odredbami z navodili o nujnem minimalnem obsegu delovnih nalog v času stavke. Kot je pojasnil, so dobili le štiri odgovore, ostali delodajalci pa so navodila najbrž predali nižjim organom. "Prekršeni so roki in procedure, niso nam dali možnosti, da bi se lahko glede sklepov usklajevali, če bi na primer v sklepu napisali preveč nalog in s tem stavko zadušili," je povedal Ščernjavič in dodal, da so se delodajalci prav trudili, da bi ponekod razbili oz. zadušili stavko.

Tako so na primer na Davčni upravi Republike Slovenije (Durs) opredelili zelo širok sklop delovnih nalog. "Delodajalci so z izdajo aktov o notranji organizaciji dela v večini primerov kršili temeljne principe sodelovanja, sindikatu niso dali možnosti pripomb na akte," je dejal Ščernjavič.

Sprva je bilo nekoliko bojazni, da bi lahko zaradi obiska vlade nastali problemi pri dovoljenju za shod na Ptuju, a je bilo v ponedeljek dovoljenje izdano.  Pred mestno hišo se je zbralo okoli 500 protestnikov. Poglejte si galerijo protestnega shoda na Ptuju.

 V Ormožu ni bilo shoda zaposlenih v javni upravi

Pri odločanju zaposlenih glede stavke se je zapletlo tudi v Ormožu, kjer zato ni bilo protestnega shoda. Danilo Kosi je za 24ur.com povedal, da zaposlenim v javni upravi ni bilo dovoljeno, da se v delovnem času izrečejo glede udeležbe v stavki. Sestanek so tako imeli v prostem času, vendar se ga je udeležilo le 15 od 33 zaposlenih, zato so se po petih minutah razšli. Da bi sploh lahko odločali, bi bila potrebna najmanj polovica zaposlenih. Sicer pa, kot pravi Kosi, so v ozadju tudi ne preveč prijetni odnosi z županom občine Alojzom Sokom, s katerim že več kot leto dni komunicirajo le prek direktorice občinske uprave.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (96)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

g-5
19. 04. 2012 10.38
Če bi bili vsi plačani po delovni uspešnosti in učinkovitosti, s politiki in ministri vred, bi država že s tem veliko pridobila
nikhrast
18. 04. 2012 23.36
+1
Seveda je treba imeti seznam stavkajočih, kako boš pa vedel komu odtrgati pri plači. Sindikati so pa res naivni.
MERDE-AVE-MERDE
18. 04. 2012 21.01
+5
ZAKAJ ZAVRAČAMO VARČEVALNE UKREPE? Varčevalni ukrepi so nepravični: Z njimi bomo krizo plačali tisti, ki je nismo povzročili. So sredstvo razlaščanja revne večine in bogatenja bogate manjšine. Varčevalni ukrepi so antisocialni: So uvod v privatizacijo javnih storitev, kot so šolstvo, zdravstvo, socialna varnost. Vodijo k temu, da bodo izobrazba, zdravje in socialna varnost postale tržne storitve, katerih kvaliteta bo odvisna od materialnega položaja posameznika. Z njimi skušajo iz družbe dokončno izriniti solidarnost in konsolidirati desetletja trajajočo privatizacijo in razlastitev množic. So drastičen napad na obstoječe pravice iz dela in socialne pravice ter onemogočajo definiranje novih socialnih pravic, ki jih zahteva prekerna generacija. Razgrajujejo družbo blaginje (welfare) in generalizirajo družbo dolga (debtfare). Zadolžujemo se, da bi prišli do stanovanj, da bi lahko sploh delali, da plačujemo račune in zadovoljujemo temeljne potrebe. Uvedba varčevalnih ukrepov pomeni, da se bomo zadolževali za plačilo šolnin, zdravstvenih storitev, socialne varnosti. Varčevalni ukrepi so antidemokratični: Niso v interesu ljudi, zato jih lahko uvedejo samo s suspenzom demokracije. Vladajoči nas prepričujejo, da je varčevanje edina možnost. Ko ni izbire ni demokracije, je vladavina strahu in nevednosti.
uh...ja
18. 04. 2012 21.46
+3
ne.teh.volov.....dodaj še znameniti "divide et empera" pa je to to! lep pozdrav
SimonaHamer
18. 04. 2012 20.50
+5
Šel je popotnik skozi atomski vek in je na tržnicah, kjer prodajajo vse, tudi marelice in šmarnice zgodaj pomladi, prodajal svoje srce. In ko ga je razprodal, je rekel: Kaj sedaj? Vprašal je kanarčka: Ali naj kupim tebe? - Kaj boš z menoj zdaj, ko nimaš srca? Vprašal je psa: Ali naj kupim tebe? - Pretepal bi me zdaj, ko nimaš srca? Vprašal je zvezdo: Ali naj kupim tebe? - Kam me boš spravil zdaj, ko nimaš srca? In nazadnje je sklenil, da si pozida hišico tam na obronkih atomskega veka. In tako je tudi storil. In ko so ljudje hodili mimo in vpraševali: Kdo živi v tej hišici, da nikoli ne odpre ne oken ne vrat? je rekla hišica: Človek, ki se je skril vame, ker ga je sram, da je prodal svoje srce. - Gotovo ga je prodal slabo, so dejali in pognali svoje limuzine naprej skozi atomski vek. Vladimir Pavšič – Matej Bor: Šel je popotnik skozi atomski vek, 3
cyklon
19. 04. 2012 00.00
+2
Gotovo ga je prodal slabo,so rekli oni,ki so ga prodali drago in se vozijo v svojih limuzinah mimo objokanih v atomskem veku razčlovečenih obrazov.
kim llsung
18. 04. 2012 19.41
+2
to disi po totalitarnem rezimu
MERDE-AVE-MERDE
18. 04. 2012 21.01
+2
hanoveranec
18. 04. 2012 22.11
-1
resslovenka
18. 04. 2012 17.03
+2
Kdo je danes pri vas dežuren za brisanje komentarjev?
resslovenka
18. 04. 2012 17.03
+2
Hvala , ker ste izbrisali moj komentar.
resslovenka
18. 04. 2012 17.01
+7
Preprečevanje sindikalnega gibanja in stavke je v RS kaznivo dejanje. Torej prijavite tiste, ki so se poslužili takih nizkih udarcev! Niti tako daleč nismo, da bi se obnašali demokratično, zato sploh ne preseneča. Še ena od mnogih klofut delavstvu!
Ivan Bricklayer
18. 04. 2012 16.18
+7
V Ormožu ni bilo shoda zaposlenih v javni upravi ...ker ravno »danes« vlada rešuje gopodarstvo v občini Ormož. Tam naj bi namreč postavili »pilotski projekt«, izgradnjo »tovarne sladkorja«, saj menda iz zanesljivih virov vedo, da je takšna »tovarna« v Ormožu, v »pradavnini« že obstajala in da je uspešno poslovala, vse do prihoda »plenilcev«, ki so jo, nato, v imenu EU Cesarja v Bruslju, zaprli in potem izplenili...Če »pilotni projekt« uspe bodo nadaljevali z obujanjem/oživljanjem, skozi celotno Janševino, pričevši s TAM-om, MURA-o, Lesno predelovalno, Prehrambeno, in sploh vso nekdanjo »pradavninsko« gospodarsko dejavnostjo...
cool_cat
18. 04. 2012 16.39
+1
jazpamislimtako
18. 04. 2012 15.26
+3
Ja,ja, ne zavajajte javnosti. Delo daje delodajalec tistemu, ki je proti stavki. Prosim ne zavajajte ljudi
19Luka92
18. 04. 2012 14.58
+6
Teh pop-tvjejvec pa je na Ptuju mrgolelo, pred šolskim centrom, središču mesta, osnovnih šolah..
en lisjak
18. 04. 2012 15.27
+9
seveda,ko eden na rugega pazijo pa dnevnice vlečejo...kilometrine tuddddddddddd
roten
18. 04. 2012 14.32
+13
kje so tiste borbene pesmi o svobodi o junaštvu vedno eno in isto sranje za šankom heroji! pametni! NA TERENU POSRANI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
saintjozef
18. 04. 2012 14.27
+19
Sindikalni zaupniki pa poskušajo preprečiti zbiranje podatkov o stavkajočih. --Predlagam, da sindikalni zaupniki in delavci, ki res delajo, pričnejo zbirat podatke o "sodelavcih", ki so po vezah prišli v JS in JU in nič ne delajo, le plačo vlečejo. Številka bo PRESENETLJIVA!
trdina
18. 04. 2012 14.14
+1
trdina
18. 04. 2012 14.23
+2
uporabnik007
18. 04. 2012 14.11
-6
Za toliko dni kot bo stavka naj se ukinejo državljanom in podjetjem VSI davki. Poln kufer imam teh namišljenih pravic nekaterih skupin. Če državljani ne dobimo od javne uprave stroritev, ki jih plačujemo potem nam jih država nima pravice zaračunavati. Če ti nekdo izda račun za neopravljeno storitev je to goljufija in kriminalno dejanje. Zato bi tožilstvo moralo prijaviti državo na vrhovno sodišče, ker izdaja račune ( kasira davke ) za storitve, ki jih ne opravi. Je pa res, da moraš imeti za tako normalno zahtevo tudi normalen in ne hlapčevski narod, ki se pusti nategovati do onemoglosti.
uporabnik007
18. 04. 2012 14.11
-15
Ali so slovensko vlado ( in njihov program ) volili državljani ali sindikati ? V tej državi se obnašamo kot, da nismo normalni. Kaj se ima vlada za meniti s sindikati ? Ali so sindikati registrirani kot lobisti, da lahko vplivajo na odločitve vlade ? Državljani so na volitvah povedali, da želijo bolj racionalno državo in pika. Predlagam, da gre to na referendum ( potem naj se narod sam odloči. Kaj bodo polpismeni in skorumpirani sindikati državljanom govorili kako naj živimo ) Bistveno zmanjšanje javnega sektorja ! Odpustiti je potrebno 60.000 javnih uslužbencev, 10.000 vsako leto, ostalim pa znižati plače progresivno za 10 do 30% ( tistim, ki imajo neto več kot 900E; nedopustno je da so plače v javnem sektorju povprečno 20% višje kot v gospodarstvu, biti bi moralo ravno obratno ). Kaj bi to prinaslo davkoplačevalcem: Na ta način se pride do 2 milijard privarčevanih sredstev. Sredstev za ukinitev dohodnine za tiste, ki zaslužijo 1.000E ali manj ( in še za odplačilo dolgov nekaj ostane ). Če bi dali tak predlog na referendum ( da imajo tisti z manj kot 1.000E neto NIČ dohodnine; t.j. večina državljanov ) sem 100% prepričan, da bi ga velika večina podprla. Tako bi se tudi za vselej znebili pritiska sindikatov saj bi dobili legitimacijo pri državljanih. Dodatni izjemno pozitiven učinek: Ko bi se teh 60.000 ljudi zaposlilo v gospodarstvu bi doprinesli k večjemu bruto proizvodu ter hkrati dodatni kupni moči prebivalstva v višini cca. 2 milijardi evrov. Prej so državljane ti birokrati stali 2 milijardi sedaj povečujejo kupno moč za 2 milijardi. To je 4 milijarde razlike. Samo s to potezo bi slovenija izšla iz krize v enem letu. Kdo je proti: seveda so proti birokrati, ki imajo službe v katerih nič ne delajo in tudi politika saj so to službe, ki so jih od politikov dobili ljudje na prijateljskih in sorodniških temeljih in le-ti svojih ne želijo odpuščati. Kdo lahko spremeni situacijo: samo državljani sami, ki moramo to zahtevati od politike. Ta denar gre lahko za nižje davke, boljše zdravstvo in nekaj za odplačilo dolgov. Če ljudje ne boste zahtevali nič ( kot do sedaj 20 let ) potem ne stokajte, da slabo živite saj izgleda niste pripravljeni za boljše razmere narediti povsem nič. Vsak si zasluži takšno življenje kot ga ima. Po osamosvojitvi je bilo zaposlenih 60.000 javnih uslužbencev ( 100.000 manj ) pa zdravstvo ni bilo nič slabše, otrok v šolah nič manj, na mejah, ki jih sedaj ni, smo imeli carinike... običajni ljudje v gospodarstvu na račun svojih izjemno niskih plač preživljate najmanj 60.000 tisoč birokratov, ki ne počnejo nič koristnega. Mimogrede nekaj statistike: 450.000 ljudi v gospodarstvu živi 160.000 državnih uslužbencev, upokojence, otroke oz. vseh 2 milijona prebivalcev. Zmanjšaš lahko samo število javnih uslužbencev. Torej: zame je edini logičen odgovor odpustiti 60.000 javnih uslužbencev.
yss
18. 04. 2012 14.23
+10
In potem bodo čez noč vsi ti biši javni uslužbenci postali uspešni poslovneži , ki bodo pridno dodajali milijarde v našo upešano blagajno.. No sedaj pa zaspi sinko :)
Maestral9
18. 04. 2012 15.37
+14
Državljani so na volitvah povedali, da nočejo Janše.
Tomaz Lakotnik
18. 04. 2012 16.03
+1
Ja, samo en problem je tukaj - da bi tistih 60.000 doprineslo k gospodarski rasti, bi morali dejansko znati kaj delati, ne pa po vezah in vezicah prah s fikusov brisat...
porka.malorka
18. 04. 2012 14.02
-5
Vse se snema. Vse boste plačali hahahahaha
Stanko58
18. 04. 2012 14.04
+8
ja to se je že dogajalo v prejšnjem mandatu te vlade
dajno
18. 04. 2012 13.59
+20
A gospodična Kukovič, vrhunsko usposobljena za stike z javnostjo danes stavka, ali prepričuje stavkajoče (to je njeno delo ne, odnosi z javnostjo) ali se baše z dobro hrano in vincem na Ptuju?
saintjozef
18. 04. 2012 13.53
+38
Janša se je na napačnem koncu lotil JS in JU. Onih sinčkov in hčerkic, žlahtic in prijateljev, lojalnih, se ne upa dotaknit. In ti požrejo največ denarja v državi ter visijo vsem Slovencem na vratu. Odločil se je vzet tem, ki res delajo in jih narod rabi! V tem stilu sem že dvakrat napisal komentar in obakrat ste brisali. Nič žaljivo, le resnico. TEGA NE BOSTE!
Freeeedom
18. 04. 2012 14.00
+13
Jasmin42
18. 04. 2012 14.01
+23
Stanko58
18. 04. 2012 14.03
+24
indal
18. 04. 2012 14.48
+10
Stanko58
18. 04. 2012 13.52
+22
Gospod majer že pripravlja nemške knjige (naredite nam to deželo nemško) ker nas bo prodal Merklovi za višje cilje