Slovenija

Odbor za finance interventnemu zakonu prižgal zeleno luč

Ljubljana, 22. 12. 2011 07.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Socialni partnerji so sprejeli interventni zakon, ki jim ga je predstavil Janković. Zakon ima podporo tudi poslanskih skupin, z izjemo DeSUS. A po besedah Erjavca obstaja velika verjetnost, da bodo tudi oni zakon podprli. Zakon so potrdili na odboru za finance.

Predlog interventnega zakona podpirajo vse poslanske skupine, DeSUS pa predlogu zaradi zamrzovanja pokojnin nasprotuje.
Predlog interventnega zakona podpirajo vse poslanske skupine, DeSUS pa predlogu zaradi zamrzovanja pokojnin nasprotuje. FOTO: Aljoša Kravanja
Potem ko so predstavniki socialnih partnerjev z najverjetnejšim mandatarjem Zoranom Jankovićem dopoldne dosegli dogovor o interventnem zakonu, je bilo soglasje med predstavniki sindikatov, upokojencev ter večino vodij poslanskih skupin doseženo tudi na sestanku pri predsedniku Državnega zbora Gregorju Virantu. Zakon o dodatnih interventnih ukrepih za leto 2012 so podprli tudi člani na parlamentarnem odboru za finance in monetarno politiko.

"Velika večina se je strinjala, da se že dosežen dogovor sprejme," je po popoldanskem sestanku povedal Virant. Le še DeSUS bo svojo odločitev sporočil v petek, ko se bo sestal pristojni organ stranke, je dejal. Na seji parlamentarnega odbora za finance pa je prvak stranke DeSUS Karl Erjavec dejal, da obstaja velika verjetnost, da bodo tudi njegovi poslanci podprli zakon, o katerem obstaja širok konsenz, a o zakonu bo odločal še izvršni odbor stranke. DeSUS ima glede zakona pomisleke, ker ohranja zamrznitev pokojnin.

O interventnem zakonu bodo poslanci odločali na nujni seji.
O interventnem zakonu bodo poslanci odločali na nujni seji. FOTO: Miro Majcen

"Vse kaže v to smer, da bo dogovor podpisan, da bodo tudi parlamentarne stranke pristale na to, da ne bodo enostransko posegale v pravice javnih uslužbencev," je še ocenil Virant. Meni, da bo dosežena široka stopnja konsenza.

Virant funkcionarjem v pravosodju, ki izražajo nezadovoljstvo z delom predlaganega zakona, odgovarja, da bi bilo "popolnoma nesprejemljivo, da bi bili tožilci in sodniki tista skupina, pri katerih bi bila plačna nesorazmerja dokončno odpravljena".

Janković pa je povedal, da se je tudi na tem sestanku pokazalo enako kot dopoldne: da se "velika večina odreka tistemu, kar ji res pripada". Vendar, kot je dodal, vsi razumejo, da bo v prvi polovici leta 2012 čas, da bi poiskali trajne rešitve za posamezne točke.

Po dogovoru bodo transferji posameznikom in gospodinjstvom, pokojnine ter plače javnih uslužbencev in funkcionarjev ostale zamrznjene v prvem polletju 2012. Izjema so nadomestila za čas brezposelnosti.

Če bo dogovor s sindikati obveljal, to po oceni Jankovića omogoča dvoje: da imajo pol leta časa za dogovor o izpeljavi potrebnih reform in prihranek sredstev, ker bi po sprejetju zakona lahko dobili nižjo obrestno mero.

"Na ta račun bi lahko letno privarčevali do 150 milijonov evrov," je dejal. K temu je treba prišteti tudi sredstva v višini približno 150 milijonov evrov, ki bodo v letu 2012 privarčevana zaradi polletne zamrznitve plač v javnem sektorju, pokojnin in socialnih transferov, je še dejal Janković.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je še pred sestankom povedal, da bo poslanska skupina SDS podprla interventni zakon, če bo usklajen z vsemi socialnimi partnerji, kar so že povedali ob tistem zakonu, ki ga je vlada vložila oktobra po nujnem postopku. "Danes bomo videli, ali te uskladitve, kar je bilo povedano, držijo in če bo tak zakon pripravljen, ustrezno amandmiran, ga bomo tudi podprli," je dodal Tanko.

Poslanke in poslanci bodo o interventnem zakonu odločali na petkovi izredni seji državnega zbora.

Če politika ne bo pripravljena popuščati pri spremembah interventnega zakona, sindikati napovedujejo referendum ali splošno stavko.
Če politika ne bo pripravljena popuščati pri spremembah interventnega zakona, sindikati napovedujejo referendum ali splošno stavko. FOTO: B.G.

Sindikati dali interventnemu zakonu zeleno luč

Že zjutraj se je Janković na delovnem sestanku sestal s socialnimi partnerji, predstavniki sindikatov in delodajalcev, da bi uskladili interventni zakon. To jim je tudi uspelo. Predstavniki sindikatov so po dogovoru izrazili zadovoljstvo.

Delodajalci in sindikati niso nadaljevali pogovorov o izhodiščih za nov socialni sporazum, saj je bil v ospredju interventni zakon. Delodajalska in delojemalska stran bosta za oceni gospodarskih razmer podali na sestanku 5. januarja.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je novinarjem dejal, da je doseženi dogovor korak naprej. Izrazil je tudi zadovoljstvo nad tem, da so "Jankovića in predstavnike vlade uspeli prepričati, da je iz zakona nujno treba izvzeti nadomestila za čas brezposelnosti". Opozarja pa na to, da šteje večina v državnem zboru. "Počakajmo na to, ali se bo ta večina oblikovala," je dejal. V sredo "smo namreč spremljali dogajanje v državnem zboru in videli, kakšen relief se oblikuje tam," je pojasnil.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je dejal, da je doseženi dogovor v osnovi predlog, s katerim se je konfederacija že strinjala v predhodnih pogovorih z Jankovićem. "Če ne bo nobenega drugega dogovora do sredine leta 2012, to pomeni, da se bodo takrat sprožili vsi tisti mehanizmi, ki bi morali začeti veljati že 1. januarja 2012 – tako npr. pri javnih uslužbencih napredovanja v nazive in plačne razrede," je spomnil.

S predlogom interventnega zakona soglašajo tudi v Zvezi društev upokojencev Slovenije. Kot pa je opozorila predsednica zveze Mateja Kožuh Novak, bi morali varčevati vsi družbeni sloji, ne samo en del.

Kaj so se dogovorili?

Po dogovoru bi transferji posameznikom in gospodinjstvom, pokojnine ter plače javnih uslužbencev in funkcionarjev ostale zamrznjene v prvem polletju 2012, torej do 1. julija 2012. Izjema so nadomestila za čas brezposelnosti. Poleg tega so se dogovorili, da v prvem polletju 2012 ne bo nobenih enostranskih posegov v zakon. Parlamentarne stranke pa se morajo tudi zavezati k varčevalnim ukrepom, zlasti pri javnih naročilih, na kar je opozorilo tudi računsko sodišče.

Zoran Janković je s sindikati in delodajalci dosegel dogovor o izvedbi interventnega zakona.
Zoran Janković je s sindikati in delodajalci dosegel dogovor o izvedbi interventnega zakona. FOTO: Miro Majcen

Višina regresa za javne uslužbence in funkcionarje za leto 2012 bi ostala pri 692 evrih, plače funkcionarjev pa bi se znižale za 4 odstotke.

Interventni zakon morajo poslanci sprejeti do petka, če želijo, da bi ukrepi začeli veljati 1. januarja.

Državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar je članom odbora za finance pojasnila, da je Slovenija kot članica Evropske unije letos spomladi sprejela zaveze glede konsolidacije javnih financ v srednjeročnem obdobju do leta 2012. Program stabilnosti predvideva, da slovenski javnofinančni primanjkljaj v letu 2012 ne bo presegal 3,9 odstotka bruto domačega proizvoda. Če bi to želeli doseči, pa treba zagotoviti varčevanje oz. zmanjševanje odhodkov iz proračuna v obsegu 500 do 600 milijonov evrov, je pojasnila Vraničarjeva.

Varčevanja brez posega v ta segment pa si ne moremo predstavljati, je dejala, saj to področje predstavlja velik delež javnofinančnih odhodkov. Po oceni ministrstva bi učinek zakona znašal med 260 in 300 milijoni evrov.

Vraničarjeva je opozorila, da je ta zakon le prvi v nizu ukrepov, ki jih bo treba sprejeti, da bi se zagotovili varčevanja v omenjenem obsegu. Sprejem tega zakona do 31. decembra pa da je nujen, saj bo lahko obveljal le, če je sprejet do tega datuma. Če se to ne bi zgodilo, bi morali po njenih besedah drugo leto sprejeti interventni zakon z drugačno vsebino. To bi lahko pomenilo tudi zniževanje plač ali zniževanje nekaterih pravic, denimo regresa ali dodatka za rekreacijo pri upokojencih.

Minister za delo, ki opravlja tekoče posle, Ivan Svetlik je sicer še pred začetkom seje dejal, da bo prihranek zaenkrat skromen, okrog 70 milijonov evrov, pomembno pa je, da nova vlada dobi čas za usklajevanje in pripravo ustreznega proračuna za naslednje leto. Poudaril je, da razlogov za zaplete ni, če so socialni partnerji soglasni.

Če poslanci do petka ne sprejmejo interventnega zakona, ta ne bo mogel stopiti v veljavo s 1. januarjem 2012, s tem pa je na kocki 300 milijonov evrov letno.
Če poslanci do petka ne sprejmejo interventnega zakona, ta ne bo mogel stopiti v veljavo s 1. januarjem 2012, s tem pa je na kocki 300 milijonov evrov letno. FOTO: Reuters

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (176)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

steiermark1918
23. 12. 2011 08.22
+1
Izgleda, da se tudi semolič oblači v trenerko, ali ni to kaznivo? Ali tudi on spada h kakšni uniformirani skupini?
hrast66
23. 12. 2011 02.47
-1
Zaradi klientalizm v vladi SDS je bilo cca 50.000 brezposelnih,sedaj sledi zaradi vlade SD še ostalo... Kako si upa Pahor na soočanju govoriti kakšna naj bi bila nova vlada, ko je sam vse zasral. Ne upa si nositi posledic svojih dejanj. Narod bo vse to plačal.
steiermark1918
23. 12. 2011 07.54
-1
polje 66, res je , v vladi JJ je bila brezposelnost na najnižji stopnji, potem pa je zaradi grabeža, klientelizma in ostalih nečednosti (uradno) na cesti pristalo 150.000 ljudi....... Mi pa vse to plačujemo (in mirno gledamo, ako se širi ta smrdljivi duh po fašistoidnem komunizmu, ko so "rdeči - turbo kapitalisti .ki so si premoženje nakradli, vse bolj bogati, narod pa vse bolj reven, nazadnje pa nam jih še vedno volijo (duhovno omejeni) na oblast...)
Raztezje
23. 12. 2011 01.04
+2
Socialcev intervencija ne bo posebej prizadela, razen tistih, ki jim bo vrgla dol vrata. Temu potem rečejo deložacija ali kaj takega, ampak naj vas to ne zmede. Najlepše je, da bo javna uprava delovala le s polovično močjo, češ kakva meni plata, takva tebi uprava, pa se to sploh ne bo poznalo. So jo Virantovi še ko so bili na faksu tako naštimali, da bi zdržala tudi potres osme stopnje, 500 meterski cunami in krškobil ob enem.
nazaret
22. 12. 2011 20.28
+8
Pravkar berem na siolu koliko nekdanjih poslancev bo dobivalo nadomestilo....za dobro države zakaj pa ne samo 50%...naj še oni kaj dobrewga naredijo zdaj, če do zdaj niso....
nazaret
22. 12. 2011 20.12
+3
Kaj drugega tako ni za pričakovati...zakaj pa sami sebi ne znižajo plač...
cyklon
22. 12. 2011 20.17
+4
Kako bodo pa živeli,ejga?? Kaviar sindikalisti!!
jacfive
22. 12. 2011 19.47
+10
Mene pa zanima, zakaj bo SDS podprl ta zakon? Če prav razumem gre za identičen zakon, kot so ga SDSovci tik pred volitvami zavrnili. Ima kdo kakšno pametno razlago, ki ne vključuje postavljanje lastnih strankarskih interesov pred interese države v predvolilnem času, ko so upali da jim bo takšno destruktivno ravnanje prineslo zmago na volitvah?
silce
22. 12. 2011 20.23
+7
Metalci polen so ocitno dosegli svoje in jansa je preprican,da bo dobil konco krono na glavo.krono,ki si jo zeli za vsako ceno.zdaj bo podprl tudi pokojninsko reformo.prav grozno je,da si tako zeli priti na vrh,da je tri leta samo skodoval in to najvec nam.nisem niti za jankovica,ta zelja obeh po oblasti samo zanju ni v redu.upam,da se sicer motim,a mislim,da bo glede na vse res najboljsa tehnicna vlada.
Redžepi
22. 12. 2011 23.05
-3
seveda Janša si bo dal krono na glavo, če pa ta Jankovič ne ve kaj bi počel z njo;
cyklon
22. 12. 2011 19.12
+23
A ima tale mešalec zraka Semolič,doživljenski mandat,al kaj!??
chadmaster1
22. 12. 2011 18.49
+6
A se sploh kdo zaveda kaj se dogaja v ameriki;?;; -sprejeli so tisti zakon ki dovoljuje da vojska zadržuje, muči ali ubije prebivalce amerike brez sojenja!!!
chadmaster1
22. 12. 2011 18.49
+1
vojaki so na ulicah vsakega večjega mesta
chadmaster1
22. 12. 2011 18.50
+0
ljudjem zasegajo orožja čeprav imajo dovoljenja zanj lovci, ljudje ki imajo orožni list...............
chadmaster1
22. 12. 2011 18.51
-1
če mi ne verjamete poglejte novice RTnews in na prvi strani so z živo rdečo izredna obvestila
chadmaster1
22. 12. 2011 19.34
-2
aja pa glede dolgov europe so rekli da če ne bomo odplačali bodo prišli sami izterjevat dolg
jacfive
22. 12. 2011 19.52
+1
Kaj pa bojo kitajci rekli, ko jim američani ne bojo več mogli odplačevat dolgov (no saj jih že zdaj ne morejo več)?
steiermark1918
23. 12. 2011 08.04
+0
major1
22. 12. 2011 18.46
+3
Saj smo upokojenci navajeni zategovati pas, ne pozabi Karlek, ni več placa za lukne.
major1
22. 12. 2011 18.08
+0
Odlično začeto, podobno kot nekoč pokojni Markovič - na koncu je vrag vzel celo državo.
Max_Headroom
22. 12. 2011 18.07
-3
Zavzemajmo se za več prostega časa in boljše televizorje, da bomo lahko več časa presedeli v prijet prijet prijetni družbi.
lidka1
22. 12. 2011 17.56
+9
Če hočemo kaj prišparat, morajo poslanci začet varčevat najprej pri sebi, ministrih in raznih funkcionarjih!! A to se ne bo zgodilo nikoli!! Zakaj? Ker so iz minute v minute bolj pogoltni in tuhtajo samo to, kako bi prišli še do več denarja za svoj žep! Po domače povedano se jim slatko fučka za tiste, ki se komaj preživljajo! Žalostno :((
CDROM
22. 12. 2011 17.19
+6
No ker vidim, da smo prišli do te meje, ko bi radi videli malo drugačno resnico vam polagam na srce, da si ogledate dva prispevka, ki sta se resnično zgodila in so visoki ljudje to želeli razkriti a jih določeni blokirajo pri razkrivanju resnice. En prispevek je pričanje pred ameriškim kongresom, ko je kot strela iz jasnega Alan Grayson razkril, kako se dela z denarjem. Točen naziv pa je: Alan Grayson: "Which Foreigners Got the Fed's $500,000,000,000? Drugi prispevek - The Fed Under Fire, pa gre še korak dlje, kjer je vedno več skeptikov, glede upravljanja oziroma smiselnosti FED-a.
chadmaster1
22. 12. 2011 17.26
+4
Naj preprosto razložim: - v Ameriki imajo 7 najmočnejših bank FED, ki so neodvisne od vlade in tiskajo denar toliko kot sami določijo in ta denar se imenuje$ $ $ $ $ $ $ dolar in kaj je posebnega za dolar? To da za vsem valutam na svetu stoji dolar in vsem valutam določa vrednost dolar$, ki je stabilen samo zato ker ljudje verjamejo v to. če bi hotel vsaj približno natančno povedati bi rabil vsaj 10 strani A4 formata........ampak lahko sami raziščite. Zato te elite ki vodijo to dobesedno igrajo monopoli s celim svetom P.S - Gadafi se je hotel upreti tem in hotel da za njegovo državno valuto stoji zlato kako se je to odvilo vsi veste........
Platon23
22. 12. 2011 17.28
+3
Samo nastanek feda naj vsak naštudira pa bo videl da je zadeva smiselna le za malo peščico ljudi ki so zazužnili celo nacijo!
CDROM
22. 12. 2011 17.43
+8
chadmaster1 Meni je to vse jasno in vem kako stvari stojijo. Tudi vem kaj je Gadafi nameraval napravit iz Libije in bi lahko postala vodilna velesila na svetu. Libija bi postala neodvisna država (nafta, kmetijstvo, naravno bogastvo-minerali,......) a so ga odstranili.
Majda Božnar
22. 12. 2011 18.59
-2
Verjamem, pa tudi v Nostradamusa in Higgsov bozon.
cyklon
22. 12. 2011 19.17
+9
Zakaj pa menite,da imamo krizo v Evropi,ki je sprožena umetno??
cyklon
22. 12. 2011 19.18
+9
Platon23
22. 12. 2011 20.18
+5
ich123
22. 12. 2011 17.10
+0
Če hočemo kaj prišparat je potrebno ostreje zarezat v javni sektor, kajti to kar so se dogovorili danes je veliko premalo. Čez pol leta stanje v gospodarstvu nebo nič boljše kvečjemu slabše, Štrukelj pa bo v zrak skakal in zahteval povišice za naprej in za nazaj. S to potezo si je Jankovič samo kupil malo časa in nič drugega.
123-invalid
22. 12. 2011 19.17
+2
tin podaljšal agonijo najrevnejšemu sloju. Ko bo pa pol leta minilo, bo pa spet nekaj tretjega imelo prednos, npr. javna uprava ...itd
englumac
22. 12. 2011 16.51
+1
Z javno upravo ste vecina obsedeni,to je dresiranje in manipuliranje vlade z drazavljani kot vse ostalo.Zacnite mal trezno razmisljat in ne vse v en kos metat.So tudi tisti z doktoratom ki dobijo 900 ev place(imajo pa odgovorno delo),manj kot vse natakrice po raznim lokalima.So tudi tisti ki poberejo smetano...Pa ne metat vse v en kos....
Platon23
22. 12. 2011 17.01
+5
Jah le jih pa šibajo ene natakarice potem bi se pa res vprašal kdo jim je podaril ta doktorat:) jaz sem mislil a se ljudje izobražujejo zaradi znanja ne zaradi denarja:) nevem kdo je ljudjem v glavo vcepil da izorazba prinese denar??? Denar ti prinese iznajdlivost v življenju in ne nek kos papirja! Tusti ki pa pobirajo smetano imajo pa veze z vrhom politike! Pa če je izobrazba ali ne veliko si jo kar kupi!
chadmaster1
22. 12. 2011 17.15
+6
Tukaj se popolnoma strinjam s teboj izobrazba ne prenese ogromne količine denarja ravno obratno vcepijo ti v glavo da samo z dobro izobrazbo boš služil veliko denarja. Problem je ker ogromno ljudi nima finančne inteligence in zapomnite si: -če človek ni finančno izobražen in ne zna z denarjem bo s tem ko dobi večjo plačo samo dvignil standart življenja in s tem še večje finančne težave. V preprostem primeru veste da večina milijonarjev, ki postanejo to čez noč ( loto, igre na srečo....) hitro izgubijo denar ali so celo še bolj zadolženi.
steiermark1918
23. 12. 2011 08.08
+0
englumac, upam da nisti ti tisti dohtar z 900 E plače, ker potem lahko samo rečem, da nevem kjer si svoj doktorat opravil, ko pa še slovenščine ne obvladaš....
CDROM
22. 12. 2011 16.42
+5
Prav je, da se blokirajo plače v javnem sektorju. Ni pa pravično, da se tiste najnižje pokojnine s katero upokojenci ne morejo shajat skozi mesec ne dvignejo. Govorimo o pokojninah, ki so nižje od 400€! Vedno večja revščina nas čaka in zmeraj huje bo. Sprašujem se koliko sploh ima smisel si plačevat prispevke za pokojnino in fotrat te državne parazite, ko na stara leta me lahko čaka uboštvo ali pa celo beraštvo!
SuperX
22. 12. 2011 16.14
+13
Ta interventni zakon naj si nekam vtaknejo pa zamrzujejo pri sebi. Koliko bivših poslancev bo dobivalo eno leto 3000 eur neto, mesečno??? Ammm... kaj pa mi dobimo, ko ostanemo brez službe? 300-400 eur za dobo 3-6 mesecev. Kje je tu pravica?
chadmaster1
22. 12. 2011 15.26
+17
Za vse ki označujete ljudi za nore ljudi z teorijami zarote ste sramota človeštvu in sanjate v iluzijah ki vam jih mediji mečejo vsak dan pred nos! Veste Platon23 vam je povedal za video ki prikazuje kako korporacije izkoriščajo ljudi in ta video ni zato da ti po 2 minutah dobiš občutek, da vse veš ampak da ti pokaže določeno razmišlanje, ki je DRUGAČNO in te vodi da sam zadevo globje preučiš. Veste ko začnete razmišljati drugače kot vam mediji govorijo ugotovite, da nekaj ni v redu in šele po več desetih knjigah, stotih člankov neodvisnih raziskovalcev, znanstvenikov in video posnetkih dobiš drugačen pogled na svet, ki je pa že zdaleč od absolutne resnice. Veste ko sam, berem določene teorije zarot ali gledam video posnetke sem EKSTREMNO SKEPTIČEN in ne vzamem nič kot absolutno resnico ampak ti ,da za razmišljat in čez čas sestaviš vse delčke skupaj in vidiš VELIKO SLIKO GEOPOLITIČNEGA DOGAJANJA PO SVETU. In ni naključje da ko izgovorim besedo POLITIČNA ZAROTA, da takoj pomislite na paranoičnega norca z folijo na glavi. "nič ne sprejmite kot absolutno resnico in nič kot absolutno laž" "imejte odprti um za nove poglede na svet" "stopite stran od črede ovac"
Platon23
22. 12. 2011 15.32
+10
VSA ČAST se podpišem pod tole! Čim več takih se rabi!
Platon23
22. 12. 2011 15.40
+3
bom kar tule dodal še en lahkoten video! Youtube: FIAT Monetarni Sistem: Obrazložitev
Irena Zvonka
22. 12. 2011 15.58
-1
platon če se podpišeš pod tole mi ni jasno zakaj tako napadaš desnico.ko prebiram tvoja pametovanja se niti eno ne ujema z zadnjimi tremi stavki v zapisu.tako da...kekc si
Platon23
22. 12. 2011 16.16
+3
Ne napdam desnice napadam ljudi ki je oprana s strani desnce! Moja "pometovanja" ki sem jih napisal tule pač bazrajo na podlagi zgodovinskih dejstev pa če si si ti to sposoben priznati ali ne! tebi bi predlagal da se predvsem držiš zadnjega citata! In ne vem s čim jo napadam če mi znaš razložit z lažmi? Hvala! Sej veš kekec pa pase ovčice in ne obratno tako da se v svoji vlogi dobro počutim tebi pa tvojo očitno ne prija več;)
prezimovalec
22. 12. 2011 16.32
-1
širokopleči23, lahko bi se izprašal po babi
matic cad
22. 12. 2011 16.33
+3
Nekaj zelo zanimivega pa se dogaja ta trenutek v Ameriki in to je , da pošiljajo vojsko na ulice po vsej državi. Mediji govorijo , da se bodo borili proti kriminalu tako je uradno. Neuradno pa glede na to, da zasegajo orožja navadnim državljanom, ki imajo orožni list in nikoli niso zagrešili zločina si vsak lahko svoje misli...........
prezimovalec
22. 12. 2011 16.43
-1
širokopleči23, lahko bi se izprašal po babiški metodi in svoje spoznanje prenesel chadmaster1-ju...Sicer pa, chadmaster, vzemi ((ali tudi ne) na znanje, da zarota obstaja in jo lahko preprosto imenujemo laž-prevara. V tesnih medsebojnih »prevara«, med politiki pa »strogo zaupno«, kar je sofisticiran pojem za sklop laži in prevar...
prezimovalec
22. 12. 2011 16.44
+1
"nič ne sprejmite kot absolutno resnico in nič kot absolutno laž"-ker jih ni!
prezimovalec
22. 12. 2011 16.44
+1
"imejte odprti um za nove poglede na svet"-predvsem kibernetske!
prezimovalec
22. 12. 2011 16.46
+1
"stopite stran od črede ovac"-postanite Oven ali pa poletite med Iluzioniste!
prezimovalec
22. 12. 2011 16.48
+1
...in vedite, da je držđava neke vrste "obor", kjer "ovce" vodnice ovcam lažejo, da je čez mejo veliko slabše....
chadmaster1
22. 12. 2011 17.03
.......vse kar si povedal je podobno kar sem sam hotel vendar dano v drugi kontekst ....in malo agresivnega priokusa kot da ti gre v nos, predvidevam zakaj vendar sam najbolje veš. Ti dam pa prav
chadmaster1
22. 12. 2011 17.05
chadmaster1
22. 12. 2011 17.06
+1
Ne razumem pa zakaj poskušaš preprosto temo spremeniti v težko debato kot da ljudje že niso dovolj zbegani
prezimovalec
22. 12. 2011 17.08
prezimovalec
22. 12. 2011 17.09
po "Murphy-evem: "nič ni tolk razj......, da ne bi mogli še bolj raz...je...bat...
prezimovalec
22. 12. 2011 17.11
+1
preprosto potrebujejo "zbegane", da jih lahko....samo zbegani lahko tudi v "stampedo"...in prihaja čas, voda je že v grlu....
Platon23
22. 12. 2011 17.13
+1
Majevitiko bom prepustil tebi! Resnica je lahko samo ena torej je absolutna! Kako jo dojameš, sprejmeš je pa drugo vprašanje! In se nič ne napihujem če si dobil tak vtis tvoj problem tako da svojo širokoplečnost zadrži zase! Z svojimo strokovno terminologijo ne boš izpadel nič pametnejši le še manše število ljudi te bo razumelo boš imel zaradi tega občutek večvrednosti???
Platon23
22. 12. 2011 17.25
+1
pusti murphyjeve zakone ker so pač negativni in tak si očitno tudi ti! Raje imam besede Victorja Hugota: nič ni močnejše od ideje katere čas je napočil!
chadmaster1
22. 12. 2011 17.29
ego, ego, ego............sramota zate @fantom.as je zato ker vidim, da si pameten vendar drugim ljudem ne pustiš, da kaj povedo ker se maš za večvrednega
SuperX
22. 12. 2011 17.34
+1
Dej Platon, če imaš tolk pametnga za povedat, dej naredi svojo TV oddajo vseh zarot sveta, sigurno bo gledanost več milijonov, tukaj pa pusti, da imajo ljudje svoje mnenje in zato ne vsiljuj svojega.
Platon23
22. 12. 2011 17.41
+0
Kje sem navedel kakšno zaroto? kot sem že razložil govorim dejstva mnenja prepuščam takim kot si ti ki si ga ustvarjajo s pomočjo škatle v dnevni sobi jaz si mnenje ustvarjam ob pomoči dejstev za katere sem porabil veliko truda da sem jih pridobil! Ne vem komu kaj vsiljujem samo pišem imaš možnost prebrat ali ne prebrat strinjat se ali ne! Če se ne pa daj na mizo svoja dejstva ki bodo dokazala nasprotno in ne MNENJA! Mnenja si podajaj ko boš govoril o vremenu ne pa o svetovni politiki ki kroji našo usodo! Tvoje pisanje je pač tako ki je javno sprejemljivo to je pa tudi vse! Lep dan še naprej!
prezimovalec
22. 12. 2011 17.47
širokopleči, prepuščam te "absolutni ali ne resnici", priporočem pa pitje toplega planinskega čaj, v teh mrzlih dneh...če pa želiš resnico v "naprej" pa kar vpraši tiste tvoje na "astrooooooo"...
prezimovalec
22. 12. 2011 17.49
...pozabil sem te opozorit, na prigrizek"širokopleči"...pa ata "Sokrata" pozdrav...
prezimovalec
22. 12. 2011 17.59
Odhajam, v slovo pa enega od Murphy-evih: " Nikol ni tolk smešen, da ne bi moglo biti še bolj..."
prezimovalec
22. 12. 2011 18.02
Platon23
22. 12. 2011 18.05
+0
ne skrbi zame! Svoje komplekse pozdravi prvo! Če bo moje "težave" popravil planinski čaj in prigrizek sem v dosti boljši kondiciji kot ti:) mam vsaj koga za pozdravit ne pa kakšne fantome:) Murphijev zate: nikoli ne boš tako pameten kot misliš da si!
tekavcminka56
22. 12. 2011 18.58
bravo chadmaster1 podpis, za vse ki vam karkoli še ni jasno, youtube nevidni imperij, mate tudi sube poleg, tak da to bi bilo to, upam da se vas čimveč zbudi, pa pozdrav s trbovl ne
cyklon
22. 12. 2011 19.22
+2
In kaj sploh lahko storiš?? Se preseliš na Mars ali v eno od podzemnih mest,ki so zgrajena za veleelito??
kameltrajbar
22. 12. 2011 15.08
+1
..ewo...se že napleta prvi referendum.........:))....že videno..:)
Platon23
22. 12. 2011 15.11
+9
referenduma tokrat ne bo ker je evropa dala striktna navodila in se bodo tudi sindikalisti na žalost utihnili! Ni kaj super je če živiš pod diktaturo bo Slovenija saj prišparala tiste miljone ki jih je vedno tako škoda ko se gre za glas ljudstva ko pa so v igri kakše odpravnine potem pa ni tak problem! Skratka hvala vsem ki ste podprli EU živeli bommo srečno v "demokraciji" :)
SuperX
22. 12. 2011 16.16
+1
mhm, ej genij, kdo pa misliš, da bo plačal referendum?
Platon23
22. 12. 2011 16.45
+0
kdo pa plača odpravnine v državnih firmah hahaha toliko si pameten da kar sam podpiraš da se ti vzamejo pravice ni kaj genij in pol! Mogoče pa imaš X-faktor hahaha
SuperX
22. 12. 2011 17.31
+1
Komentar je letel na jappa in ne nate, zato se ne delaj pametnega, ker nisi, sicer bi dojel že s prve na koga moj komentar leti. O tvoji inteligenci in zrelosti pa priča tvoj ''X faktor'', ko ti možgani odpovedo se spuščaš na primitivno raven in se začneš norčevati iz ljudi.
Platon23
22. 12. 2011 17.46
+0
če še nisi opazil tvoj vzdevek vsebuje povdarjen X samo cinično sem pokementiral če mogoče sklepaš da imaš X faktor:) kdo je parekel da sem pameten? Kaj pa je pamet? In če nisem pameten sploh ne morem vedeti kaj to je torej se tudi delati ne morem! Tvoj komentar se lahko nanaša na oba komentarja še bolj na mojega kot na prvega! Lp
Izbrisani8
22. 12. 2011 14.49
+1
ZOOran si spet prisvaja kar ni njegovega! Ta sporazum so mislm, da kar drugi pripravl.
Modrii
22. 12. 2011 15.19
Pripravil so ga tako da ga ni podpru noben sindikat niti ni dobil vecino v parlamentu. Tko da je bil res odlicno pripravljen.