Slovenija

Delodajalci in sindikalisti na istih bregovih

Ljubljana, 10. 01. 2012 13.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kot prvo temo so delodajalci in sindikalisti obravnavali spodbujanje investicijskega cikla oziroma gospodarski razvoj. Večjih razhajanj med njimi ni bilo.

Delodajalci in sindikati so o spodbujanju investicij brez večjih razhajanj.
Delodajalci in sindikati so o spodbujanju investicij brez večjih razhajanj. FOTO: Miro Majcen

Delodajalci in sindikati so prešli na vsebino na srečanju, namenjenemu nadaljevanju pogovorov o izhodiščih za nov socialni sporazum. Po besedah prvega moža Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS) Jožeta Smoleta gre za gospodarski razvoj Slovenije. Bolj konkreten ni želel biti, saj so se na delodajalski strani dogovorili, da o pogovorih ne bodo podrobno razpravljali v medijih, ker bi lahko škodili usklajevanjem.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič je pojasnil, da gre za problematiko, "ki se dotika spodbujanja hitrejšega tehnološkega razvoja in povečevanja naložb za raziskave v gospodarstvu za doseganje večje konkurenčnosti gospodarstva in hitrejše gospodarske rasti". Obenem poglavje po njegovih besedah pokriva področje nove industrijske politike in zelenih delovnih mest, socialno podjetništvo in dostop do finančnih virov.

"Mi smo izmenjali poglede na ta vprašanja," je navedel. "Ugotovimo lahko, da med delodajalci in sindikati ni bilo nekih večjih razhajanj, tako da bo to poglavje po vsej verjetnosti zaključeno v petek," je dodal. Da bo usklajevanje o tej temi potekalo v petek, je potrdil tudi Smole, ki prav tako upa, da se bodo uskladili. V torek se bodo nato delodajalci in sindikati lotili poglavja pravne varnosti oziroma vprašanj sive ekonomije, inšpekcijskega dela in delovanja pravosodnih organov, je napovedal Semolič.

Dodal je, da sta se delodajalska in delojemalska stran že danes uskladili glede strukture socialnega sporazuma oziroma njegovih poglavij. Delo na osnutku po njegovih besedah teče po pričakovanjih. Obe strani želita z rednimi srečanji najti čim več skupnih izhodišč, tako da bo po oblikovanju nove vlade, pot do sklenitve socialnega sporazuma lahko krajša, kot je bila v preteklosti.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aristotel
11. 01. 2012 11.31
Delodajalci in sindikati so se spajdašili teško nam hudi časi prihajajo za malega človeka fleksibilna delovna zakonodaja za še lažjo odpuščanje se nam obeta...Kitajska je že tukaj pred vrati čaka.
Roman Hren
10. 01. 2012 20.10
+1
Na istem bregu bodo lahko, ko bo vsak delavec dobil pošteno plačilo za pošteno delo in ko se bodo sindikati bolj zavzemali za to, kot za vztrajanje na Zavodu za zaposlovanje. Sindikati morajo prevzeti vlogo delovne inšpekcije! Tako sindikatom kot delodajalcem je znano, kaj se dogaja na področju zaposlovanja, ne eni ne drugi pa v teh letih niso storili nič. Ker to koristi tako enim kot drugim!
BMWmunja
10. 01. 2012 19.12
+1
Danes se zaradi primitivnega ravnanja admina na tem portalu poslavljam. Bilo mi je zadovoljstvo brati vaše misli in komentarje, verjamem pa, da tistih najbolj zanimivih po zaslugi omenjenega individuma sploh nisem videl. Tudi vi mojih večinoma ne. Na sorodnih portalih menda noben zakompleksiranec ne dela problemov in ne frustrira bralcev kot tukaj. Tam me boste prepoznali pod enakim avatarjem, tako da se pravzaprav ne poslavljam od vas temveč samo od 24 kur. Pred dvema ali tremi dnevi se je že en bralec "poslovil" iz razloga, ki sem ga navedel tudi sam. Dokler bo na tem portalu zaposlen ta admin se bodo šefi morali vprašati tudi po tem, kaj neki pomeni pravica do izražanja svojega mnenja, ki je-mimogrede-v demokraciji ustavna.
Frane Šajn
10. 01. 2012 15.08
+1
Žal, gospoda te nam ne boste prodali: Pomnite, nikoli bili in nikoli ne bodo, zakaj? ker je dobiček mati in oče vsega zla na tem svetu vmes! Amen! Vstanite v suženjstvo zakleti!
Povprecni
10. 01. 2012 14.44
+4
Večjih razhajanj med njimi ni bilo. Spet prodani za pest riža?