Slovenija

'Rečem lahko samo, super'

Ljubljana, 31. 08. 2011 14.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tako je novico o stečaju Dela Revij komentirala glavna in odgovorna urednica Jane Melita Berzelak. Za zaposlene to namreč prinaša upanje, da se bodo razmere vendarle uredile, obetajo pa si tudi izplačilo plač.

Zaradi težav, v katerih se je znašlo podjetje, so neredno izhajale tudi njihove revije.
Zaradi težav, v katerih se je znašlo podjetje, so neredno izhajale tudi njihove revije. FOTO: Mateja Klavs

Okrožno sodišče v Ljubljani je danes začelo stečajni postopek nad družbo Delo Revije. Za stečajnega upravitelja je imenovalo Radovana Triplata. Upniki lahko svoje terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice v postopku prijavijo do 30. novembra, je danes objavljeno na Agenciji RS za javnopravne evidence in storitve.

Sodišče je stečajni postopek uvedlo na predlog upnika Iskra Invest. Največja slovenska revijalna družba na ta način ni uspela z ugovorom. Z argumentom, da je v pripravi predlog za začetek prisilne poravnave, je namreč predlagala, naj sodišče odloži odločanje o predlogu začetka stečajnega postopka, je razvidno iz sklepa sodišča.

Delo Revije so sicer predlog pozneje skladno z zahtevo sodišča dopolnile tudi s poročilom o ukrepih finančnega prestrukturiranja in poročilom o poslovanju dolžnika do konca letošnjega junija, niso pa predložile potrebnih izjav poslovodstva, vezanih na redno izplačevanje plač, davkov in prispevkov za zaposlene. "Ob tem iz dolžnikovega poročila o ukrepih finančnega prestrukturiranja tudi izhaja, da je dolžnik konec junija izkazoval neplačane obveznosti z naslova davkov in prispevkov, ki bi jih družba morala plačati hkrati s plačami delavcem v skupni višini 335.102 evra, pri čemer so te obveznosti zapadle v obdobju med letošnjim marcem in junijem," še piše v sklepu. Skladno s tem je sodišče ugotovilo, da dolžnik ni ustrezno dopolnil svoje zahteve za odložitev uvedbe stečaja, in da je insolventen.

"Rečem lahko samo, super," se je na novico o stečaju odzvala glavna in odgovorna urednica Jane Melita Berzelak. "To je za nas krajša pot do novega delodajalca in do ureditve razmer. Upam," je dodala. Stečajni postopek bi lahko revijam po njenih besedah prinesel opravilno sposobnega upravljavca. Čeprav so namreč zdaj blagovne znamke oz. revije v najemu družb iz skupine Krater, imajo z direktorjem in lastnikom Dela Revij Matejem Raščanom kar nekaj težav.

Kot je pri tem spomnila Berzelakova, so jim dogodki, kot je nedavno odnašanje arhiva revij, kar je Raščan označil za dolžnost zaščite premoženja družbe, dodatno oteževali delo. Ob tem je izrazila upanje, da se bodo sedaj stvari odvijale po predvidljivem scenariju in ne več po nepredvidljivem, ki je šel samo še navzdol. Poleg tega si zaposleni po njenih besedah obetajo tudi poplačilo neizplačanih plač iz stečajne mase.

O stečaju založniško-revijalne družbe, ki je v lasti Mateja Raščana oziroma njegovega podjetja Monera, se je govorilo že dlje časa. Vodstvo podjetja, ki ima vse bančne račune blokirane že od konca junija, je sicer napovedovalo vložitev vloge za začetek prisilne poravnave, a tega načrta ni izpeljalo.

Medtem pa je največja upnica Dela Revij Nova Kreditna banka Maribor zaradi neporavnanih terjatev na dražbi blagovne znamke družbe po začetni izklicni ceni 10,14 milijona evrov prodala svoji hčerinski družbi KBM Leasing. Ta je znamke pred dnevi oddala v najem družbam iz skupine Krater.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

princek
31. 08. 2011 22.23
"Rečem lahko samo, super," Draga Melita, enkrat za razliko se strinjava, vsaj v prvem delu razmišljanja... Pa upam, da novega lastnika tudi pamet sreča še preden bodo revije spet v trafikah!
vlab
31. 08. 2011 16.39
kar se pa kvalitete teh revij tiče... kaka je to ironija glede na to kje ste ta komentar ravnokar pustili?
vlab
31. 08. 2011 16.38
-1
hvalabogu da zadeva ni državna. če ne bi samo dokapitalizirali tisto kar je za odmet in šli dalje. tako pa bo odmrlo, kot je prav.
tinetone
31. 08. 2011 16.30
upam, da se nihče nebo zanimal za odkup raznih ruemnih revij... samo žal ravo riste ponavadi nosijo dobiček...
Salmonela88
31. 08. 2011 16.12
Hvala bogu, da grejo levičarska trobila v stečaj. Problem je samo ta, da smo jih zalagali z davkoplačevalskim denarjem, da je imel lahko Kučan svoja trobila med ženskami. Sedaj jih bo pa poceni odkupil preko nekega ciperskega podjetja...only in Slovenia! Kdaj boste Slovenčki spregledali kako vas levica izčrpava?!!?!
Igor Potocnik 1
31. 08. 2011 16.11
Zasebno lastnistvo pa je danes zelo podobno suzenjstvu. tako bo tudi ostalo dokler se dobicek ne deli med zaposlene, ki si ga tudi najbolj zasluzijo.
Tonček Balonček
31. 08. 2011 16.08
Delo še evdno laufa, te "reviej" so s epa odvcepile,. vprašaj Šrota,m AJnšo in Kosmovo, ti bodo vs erazložili! Zarota pač!
Igor Potocnik 1
31. 08. 2011 15.36
Baloncek, kokr se jest spomnem je Delo laufalo v socializmu!!! zdaj pa ne vec
Tonček Balonček
31. 08. 2011 15.25
Še en dokaz, da je zasebnik najbolčjši lastnik! Adijo socializem! Jano bo lanska Slovenka leta mogoče podprla, pod drugim lastnikom, morda bo spet na sporedu kakšna Progresija d.o.o., če je ne bodo takoj prodali kakšnemu tivolskemu klošarju, ha, ha! Mogoče bo pa vse skupaj urejala gospodična Barbara Smisl, Lasbaherjeva lepotica? Tako lepih fotografij para Janša-Bačovnik, kot jih je objavljal ta "holding", ne bomo zlahka več videlvali, zazrta v nebo, zadaj meglice, "Janša ej zajokal, ko s emu je rodil drugi sin!" itd. Pa kaj bi še več od vedijev? Uravnoteženje? Hočete, da dobi še Turk sina ali kaj?
wsharky
31. 08. 2011 15.23
... pohlep ... grabezljivost ... zalostno ... Rascan pa v davcno oazo ... policija in kriminalisti pa nic ... tako je to v Sloveniji ...
JanezNovakJohn
31. 08. 2011 15.23
NADALJEVANJE JE JASNO. LOPOVČINA SE NADALJUJE, ZAKONODAJA PA NIČ.
Aleksandra Kolar
31. 08. 2011 15.17
sledi tudi nam grški scenarij, samo ko bomo mi prosili za pomoč od velike evrope bomo dobili samo prst v zadnjico, tak da podpirimo še naprej naše politike (SD, SDS, SNS, LDS,.....) in bomo prvi bankrotiral
pehtateta
31. 08. 2011 15.04
Vse ne gre v stečaj, slabe firme pa DA!
pehtateta
31. 08. 2011 15.03
Sem bil prepričan, da bo vsaj Jano finančno podprla lanska slovenka leta.
jetam
31. 08. 2011 14.56
Ne vem zakaj je stecaj nujno slaba stvar. Je pac treba locit zrnje od plev. Ce so zaposleni profesionalci in strokovnjaki na svojem podrocju, kot se razglasajo, potem ne bodo imeli nobenega problema z novo zaposlitvijo ...
pehtaa
31. 08. 2011 14.53
bravo kdo bo pa pgresu trač novice??? kdo sploh se te bedarije kupuje k je notr polovico trac ostalo pa reklame
kim llsung
31. 08. 2011 14.45
kmalu gre slovenija v stecaj
crnkamn
31. 08. 2011 14.34
uh vse gre v stecaj!