Slovenija

Delo mora prodati Večer, sicer bi lahko plačali kazen

Ljubljana, 07. 08. 2013 18.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Delo bo moralo plačati tisoč evrov kazni, če v 15 dneh ne proda vsaj tričetrtinskega deleža v časopisu Večer. V Delu trdijo, da bodo delež prodali, a za to potrebujejo dva do tri mesece. Lahko pa agencija za varstvo konkurence delež Večera proda na dražbi.

Javna agencija za varstvo konkurence (AVK) je začela postopek izvršbe zaradi neizpolnitve odločbe o koncentraciji med časopisnima družbama Delo in Večer. Če Delo v 15 dneh ne bo prodalo vsaj 75-odstotnega deleža Večera, bo moralo plačati tisoč evrov denarne kazni.

Stavba Večera
Stavba Večera FOTO: Rok Plevnik

AVK je 5. avgusta v upravnem postopku izdal sklep, ki ga je Delo prejelo danes, in sicer da je odločba o koncentraciji z dne 23. septembra 2009 v drugi točki izreka postala izvršljiva 1. avgusta letos. Če Delo v 15 dneh od prejema sklepa ne bo izpolnilo obveznosti odsvojitve 191.943 delnic podjetja ČZP Večer, bo kot prisilno sredstvo uporabljena denarna kazen v znesku 1000 evrov, so danes povedali v Delu.

Družba Delo si bo še naprej prizadevala za izpolnitev obveznosti po odločbi, so še dodali v družbi. Minuli teden so povedali, da bi za zaključek postopkov prodaje deleža v Večeru potrebovali dva do tri mesece.

Delu, ki ima od novembra 2008 v lasti 79,24 odstotka Večera, se je konec julija iztekel večkrat podaljšani rok za prodajo vsaj 75-odstotnega deleža v Večeru. Urad za varstvo konkurence, zdajšnji AVK, je leta 2009 prodajo naložil zaradi presežne koncentracije na področju časopisnega in oglasnega trga.

Potem ko je v prvem poskusu v vodo padel nakup s strani podjetja 3Lan, je propadla tudi prodaja družbi Medici iz Hamburga. Trenutno sta v igri za nakup Večera neuradno avstrijska družba Styria in uradno predstavniki zaposlenih na Večeru.

Zagrožene kazni ne komentirajo

Možnosti sankcioniranja na Delu ne želijo komentirati. AVK lahko v postopku izvršbe Delu nalaga plačilo kazni do same prodaje deleža, kazen pa lahko po zakonu o splošnem upravnem postopku znaša do tisoč evrov. Možnost je tudi, da AVK sam na dražbi proda Večer, a naj bi bilo po pisanju Dnevnika to manj verjetno, saj da odločba te možnosti ne vključuje, poleg tega pa bi morala prodaja potekati pod odložnim pogojem, ki bi bil izpolnjen po pridobitvi soglasja ministrstva za kulturo.

Nepodaljšanje roka za prodajo pomeni, da je Delo od 1. avgusta tudi v prekršku. Po zakonu o preprečevanju omejevanja konkurence se lahko podjetje za prekršek pri koncentracijah kaznuje z globo v višini do deset odstotkov letnega prometa.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pars
08. 08. 2013 11.24
-1
večer bo izhajal enkrat tedensko v slovenščini
Ramzess
07. 08. 2013 19.05
-1
Ne vem zakaj tu sploh gre, prevelik delež, preveč delnic, tako je razumet, in potem neka kazen, če ne zmanjšajo tega.
macro
08. 08. 2013 00.25
+0
wolfterier
09. 08. 2013 10.04
+1
Težko je razložit,a bom poskusil...Če v oktetu poje 14 pevcev pač ne smejo več nastopat kot oktet.