Slovenija

Delo in zaposlovanje na črno: vsak osmi nadzor odkril kršitve, izrekli za 1,7 mio evrov glob

Ljubljana, 24. 09. 2015 09.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

V prvem letu nadzora je finančna uprava opravila 11.385 postopkov nadzora in v vsakem osmem nadzoru odkrila kršitve zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno. Izrekli so za 1,7 milijona evrov glob in odkrili primere, ko je posameznik opravljal delo na črno, pri tem pa izdajal račune na ime podjetja, s katerim ni imel nobene povezave.

Finančna uprava RS (Furs) je v prvem letu nadzora po uveljavitvi zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (od 18. 8. 2014 do 17. 8. 2015) opravila 11.385 postopkov nadzora dela in zaposlovanja na črno ter nedovoljenega oglaševanja. Kršitve so ugotovili v 12,5 odstotkih nadzorov.

Inšpektorji Fursa so opravili 11.385 nadzorov in izdali 235 odločb o prepovedi opravljanja dela ter ugotovili 1437 kršitev.
Inšpektorji Fursa so opravili 11.385 nadzorov in izdali 235 odločb o prepovedi opravljanja dela ter ugotovili 1437 kršitev. FOTO: POP TV

Glavne ugotovitve:

- Vsak osmi nadzor razkril kršitve zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno.

- Opravili 11.385 nadzorov, izdali 235 odločb o prepovedi opravljanja dela, ugotovili 1437 kršitev in izvedli 1314 prekrškovnih ukrepov.

- Z globami so v državni proračun prispevali 1.708.912 evrov.

- Največ kršitev je bilo ugotovljenih v dejavnosti prometa in skladiščenja, gostinstvu in gradbeništvu.

Od 18. 8. 2014 je finančna uprava pristojna za nadzor ter vodenje in odločanje v prekrškovnem postopku v primeru dela na črno, omogočanja dela na črno s strani posameznikov, zaposlovanja na črno in nedovoljenega oglaševanja posameznikov. Izvedli so 11.385 nadzorov ter izdali 235 odločb o prepovedi opravljanja dela in zaposlovanja na črno. Ugotovili so 1437 kršitev ter izvedli 1314 prekrškovnih ukrepov zaradi kršitev zakona. Skupen znesek izrečenih glob v enoletnem obdobju od uveljavitve zakona je znašal 1.708.912 evrov.
 

Največ kršitev je bilo ugotovljenih v dejavnosti prometa in skladiščenja, gostinstvu in gradbeništvu.
Največ kršitev je bilo ugotovljenih v dejavnosti prometa in skladiščenja, gostinstvu in gradbeništvu. FOTO: Thinkstock
Pomembno je, da se vsi zavedamo posledic dela in zaposlovanja na črno, predvsem posamezniki, ki v teh primerih niso ustrezno zavarovani in zaščiteni. Delo in zaposlovanje na črno imata negativne posledice tudi za državno blagajno in razdeljevanje socialnih transferjev.  Finančna uprava RS

Kot so sporočili s Furs, imajo tovrstni nadzori oziroma prisotnost pooblaščenih oseb na terenu velik preventivni učinek ter vplivajo na višjo raven prostovoljnega izpolnjevanja obveznosti. Inšpektorji nadzor opravijo na podlagi prejetih prijav, na podlagi odkritih sumov kršitev kot neposredne zaznave na terenu ob opravljanju drugih nalog, vzporedno v postopkih davčnega inšpekcijskega nadzora in samostojnega nadzora dela in zaposlovanja na črno, s sistemskim spremljanjem oglaševanja dela in dejavnosti v medijih in z nadzorom sumov kršitev v oglasih v medijih, v skupnih akcijah mobilnih oddelkov in finančnih inšpektorjev ter v koordiniranih akcijah z drugimi nadzornimi organi.

Največji delež kršitev je ugotovljen pri nadzorih nedovoljenega oglaševanja (24 odstotkov) in pri nadzoru dela na črno (14 odstotkov). Pri nadzoru zaposlovanja na črno so bile ugotovljene kršitve v 11 odstotkih. Največ postopkov nadzora je bilo izvedeno v naslednjih dejavnostih: promet in skladiščenje, gostinstvo, gradbeništvo, cvetličarstvo in vrtnarstvo, dejavnost vulkanizerjev, trgovina, vzdrževanje in popravilo motornih vozil, druge storitvene dejavnosti, pa tudi v pekarstvu, kmetijski dejavnosti, svečarstvu in predelovalni dejavnosti. Največ kršitev je bilo ugotovljenih v dejavnosti prometa in skladiščenja, gostinstvu in gradbeništvu.

Za delo in zaposlovanje na črno se šteje opravljanje dela ali dejavnosti na črno, omogočanje dela na črno, zaposlovanje na črno in nedovoljeno oglaševanje dejavnosti ali dela na črno. Izjeme od dela in zaposlovanja na črno so po tem zakonu sosedska pomoč, sorodstvena pomoč, nujno delo, humanitarno delo, karitativno delo, delo za invalidske organizacije ter prostovoljsko in dobrodelno delo, osebno dopolnilno delo ter brezplačna pomoč na kmetijah, planinah in skupnih pašnikih ob sezonskih konicah ter kratkotrajno delo.

Podrobneje:

Odkrivanje in preprečevanje dela na črno

Opravljenih je bilo 3273 postopkov nadzora dela na črno, v katerih so bile kršitve ugotovljene v 14 odstotkih. Z odločbo je bilo izrečenih 157 prepovedi opravljanja dela in dejavnosti na črno. Izrečenih je bilo 311 prekrškovnih ukrepov ter izrečenih za 302.509 evrov glob, v petih primerih so bili odvzeti predmeti. Po vsebini kršitev in statusu kršiteljev so bili v večini primerov kršitelji posamezniki, ki so opravljali delo ali dejavnost na črno (v 248 primerih državljani Slovenije, v 113 primerih tuji državljani).

Pri nadzoru dela na črno so bile ugotovljene različne nepravilnosti, pojasnjujejo na Fursu in kot primer uspešne akcije izpostavljajo nadzor posameznika - fizične osebe, ki je opravljala delo na črno, pri tem pa izdajala račune z navedbo imena nekega podjetja, s katerim ni imela nobene povezave. Zaznan pa je bil tudi primer, ko je fizična oseba na stojnici izdajala račune na ime pravnega subjekta, ki je že bil izbrisan iz registra, sama pa ni imela registrirane dejavnosti.

Inšpektorji so zaznali kršitve tudi pri prodajalcih na stojnicah.
Inšpektorji so zaznali kršitve tudi pri prodajalcih na stojnicah. FOTO: Reuters

Sprotna obravnava prijav se je izkazala za učinkovito

Stalna prisotnost na terenu in povezava mobilnih oddelkov na terenu z operativnim komunikacijskim centrom Fursa, ki sprejema nujne prijave in informacije o sumih kršitev, omogoča sprotno obravnavanje prijav, saj je nadzor učinkovit, le če se obravnavajo nemudoma. To je pripomoglo, da je bilo v tem obdobju odkritih tudi več kršitev dela na črno, ki so ga izvajali tuji državljani ob koncu tedna, največkrat s prodajo različnega blaga od vrat do vrat. V 104 primerih so bili tem izdani plačilni nalogi in v 3 primerih odločbe zaradi dela na črno z izrekom glob v skupni višini 107.000 evrov. V sedmih primerih je bil podan obdolžilni predlog za odvzem predmetov, pri čemer so bili po odločitvi sodišča v petih primerih tudi odvzeti.

Odkrivanje in preprečevanje zaposlovanja na črno
 

Pri odkrivanju in preprečevanju nedovoljenega oglaševanja posameznikov je bilo opravljenih 506 postopkov nadzora nedovoljenega oglaševanja, v katerih so bile kršitve ugotovljene v 24 odstotkih. Izrečenih je bilo 76 glob z izdajo plačilnih nalogov in odločb v višini 35.500 evrov.

Opravljenih je bilo 7606 postopkov nadzora zaposlovanja na črno, v katerih so bile kršitve ugotovljene v 11 odstotkih. V nekaterih primerih so delodajalci odpravili kršitve že med postopkom nadzora, z zagotovitvijo ustrezne pravne podlage za delo in prijavo delavcev v zavarovanje. Z odločbo je bilo izrečenih 78 prepovedi dela posameznikom. Izrečenih je bilo 927 prekrškovnih ukrepov in pobranih za 1.370.903 evrov glob ter izrečenih 215 opominov. Ukrepi so bili izrečeni 311 državljanom Slovenije, 162 tujim državljanom in 337 samostojnim podjetnikom posameznikom in pravnim osebam.

Pri kršitvah zaposlovanja na črno Furs odkriva številne delodajalce, ki jih srečujejo že pri obravnavi kršitev s področja plačevanja davkov in prispevkov od zaposlitev, kot nepredlagatelje davčnih obračunov in neplačnike obveznosti na področju prispevkov za socialno varnost. Največ kršitev je bilo odkritih v dejavnosti prometa in skladiščenja, gostinskih nastanitvenih dejavnostih s strežbo jedi in pijač, gradbeništva ter drugih dejavnosti. Med najpogostejšimi kršitvami zaposlovanja na črno s strani delodajalcev so bile tudi kršitve, ko delodajalec omogoči delo posamezniku, s katerim ni sklenil pogodbe o zaposlitvi, oziroma ga ni prijavil v obvezna socialna zavarovanja. Pogoste so bile odkrite pomanjkljivosti prijav v zavarovanje, kršitve, ko delodajalec omogoči delo posamezniku, s katerim ni sklenil pogodbe civilnega prava, na podlagi katere se lahko opravlja delo, oziroma ga ni zavaroval v skladu z zakoni, ki urejajo obvezna socialna zavarovanja.

Še vedno se ugotavlja praksa verižnega ustanavljanja družb, prepletanja lastništva družb, posojanja delavcev s strani pravnih subjektov, ki za to ne izpolnjujejo pogojev. Finančna uprava RS

V zvezi z delom po podjemnih pogodbah so zaznavali sume zlorab podjemnih pogodb, tovrstne primere pa so odstopili Inšpektoratu za delo. Odkrite so bile tudi kršitve začasnega in občasnega dela upokojencev, nepravilnosti pri zaposlovanju tujcev, študentov in dijakov in kršitve v zvezi s kratkotrajnim delom. Še vedno se ugotavlja praksa verižnega ustanavljanja družb, prepletanja lastništva družb, posojanja delavcev s strani pravnih subjektov, ki za to ne izpolnjujejo pogojev. Pogoste kršitve, odkrite pri nadzorih zaposlovanja na črno, so tudi pomanjkljivosti prijav opravljanja storitev tujih delodajalcev, ki opravljajo delo z delavci - slovenskimi državljani na območju Slovenije.

Prepoved opravljanja dejavnosti in zapečatenja poslovnih prostorov
 
Pri nadzorih dela in zaposlovanja na črno je Furs uporabila tudi ukrep po 37. členu Zakona o finančni upravi, in sicer prepoved opravljanja dejavnosti in zapečatenja poslovnih prostorov, dokumentacije in ostalih predmetov. Prepoved opravljanja dejavnosti je eden od strožjih ukrepov, katerega Furs uporabi le, ko je to nujno potrebno zaradi dokazovanja, zavarovanja dokazov, preprečitve nadaljnjih kršitev ali odpravo nepravilnosti. Namen ukrepa je dosežen, ko zavezanec preneha s kršitvijo, na način, da odpravi nepravilnosti, ki so mu naložene v odločbi. Ta ukrep je bil uporabljen pri hujših kršitvah, ko zavezanec nepravilnosti ni odpravil, in gre za delo ali dejavnost, za katero obstaja velika verjetnost, da jo bo nadaljeval. "V takšnih primerih smo stopnjevali ukrepanje in uporabili pooblastilo prepovedi in pečatenja, saj z običajnimi postopki nadzora ni bilo mogoče doseči odprave nepravilnosti oz. preprečiti nadaljevanje kršitve," pojasnjujejo na Fursu.
 
Navedli so tudi nekaj primerov, ko so ukrep uporabili:

- Gostinstvo: zavezanec, pri katerem je bil že večkrat opravljen nadzor dela na črno ter izdana odločba o prepovedi opravljanja dela na črno. Ugotovljene so bile številne kršitve, ki jih zavezanec ni odpravil, temveč je nemoteno nadaljeval z opravljanjem gostinske dejavnosti.
- Proizvodnja piva: zavezanec, pri katerem so bile ugotovljene številne kršitve zakonodaje, med ostalimi tudi kršitev dela na črno, saj je opravljal dejavnost proizvodnje piva, katere ni imel vpisane v ustrezen register.
- Taksi služba: zavezanec, ki opravlja dejavnost taksista, pri katerem je Furs že predhodno opravil več nadzorov, in ugotovil vrsto nepravilnosti, med katerimi so tudi za kršitve iz naslova zaposlovanja na črno, saj vozniki niso bili prijavljeni v socialna zavarovanja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

plan9
25. 09. 2015 04.00
..na tak način bo pa vlada pripeljala državo iz pufov, ki jih je sama naredila...
plan9
25. 09. 2015 03.48
+3
...uničevanje državnih podjetij tudi ni delo na črno, se pravi da je ta panoga zakonsko legalizirana...
plan9
25. 09. 2015 03.47
+1
...največja kršiteljica dela na črno je vlada, ki to dovoli, primer, kako lahko nekdo dobi državni posel, če nima nobenega zaposlenega, ko lahko nekdo dobi državni posel, če posluje koruptivno in tako naprej...
plan9
25. 09. 2015 03.44
...največji delodajalci, ki zaposlujejo na črno in odtujevalci davkov so osebe, ki so tako ali drugače povezani z inšpektorji oziroma držanimi osebami na visokih položajih...
plan9
25. 09. 2015 03.40
...davki ni nihče dolžan plačevati, to je samo zato, da imajo šolani lenuhi brez pomenske službe in da so državne službe dobro plačane...
plan9
25. 09. 2015 03.38
+3
...če se lahko imigranti sprehajajo po EU brez dokumentov in so ne kaznovani, zakaj jaz ne smem delati, da preživim..
plan9
25. 09. 2015 03.36
+1
...zakaj prodaja droge ni delo na črno...
plan9
25. 09. 2015 03.34
...ko so bile meje, so cariniki z podkupninami dopuščali pretok blaga brez plačila carine oziroma davka, danes se pa gredo neke varuhe zakona, sramotno...
plan9
25. 09. 2015 03.32
... delo na črno je to, ko državni uslužbenec v enem dnevu od 08h-15h opravlja tri službe hkrati in zato prijema plačilo, da nekateti pokradejo banke je tudi delo na črno, saj opravljajo redno službo in službo kraja državnega premoženja, a bodo celo življenja po revežih tolkli, sramota 21.stoletja...
felix59 drugič
24. 09. 2015 23.35
Še bom fušal , da se bo kadilo !! Pred kratkim sem adaptiral inšpektorju, pa tud pisnil ni, banda pokvarjena !!! Živel fuš in TITO !!!!
funi
24. 09. 2015 21.26
+1
delavce bodo rabli da poberejo smeti za črnimi od Črnega lesa do Šentilja. Bo to delo na črno ali za črne?
flojdi
24. 09. 2015 15.51
+4
. ko bi le tako zav zeto lovili firme v zadnjih 20+letih
Rolesx
24. 09. 2015 15.50
+9
inšpektorji pa napak niso odrkili pri črnih gradnjah Tuerkov in Jakičev :)
Enmajstr
24. 09. 2015 15.30
+8
kako lahko en pajac, ki do pet ne zna štet napiše 35000 eur kazni, med tem ko celo pravosodje ne more kaznovat pravih kriminalcev, naj mi to prosim nekdo razloži
srecnii
24. 09. 2015 12.37
+5
Ljudje pejte si pogledat Jesenice, Tržič, Maribor, pol folka se vozi v Avstrijo delat, polovica tega se bo zagotovo preselila.
srecnii
24. 09. 2015 12.36
+4
Še tisto bi rad uničli kar je.
Music_boy
24. 09. 2015 12.22
+14
Bravo majstri inšpektorski za mušice lovt ste pravi majstri pa še hvalite se kako ste "polovili" 11% pejte tud malo pogledat na kakšen način se zaposluje in kako se ima na razgovorih ljudi za norca ko za mizo že sedi oseba, pejte pogledat kolk je klientelizma in kaj lahko naredi oseba ki ima diplomo pa ji na zavodu ponujajo naj gre pulit repo ker je težko zaposljiva, jemljete tistim ki že itak nič nimajo lopove in kriminalce pa ščitite ker nimate jajc it k njim delat inšpekcije, raje lovite mušice oni ne bodo najeli Matoza za odvetnika. Sramota od države, vprašte se zakaj je delo na črno, ker ljudem niste sposobni zagotovit služb in dostojnih plač.
Darko32
24. 09. 2015 12.21
+3
Če prav razumem je šlo za izdajo 259 odločb na 11.000 pregledov. Torej je v članku nekaj narobe ali pa jaz ne razumem. Če pretvorim matematične številke v delo na črno je tukaj nekaj hudo napačno napisano. Iz številk in iz izdanih odločb je razvidno, da je 259 v procentih od 11.0000 nekaj napačnega. Torej se razume, da p otihem podpriajo delo na črno, saj si z tem zagotavljajo delo za naprej. Če je res vsak osmi se bi moralo prepovedati opravljanje dela na črno in ne da se po številkah celo dovoljuje. Zato vidim, da je na 11.000. pregledov samo 259 takšnih, k iso delali na črno izredno malo. SAm še vedno trdim, da kdor ima pogodbo o zaposlitvi in ne dobi plačanega opravljenega minulega dela lahko takšnega delavca obravnavamo kot delo na črno in je goljuf delodajalec. Ko bomo enkrat to razumeli potem smo pa na konju.
Jožajoža
24. 09. 2015 12.06
+2
kaj pa šušmarji?????ti so pa izvzeti. njim za nagrado plačuje država obvezno in dodatno zavarovanje, njihovi otroci so obravnavani kot angeli, vse jim plača država od vrtcev,hrane,stanovanja.........
Darko32
24. 09. 2015 12.27
+2
Jožajoža DAj že enkrat pojasni kaj so šušmarji. JAz še danes nisem dobil natančne razlage in resnici na ljubo tudi ne vem kdo so ti ljudje. Bolj se mi dozdeva, da so to fiktivni ljudje, da si lahko uradniki v JU opravičijo svoje delo. Enega revčka razglasijo za to in potem si opravičijo svoje delovno mesto tisti, ki so ga razglasili.
mbtk1234
24. 09. 2015 11.59
+7
na ceniku ni bil napisan en artike ...1200eu kazni. Na ceniku za 2 mm premale crke inspektor to strokovno izmeri ..... 1200 eu kazni.. na delovnem casu ni bil napisan zimski delovni cas pa je komaj jesen ...ja 1200 eu kazen nimam besed. ja inspektor legitimira zaposlene ????
nekdotukaj
24. 09. 2015 12.06
+1
Seveda, treba je filat državno blagajno na tistih, k že tko bol mal majo, onih, ki bi jih pa bilo treba priviti se pa niti zares dotaknejo ne.