Slovenija

Delo bo prodalo delež v Večeru

Ljubljana, 28. 01. 2009 12.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Primož Jambrek
Komentarji
6

Kot smo neuradno izvedeli, naj bi v <em>Delu</em> Uradu za varstvo konkurence zagotovili, da bodo delež v <em>Večeru</em> prodali. V nasprotnem primeru bi UVK najverjetneje naložil odprodajo delnic.

Delo ima trenutno večinski delež v Večeru.
Delo ima trenutno večinski delež v Večeru. FOTO: Rok Plevnik

Da je zakon na tem področju jasen, so menili tudi na ministrstvu za kulturo v prejšnji postavi. Ministrstvo mora namreč za povečanje lastništva izdati soglasje. Ravno tako pa menijo tudi na ministrstvu v sedanji postavi. Na vprašanje, kakšno je njihovo stališče do tega problema, so nam odgovorili, da je "zakon o medijih povsem jasen, pristojno ministrstvo lahko izdajo soglasja zavrne tistim družbam, ki bi s pridobitvijo lastninskega ali upravljavskega deleža imela prevladujoč položaj na trgu oziroma imela več kot 40 odstotkov vseh prodanih izvodov splošnoinformativnih tiskanih dnevnikov v Sloveniji“.

Na Uradu za varstvo konkurence o tej zadevi sicer še odločajo. Najprej bodo izdali povzetek relevantnih dejstev, nato imajo stranke zakonsko predvideno možnost odgovora rok je od 30 do 45 dni. Kot je za 24ur.com pojasnil direktor urada Jani Soršak, lahko UVK naloži več ukrepov, eden izmed možnih ukrepov je tudi naložitev prodaje delnic ciljne družbe in prepoved izvrševanja upravljavskih pravic do dne odprodaje. "V primeru ugotovljene visoke tržne koncentracije pa je odprodaja edini sprejemljiv ukrep,“ je še pojasnil.

Na MK so že zavrnili prošnjo za povečanje deleža

Za več kot 20-odstotni lastniški delež v medijski hiši je treba za dovoljenje zaprositi na ministrstvu za kulturo.
Za več kot 20-odstotni lastniški delež v medijski hiši je treba za dovoljenje zaprositi na ministrstvu za kulturo. FOTO: POP TV

Iz časopisne hiše Delo so na ministrstvo za kulturo že pred nakupom poslali prošnjo za povečanje lastniškega deleža v Večeru, a je to prošnjo zavrnilo. Na ministrstvu so namreč ugotovili, da bi Delo s tem ustvarilo prevladujoč položaj na trgu, saj bi število izvodov njegovih dnevnikov preseglo 40 odstotkov vseh prodanih izvodov splošnoinformativnih tiskanih dnevnikov, ki izhajajo trikrat tedensko – skupaj z Večerom bi jih imela po takratnih podatkih 72,95 odstotka. Zato so prošnjo zavrnili, vsi pravni posli, ki pa se sklenejo v nasprotju s to določbo, pa so nični, so še pojasnili na ministrstvu.

Da je nakup sporen, se strinjajo tudi v aktivu novinarjev Večera, v sindikatih novinarjev Večera in DNS.

Spomnimo

Direktor Urada za varstvo konkurence Jani Soršak
Direktor Urada za varstvo konkurence Jani Soršak FOTO: POP TV

Delo je z nakupom 59,25-odstotnega deleža v Večeru novembra 2007 postalo 79,25-odstotni lastnik. Družbi Delo, ki je skorajda v stoodstotni lasti Pivovarne Laško, so svoje 19,93-odstotne deleže prodale tri družbe Fimes, TVM in RIG, družba za investiranje, piše Večer. Delo je kupilo 151.608 delnic Večera, tako kupci kot prodajalci pa cene za delnico niso želeli razkriti.

"Ta poslovna poteza uprave Dela temelji na jasnih poslovnih sinergijah, predvsem pa na velikem zaupanju v Večerovo blagovno znamko, ki ostaja še naprej samostojna in uredniško avtonomna,“ je ob nakupu pojasnil predsednik uprave Dela Peter Puhan. Konkretno to pomeni, da nameravajo sodelovati na področju združene distribucije, na prenosu tiska Večerovih edicij na Delovo tiskarsko središče, pri razvoju informacijske tehnologije, skupne strateške nabave, razvoju interneta in multimedije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
28. 01. 2009 15.22
AHAAAAAAA NI DOBIČKA NAKLADE PADAJO TAJKUNI NISO PREDVIDEVALI DA NAROD NE BERE FLANC
Zapomni.si
28. 01. 2009 14.14
Jhuhu, gremo se tajkunirat
MultiM
28. 01. 2009 14.12
"VEČER" ubistvu...... šrot kupil delež dela
neo1
28. 01. 2009 13.59
Zanimovo, da Jančič in ZNP ni pozdravilo tega sklepa. Bi človek pričakoval, da bodo prej zatko kot kako DNS. he he
Braveheart
28. 01. 2009 13.44
Boško bo na koncu še predsednik slovenije. ima odlične predpogoje, da nam vlada.
hanta
28. 01. 2009 13.43
A o tem da se je bus v posavju prevrnil z otroki v potok pa ne bote nič poročal kle al kaj! Oslarije da na 24kur, drugo pa ne!?