Slovenija

'Prihodke in odhodke je treba uravnovesiti'

Ljubljana, 08. 09. 2009 14.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

''Noben posameznik ne bo ob pravice, ki so mu pripadale do sedaj," je zatrdil Svetlik, saj predlagajo, da socialni transferji ostanejo nedotaknjeni. Zakonodajo pa bodo oblikovali tako, da bodo ekonomsko najšibkejšim lahko dvignili vrednost socialnih prispevkov.

Potem ko je včeraj minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik omenil možnost zamrznitve pokojnin in socialnih transferjev, saj je po njegovem mnenju samo na ta način mogoče ohraniti določeno raven socialnih pravic, je danes poudaril, da je treba prihodke in odhodke v proračunu uravnovesiti. Po njegovem mnenju lahko le tako zagotovimo razvojno in socialno komponento proračuna, saj je treba najti način, kako omejiti določene izdatke iz proračuna.

Svetlik je napovedal možnost zamrznitve pokojnin in socialnih transferjev.
Svetlik je napovedal možnost zamrznitve pokojnin in socialnih transferjev. FOTO: Dare Čekeliš

Poudaril je, da se je treba zavedati, da prav socialni izdatki in plače v javnem sektorju v proračunskih izdatkih predstavljata dva glavna agregata, to je kar 60 odstotkov proračuna.

Minister je še povedal, da bo kljub padcu družbenega proizvoda v zadnjih mesecih s predlogom, ki je še v razpravi, socialna država ostala na enaki ravni, kot je bila do sedaj. ''Celo več, sposobni bomo oskrbeti vse nove prejemnike in pravice, kot so dodatno število brezposelnih, dodatno število upravičencev do otroških dodatkov in druge upravičence po zakonu,'' je še dodal.

''Naš predlog je, da socialni transferji ostanejo nedotaknjeni, kar pomeni, da noben posameznik ne bo ob pravice, ki so mu pripadale do sedaj. Drugi del predloga je vezan na socialno zakonodajo, ki je že v pripravi,'' je povedal minister in dodal, da bodo zakonodajo oblikovali tako, da bodo lahko dvignili vrednost socialnih prispevkom tistim, ki so najšibkejše socialno ekonomske kategorije. Na ta način bi se vrednost teh prejemkov čim bolj približala vrednosti minimalnih življenjskih stroškov.

'Mi delimo usodo z delavci'

Kožuh Novakova pravi, da upokojenci delijo usodo z delavci.
Kožuh Novakova pravi, da upokojenci delijo usodo z delavci. FOTO: Kanal A

''Ni pametno govoriti o zamrznitvi pokojnin, saj bodo imeli velike težave,'' je za 24ur.com povedala predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) Mateja Kožuh Novak. Vendar, kot poudarja, ''mi delimo usodo z delavci. Če se zamrznejo plače, avtomatično mi ne moremo povečati pokojnin, po zakonu. In mi želimo, da se zakon spoštuje,'' pravi Kožuh Novakova.

''Opozarjamo pa ministra Svetlika, da je vsaj 100.000 upokojencev v hudih stiskah in da tem morajo kaj dvigniti, ker drugače ne bodo mogli preživeli,'' je povedala predsednica ZDUS. Ob tem še posebej opozarja ministra, naj ne zamrznejo varstvenega dodatka in naj poskrbijo za tiste v najhujši stiski – od 100 tisoč najbolj ogroženih upokojencev jih namreč le 48 tisoč prejema varstveni dodatek.

V ZDUS ne grozijo s tem, da bi se odpravili na ceste, čeprav jih k temu pozivajo številni upokojenci. Kot pravi Kožuh Novakova, je to vendarle najbolj skrajen ukrep. Poudarila je, da se upokojenci ne bodo upirali, če pride do tega, saj razumejo, da če zamrznejo plače delavcem, se pokojnine ne morejo dvigniti. Vendar pa opozarjajo, naj vlada, kadar se odloči za takšne poteze, naredi kaj pozitivnega za socialno najšibkejše. ''In ljudje bodo potem to lažje sprejeli,'' je prepričana.

Zamrznitev pokojnin je nesmiseln ukrep

''V stranki Desus smo ves čas proti zamrznitvi pokojnin, zlasti zato, ker če plače ne bodo rasle, se tudi pokojnine ne bodo usklajevale z rastjo plač,'' je za 24ur.com dejal predsednik stranke Desus Karl Erjavec. Zamrznitev pokojnin pa bo sicer ena glavnih točk na izvršnem odboru stranke.

Erjavec, ki podpira zamrznitev plač v javnem sektorju, meni, da je zamrznitev prav zato nesmiselna.
Erjavec, ki podpira zamrznitev plač v javnem sektorju, meni, da je zamrznitev prav zato nesmiselna. FOTO: Dare Čekeliš

''Če bodo plače zamrznjene, potem se pokojnine tako ali tako nimajo kaj usklajevati. Zato smatram, da je takšen ukrep glede pokojnin nepotreben, če se misli resno zamrzniti vse plače,'' je povedal Erjavec. Če se plače v naslednjem letu res ne bodo višale, potem je zamrznitev pokojnin nesmiseln ukrep, s katerim bi po mnenju Erjavca le po ''nepotrebnem razburili eno veliko družbeno skupino, kot so upokojenci''.

''Jaz podpiram zamrznitev plač v javnem sektorju, nisem pa za to, da bi jih drastično nižali v tem trenutku, saj bi s tem povzročili nove socialne težave in bi morali zagotoviti pri socialnih transferjih več sredstev.''

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (123)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

stojan1111111
15. 09. 2009 21.43
Razsvetljenec- Ne obstaja srednji sloj ampak samo bogati in revni??
kawasakimen
09. 09. 2009 19.51
Po njegovem mnenju lahko le tako zagotovimo razvojno in socialno komponento proračuna, saj je treba najti način, kako omejiti določene izdatke iz proračuna. Obdavcijo naj luksus pa gospodje bivsi poslanci in ministri naj gredo delat namesto,da lezijo doma na mesec pa prejemajo vsote za katere delavec dela celo leto.Seveda je denar,ki ga prejemajo denar od ljudi,ki ga teko zasluzijo pa se tako ga ni nic. Pravijo,da primankuje zdravnikov?No gospod Podobnik je zdravnik pa naj gre delat.Tako pa...Ja saj niso neumni ti poliki,ko je treba za svojo tazadnjo poskrbeti.Neumni so za tisto kar je njihovo delo.
jacknicholson
09. 09. 2009 12.00
Jaz sem za, da se vsem zamrznejo plače v času krize ter tako prihrani, ampak le ob pogoju, da se obdavči luksuz. Resnično bogati, ki so ob čudnih okoliščinah v času tranzicije obogateli čez noč, saj so jim zakonodaja in politični botri to omogočili ter skrili sledi za tem denarjem ter imajo v Sloveniji prikazane le minimalne dohodke( redna plača jim ne pomeni kaj veliko denarja) niso obdavčeni. Zakaj minister Križanič tega ne obdavči, ampak hoče dvignit davek na dohodek že tako obubožanemu srednjemu sloju, ki je gonilo razvoja ter nosilec socialne države v vsaki razviti državi ter zakaj dviguje trošarine zaradi katerih bo najbolj reven sloj še bolj nastradal? Ne morem mimo dejstva, da so v ozadju trenutne koalicije resnično tranzitni tajkuni iz 90 let, ki jim je že takrat trenutna "socialna" politika omogočila dostop do denarja, ki je bil pridobljen z katastrofalno izpeljano privatizacijo(če bi se namreč dobro in pošteno izpeljala tega ne bi bilo). Kriza nas je toliko bolj udarila, ker se brazgotine tega žalostnega poglavja še danes niso zacelile.
eur
09. 09. 2009 11.26
Plače v javnem sektorju so itak zamrznjene že nekaj let. V gospodarstvu so plače rasle v skladu z inflacijo, v javnem sektorju pa ne. Ni prav da se jemlje socialno šibkejšim, najprej bi morali pas zategniti poslanci sami, predvsem dajanje plače poslancu po končani funkciji je čisto nepotreben strošek države. Ampak dejstvo je, da poslanci sami sebi ne bodo odžirali pogače, kvečjemu si bodo odrezali še večji kos na račun revežev, ki jih je iz dneva v dan več...
zakretene
09. 09. 2009 09.29
Če bi takšno zategovanje pasu ob enakih okoliščinah napovedala prešnja vlada, bi Salmonelić plus upokojenci plus učitelji, profesorji, dijaki in študentje zasedli vse ulice Ljubljane. Pa Žnidaršič bi se pred kamerami napihoval in napovedoval izstop iz koalicije. Ker pa je tole napovedala partijska vlada Borat&Ostale Barbike, so pa rdeči škofi začeli dozirati svojim ovcam apaurinčke in jim razlagati, kako je nujno da vsi zategnemo pasove in kako je treba še bolj obdavčit vse, ki s s vojim delom prispevajio resnično dodano vrednost. Jasno, po Mencancingerju vlaganje v razvoj zmanjšuje gospodarsko rast, zato je treba zatret vso to pokvarjeno inteligenco in se vrniti k velikotonažni težki industriji, kjer bo proletariat spet lahko na roke koval lopate in kopal premog.
theta
09. 09. 2009 08.28
Kr talajte minuse, vse lepe zgodbice o tem kak je industrija v SFRJ bila super izhajajo iz tega, da še ZX Spectruma nisi mogel legalno uvozit, če nisi bil pri UDBI. Jugoslavija pa je prodajala tehnologijo nerazvitim... ki so danes večinoma bolj razviti od Jugoslavije.
theta
09. 09. 2009 08.15
Ni problem, da se je v času tranzicije pokradlo (tud kolk se je)... problem je, da nekoč je SFRJ s carinami ali prepovedjo uvoza ščitila industrijo, danes pa EU in WTO pušča svobodno konkurenco. Kitajci pa so iz kmetov postali inžinirji, še vedno so pa pocen.
vadis
09. 09. 2009 08.08
Drugače pa se bojim da čakajo še na eno rezervo denarja.. še DDV po znižani davčni stopnji iz 8,5 % lahko zvišajo ... pa bomo žemlje plačeval z 20 % DDV jem. Sram naj bo vse vodilne, ki nimajo časti, patriotizma, etike in morale da njihovi Slovenski upokojnci, delavci, mladi in stari dobesedno životarijo. Pa še zdej v 20 letih niso naredil programa s katerimi panogami bi se Slovenija lahko razvijala.
Absinthe
09. 09. 2009 08.03
licemerna blatnodolska svojat.Tu se nategujete in pametujete kdo daje vsega kriv levi desni ,srednji zadnji.Hohštaplerji presrani sami ste zafurali to banana republiko v stečaj.Zdaj,ko je cesar gol pa na potapljajoči barkači še kar ne nehate,svojat.Je res tako težko priznati si,da je pač to domet tega podalpskega klana?
resslovenka
09. 09. 2009 08.01
Ja so. In zakaj? Zato, da se je v času tranzicje pokradlo, uničilo in izničilo. In sedaj nam vsem solijo pamet. Ne vem s kom mislijo, da imajo opravka. Visoka politika nam je po prepričanju vladajoče strukture nerazumljiva. To preprosto ni res. Samo poštenosti in morale manjka. To je vse.
Abrams
09. 09. 2009 07.56
Jaz sem za ukinitev 70% (zakonodaje )pravic in dolžnosti in državo bomo razbremenili za 30% raznoraznih socialnih in drugih vele študiranih delavcev, ki so se odločili za za poklic zato, da bodo delali v državni upravi in si s tem zagotovili lepo prihodnost. Ko pa se jih kliče na odgovornost se sklicujejo na neke kvazi zakone polne lukenj. Upokojencem vsem enake penzije, ki je vezana na velikost blagajne, kar enako velja za javno upravo. Če je gospodarska rast negativna mora biti tudi plača in pokojnina manjša. To je osnova za družinske finance a ne. Če država vlaga v infrastrukturo mora biti zaradi tega tudi plača in pokojnina manjša, če država izplačuje zapadle obveznosti se mora to poznati ne gre drugače. ČE NE SE BOMO SESULI. PLAČALI BOMO PA SPET DELAVCI.
-speed-
09. 09. 2009 07.34
Poznam en primer,družina z dvema otrokoma,mati ostala brez šihta pr 48 let in seveda šihta več nikjer ne dobi.Ker je oče zaposlen plača 700e je pač zavod za socijalno ugotovil da njej ne pripada nobena socijalna podpora. Ker drugega izhoda ni bilo,je pač šla na operacijo kolka in hrbtenice,samo da bi se dokopala do invalidske pokojnine,hvala bogu je dobila. Katastrofa !!!!! V pokojnini ljudje vidijo svojo odrešitev,celo svoje zdravlje stavijo na tem.
-speed-
09. 09. 2009 07.26
Bi bilo fajn povedat kolk je dejansko pravih upokojencev in upokojenk z polnih 40 ali 35 let v naši državi. Sem prepričan da bi se skoraj vsi zamislil.
-speed-
09. 09. 2009 07.25
Dobra polovica upokojencev v naši državi je *umetno* upokojenih. Zarad razpada skupne države in trga določeni so imel srečo in so še pr 40-45 let starosti in 15 let delovne dobe šli v penzijo,preveč je tut invalidsko upokojenih simulantov( ne vsi,ne me narobe razumet) in lepo fušajo še na črno in odžirajo kruh delavcem.
asan
09. 09. 2009 05.17
Vlada se boji samo za pravice izbrisanih romov tajkunov in politikov nam navadnim državljanom jih pa samo jemlje.
tadejstein@email.si
09. 09. 2009 02.33
@ateistek1 v vsaki urejeni družbi obstaja neka hierarhija. od vojske, politike, društev, podjetij, itd itd... nekdo na čelu pač mora voditi to skupino in udariti po mizi, takrat ko je to potrebno. nevem kako bi bilo, če bi prodajalka komandirala jankovića, ali pa če bi nek desetnik ukazoval generalu, itd itd. in to ni tiranija ali kakorkoli že ti to imenuješ..! da sistem deluje, pač potrebuje sposobnega vodjo. v nasprotju dobiš anarhijo. in ta anarhija se ravno dogaja, ko razni golobiči, kresalke, itd sukajo pahorja okoli svojega prsta.
ateistek1
09. 09. 2009 01.43
@evropejc: Lahko je Nemcem in Francozem razglasiti konec krize, če so pa prvi v vrsti, ko je potrebno vzeti sveže natiskane evre. Ker nimamo monetarne samostojnosti ampak je ta v Bruslju, je pač tako, da bomo na natiskane evrčke lepo počakali v vrsti. Če jih bomo seveda sploh dobili. V demokraciji se ne udarja po mizi ampak pogovarja. Če ti pa pogovor ni všeč, se lahko preseliš v Severno Korejo.Tam imajo tudi enekga takšenga "Janšo", ki rad udarja po mizi. Sicer pa, lahko je bilo Janši zapravljati denar, ko smo imeli gospodarsko rast in je država lahko pobrala veliko več davkov kot sedaj. Namesto, da bi si delali v tistem času rezervo za hude čase, je Janša vse zapravil za predvolilne bonbončke tako javnemu sektorju kot upokojencem. Zdaj smo pa tam kjer smo.
DAEMONIUM
09. 09. 2009 00.23
Vse razglabljanje nima smisla, edina ampak res edina varijanata je: JANŠA, JANŠA, JANŠA....bil je vsaj dec, ki je znal udariti po mizi in odrediti tako in tako momo naredili, ne pa to cviljenje in mijavkanje Barbik in Kenov, ko se ne ve kdo pije ve pa se kdo plača, kar naenkrat totalna kriza, krah sistema medtem ko Nemci in Francozi razglašajo konec krize!? Upokojencem s 400 eur bojo zamrznili penzije, da ni potrebno obdavčiti vil, jaht,poslovnih prostorov, pa saj ta vlada ni vredna popolnoma ampak res popolnoma nič. A po drugi strani naj bi Slovenija kandidirala v skupino najbogatejših držav? Pa kdo je tu pameten in kdo nor? J3be lud zbunjenega tak je naš sistem! Sistem tranzicijskega trojčka!
demidov6
08. 09. 2009 23.50
koni9 ti si cist isti kukr en moj pajdas, najprej je glasoval za lipo ki ni prisla u parlament, pol je bil vs vesel k so komunisti za las zmagal in so se skupi z juznimi brati fajn smejal nam u ksiht kako smo zgubili na volitvah. zadnjic mi je pa prsu pa trosu zakaj desnicarji navijajo davke :) mislim to pa je nora komedija.
York
08. 09. 2009 23.46
Gospa Kožuh-Novakova, vaš slavni stavek, da upokojenci morajo deliti usodo z delavci je licemeren. Pri € 2.ooo pokojnine si lahko delite usodo. Vsaj tiho bi bili, tako pa ste enaki tistim, ki pri € 5.ooo mesečne plače jamrajo, da se jim recesija res pozna.