Slovenija

Delilniki toplote niso prava rešitev, obetajo se spremembe

Maribor, 16. 03. 2014 09.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Obvezni delilniki stroškov toplote na radiatorjih v nasprotju s pričakovanji niso prinesli pravičnejše delitve stroškov ogrevanja v večstanovanjskih stavbah, pač pa so ponekod privedli celo do še večjih odstopanj in nezadovoljstva stanovalcev. Zdaj se obetajo spremembe pravilnika, ki ureja to področje.

V večstanovanjskih stavbah s skupnim ogrevalnim sistemom je od oktobra 2011 obvezna delitev in obračun stroškov za ogrevanje in pripravo tople vode po dejanski porabi in ne več glede na kvadraturo stanovanja. To pomeni, da morajo biti v teh stavbah vgrajeni delilniki stroškov. Ti naj bi zagotovili pravičnejše obračunavanje porabljene toplote, dolgoročno pa naj bi stanovalce tudi spodbudili k učinkovitejši rabi energije.

Takoj po namestitvi delilnikov na radiatorje se je po podatkih podjetja Energetika Maribor, ki s toploto oskrbuje med 10.000 in 11.000 odjemalcev, poraba toplote v teh objektih zmanjšala za 20 do 30 odstotkov, a že kmalu zatem se je spet povečala. "Ocenjujemo, da lahko delilnik vpliva na zmanjšano porabo v višini do pet odstotkov," je povedal direktor Alan Perc.

Delilnik toplote
Delilnik toplote FOTO: POP TV

A ta prihranek velja za celoten objekt, ne pa tudi za posamezno stanovanje, saj ponekod kljub strogo nadziranemu odpiranju radiatorjev in oken plačujejo za ogrevanje več kot prej, ko še niso imeli vgrajenih delilnikov. "Dogaja se, da se določena stanovanja, najverjetneje zaradi pomanjkanja denarja, sploh ne ogreva," je pojasnil Perc.

Ker se toplota širi iz enega stanovanja v drugega, tisti, ki ima odprte radiatorje, posredno ogreva še sosednje stanovanje. "Zato tisti plačuje tudi dvakrat več kot bi sicer. To pomeni, da z vidika pravičnosti razdelitve toplote delilniki niso prava rešitev," meni Perc, ki je na to opozoril tudi državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo in prostor Bojana Kumra.

'Spremembe zagotovo bodo'

Na republiškem inšpektoratu za promet, energetiko in prostor so povedali, da prejmejo mesečno do deset pisnih pritožb in dnevno po dva telefonska klica z različnimi vprašanji na to temo. Največkrat se prijave nanašajo na nepravilno obračunavanje stroškov ogrevanja.

Po mnenju Perca je nujna sprememba pravilnika o načinu delitve in obračunu stroškov za toploto še pred naslednjo kurilno sezono. "Zagotovo bodo spremembe," je zatrdil Kumer. "Pravilnik je bil zdravo zasnovan. Nihče si ni mislil, da bo prišlo do teh anomalij, a prav je, da državni organ na to odreagira in pripravi bolj pravičnega," je pojasnil. "Seveda to ne bo trajna dolgoročna rešitev. Verjamem, da bodo nekateri odjemalci spet našli kakšno luknjo," je dodal.

Dodaten strošek za stanovalce predstavlja odčitavanje in obračun toplotne energije, ki ga morajo plačevati podjetjem, ki se ukvarjajo s tem. Na inšpektoratu potrjujejo, da se tudi pri tem pojavljajo kršitve, kot so na primer napačna delitev stroškov, neupoštevanje sprejetih parametrov, samovoljno določanje ali spreminjanje parametrov za delitev. Zaračunavanje te storitve ni regulirano, ampak je običajno opredeljeno v pogodbi z upravnikom oziroma etažnimi lastniki. Pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so v preteklem letu opazili precejšno rast težav potrošnikov na področju stanovanjskega upravljanja.

Delilnik toplote
Delilnik toplote FOTO: POP TV

"Pričakovano se je povečalo tudi število vprašanj potrošnikov v zvezi z obračunom toplote na podlagi delilnikov. Opažamo, da etažni lastniki včasih težko zastavijo optimalni koncept za obračun toplote v njihovih večstanovanjskih stavbah," so pojasnili.

Težave so tehnične narave (napačna nastavitev moči radiatorjev na delilnikih, napačna določitev faktorjev...) ali z računi (potrošniki ne morejo preveriti pravilnosti izstavljenih računov ali pa so zneski na računih zelo visoki in ni mogoče ugotoviti, zakaj je tako).

Miha Praznik iz Gradbenega inštituta ZRMK kljub vsemu meni, da so delilniki eden od ukrepov, na račun katerih se je s spremembo bivalnih navad stanovalcev zmanjšala raba toplote za ogrevanje večstanovanjskih stavb. "S širšo uporabo te tehnologije v praksi se je zagotovo pokazalo kar nekaj sistemskih, tehničnih, organizacijskih, pa tudi čisto življenjskih težav. Po tej prvi fazi uvajanja je torej smiselna integracija in uskladitev teh povratnih informacij z obstoječimi pravilniki in postopki," je povedal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (217)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dzver
05. 11. 2015 23.00
+2
Nateg! Najprej te delilnike oziroma merilnike smo bili primorani dati na radiatorje in tudi plačati! Plačati in vgraditi nekaj za kar zdaj pravijo, da ni natančno in učinkovito itd.??!! Plačaš toliko kot porabiš in na števcu se to vidi. Tudi, če se sosed ogreva na moj račun, sem, jaz tisti, ki ogreva in določa koliko bom ogreval! In Sosed nima nič s tem! Nič manj nebom plačal tudi, če sosedu zaračunajo še malo mojega deleža. plačevali bomo isto, samo da bodo kradli še od tistih, ki dejansko ne ogrevajo, ker komaj preživijo. NE DOVOLIMO, DA NAS KDOR KOLI NA TA NAČIN KRADE! TA PERC PA LAHKO TUDI ODSTOPI IN SI NAJDE DRUGO SLUŽBO! NE DOVOLIMO, DA NAM TAJKUNČKI IN KEŠ * JEMLJEJO IN DOLOČAJO PRAVILA!!
Adalbert-Mišo Koren
17. 03. 2014 23.27
+3
Delilniki so prava stvar-kolk porabim tolk placam!I te storije o ogrevanju drugega stanovanja-bedarija!sva z sosedom to sprobala,pa delala meritve toplote-nic od tega!to je spet ena raca-da bi na energtiki vec pokasirali!hvala bogu da imamo v bloku svojo pec,pa smo vsi zadovoljni!manj porabimo manj placamo!pa vsi ogrevamo po potrebi! Firme pa le gledajo na dobicek!
61810
14. 01. 2015 07.42
To po eni strani drži, kaj pa tisti ki imajo dodatne radiatorje v vašem bloku, kdo pa to plača, žal tudi vi. Poznam take primere in te radiatorje kurijo na polno, da se kar kadi. Ko pokličeš upravljalca in mu poveš, pa pravi da za to ni kontrole.
Ševednonaskradejo
17. 03. 2014 13.12
+1
Metodologija ogrevanja večstanovanjskih stavb je hudo relativna. V našem bloku je glede na lego stanovanja, cena ogrevanja m2 določena s faktorji od 0,6 do 1,3%. To v praksi pomeni, da v primeru, ČE imajo stanovalci vogalnih stanovanj zaprte radiatorje, potem so preko toplotnih izgub do neke mere vsekakor ogrevani s strani sredinskih stanovanj, ki pa so za lastno ogrevanje (a tudi za ogrevanje sosednjih vogalnih stanovanj!), dolžni plačati po najvišjem faktorju 1,3%.
Ševednonaskradejo
17. 03. 2014 13.28
+0
Še to! Že pri nakupni vrednosti stanovanja bi morala biti upoštevana lega stanovanja in posledično predvidene toplotne izgube ali prihranki z ogrevanjem. Če bi m2 sredinskih stanovanj bil dražji od vogalnih, severna lega cenejša od južne.... če bi vse to bilo že vnaprej vkalkulirano v ceno stanovanja, bi vsi ti merilniki in podjetja, ki živijo na ta račun – predvsem pa krivice – odpadli kot nepotrebni.
razocarani
17. 03. 2014 15.00
+5
vedno je za nekoga to krivicno ..kaj bi rekli naprimer vikendasi ki pozimi nimajo kaj iskati na obali .pa vseeno placujejo kljub zaprtim pipicam ..pa nekdo ki zapre radiator ker cez dan dela .. no za tolazbo vsem da vsi tudi tisti ki imajo zaprte ventilcke placujemo tem firmam ogrevanja ogromno prevec ..tu je ze nek pavsalen-stalen strosek cez celo leto ..sicer pa za ta denar dobimo odjemalci veliko premalo ...ce bi se vsak sam ogreval bi bilo za vse nas vse ceneje ..pa naj se ogravas z cimerkoli ..tile ki mas dilajo z tem ogrevanjem so dragi kot pravi dilerji prepovedanih snovi.. ze z denarjem ki ga moram prispevati tudi ce imam zaprte ventilcke ..kolikor jim rabi toliko si vzamejo ..kdo pa bo nas potrosnike zascitil pred temi je pa druga tema to pa nikogar ne zanima ..drzava pa po logiki vecji so racuni vec davka poberemo ..zato pa lahko v tej gnili dezeli pocne vsak ki ima monopol ,,kar se mu zazdi ..in pravicnosti ne bo nikoli--
sinhron
17. 03. 2014 12.14
+14
Delilniki toplote so izmišljena potreba in uzakonjena korupcija proizvajalcev delilnikov , monterjev in energetskega lobija , vso to nesnago pa plačujemo uporabniki pod prisilo in kar je še najbolj sporno , je to , da uporabnik ne more kontrolirati porabe , ker je vse šifrirano in je uporabnik izpostavljen energetiki , ki ga oskrbuje s toplotno energijo , ki pa vemo zaračunava toliko kolikor rabi , da lahko izkazuje dobiček ne glede nato koliko ljudje varčujejo in zapirajo radiatorje in zmrzujejo ! To je energetska uzakonjena kraja ! Kdo bo sedaj povrnil stroške nabave in montaže delilnikov , za katere smo že pred montao vedeli , da niso rešitev ampak del problema požrešnih lobijev energetike !
opala opala
06. 11. 2015 00.24
tko je z mnogo stvarmi... uzakonjene, da nas zasužnijo!
picijulka1
17. 03. 2014 11.46
Se pa pri vsem varčevanju na koncu pojavi vprašanje, koliko malo smem porabiti (česarkoli) da bom to na koncu sploh kaj lahko porabil. Če bi vsa gospodinjstva porabila samo 100 KW elektrike na mesec bi bil ta kilovat cc 8 x dražji kot sedaj, enako je z vsemi dobrinami kjer ceno določa ponudba in povpraševanje.
SDS_je_poden
17. 03. 2014 09.13
+0
No, jaz sem v prejšnji sezoni, ko smo prvič delali obračune po porabi, dobil vrnjeno nazaj nekaj denarja. Prej, ko se je to obračunavalo po kvadraturi nisem mogel prihranit nič. Prostore imam ogrete na 20-21 stopinj.
Venividivici1
17. 03. 2014 07.53
+2
Jaz sem imel prazne pisarne, zaprte radiatorje , pa sem plačeval po 200 eurčkov na mesec- sedaj pa plačujem po 50. Sosed pa zato sedaj več plača in se jezi. Seveda preje sem jaz za njega plačeval. Kaj je pošteno?
Ševednonaskradejo
17. 03. 2014 13.15
+0
Sedaj pač tvoj sosed s toplotnimi izgubami ogreva tvoje pisarne z zaprtimi radiatorji. Tudi to ni pošteno.
razocarani
17. 03. 2014 15.08
+2
posteno ali ne posteno --kakor za koga ..koliko pa ogreva sosed soseda ..bore malo ..vsi imate cudno predstavo da se nekdo greje zastonj ..danes ni nic zastonj .ce sosed ne ogreva je njegov problem ..a hakeljcek je drugje ...firma ki dila toploto rabi enako ali vec denarja ce nekdo prispara ga pa vzamejo drugemu ki kuri ..vse te razprtije med sosedi je treba iskati pri viru toplote --se pravi dilerjih ..za svoje nedelo ravno tako hocejo veliko zasluzit ..a se je pa kdo vprasal koliko je vredno to ogrevanje ..primerjajte to z temi ki si sami kurijo ..pa vas bo kar nekje stisnilo ..kako preplacamo to daljinsko ogrevanje ..to je dobesedno ropanje uporabnikov z zegnom drzave ..
Materhorn
17. 03. 2014 07.07
+7
js mam v stanovanju 6 radiatorjev. od tega 4 uporabljam normalno, ko me zebe ga vklopim, poraba sprejemljiva-normalna. eden radiator v spalnici ni bil še nikoli vklopljen (ker rad spim na mrzlem) in je poraba tudi 0. naslednji radiator je pa v kopalnici, ki tudi nikoli ni bil vklopljen (kopalnica je majhna in se hitro segreje že pri tuširanju), poraba zabeležena na njem je pa 2x večja kot skupna poraba ostalih 4 radiatorjev!? Kje je tu logika??? meni elektro računa za toplo vodo, potem pa še energetika za ogrevanje, ki je v bistvo že plačano z elektriko?!?!?
comment123
17. 03. 2014 06.42
+2
Z NAMO DELAJO TAKO IN TOLIKO KOT JIM PAŠE
comment123
17. 03. 2014 06.41
+7
Delilniki toplote niso prava rešitev, obetajo se spremembe SPET NE NOSTI NIHČE ODGOVORNOSTI. SPET BODO KASIRALI!!!
blazter
16. 03. 2014 23.34
+5
Tega, da se stavbe zaradi ohlajevanja, posledično vlage uničujejo, da se nabira plesen, tega ne omeni nihče? Razumem, da ljudje želijo prihranit, ali nimajo za kurjavo. Imamo lastno kurilnico in cisterne, plačujem pa kljub delilnikom enako kot sem prej. Torej, prej mesečno čez leto cca 45€, sedaj pa med kurilno sezono nekje do 80€. Pa nas ne zebe. Obnovili stanovanje, pa imamo spet plesen po robovih zunanjih sten v prostorih, mrzla tla ipd... Glede zračenja pa, zrak je potrebno zamenjati, ampak na ta način spustiš tudi vlago v stanovanje, če nad in pod tabo slabo ogrevajo....... Račune pa izstavljajo tudi tistim, ki obnavljajo stanovanje in radiatorjev sploh nimajo, pa naj reče kdo ,da deluje sistem po dejanski porabi?! Primer sosede.
extradeluxe
16. 03. 2014 23.22
+1
bi blo treba nastavit neke maksimalne zneske pri določenih zunanjih temperaturah, ki jih upravljalnik ogrevanja lahko zakasira....
smrketa_24
16. 03. 2014 23.12
+6
Ja se javljam , da napišem nov zakon, za borih 200.000€ kar je kaplja proti znesku, ki bo dejansko stal narod za to
Ševednonaskradejo
17. 03. 2014 13.19
Kolani
16. 03. 2014 23.12
+7
Najboljši sistem za ogrevanje smo že imeli, pa so ga zrušili s temi nekimi delilniki. Le zakaj je potrebno odkrivati toplo vodo?
piko112
16. 03. 2014 23.34
+11
piko112
16. 03. 2014 22.38
+5
Kdo bo pa tokrat računu?
etomene
16. 03. 2014 21.19
+11
A bi lahko Petrinača kdo brcnil v ta zadnjo
razocarani
17. 03. 2014 15.11
+2
tigrica2008
16. 03. 2014 20.28
+24
Glavni problem v cenah je v tem, da so ljudje drastično zmanjšali ogrevanje ali se sploh ne ogrevajo. Ali pa so prešli na alternative - klime, radiatorje Beha, ipd. Če bi dobavitelji obračunavali brez goljufanja, bi jim prihodki upadli za boljše da ne ugibamo. Tako bodo dobili not planirane prihodke -zlepa ali zgrda. Tudi če vsi prenehamo ogrevati.
razocarani
17. 03. 2014 15.16
+2
tigrica ..to je prava kmecka logika ..in ni kaj oporekati ..tile ki te kurilnice upravljajo bodo vedno pokasirali kolikor bodo hoteli ..kdo pa njih kontrolira ali je ta preplacana toplota res vredna toliko kot nam jo zaracunavajo ..sam bi se veliko -veliko ceneje ogreval ..tako pa placujem nekaj kar si ne zelim ..niti odpovedati ne morem te storitve ..in cetudi vse zaprem placam tisti mesecni pavsal cez celo leto ..z tem pa bi se ze lepo ogrel sam
gasperto
16. 03. 2014 20.13
+25
V našem bloku v Mariboru (40 stanovanj- garsonjer) so se odločili že nekaj let nazaj, da je ogrevanje predrago in so izklopili centralno. Vsak se ogreva posebej...klima, radiatorji... sedaj vsak placa kot porabi.
tigrica2008
16. 03. 2014 20.25
-1
gasperto
16. 03. 2014 23.16
+4
razocarani
17. 03. 2014 15.18
+1
gasperto--to mi je edino posteno ..a kaj ko vsi v nasem bliku niso za to ..tako pa imamo stalo ..
User447113
16. 03. 2014 20.13
+3
Morda pa je čas za uvedbo kake obvezne nalepke na teh delilnikih ali semaforčka, ki bi kazal, če vse štima. Pa da še to plačamo. Pa bo BDP spet zrasel, država pa prišla še do nekaj drobiža za reševanje sebe ali kake banke.
razocarani
17. 03. 2014 15.21
+1
vska novotarija nas stane gore cekinov ..koliko bo se preteklo toplote da se bodo tile merilniki-stevci - poplacali ..je bil to kar lep denar za vsako enoto ..in nekdo je ogromno zasluzil in se sluzi z odcitavanjem le teh ..zlata jama za nekoga ki ima drzavni zegen ..torej naj gremo zivet v sotore ali votline da nas ne bodo odirali
bee_ant
16. 03. 2014 20.12
+21
Je v tej državi sploh kakšna odločitev pravilna? Aja, je treba birokratsko-strokovni aparat zaposlit z baliranjem megle. Če bi kaj naredlili kot je treba, bi bili kamlu brez dela.
razocarani
17. 03. 2014 15.22
+1
se en razlog da vedno nekaj mesajo -meglijo--