Slovenija

Delež mrtvih pešcev na sto poškodovanih dvakrat večji kot pri voznikih

Ljubljana, 06. 02. 2012 12.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Cilj akcije BODI preVIDEN je zmanjšanje števila prometnih nesreč, v katerih so udeleženi pešci, in povečanje uporabe odsevnih teles. Delež mrtvih pešcev na sto poškodovanih je namreč več kot dvakrat večji kot pri voznikih in kolesarjih.

Začela se je akcija BODI preVIDEN, katere cilj je zmanjšanje števila prometnih nesreč, v katerih so udeleženi pešci, in povečanje uporabe odsevnih teles. Kot opozarjajo v Svetu za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, je delež mrtvih pešcev na sto poškodovanih več kot dvakrat večji kot pri voznikih in kolesarjih. Če pa je oseba opremljena z odsevnim predmetom, je po njihovih navedbah vidna od 130 do 140 metrov prej, tako da lahko voznik še zmeraj reagira.

Lani je za posledicami prometnih nesreč umrlo 21 pešcev, od tega deset starejših od 54 let, 134 jih je bilo hudo poškodovanih, 560 pa lažje.
Lani je za posledicami prometnih nesreč umrlo 21 pešcev, od tega deset starejših od 54 let, 134 jih je bilo hudo poškodovanih, 560 pa lažje. FOTO: Reuters

Organizator akcije, Javna agencija RS za varnost prometa, je za to, da bi vzbudili več pozornosti pri starejših, letos sicer pripravila tudi novo celostno podobo akcije z novim animiranim televizijskim spotom in dvema radijskima spotoma, ki se bodo predvajali na nacionalnih in lokalnih medijih.

Akcija bo potekala tako, da se bodo na nevarnih odsekih sprehajali pešci, ustrezno opremljeni z odsevnimi trakovi, kresničkami ter odsevnimi oblačili. Policija bo na začetku te cone ustavljala vsa vozila in opravila redno kontrolo, pri čemer bodo predstavniki Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu voznike opozarjali, naj previdno spremljajo razlike med pešci, ki nosijo različne odsevne predmete in so v svetlih oblačilih, ter tistimi, ki ravno tako uporabljajo odsevne predmete, vendar so v temnih oblačilih, so zapisali na spletni strani Javne agencije RS za varnost prometa.

Zima pešcem ni naklonjena

Na PU Novo mesto opozarjajo športnike, predvsem tekače, naj pri svojih aktivnostih uporabljajo svetlejša oblačila in odsevna telesa ter, če je možno, tudi kakšno lučko. Sicer tudi drugim pešcem svetujejo, naj poskrbijo, da bodo v prometu vidni, in sicer s pomočjo svetlih oblačil in odsevnih predmetov. Poleg tega morajo pešci upoštevati prometne predpise, prečkajo cesto na označenih prehodih, hoditi po pločnikih oz. ob levem robu vozišča v smeri hoje, poskušati pa morajo tudi predvideti ravnanje drugih udeležencev v prometu.

Še posebej pogosto so pešci v prometnih nesrečah udeleženi v zimskih mesecih, ko so vremenske razmere neugodne (megla, sneženje), svetli del dneva pa je krajši, še opozarjajo v PU Novo mesto.

Vozniki morajo upoštevati, da so na cesti tudi pešci in jim odstopiti prednost, hitrost morajo prilagoditi razmeram in dosledno upoštevajte omejitve, voziti previdno, kjer se običajno zadržujejo pešci in izven naselij voziti po sredini voznega pasu, da zmanjšajo možnost trka s pešcem, ki hodi ob vozišču.

Z namenom ozaveščanja sta se akciji pridružili tudi občini Pivka in Škofja Loka, kjer bodo potekali številni preventivni dogodki. Danes bodo akcijo izvajali na Pivki, v Škofji Loki pa v četrtek. Ker pa so starejši rizična skupina, v letošnjo akciji sodeluje tudi Slovenska karitas. Ta je med obiskovalce večernih maš razdelila 17.000 odsevnih trakov.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

X-XY
06. 02. 2012 13.33
+2
Vse lepo in prav, ampak ko vidim študente, ki gre preko prehoda ob najbolj prometnem času, z mobitelom na uhi in ne pogleda ne levo ali desno, si mislim, kakšen šofer si ali še boš postal.
DAEMONIUM
06. 02. 2012 17.42
+2
SRAMOTA! Tile na PU Novo mesto nekaj bluzijo o pescih in krsitvah pescev?? Kdaj bo ta policija poskrbela za varnost ljudi pred roparji in nasilnezi ne pa da se cela policija ukvarja s pesci medtem ko se dnevno ropajo poste?!
povrsniste24kur
06. 02. 2012 13.20
+5
Javna agencija RS za varnost prometa naj raje preneha s takimi bednimi akcijami in nekim kao osveščanjem. osveščeni smo itak vsi kako je treba, že kot cicibane so nas učili, kako prečkat cesto, kdaj odsevniki itd itd. oni naj raje poskrbijo za te njihove bedne delavnice, ki jih je treba opravljati tisočem, ki so preveč prekrškov delali ali jim je bil izpit odvzet, ker na to pa jaz čakam že 3 mesce in je sramota, da jih sprejemajo samo v ljubljani pa še to v skupinah za 12 oseb. glede na to dobijo po 140€ na glavo od vsakega bi se lahko malo manj ignorantsko obnašali.