Slovenija

'Delavske pravice so tudi človekove pravice'

Ljubljana, 09. 12. 2010 12.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pravice delavcev migrantov so največkrat kršene, opozarja Semolič in dodaja, da je prav pri teh delavcih največ revščine, negotovosti in izkoriščanja. Ti ljudje imajo doma družine in so zaslužek primorani dobiti v Sloveniji, še pravi.

 

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je ob svetovnem dnevu človekovih pravic pripravila mirno manifestacijo, s katero so opozorili na delavske pravice. Kot je povedal predsednik ZSSS Dušan Semolič, želijo opozoriti predvsem na to, da so delavske pravice tudi človekove pravice.

Ti problemi kričijo po odpravi krivic in upamo, da bomo prepričali politike, da storijo, kar morajo. Dušan Semolič

''Letos želimo še zlasti opozoriti na problematiko pravic delavcev migrantov. Te so v Sloveniji namreč prepogosto kršene,'' je povedal in dodal, da je prav pri teh delavcih največ revščine, negotovosti in izkoriščanja. Kot pravi Semolič, so to ljudje, ki tukaj delajo in garajo, a pogosto ne dobivajo plač. Velikokrat živijo v nečloveških razmerah, ko delo končajo, pa so predmet izkoriščanja drugih, ki njihovo stisko izkoristijo. ''Ti ljudje imajo doma družine, otroke, ki se šolajo, in so potrebni zaslužka, ki so ga očetje pač primorani pridobiti v Sloveniji,'' poudarja Semolič.

Protest sindikatov - 6
Protest sindikatov - 6 FOTO: Aljoša Kravanja
Delegacijo ZSSS in predsednika ZSSS Dušana Semoliča je sprejel tudi predsednik DZ Pavel Gantar. Na pogovoru z Gantarjem pa sta bila prisotna tudi dva Vegradova delavca.
''Mi zahtevamo, da Slovenija nemudoma ratificira konvencijo OZN, ki ščiti pravice migrantov. Zahtevamo, da odpravi meje, bariere, ovire tem delavcem. Ti delavci plačujejo prispevke za socialno zavarovanje tudi za primer brezposelnih, a ko do tega pride, nastanejo ovire, po katerih oni teh pravic nimajo, ne morejo dobiti nadomestila. Naš pravni red na primer zahteva, da imajo stalno bivališče v Sloveniji, ki pa ga mnogi nimajo,'' opozarja predsednik ZSSS.

Sporazum z BiH še letos

Takšne stvari lahko po njegovem mnenju države rešijo z meddržavnimi sporazumi. ''Želimo, da bi Slovenija nemudoma ratificirala spremembo socialnega sporazuma z BIH. V Sloveniji je namreč 74 tisoč migrantov, 70 tisoč jih je iz držav nekdanje Jugoslavije, med njimi največ iz BiH,'' opozarja Semolič. Storiti moramo mnogo več za to, da ohranimo dostojanstvo teh ljudi, še poudarja.

Predstavniki zveze so se zatem sestali s predsednikom DZ Pavlom Gantarjem. Ta je po sestanku dejal, da je nekatere probleme mogoče rešiti s "hitrimi ukrepi". Eden takšnih je socialni sporazum z BiH, ki bo podpisan v kratkem, je napovedal. "Takoj ko bo prišel, ga bomo uvrstili na dnevni red seje državnega zbora – če bo možno, še letos," je zagotovil in dodal, da bi želeli tudi, da bo v parlamentu čim prej konvencija ZN o delavcih migrantih.

Delavske knjižice za Vegradove delavce - 15
Delavske knjižice za Vegradove delavce - 15 FOTO: Miro Majcen

Kaj prinaša sprememba sporazuma med Slovenijo in BiH?

Po sporazumu se bodo državljani BiH lahko v Sloveniji zaposlovali le prek Agencije za zaposlovanje BIH in Zavoda RS za zaposlovanje. S tem naj bi preprečili izkoriščanje delavcev, ko so jim različni posredniki zaračunavali pridobitev delovnega in dovoljenja za prebivanje. Delavce bodo morali tudi vnaprej seznaniti s plačo in drugimi delovnimi pogoji pri delodajalcu v Sloveniji, izdano dovoljenje pa bo veljalo tri leta.

Sprememba sporazuma o socialnem zavarovanju med Slovenijo in BiH, po kateri bi bili do denarnega nadomestila za primer brezposelnosti upravičeni tudi delavci, ki imajo v Sloveniji le začasno bivališče, ne stalnega bivališča, ki je sicer pogoj za pridobitev pravice do denarnega socialnega nadomestila.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

X-XY
15. 12. 2010 14.20
Krematorij666 09.12.2010, 19:53 Mi tudi hočemo socialno državo, brez socialnih podpor. Razmisli, kaj sem napisal.
Danijel Kofi
15. 12. 2010 13.16
pozdravljeni! strinjam se z protestom glede pokojninske reforme,a obenem se sprašujem zakaj se nobeden ne zavzame za nas brezposelne ko se komaj preživljamo z denarno podporo ki je 229 eurov potem pa se preživi z tem.zakaj se nobeden ne zavzame za nas.lp
faconi
10. 12. 2010 07.54
dol s semoličem ,....gor z delavci !!!!
arhimed_33
09. 12. 2010 21.04
Kapitalistično elito bo potrebno spraviti k pameti na takšen ali drugačen način.V kapitalizmu je pomemben denar in dobiček,torej zakon je na tisti strani,kjer je denar.Pravico si bo potrebno izboriti...
Jimi1
09. 12. 2010 20.54
Nasplošno so v Sloveniji problem vse neobstoječe delavske pravice in ne samo pravice delavcev tujcev... Problema nima smisla reševati parcialno, pač pa po ustavi RS in spremeniti zakonodajo, ki so jo zadnjih 20 let prirejali v škodo delavcev... Semolič. če nisi sposoben tega zaznati prepusti svoj položaj komu, ki mu bo mar za delavce !
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
09. 12. 2010 20.30
Delavci v sedanjem casu nimajo vec nobene pravice.Za pravico se bomo morali se kako boriti seveda ce nocemo ostati hlapceki kot smo sedaj.Sicer pa 2012 svoboda govora in marsicesa drugega za vse na planetu Mati zemlja
Krematorij666
09. 12. 2010 19.53
Pravice delavcem takoj ukinit, bodisi tujcem ali pa našim. Pred vrati stoji lačna raja, ki bi z veseljem delala zato naj delavci delajo in molčijo, tiste, ki se jim pa ne da delati na cesto... Pa kaj vam je, služba je danes luksuz vi bi pa še pogoje postavljali ...
kawboy
09. 12. 2010 18.08
Kaj pa so to delavske in Človekove pravice, če se jih ne more uveljavljati? A to sploh obstaja v Sloveniji, ali pa mogoče mi živimo na luni in za oškodovane delavce ter za nas veljajo drugačni zakoni in predpisi od ta višjih. Teoretično ja v praksi pa ne.
titovka
09. 12. 2010 18.02
hlapci nikol niso imeli svojih pravic...to vam je celo ivan cankar povedal???
kawboy
09. 12. 2010 17.54
Semolič, to je sistemsko in ne samo problem delavcev migrantov. Tudi slovenski delavci ne dobivamo plač pa smo državljani in se tožarimo, pa nobenega efekta, čeprav imamo sodbe v imenu ljudstva in to pravnomočne ter izvršljive. Nič ne pomaga, če ne delujejejo pristojne institucije in sodna veja oblasi. S takšnim ravnanjem in pristopom prej onemogočajo kot pa omogočajo zato so pa tudi neučinkoviti in neuspešni. Saj niso sami osebno prizadeti in oškodovani. Slovenskim delavcem pa ni ostalo nič, saj so tujci s svojim prihodom še tisto pobrali, kar imamo napisanega v zakonih. Tako predlagam vladi, da zaposlujejo v javnem sektorju tudi tujce, pa da potem vidimo koliko se bodo še preseravali in bili neučinkoviti tako kot v gospodarstvu.
SLObunkeljn
09. 12. 2010 17.15
Ful se pa plenilci premoženja in izkoriščevalci brezpravne raje sekirajo ob mirni manifestaciji ... samo omalovažujoče se nasmehnejo ... pol pa mirno preštevajo svoj plen naprej ... raja laja, plenilci plenijo dalje!
Madyy
09. 12. 2010 14.37
Semulič če bi tebi bilo saj malo jasno kaj je človekova pravica bi Generalni šztajk organiziral že pred dvema letoma. Tako pa boš počakal , da bo na volitvah znagal Janša potem boš pa bolil kot Hudič, naredil vse kar ti bo naročil Kučan in če ti bodo dovoliloi boš podrl tudi Parlament.
Dzingiskan
09. 12. 2010 14.18
Jamranje in prošnje.
Dolenjc3
09. 12. 2010 14.01
'Delavske pravice so tudi človekove pravice' - pa ne v Sloveniji. Tukaj si jih bomo morali spet priborit...še dobro, da sem leta 1991 nekaj zakopal, bo zgleda prav prišlo.
korintos1
09. 12. 2010 13.57
Nobelovo nagrado zasluži. Leta 2010 se je boril za 600 evrov najnižje delavske plače. Če bo to bilo 800, ti ne bi čestital. na take smo nekoč prdnili.
POMAGAM_TI
09. 12. 2010 13.54
sem slišal od nekoga blizu semoliča, da hodi naokrog v obleki boss ali armani, ko pa so blizu kamere pa delavski pulover da gor.... ovce pa v dežju na ulice sami sebi namen...
POMAGAM_TI
09. 12. 2010 13.52
elite se požvižgajo na človeške pravice, saj smatrajo da so samo oni ljudje, ostalo smo pa ovce za zakol...