Slovenija

Delavec že lani prijavil Perkovića

Ljubljana/Kočevje, 16. 03. 2010 08.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Mira Matković
Komentarji
50

Inšpektor za delo nadaljuje postopek zoper kočevsko Prenovo tako s področja delovnih razmerij kot tudi s področja varnosti in zdravja pri delu. Pri Perkoviću so v preteklosti že odkrili nepravilnosti.

Zoper podjetje in lastnika iz Kočevja naj bi policisti konec lanskega in v začetku letošnjega leta na pristojno tožilstvo podali več kazenskih ovadb zaradi suma storitve kaznivih dejanj kršitev temeljnih pravic delavcev, poslovne goljufije in ponarejanje listin. Za kršitve pravic delavcev je zagrožena do triletna, za poslovno goljufijo do desetletna, za ponarejanje listin pa dveletna zaporna kazen.

Pretekli teden so ljubljanski policisti sporočili, da glede poslovanja gospodarske družbe iz Kočevja zoper eno osebo vodijo predkazenski postopek zaradi suma storitve kaznivih dejanj kršitev temeljnih pravic delavcev. Šlo naj bi za podjetje Prenovo in njenega lastnika Zorana Perkovića, delavci že 15 mesecev naj ne bi dobili plač. Policisti v preiskavi sodelujejo z davčnim uradom in delovno inšpekcijo. Policisti so potrdili le, da gre za podjetje iz Kočevja. Za 24ur.com so še povedali, da trenutna preiskava še poteka.

Delavec že lani prijavil Perkovića

Zato smo delovno inšpekcijo povprašali, ali so že v preteklosti imeli izkušnje z omenjenim podjetjem.

Odgovorili so, da je bil inšpekcijski pregled pri Perkoviću opravljen lanskega julija in septembra. Takrat so namreč prejeli prijavo zoper delodajalca, ki jo je podal eden izmed delavcev. Inšpektor je takrat ugotovil, da delodajalec konkretnemu delavcu dolguje plače od meseca junija 2009 dalje, je za 24ur.com sporočil glavni inšpektor RS za delo Borut Brezovar. "S tem v zvezi je izdal ureditveno odločbo, v kateri je delodajalcu naložil odpravo ugotovljene nepravilnosti. Ob tem je inšpektor v zvezi s konkretnim delavcem izdal zoper delodajalca tudi odločbo o prekršku zaradi nepravočasnega vračila delovnega dovoljenja tega delavca. Inšpektor je nato preveril in ugotovil, da je delodajalec nepravilnost v zvezi z neizplačilom plače odpravil v skladu z izdano odločbo," je še sporočil Brezovar.

Inšpektor v podjetju tudi marca letos

Že lani je delavec prijavil Perkovića zaradi neizplačila plač.
Že lani je delavec prijavil Perkovića zaradi neizplačila plač. FOTO: Blaž Garbajs
Sicer pa se postopek zoper delodajalca nadaljuje tako s področja delovnih razmerij kot tudi s področja varnosti in zdravja pri delu. Ob tem pa še navajamo, da smo delavcem – državljanom tretjih držav nudili strokovno pomoč v prvi vrsti v zvezi s vprašanji s področja socialne varnosti. Inšpektorat za delo

Perkovića je inšpektor obiskal tudi 4. marca letos. Ugotovil je, da je "delodajalec (še) za mesec september 2008 delavcem v celoti izplačal plačo do zakonsko določenega roka. Že v naslednjem mesecu je prišlo do zamika, ko je del plače izplačal do roka, drugi del pa z malo zamudo, prav tako je bila z zamudo izplačana plača za mesec november in december. Prav tako je ugotovil, da je v začetku leta 2009 prišlo do blokade delodajalčevega bančnega računa, ki je bil sicer krajši čas deblokiran – za dober mesec, nakar je spet nastopila blokada, ki traja še danes. Zaradi tega je delodajalec delavcem denar nakazoval 'na roke', s tem, da delodajalec ne razpolaga s potrdili delavcev o prejemu za vse tako izplačane zneske. Na podlagi opravljenega inšpekcijskega pregleda je bilo prav tako ugotovljeno, da delodajalec regresa za letni dopust za leto 2009 ni izplačal, prav tako delodajalec v letu 2009 ni obvestil delavce o odmeri letnega dopusta, kar je po veljavni zakonodaji dolžan storiti," je sporočil Brezovar.

Perković se bo moral soočiti s sankcijami

Inšpektorat za delo bo Perkovića sankcioniral zaradi kršenja zakona o delovnih razmerjih. Gre za neizplačilo regresa in plače, sklepanje pogodb o zaposlitvi za določen čas v nasprotju z zakonom, prepoved zadrževanja in pobota izplačila plače, delodajalcu pa se očita tudi, da delavcev ni pisno obvestil o odmeri letnega dopusta.

Brezovar je poudaril, da lahko delavci denarne terjatve iz delovnega razmerja uveljavljajo le neposredno pred pristojnim delovnim sodiščem.

Na svoji spletni strani pa so aktivisti Nevidnih delavcev sveta in Socialnega centra Rog, ki so podprli delavce Prenove v njihovem boju, zapisali, da je "državna politika oziroma politika konkretnih vlad tista, ki vzpostavlja institucionalne okvirje diskriminacije migrantskih delavcev. Zaradi nje je vsak govor o tem, da gre v primeru neplačevanja opravljenega dela za obligacijsko razmerje med delavci in delodajalci, čisto sprenevedanje in cinizem. Delavci in delodajalci ne vstopajo v pogodben odnos kot enaki, kar je še posebej očitno v primeru migrantskih delavcev, ki so žrtve mehanizma izsiljevanja, ki izhaja iz viznega režima".

Kako zaščititi delavca?

V letu 2009 je bilo zaradi pravnomočnih kazni zablokiranih 163 delodajalcev. Zavod za zaposlovanje

Glede na številne kršitve, nas je zanimalo, ali pristojne službe na kakršen koli način zaščitijo delavce pred delodajalci, katerim so inšpekcijske službe dokazale nepravilnosti. "Delodajalcu, ki mu je pravnomočno izrečena kazen za prekršek zaradi kršitev zakona o delovnih razmerjih, zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno in zakona o zaposlovanju in delu tujcev, je prepovedano novo zaposlovanje ali delo tujcev in se izdaja delovnega dovoljenja zavrne," je za 24ur.com povedala vodja službe za zaposlovanje tujcev na zavodu za zaposlovanje Metka Barbo Škerbinc. Dodala je, da je "zavod zoper navedenega delodajalca (Perkovića, op. p.) v avgustu 2009 inšpektoratu za delo predlagal izredni inšpekcijski nadzor".

"Delodajalec mora za tujce, enako kot za domače delavce, izpolnjevati delovno-pravno zakonodajo, kamor sodi tudi obveznost izplačevanja plač in odvajanja dajatev. Nadzor glede izpolnjevanja obveznosti po delovno-pravni zakonodaji je v pristojnosti inšpektorata za delo," so odgovorili na vprašanje, kako je sploh mogoče, da delavci kar 15 mesecev niso prejeli plače.

Kako poteka podeljevanje delovnih dovoljenj za tujce?

Kako naj se tuji delavci zaščitijo pred nepoštenim delodajalcem, če zakon narekuje, da morajo biti dve leti pri istem delodajalcu, če želijo pridobiti osebno delovno dovoljenje za tri leta. Z njim so nato svobodni, da si sami poiščejo delodajalca, prav tako lahko prenehajo delovno razmerje, ne da bi čutili posledic pri dovoljenju za delo.
Kako naj se tuji delavci zaščitijo pred nepoštenim delodajalcem, če zakon narekuje, da morajo biti dve leti pri istem delodajalcu, če želijo pridobiti osebno delovno dovoljenje za tri leta. Z njim so nato svobodni, da si sami poiščejo delodajalca, prav tako lahko prenehajo delovno razmerje, ne da bi čutili posledic pri dovoljenju za delo. FOTO: Blaž Garbajs
Po izdaji dovoljenja za zaposlitev je obveznost delodajalca, da delavce prijavi v socialna zavarovanja. Zavod z izmenjavo podatkov pridobi podatke o vročitvi dovoljenja za prebivanje in podatke o (ne)prijavi v socialna zavarovanja in v primeru, da v zakonsko določenem roku ni realizirana prijava v zavarovanje, dovoljenje za zaposlitev razveljavi. Zavod za zaposlovanje

Zavod za zaposlovanje pri novih dovoljenjih za zaposlitev izvaja različne postopke preverjanja: ali so na trgu dela ustrezne brezposelne osebe oziroma osebe, ki so glede pravic do zaposlitve izenačene z državljani Republike Slovenije ter da novo zaposlovanje ali delo tujcev nima negativnih učinkov na zaposlenost (če so delodajalci odpuščali delavce, zaposlene za nedoločen čas iz ekonomskih razlogov, obveščali zavod o prenehanju potreb po delu večjemu številu delavcev oziroma zavrnili zaposlitev brezposelne osebe, ki je ustrezala zahtevanim pogojem in drugo), je razložila Barbo Škerbinčeva. Dodala je, da v teh primerih zavrnejo vlogo za delovno dovoljenje.

Kako (slučajno) odkrijejo kršitve?

Med postopkom preverjajo izpolnjevanje pogojev delodajalca tudi tako, da od Dursa zahtevajo podatke o tem, da delodajalec nima neporavnanih davkov in prispevkov iz naslova zaposlitve ali dela. Pri podaljševanju delovnih dovoljenj pa preverjanje (ne)plačevanja prispevkov ni predpisano. Toda nekateri delodajalci zamudijo rok za vlogo zahteve za podaljšanje delovnega dovoljenja za delavca. Takrat mora zavod vlogo obravnavati, kot da je vložena prvič. Tu pa odkrijejo nepravilnosti pri plačevanju prispevkov in davkov iz naslova zaposlitve in dela, saj veliko delodajalcev le teh nima poravnanih. Zato zavod njihove vloge za nova dovoljenja za zaposlitev zavrne.

Nadzor nad kršitvami izvaja inšpektorat za delo, pobudo za nadzor pa lahko poda katera koli pravna ali fizična oseba, po uradni dolžnosti tudi zavod za zaposlovanje v primeru suma kršitve zakona. 

Zakaj dve leti pri istem delodajalcu?

Prvo delovno dovoljenje lahko tujec dobi za največ 12 mesecev, zanj pa zaprosi delodajalec (predpisi so drugačni za tujce, ki v Sloveniji živijo in imajo urejeno prebivališče na podlagi združitve družine, poroke s slovenskim državljanom in podobno, op. p.). V primeru, da se delovno razmerje prekine pred iztekom, mora delodajalec delovno dovoljenje odjaviti in ga vrniti. Osebno delovno dovoljenje za tri leta lahko dobi delavec, ki je bil dve leti pri istem delodajalcu ali njegovem pravnem nasledniku ter ima najmanj poklicno izobrazbo. Prav zato številni tuji delavci molčijo in trpijo do izteka dveh let, saj so dobesedno priklenjeni na delodajalca.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

listje
17. 03. 2010 12.56
hanse16.03.2010, 21:183 V Kočevju so preslabi inšpektorji. Na Ptuj bo KORUNIČA poklical, pa bi vedeli, kako bi tega obrtnika zrihtal. Položnico ti napiše že, če se hočeš branit, al pa mu kaj dopovedat, ker vedno itak nima prau. Pa še delavce vedno brani, čeprav so take barabe kot je on!! ..to je čista resnica, Koruniča za vzgled, pa se bo dejansko kaj premaknilo, mogoče še mu manjka malo posluha tudi za takrat, kadar je kak podjetnik opravično storil kak spodrsljaj, pa bo stvar laufala
hell68
17. 03. 2010 12.37
brez veze da se mučimo s pisanjem sej se vidi u kaki državi živimo
goliotok
17. 03. 2010 11.14
Leontysk, kajne da ni važno al si črn al bel, vsak rad živi. Tukaj te pa za 450 €zlorabljajo al ti pa še tega ne dajo...
goliotok
17. 03. 2010 11.09
5 čez 11 sem omenil rdečega vositelja v slo, pa so mi kot kaže spet brisali prispevek. Zaradi koga so že ti forumi? Kdo jih drži pokonci?
goliotok
17. 03. 2010 11.06
povem naj, da sem čistokrvni slovenec, ki ga je sram, da se tako dogaja z ljudmi. v sorodu nimam južnjakov, jih je pa treba spoštovati kot ljudi. Zaslužijo si, medtem ko nekateri iz hiše nasproti maximarketa niso vredni, da jim sonce sije, saj pozabljajo kdo jih je volil. Morda Kosorjeva?
goliotok
17. 03. 2010 11.02
Hell68, zjutraj sem se razpisal o tem, da ti ubogi Bosanci niso nič krivi, šli so s trebuhom za kruhom, so očetje in možje, ki svoje zdravje in mladost puščajo (menjajo ) za bedo v Slo. V komunizmu so nam Slovencem pomagali pri zidavi hiš, škarp ipd., saj slovenec si ni hotel mazat rok s peskom in cementom. Pozablja pa borutova republika, da so prav predniki teh ljudi sezidali parlament in pol ljubljane. Ker sem napisal podoben komentar, so me brisali. najbrž bodo tudi tega, ker sem omenil ime rdečega gospoda, čeprav je pisan z malo začetnico. Velike si pač ne zasluži.
Leontysik
17. 03. 2010 09.34
GOLIOTOK, JAZ TE PODPIRAM... 5000 FIRM NE PLAČUJE PRISPEVKOV ZA DELAVCE. IN KOLIKO NAS JE ŠE TAKŠNIH KI NE DOBIVAMO REDNE PLAČE.. SLO...... SUC.S.
hell68
17. 03. 2010 09.06
zanimivo že drugič ste mi zbrisali komentar
2happy
17. 03. 2010 08.11
hanse - nekateri od teh delavcev so šolani tudi za kaj več kot za zidarja,vendar možnosti,da bi opravljali za tisto za kar so se izšolali,pač ni. Tebe bi bilo sram opravljati ta poklic ( zidarja), kar pa njih ni,ker potrebujejo hrano tako za sebe kot za svoje družine. Tebi mogoče še vedno starši mažejo rit in ti ni treba ničesar početi v življenju,kot da cele dneve presediš za računalnikom in pišeš take bedarije. STRPNOST JE VRLINA,kar je ti nimaš. Jezek_TT_030 - zelo nespoštljivo do človeka,pa ni važno katere rase,veroizpovedi ali narodnosti je,da rečeš da smrdi. Vsi smo ljudje,tako ti kot oni. Vsi smo iz mesa in krvi. Zato bodi malo bolj spoštljiv in STRPEN do ostalih ki živimo-živijo na tem planetu. Manndy - ti ljudje,ki po tvojem mnenju delajo ,,sranje,, so zgradili ceste po katerih se voziš,zgradili hiše ali bloke v katerem živiš,šole v katere hodiš se učit,ampak se nisi dovolj naučila,zato si lahko malo tiho in ko odrasteš dovolj se javi. STRPNOST!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...
goliotok
17. 03. 2010 07.54
novinarji poročajo o padcu pravne države, vrabci že čivkajo o tem, kritične komentarje in nas, pa admin ignorira. če mi ne bi sodelovali, bi take novice in forumi ostali neprebrani. zato se admin malo zamisli.
goliotok
17. 03. 2010 07.50
kot kaže, Mr.P. obvladuje medije. zdej vidm, da ne briše sam mene.
goliotok
17. 03. 2010 07.49
ampak spet so mi zbrisal komentar,ker sem povedal, da me je sram, ker živim v Pah...... deželi
hell68
17. 03. 2010 07.45
A TK BRIŠETE KOMENTARJA tiste ki pa žalijo delavce pa pustite sej se vedi kakšni smo slovenci.
6-5
17. 03. 2010 07.37
Inšpektorji nič ne delajo Važno da imajo službe V imenu osamosvojitvene grabežljivosti in v imenu osamosvojitvenega iztrebljanja Važno, da imate največje delavsko taborišče v sloveniji
Manndy
17. 03. 2010 07.29
Ti delajpo samo sranje po Sloveniji in izsiljujejo vse njih z Perkovičem izgnat iz Slovenije in trajno prepovedati vstop.
hubertfast
17. 03. 2010 07.16
Vse bo tako kot je bilo in Perković se bo zlizal, to je pač realna slika Slovenije. Taka država si res zasluži državno nepokorščino, neplačilo davkov in podobno.
kanta555
17. 03. 2010 07.15
kako pa naj država naredi red če so pa sami isti neplačniki,za vse jim moraš dat rok plačila 60 dni pa še na to ene 45 zamudijo ,to je pa že dost časa da gre kak mali podjetnik v maloro,ker mora svoj denar zalagat ali ga pa drugi terjajo
Blaž Debevec
17. 03. 2010 00.19
Svoboda narodu
17. 03. 2010 00.14
Mene je kr sram k berem te vaše komentarje.... Da živim v taki skupnosti...
Nad.oblaki
16. 03. 2010 22.53
Vsakemu naj dodeli Slovenija v opravičilo zemljo in hišo, ter stalno pribivališče z državljanstvom.