Slovenija

Agonija slovenskega delavca: obtičal v Berlinu brez denarja za hrano in pot domov

Berlin/Ljubljana, 04. 11. 2014 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
341

Slovenski delavec, ki je za gorenjsko podjetje opravljal gradbena dela v Berlinu, je ostal brez plačila in strehe nad glavo."Pomagajte mi. Nimam denarja za hrano, ne za pot domov." Sindikat opozarja, da je takšnih zgodb veliko, na inšpektoratu za delo pa pozivajo k spremembi zakonodaje.

"Prosim vas za pomoč. Sem v Berlinu, kamor nas je poslalo slovensko podjetje, ki se ukvarja z zaključnimi deli v gradbeništvu. Čakam na denar za poplačilo. Delodajalec trdi, da sem že vse dobil, da naj izginem iz stanovanja. Nimam denarja za hrano, ne za pot nazaj v Slovenijo," v pozivu na pomoč piše slovenski delavec, ki je nasedel obljubam slovenskega delodajalca in odšel na gradbišče v Berlin, zdaj pa ostal praznih rok.

Na inšpektoratu za delo pojasnjujejo, da sicer zoper podjetje, ki je napotilo delavca v Berlin, še niso prijeli prijave, so pa seznanjeni, da se tudi takšni primeri žal dogajajo. Delavec, ki prosi za pomoč, pravi, da mu je delodajalec zagrozil, da mora vsem govoriti, da je denar dobil, drugače se mu bo kaj hudega zgodilo. Podobnim grožnjam so izpostavljeni tudi drugi delavci, zato je verjetno tudi tako malo prijav.

Na ZSSS so prepričani, da bi morala država poskrbeti, da takšna podjetja ne bi smela poslovati.
Na ZSSS so prepričani, da bi morala država poskrbeti, da takšna podjetja ne bi smela poslovati. FOTO: Reuters

Na inšpektoratu so zaznali številne kršitve pravic delavcem, ki so napoteni na delo v tujino, v večini primerov pa gre predvsem za delavce v dejavnosti gradbeništva in cestnega tovornega prometa, ki jih delodajalci - družbe, registrirane v Sloveniji, ki opravljajo svojo dejavnost v tujini - napotujejo na delo v države članice EU. Večina kršitev se nanaša na plačilo za delo. "Delodajalce, pri katerih ugotovimo kršitve, skladno s svojimi pooblastili in pristojnostmi tudi sankcioniramo," odgovarjajo na inšpektoratu. Vprašanje pa je, koliko kršitev je dejansko ugotovljenih, če se jih delavci bojijo prijaviti.

Delavcu mora delodajalec omogočiti vrnitev v domovino

Na inšpektoratu delavce pri sklepanju pogodb o zaposlitvi opozarjajo predvsem, da preverijo zahteve, ki jih mora v skladu z zakonom o delovnih razmerjih izpolniti delodajalec pri napotitvi delavca na delo v tujino. Ta zakon določa, da lahko delodajalec v skladu s pogodbo o zaposlitvi začasno napoti delavca na delo v tujino. Delavec lahko odkloni napotitev v tujino, če obstajajo opravičeni razlogi. Če pogodba o zaposlitvi ne predvideva možnosti dela v tujini, morata delodajalec in delavec skleniti novo pogodbo o zaposlitvi, opozarjajo na inšpektoratu za delo.

Pogodba o zaposlitvi, če je delavec začasno napoten na delo v tujino, mora vsebovati še določila o trajanju dela v tujini, praznikih in dela prostih dnevih, minimalnem letnem dopustu, višini plače in valuti, v kateri se izplačuje, dodatnem zavarovanju za zdravstvene storitve v tujini, drugih prejemkih v denarju ali naravi, do katerih je delavec upravičen za čas dela v tujini, načinu zagotavljanja in uresničevanja pravic v zvezi s plačilom za delo in drugimi prejemki, ki so v skladu s predpisi države, v kateri se delo opravlja, zagotovljeni drugače, vendar najmanj v obsegu, kot ga zagotavlja ta zakon oziroma ugodneje. Prav tako mora pogodba vsebovati tudi vse o pogojih vrnitve v Slovenijo. "Zelo pomembno je, da mora delodajalec zagotoviti delavcu po prenehanju opravljanja dela v tujini vrnitev v Slovenijo. Če tega ne stori, mu grozi globa od 1500 do 4000 evrov," dodajajo na inšpektoratu.

Delavci so vse pogosteje tarče pohlepnih delodajalcev.
Delavci so vse pogosteje tarče pohlepnih delodajalcev. FOTO: Thinkstock

Sindikat: delavec naj poišče pomoč nemškega sindikata

Da je takšnih ogoljufanih delavcev, ki ostanejo v tujini brez vsega, tudi brez denarja za pot domov, vedno več, opozarjajo tudi na ZSSS. Marko Tanasić delavcem, ki so se znašli v takšni stiski v Berlinu, svetuje, da se obrnejo na berlinsko predstavniško nemške sindikalne centrale DGB Bezirk Berlin-Brandenburg oziroma na Vladimirja Bogoevskega. Ta jim bo pomagal, da spišejo zahtevo za povračilo denarja, opozarja Tanasić, delavec pa naj s seboj prinese seznam ur, ki jih je opravil za svojega delodajalca. Ker gre za dejavnost gradbeništva, mu bo sindikat lahko pomagal, saj gre za verižno odgovornost, pojasnjuje Tanasić. To pomeni, da odgovornost nosi tudi podjetje, ki je prvo v verigi. Ker gre običajno za velika gradbena podjetja, za katera je slovensko podjetje zgolj eden od številnih podizvajalcev, bo nemški sindikat pritisnil na naročnika in od njega izterjal poplačilo sredstev.

Država dopušča poslovanje sumljivim podjetjem

A tudi ta postopek traja in ta čas se mora delavec znajti brez vsega v tujini. Goran Lukič z ZSSS je ob primeru delavca, ki nam je pisal za pomoč, ostal brez besed. Zgrožen je nad tem, kako malo je vredno človeško življenje in kako lahko neko podjetje na tako nizkoten način izkorišča ljudi. Problem je, ker se pri nas ne preverja podjetij. Ker podjetja, kot je v tem primeru, lahko poslujejo in napotijo delavce v tujino, pa sploh ne bi smela poslovati, je jasen Tanasić.

Na inšpektoratu sicer z namenom bolj učinkovitega odkrivanja in preprečevanja kršitev ter ukrepanja pri svojem delu sodelujejo tudi z drugimi državnimi organi in z različnimi mednarodnimi organi, predvsem z drugimi inšpekcijskimi organi držav članic EU v segmentu napotenih delavcev, in sicer v okviru sistema IMI. Gre za spletno aplikacijo, ki nacionalnim, regionalnim in lokalnim organom EU omogoča hitro in preprosto medsebojno sporazumevanje. S področja inšpektorata za delo je sistem IMI vzpostavljen za napotene delavce, namenjen pa je nadzoru nad izvajanjem direktive o napotitvi delavcev na delo v tujino.

Delavcu je delodajalec zagrozil, da se mu lahko kaj zgodi, če bo komu prijavil, da ni dobil plačila.
Delavcu je delodajalec zagrozil, da se mu lahko kaj zgodi, če bo komu prijavil, da ni dobil plačila. FOTO: Thinkstock

Potrebna je sprememba zakonodaje

A tudi na inšpektoratu za delo opozarjajo, "da za dejansko reševanje oziroma preprečevanje tovrstnih kršitev oziroma zlorab zgolj aktivnosti inšpektorata ne zadoščajo, zato bodo potrebne predvsem sistemske rešitve." Od države pričakujejo, da bodo eno takšnih rešitev prinesle predvidene spremembe zakona o gospodarskih družbah, ki jih pripravlja ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, po katerih med drugim delodajalec, pri katerem so bile ugotovljene kršitve glede plačila za delo, ne bo mogel ustanoviti nove družbe.

Na naslovu podjetja registriranih več kot 300 podjetij

Preden se odločite, da odidete na delo v tujino, je morda priporočljivo, da poskušate stopiti v stik s katerim od delavcev, ki že delajo pri vašem potencialnem delodajalcu, mogoče tudi s predstavniki sindikatov. Prav tako lahko na straneh Zavoda za zaposlovanje preverite, ali je vaš bodoči delodajalec v evidenci delodajalcev z negativnimi referencami.

Žal pa je vedno več takšnih podjetij, ki poberejo zaslužek, svojih delavcev pa ne poplačajo. V primeru, ki ga opisujemo, gre za podjetje, ki ima manj kot enega zaposlenega, kjer si direktorji podajajo kljuko, na naslovu podjetja pa je registriranih več kot 300 podjetij, od katerih je velika večina v rumenih in rdečih številkah.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (341)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
05. 11. 2014 13.14
+2
Red na trgu dela je veja, ki bi se ga dalo zelo hitro odlicno urediti, saj bi imele vse strani, t.j. zaposleni, delodajalci in tudi drzava samo koristi. Vse pa kaze, da nekomu ta neurejenost zelo odgovarja, da je tako.
paperon
05. 11. 2014 12.36
+7
Na naslovu registriranih več kot 300 podjetij, pa kdo jih je registriral in preverjal korupcijska država, velike butale.
flexi22
05. 11. 2014 11.05
+7
naj prej bi morali povečat DOB in prisilno delo če nebos zasluzu ne jedi crkni
robek35
05. 11. 2014 11.19
+10
Potrebno je javno povedat ime podjetij ki tako delujejo.vendar pri nas ni politične volje zato da lahko potem objavljajo lestvice bogatunov-tajkunov
Ciril Vodnik
05. 11. 2014 09.39
-3
Brez imena delavca in dotičnega podjetja, je članek zgolj sindikalistična propaganda! Dokaze prosim!
laznivec
05. 11. 2014 09.06
+17
Prav tako kot delodajalec nosi krivdo tudi zakonodajalec, ministrstvo, minister in predsednik... Ampak nobenenu se nima kaj zgodit... Delavec pa nasrka.... Navadna kriminalna združba, kjer v simbiozi živijo lopovi in politiki...
Ciril Vodnik
05. 11. 2014 09.41
+12
Točno tako. V Avstriji in Nemčiji imajo vse urejeno, če delodajalec noče plačat, je odgovoren tudi kazensko! Komu je v interesu, da slovenska politika tega področja noče urediti?
Bilba105
05. 11. 2014 08.02
+0
tok imate povedat čez sindikate, evo vam... če ne bi bilo sindikatov, bi bilo še več tega
laznivec
05. 11. 2014 09.09
+14
Bejž pa sindikat... In kako sindikat pomaga? Povedo ti, da moraš na inšpektorat in na sodnijo... To je vse! In če ne poznaš dobrega odvetnika, ki te zastonj zastopa, boš še pred koncem postopka bankrotiral, ovadbo si prisiljen umakniti, delodajalec se pa smeji....
funi
05. 11. 2014 07.43
-1
Izvirni greh današnje žalosti je v letu 45 ko so popolni nesposobneži in zaletavčki nacinalizirali vse uspešne firme,podarile vodstvo revolucionarjem ,ki so jih na hitro uničili,tako kot to hoče še to malenkost ki je nastala z trudom zasebnikov nardit združena levica
MaTakoKotJama
05. 11. 2014 01.06
+3
Tota drzava !
DarthRevan
05. 11. 2014 06.04
+3
Celo dve, tudi Nemci niso naredili reda, če bi ga, potem tole pri njih ne bi bilo možno.
laznivec
05. 11. 2014 09.13
+5
Darth, ni res, če se delavec spozna na zakone, se jih pa večina žal ne, delodajalca prijavi v nemčiji, dobi plačilo, katerega nato terjajo od naročnika dela, ta pa podizvajalca... Ampak zaradi neznanja in STRAHU tega skoraj nihče ne naredi...
mihailo
04. 11. 2014 22.39
+28
....smo delavci hteli narediti prijavo na inspektoratu...mignejo še s prstom ne....smejali so se nam! Povedali so nam da mora biti vsaj tridedeset prijav da gre zadeva sploh naprej...toliko o pravni Sloveniji!…vedno luknje v zakonikih!…seveda državi v korist!
_alpe_
05. 11. 2014 13.47
+1
torej če ima delodajalec 29 zaposlenih jih lahko izkorišča kot svoje neplačane sužnje, oz se do njih vede kot do strojev
hladni_tus
04. 11. 2014 22.26
+15
" na inšpektoratu za delo pa pozivajo k spremembi zakonodaje": inšpektorji naj raje ostro ukrepajo in lopove, ki delavcev ne plačujejo, maksimalno kaznujejo. Problem je, da v Sloveniji inšpektorji vse, kar delajo je, da dokazujejo, kako oni za to niso pristojni ;)
johndoe35
04. 11. 2014 22.18
+10
To se samo v sloveniji lahko dogaja. Sem že enrkat šel po enega v nemčijo ker mu po mesecu dni ni plačal.
mihailo
04. 11. 2014 21.10
+28
...tri leta sem delal enako za slovensko podjetje iz Ptuja. Plačo sem znal čakati tudi po tri mesece s tem da je bilo to vedno po obrokih nikoli naeenkrat! Plačilne so bile u nulo pa pogodbo so mi podaljsevali vsak mesec za drugo delovno mesto. delal sem pa skoz isto po terenu en teden v Svici drugič v Spaniji itd...Najhuje je bilo to da sem imel doma dvoje malih lacnih ust z ženo katera je v sloveniji dobivala minimalno placo in bila zaposlena za 6urni delovnik :- Ko sem se.odpravljal na teren sem jih moral prositi za kao predujem da sem imel kaj jesti na gradbiscu. Gradbisce nam je bil dom od jutra do mraka.Plače pa nobene..... Tako da so nas prezivljali stari starsi katerih je pokojnina vemo vsi, mala! …sram me je blo vcasih da sem delal na terenu pa v tujini doma pa vcasih za jesti ne. Zaposleni pa najbolj revni. Zal Slovenija mi smo se odselili na tuje kjer bivamo in dobivamo placo kot se rece in normalno živimo.
Armonia
04. 11. 2014 21.25
+7
Mihailo, ce se ti bo dalo napisat par namigov, kako dobiti delo v Svici,Avstriji, Nemciji,hvala
mihailo
04. 11. 2014 22.34
+10
Armoni....jobcentre imajo vseepovsod...vsekakor ce se pa odlocis iti v tujino moras pa imeti nekaj privarcevano da lahko kje zivis in nekaj ješ...delovnih mest je ogromno samo ce si pripravljen delati! Od zacetka je malo težko ampak vsak začetek je težek.....je pa res da so tudi taki kot v sloveniji oz Slovenci ali pa z balkana kaksen ki tudi znajo ""nategnat
dragulj4
04. 11. 2014 20.34
+25
TO JE TISTA ŠVICA KI JO JE OBLJUBLJAL J J 1991
smajess
04. 11. 2014 21.51
+7
johndoe35
04. 11. 2014 22.20
+0
ne vem sicer kdo je kaj obljubljal ampak vem da so levi LDS, kučan in njegova mafija vse do bratuškove in sedaj cerarja sprejemali take zakone da lahko to delajo in ti si jih volil zato si posledično ti kriv in ne krivi druge za to kar je kdo kaj obljubljal.
Ciril Vodnik
05. 11. 2014 09.44
-2
To so (ste?) krivi tisti, ki so/ste volili leve stranke! Če bi bil na oblasti SDS se to ne bi dogajalo!
sime sime
04. 11. 2014 20.29
+28
Uvest nazaj SDK in taki problemi bi bili rešeni plus posodobit zadevo!!!!
smajess
04. 11. 2014 21.54
+14
In kdo ga je ukinil??? De... LDS oz. zdajšnji ZAB in SMC pa ZARES.....
deathbite
05. 11. 2014 11.07
+3
Zakone sprejema parlament. Je že vsem tako odgovarjalo!
higgsov bozon
04. 11. 2014 20.15
+30
delavke v merkatorju ki imajo majhne otroke morajo pred podpisom pogodbe za nedoločen čas, podpisat posebno pogodbo (mimo kolektivne oz pod mizo), da ne bodo zahtevale 4 urni delavnik ,ki jim na zahtevo pripada če imaš majhne otroke ,ter da se strinjajo da bodo mogle kljub majhnim otrokom delati nedelje ..v kolikor kaj od tega ne podpišejo,jim ne podaljšajo pogodbe !!
sime sime
04. 11. 2014 20.05
+24
ah to je stalna praksa tud sam sem imel take iskušnje z enmu pametnjakovičem pa sem mu lepo sluzbeno vozilo uzel in krenu za slovenjo je model neki grozil po smsih, ka se mu nisem javu da bo kao policijo poklicu pa to sem mu reku ti sam klič znam jaz tok dobr nemško da se bomo z Zollom zmenil pa tud soka bau obstaja in tako naprej....tko da sem mu avto prpelu pred bajto z se par prjatli in se model ni upal iz hiše sem pol moral avto pustit na bliznji policiski postaji...jah tko je to badna lopovska treba to vse po avstriskem zakonu obsodet cim eno fermo zafuckas prec plombo uzgat na 8let plus, če si očitno mutibarič tud familji prepovedat...pol bojo pa stvari šle na bolje do takrat kokar mamo zdej ta sistem v slovenji se pa muti na veliko in toliko denarja izgine ker se nevplačuje socjalno in zdravstveno blagajno pa davke pa to...ko bojo to poštimal bo denarja dost za vse pa še mutibaričem se bojo krila porezala pa še v čuzo jih strpat da lahko pridni pošteni podjetniki zaposlujejo legalno delavce!!!
prognostik
04. 11. 2014 19.54
+10
To, da ne plačujejo za opravljeno delo se dogaja tudi v Sloveniji.
_alpe_
05. 11. 2014 13.54
Emmm dejansko gre za slovensko firmo v Sloveniji, ki je delavca poslala v tujino delat.
fiat112
04. 11. 2014 19.05
+25
Takšna baraba, ki ne plačuje za opravljeno delo in dajatve je tudi podjetje Ksan Kerin Srečko, s.p. iz Vitanja. Izgovarja se, da ni dobil plačila a ga je zapravil zase. Nihče pa mu nič ne more. Kolikor mi je znano je dolžan delavcev, ki so zanj delali v delavnici in v tujini. Upam, da ga bo obiskala kdaj naša hitra inšpekcija!
hladni_tus
04. 11. 2014 22.41
+6
naše inšpekcijske službe niso niti pol počenega groša vredne
SLObunkeljn
04. 11. 2014 18.44
+37
Pa kaj res ni možno polovit takih goljufivih delodajalcev, pozapret , imena firm pa dat na črno listo? Očitno imajo veze na ministrstvu za delo in zavodu za zaposlovanje. Sramota!
asdfghjklqwertz
04. 11. 2014 18.41
+41
Kakšna vlada, takšni delodajalci.