Slovenija

Delavci zagrozili delodajalcu: Če ne boš plačal, bomo stavkali!

Ravne na Koroškem, 13. 08. 2012 08.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mira Matković
Komentarji
378

Delavci so velenjskega podjetnika Ročnika, ki naj bi bil sedmi najbogatejši Slovenec, in direktorja njegovih dveh podjetij Šulerja postavili pred dejstvo: že tri mesece nam niste plačali socialnih prispevkov, nismo prejeli regresa, pri zadnji plači ni bilo dodatkov, dnevnic …

Tudi najbogatejšim se zgodi. Velenjski poslovnež Tomaž Ročnik naj bi imel po ocenah revije Manager pod palcem slabih 49 milijonov evrov. S tem zneskom se je uvrstil na sedmo mesto najbogatejših Slovencev.

Kako pa je potem mogoče, da so delavci v koroških podjetjih Gradnje Igem, d. o. o., in Instalater montažno proizvodno podjetje, katerih lastnik je, tako nezadovoljni? Zato ker so ugotovili, da že tri mesece nimajo poravnanih prispevkov za socialno varnost, niso prejeli regresa za letošnje leto, zadnjo plačo pa so prejeli brez vseh dodatkov, dnevnic in podobno.

Njihov sindikalist Uroš Marsel je za 24ur.com dejal, da so vodstvo, na čelu katerega je direktor Peter Šuler, že opozorili, naj nemudoma poravna svoje obveznosti. "Vodstvo nam je odgovorilo, naj počakamo. Da se bo vse uredilo do 20. avgusta, saj takrat pričakujejo kredit," je dejal Marsel, ki je dodal, da so imeli delavci najprej informacije, da vodstvo kredit ureja prek NKBM, in sicer že od lanskega decembra. 24. julija pa so izvedeli, da bo ta kredit urejen prek Probanke. "Ne vemo, če je to res. Tako nam je lastnik povedal," je zaskrbljeno dodal sindikalist. Zanimivo pa je, da je na čelu Probanke sestra Tomaža Ročnika – Romana Pajenk.

Delavci so se torej odločili, da bodo vodstvu dali možnost, da zadeve uredi, in sicer ima rok do 20. avgusta. V nasprotnem primeru začnejo delavci 21. avgusta stavkati. Stavkali bodo zaposleni v Gradnje Igem, d. o. o., ter podjetju Instalater montažno proizvodno podjetje. Sindikalist Marsel je sicer za 24ur.com dejal, da je vsak dan v stiku z direktorjem Šulerjem, ki obljublja, da se bodo zadeve uredile. A previdnost ni odveč.

Delavci pravijo, da zahtevajo le tisto, kar jim pripada.
Delavci pravijo, da zahtevajo le tisto, kar jim pripada. FOTO: Thinkstock

Jezni delavci niso edina skrb Tomaža Ročnika. Pred dnevi je časopis Dnevnik poročal, da omenjeni poslovnež zdrave dele svojih propadlih gradbenih in nepremičninskih podjetij seli na nova podjetja. "V Ročnikovem poslovnem omrežju je namreč v zadnjih dveh letih vzklilo več nepremičninskih in gradbenih podjetij, ki so skupno pridobila za več kot deset milijonov evrov premoženja, čeprav na drugi strani premorejo le nekaj tisoč evrov kapitala," so takrat še zapisali v omenjenem časopisu.

Delavce strah, da plenijo podjetje

In prav te zadeve so delavce privedle do sklepa, da morajo nemudoma ukrepati, saj drugače obstaja nevarnost, da bodo ostali praznih rok.

Delavci so opozorili na usodo sestrskega podjetja Kograd Igem in njegovega direktorja Ota Brgleza, ki se je na zatožni klopi znašel zaradi primera Merkur. Tožilstvo Binetu Kordežu, nekdanji nadzornici Merkurja in direktorici Merfina Marti Bertoncelj, nekdanji Merkurjevi izvršni direktorici za finance Janji Krašovec, članu Kordeževe uprave Milanu Jelovčanu ter omenjenemu koroškemu gradbenemu podjetju Kograd Igem in njegovemu direktorju Otu Brglezu očita zlorabo položaja in ponareditev listin oziroma pomoč pri izvršitvi kaznivih dejanj.

"V vsakem primeru bomo vse izgubili," pravijo ogorčeni delavci, ki ob podatkih, ki jih navajajo v Dnevniku, obnemijo. Šokirale so jih namreč navedbe, da se je skupni dolg vseh Ročnikovih podjetij, ki jih je že več kot 30, konec lanskega leta povzpel že na okoli četrt milijarde evrov, to pa pomeni, da je za več kot dvakrat presegel njihov kapital. Ob tem jim dodatne skrbi povzročajo podatki o najetih posojilih. Teh je za kar okoli 90 milijonov evrov, seveda pa imajo težave z odplačevanjem dolga.

Kaj pravi direktor?

Za odziv na nastali položaj smo prosili direktorja podjetij Gradnje Igem in Instalater Šulerja. Za 24ur.com je dejal, da omenjeni podjetji izvajata dela na bodočih objektih in "žal se srečujemo s podobnimi težavami kot večina gradbenih podjetij: blokada tekočih računov, pomanjkanje dela in nezmožnost zagotavljanja obratnega kapitala za tekoče poslovanje". Razložil je, da sta podjetji kot izvajalca soudeleženi pri gradnji poslovno-stanovanjskega objekta Gorica v Velenju. "Trenutno se dela na objektu izvajajo z minimalno intenziteto, investitor pa je v zaključni fazi ureditve manka financiranja, potrebnega za nemoteno nadaljevanje del," je dodal.

Odgovoril je tudi delavcem, ki so zaskrbljeni, da vodilni morda plenijo podjetje, prav tako jih skrbijo podatki, ki jih je objavil Dnevnik. "Iz zgoraj omenjenih podjetij (Gradnje Igem in Instalater, op. p.) v času mojega vodenja ni bila realizirana nobena prodaja premoženja," zatrjuje Šuler.

Kako se bo zgodba razpletla? Že 20. avgusta bo znano, ali je delodajalec priskrbel denar za poplačilo dolgov do zaposlenih. Če ga ne bo, bodo delavci že naslednji dan začeli stavko.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (378)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dunc46
15. 08. 2012 11.03
bravo pecikltigr!......za taksne predloge bi si pri nas zasluzu odlikovanje !to vemo mi mali.....uni faloti pa si sčitijo riti in do tega nikoli ne bo prislo!......sem ze reku če je vojna v sloveniji se ne borim vec !!!!!!!!!!!!!!!pobegnem ..za to bando ne !!!...in ja ne bo bolje dokler se bodo lahko firme ustanavljale jovo na novo!!!.....
Pecikltigr
14. 08. 2012 10.45
+6
EVO REŠITVE Dajmo naredit takole: delovna doba/pokojninska doba in vplačila za pokojnino v sklad za penzijo sta dva "konta". Kot bančna računa. Na enem se seštevajo leta opravljenega dela, na drugem pa je dejansko denar vplačan za bodočo pokojnino. Ko se zgodi da si delodajalec prisvoji delavčeve pravice (mu ne da plače s pripadki, ter ne plača zakonskih prospevkov), naj država avtomatsko naredi naslednje: 1. delodajalcu se iz njegovega konta delovne/pokojninske dobe odštejejo njegova leta delovne dobe in se prištejejo oškodovancem. 2. delodajalcu se iz njegovih vplačil v pokojninski sklad odštejejo sredstva in se nakažejo delavcem: tako za plače s pripadki kot tudi na njihove pokojninske sklade. Če na delodajalčevih računih (delovna/pokojninska doba oziroma pokojninski sklad) zmanjka denarja - ker je naredil preveč lumparij - se začne odštevanje z ustreznih kontov tudi vseh njegovih sorodnikov. Do popolnega poplačila celotne povzročene škode. Me zanima, kdo od teh, ki sedaj tako veselo kradejo delavcem njihove pravice, bi še kradel ko bi vedel, da mu ode penzija in delovna doba - seveda modelu potem ne pripadajo socialni transferji, to mora biti vnaprej jasno. Vse skupaj seveda z roko v roki s takojšnjo zaplembo in prodajo premoženja in prepovedjo opravljanja dejavnosti. Za trdovratne pa še prisilno delo - s familijo vred, da mu ne bo doljcajt na Golem.
Ira Sanctus
14. 08. 2012 11.08
+5
Čestitam za odlično idejo!!! Če kandidiraš za predsednika ti takoj dam svoj glas!
Pecikltigr
14. 08. 2012 11.41
+2
Kot predsednik takoj odpravim parlamentarni sistem, z odlokom. Zjutraj: dviganje zastave in prepevanje državne himne! Delovni čas: od 06.00 do 14.00 ure, trgovine odprte v soboto do 11.00 ure, v nedeljo zaprte. Uvedba obveznega služenja vojaškega roka za moške in ženske. Krepitev duha in telesa!
ce.ce.
14. 08. 2012 07.49
+4
Tucci
14. 08. 2012 05.27
+8
V Sloveniji potrebujemo nekoga, ki bo prvi " vrgel kamen ".
Drejc MB
14. 08. 2012 00.30
+14
Že predolgo delajo za nič..... če firma nima za en mesec..... za prispevke... tega ne bo več nikoli plačala tako je v SLOVENIJI kjer se nikomur nič ne zgodi....... Naj delodajalec poizkuša pri naših severnih sosedih da ne plača delavcev skladno s pogodbo in da ne plača potrebnih prispevkov državi....... samo enkrat in nima več firme.... čisto enostavno in naslednjih 7 let ne bo imel podjetja...... Končal je svojo kariero kot podjetnik..... zato pa je tam minimalna plača 1200 evrov..... cene povprečnih nepremičnin pa 30% nižje kot v Sloveniji..... in država sploh nima krize......in računi se v 95% vedno plačajo ne pa tako kot pri nas ko nihče ne plača nikomur..... država je nesposobna zajeziti delo na črno..... divje lastninjenje.... IPD.......
kawboy
14. 08. 2012 10.43
Zakaj bi pa država zajezila delo na črno, če sama ne spoštuje zakonov? Oškodovanci smo pa potem osojeni na nemilost nepravičnega in nepoštenega sistema, kakršnega imamo v Sloveniji. S labi izgledi vlečejo mar ne.
Buena Vita
13. 08. 2012 23.49
-14
ČE SO ZDRAŽI TRI MESECE,POTEM NAJ ZDRŽIJO ŠE NAPREJ,ČE SO NEPISMENI,KDO JIM JE KRIV,NAJ GREDO V ŠOLO,,,
kawasakimen
13. 08. 2012 23.18
+12
Kakšna stavka neki.Jaz bi najel pravga človeka,da bi mu ude pretegnil tako,da niti centa ne bi več mogel dati v žep.Taki ljudje razumejo samo silo saj poštene poti zanj ni,ker smo pač v BANANA DRŽAVI.
erikon
13. 08. 2012 22.03
+13
Še en podjetnik leta.....kredite pobral pri naših bankah,denar preneso na kajmanske otoke,firme pa pustil zadolžene in bojo vse šle v stečaj,banke ki so ostale brez denarja pa bojo seveda morali davkoplačevalci poplačat....to je slovenska zgodba o uspehu.... SLOVENIJAAAAAAA GREEEE NAPREJJJJJJJ ,to je naš moto !
erikon
13. 08. 2012 22.04
+11
Zato pa občudujem Kitajski način reševanja težav z lopovi...in to po hitrem postopku !!!
Drejc MB
14. 08. 2012 00.33
+5
Recept za reitev je enostaven... "propadle" podjetnike v odklonilni zapor dokler ne plačajo...... pa bi videli kako hitro bi se denar za neplačane obveznosti znašel spet v Sloveniji... ko bi nekoga za par let iz vile preselili v skupinski prostor z preveč zaporniki.... hitro bi začeli plačevati....
kawboy
14. 08. 2012 10.45
+1
Napiše se uklonilni zapor in ne odklonilni zapor. Če bi bil odklonilni nobenega ne bi zaprli, kar že sama beseda pove.
Jure Herer
13. 08. 2012 22.01
+16
NOVA SVETOVNA UREDITEV PRIHAJA TUDI V TVOJO VAS, POLITIKA JE UGRABLJENA, PRIVATNI INTERESI VODIJO SVET, TELEVIZIJA JE PROPAGANDA, RELIGIJE SI LASTIJO BOGA, ZNANOST JE IZUMILA CO2 PROBLEM, TERORIZEM JE SAMO IZGOVOR, UKINITEV TVOJIH PRAVIC JE CILJ, ZBUDI SE IN SE UPRI
bleda_buca
13. 08. 2012 21.14
+15
Moram priznati.....v svojem življenju mi ni uspelo prav veliko dobrih obločitev, ampak to, da sem se ob pravem trenutku pobral iz omenjenega Instalaterja,......takšnega uspeha, pa verjetno več ne bom uspel presečt. Vse čestite sindikalistu Uroš Marselu, da ste si upali ubrati to pot in mogoče pokazat, da v podjetnju niti približno ni tako, kot skušajo prikazat vaši "veljaki". Beda, ki se vleče, bi se morala že zdavnaj končati, ne pa da se jo prikriva in skriva. Da o lastnikih sploh ne govorimo....če bi bil sam lastnik in počel takšne stvari s svojim podjetje, kot to počnejo ti, se bi najraje pogreznil v zemljo. Očitnol ti "ljudje" ne premorejo niti kopico dostojanstva!! LP
Boris Zupanc 1
13. 08. 2012 21.19
+2
DAJ DAJ
14. 08. 2012 08.15
+0
pa saj niso bili brez plač. dali so jim minimalca, brez nadur, dnevnic, potnih stroškov, pa še regresa niso dobili. zato so pa bili tako dolgo tiho.
jester1970
13. 08. 2012 20.27
+10
Vedno bolj se mi dozdeva, da bi naša država potrebovala malce prepiha, ventilacije,... natančneje.. malce presneto hudega viharja po ulicah, ki bi temeljito in dosledno pometel s smetmi.
Huey
14. 08. 2012 18.20
tali?ni tom
13. 08. 2012 20.05
+9
da ga koklja , 49 miljonov ma pa se gre po zobeh devat ! je usekan kot noč ! in če denar žre ga težko zapravi v svoje m bednem in z veliko verjetnostjo z zakonom navzkriž ali vsaj z moralo in etiko življenjem ! tm k jst delam res samo za ušivih okol minimalnih evrov mi je lastnik dvakrat zamudu s plačo in sem mu lepo povedal da naslednjič plača vse stroške z položnicami in ostalo sranje ki sodi k zamudi ! in mam plačo redno 18 od takrat ! ker sem še omenil da nikoli ne zamudim na delo ! take delodajalce je treba skenslat na smetišče zgodovine in upelat neko pošteno moralo do ljudi ki delajo !samo dokler so na oblasti taki ki so nam vladal in vladajo zadnjih 20 let ne bo bolje ! tut te je treba dt na smetišče zgodovine !
aligator
13. 08. 2012 20.19
+3
Jure Herer
13. 08. 2012 19.09
+9
denar - kos papirja brez vrednosti
lunica009
13. 08. 2012 19.39
+5
Nekako tko. Denar ne bi nikoli smel bit motivator, ker nima lastne vrednosti. Zato pa gre vse rakom žvižgat!
kurcvasgleda01
13. 08. 2012 18.58
+10
najbogatejši slovenci za svoj žep...isto je pri tušu še malo pa grejo cugrund
slonicka
13. 08. 2012 19.07
+31
stavka ni rešitev najbolši učinek ki deluje zbiti mu gobec in zbrct da ga odpeljejo reševalci
tomii-partija
13. 08. 2012 19.56
+14
Uroš Vidmar
13. 08. 2012 22.36
+2
No ne govori, da je pri Tušu isto. Res je, da plače niso visoke vendar so vsak mesec na računu, kar je najbolj pomembno. Tudi podjetja poslujejo s pozitivno ebido. Kar ni poslovalo pozitino je bilo pa prodano in kapital vložen v poplačilo dolgov ter razvoj podjetij.
Huey
13. 08. 2012 17.43
+38
Dokler ne bo tekla kri, se bodo takšna narodna veleizdajstva nadeljevala na vseh ravneh!!
borisl1
13. 08. 2012 18.09
+1
Pecikltigr
13. 08. 2012 18.21
+1
kri že teče, pir pa tudi, švic pa bi moral...
Dzugasvili
13. 08. 2012 15.58
+40
Nekoč je bil en gospod, ki je imel rašitev za takšne probleme, imenoval se je Hugo Schmeisser!
Huey
13. 08. 2012 17.47
+14
Še dobr da admin ne ve kdo je bil Hugo Schmeisser...sicer bi te že brisal :)
Dzugasvili
13. 08. 2012 22.31
+2
Se strinjam, verjetno ve pa kdo je bil MIhail Kalašnikov (vsaj upam)
fakin77
13. 08. 2012 15.57
+14
Vedno bolj se mi zdi da bi kak KOSTANJEV MITING v jesen prav prišel da se malo sinhroniziramo, kaj?
motorka57
13. 08. 2012 16.18
+6
anja31a
13. 08. 2012 15.54
+16
Stavka... malo več domišljije prosim....
Dobriata
13. 08. 2012 16.00
+21
Jaz bi vzel v roke varilni aparat in z njim napadel lastnikov avtomobil, nato bi mu organiziral zasede, niti na WC ne bi mogel brez, da mu nekdo diha za ovratnik. Nato bi vrgel dimno bombo in izvedel desant na njegovo hiši, prej bi izklopil ves vodovod, elektriko in TV, ter telefonijo, bi pa okrog hiše naštimal 100 plinskih jeklenk z detonatorji!
anja31a
13. 08. 2012 16.11
+5
motorka57 obstajajo ljudje, ki nimajo ravno hitre prebave... če razumeš....
motorka57
13. 08. 2012 16.14
+9
obstajajo pa ljudje,k' majo daljš jezik k' pa roke
zek
13. 08. 2012 15.54
+3
Ja kaj ste pa pričakovali -- Tomaž Ročnik in njegova sestra Romana Panjek oba vidna člana FORUMA 21 in oba z dolgoletnimi članskimi izkaznicami LDS - Romana Panjek je ob prevzemanju PRO BANKE bila goreča zagovornica NACJONALNEGA INTERESA --- Res me pa čudi,da naši novinarji pri teh tičih nikoli ne omenjajo iz katerega POLITIČNEGA LEGLA PRIHAJAJO (morda ne smejo saj je ustanovitelj FORUMA 21 in največji zagovornik nacjonalnega interesa g Kučan ?)
tantadruj1
13. 08. 2012 15.57
+3
kako gre že prevod nacionalnega interesa? :)
Uporabnik565636
13. 08. 2012 16.02
+19
Pohlep ne pozna nobene barve razen barve denarja.
loden
13. 08. 2012 18.51
+3
Naši mediji večinoma delajo za nacionalni interes.
DAJ DAJ
13. 08. 2012 15.54
+16
žalostno je, da bodo sedaj delavci potegnili kratko, ki so delali v vseh vremenskih razmerah, tudi ob praznikih, nedeljah in še cele dneve. žal mi je za to, ker vem, da delavci niso nič kaj krivi, ampak lastnik, ki si je polnil žepe na račun ubogih delavcev. Ja vsak dela in dela za minimalca in si govori: Imam vsaj šiht! Zato pa delajo z nami, kot z živino.
Uporabnik565636
13. 08. 2012 16.03
+10
Potem pa se cudijo zakaj se ljudem bolj splaca prejemati socialno podporo.
DAJ DAJ
14. 08. 2012 08.16