Gospodarstvo

TVM: Denarja za plače trenutno ni

Maribor, 02. 11. 2009 10.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
P.J. / STA
Komentarji
19

Delavci TVM so danes pričeli s stavko, ker niso prejeli septembrskih plač. Stavkati nameravajo do izpolnitve stavkovnih zahtev. V TVM pa pravijo, da denarja za plače trenutno ni.

Predsednik sindikata SKEI Tam Drago Gajzer (levo)
Predsednik sindikata SKEI Tam Drago Gajzer (levo) FOTO: Jani Dolinšek

Delavci v Tovarni vozil Maribor (TVM) so danes ob 7.00 začeli stavkati, glavna razloga sta neizplačilo septembrskih plač in letošnjega regresa. Kot je povedala predsednica Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (SKEI) Lidija Jerkič, bo stavka trajala do izpolnitve zahtev.

Stavkovni odbor, ki ga vodi Srečko Dajčman, se je danes že sestal s predsednikom uprave Janezom Lipušem. Vodstvo družbe je predlagalo, da bi izplačilo septembrskih plač zamaknili, ker da družba trenutno nima zadostnih sredstev, vendar za stavkajoče – družba je septembra zaposlovala 215 ljudi – ponudba ni bila sprejemljiva. Stavka bo po besedah Jerkičeve trajala do izpolnitve stavkovnih zahtev.

Predsednik sindikata SKEI Tam Drago Gajzer je povedal, da so s stavko v sindikatu čakali relativno dolgo. Plače bi morale biti v podjetju v skladu s kolektivno pogodbo izplačane do 18. v mesecu, ves ta čas so tekla dogovarjanja, vodstvo podjetja pa jim skupaj z lastniki ni zagotovilo finančnih sredstev ali kakršnega koli zagotovila, kdaj je mogoče plače za mesec september pričakovati. Ob tem doslej ni bil izplačan niti regres za letni dopust, zapadlost plačila pa se je iztekla že konec junija.

Kot je spomnil Gajzer, je lastnik podjetja TVM skupina Viator & Vektor, od katerega bi pričakovali, da bo zagotovil vsaj poravnavo zapadlih obveznosti, predvsem delavskih, ter sredstva za nadaljnjo normalno proizvodnjo. Po njegovih besedah bo stavka danes potekala do 15. ure, v tem času pa pričakujejo, da se bo kdo iz Ljubljane vendarle odzval in ponudil kakšno racionalno rešitev, v nasprotnem primeru bo stavka potekala tudi v torek od 7. ure naprej, ko se bo najprej sestal stavkovni odbor in ocenil, kako stavko peljati naprej.

Prvi sindikalist v podjetju in vodja stavkovnega odbora Srečko Dajčman je dejal, da v podjetju danes na delovnih mestih stavka vseh 90 delavcev, prišli pa so tudi tisti od skupaj 203 zaposlenih, ki so sicer že nekaj časa na čakanju. Na današnjih pogovorih z upravo podjetja, ki jo vodi Janez Lipuš, jim je bilo zagotovljeno, da bodo naredili vse, da se bodo plače izplačale, a rokov, do kdaj naj bi se to zgodilo, za zdaj v sindikatu še ne poznajo.

Predsednik uprave Viator & Vektor Zdenko Pavček
Predsednik uprave Viator & Vektor Zdenko Pavček FOTO: 24ur.com

TVM: Za plače trenutno ni sredstev

V TVM pa pravijo, da je uprava družbe že vse od prejema obvestila sindikata o stavki začela z zaposlenimi pogovore, v katerih naj bi ves čas aktivno sodelovalo tudi vodstvo krovne družbe Viator & Vektor. "Ob napovedi stavke smo Sindikatu in zaposlenim predstavili možnosti izplačila plač in regresa. Pripravili smo simulacijo plačil s strani poslovnih partnerjev. Ker iz tega naslova ni bilo dogovorjenih finančnih prilivov ter nismo pridobili drugih finančnih virov, družba v tem trenutku ne more izpolniti zahteve o izplačilu plač in regresa," so pojasnili v TVM.

TVM sicer sodi v skupino Viator & Vektor, ki jo vodi Zdenko Pavček, sicer tudi predsednik Gospodarske zbornice.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Skopušnik
03. 11. 2009 11.54
Predsednik GZS-ja? Hahahahaaa.... norooo..... Šalabajzerji..... ko pa zaškripa pa nevemo kaj delat..... Vsi bodo ostal brez vsega, ker so nesposobni, še krasti nesposobni....
rosso1
03. 11. 2009 11.10
Eh nimaš niti kaj komentirat,ko vidiš kaj se dogaja....Ni zakona:)))))
resslovenka
03. 11. 2009 07.49
Na vrh je priplavala še ena tajkunska zgodba o uspešnem in priznanem menedžerju podprtem predvsem s politične strani in brez kančka moralnih vrednot. Bajno bogatih, ki so se v gospodarstvo podali s prazno aktovko, danes pa imajo vse in se delajo norca iz obubožanih delavcev in jim celo grozijo. Upam, da bo takšne enkrat za vselej odneslo tja, od koder so prišli. S praznimi aktovkami. Da se nebi kot nekdaj ponovila zgodba o splošni nacionalizaciji. Ko bodo imeli ljudje zares vsega dovolj in bodo zahtevali oz. si vzeli nazaj tisto kar jim je bilo v času tranzicije pokradeno.
alterego
02. 11. 2009 21.27
b77, seveda ni, če je Pavček vse pokradu
Jože Pernek
02. 11. 2009 20.17
Če firma ni sposobna preživet naj gre v stečaj tako kot MURA ne pa da bomo izgube pokrivali davkoplačevalci.
novaroza
02. 11. 2009 19.33
bla, bla. Kdaj so se pa ovce že spuntale. Ko so imele dobrga ovna, mogoče. Na žalost so pri nas ovni vsi brez jajc.
NoExit
02. 11. 2009 19.18
Vstanite v suženjstvo zakleti ...... !!!!!
Klizma
02. 11. 2009 18.24
PAVČKOVE DOMINE.................. PORSCHE 911.... plače delavcev za september....
marre
02. 11. 2009 18.07
me prov zanima če si je ta "predsednik Gospodarske zbornice izplačal plačo ". Da ga ni sram se sploh pojavt pred kamero. LOPOV!!!!
MODRI TULIPAN
02. 11. 2009 16.42
revolucijo je treba"le vstani"le vstani slovenski narod
dejkometod
02. 11. 2009 15.50
Pri nas se lahko zgodi druga Argentina. Polom. Katastrofa.. Letos je leto marsa, katastrofa vse povsod. Prišlo bo do preloma, kmalu.
b77
02. 11. 2009 15.43
ČE NI NI! NIMATE OD KJE DOBITI!
zulj001
02. 11. 2009 14.34
Delavci TVM,vstrajajte in ne pristajati na zamike plač.Vlekli vas bodo nekaj mesecev za nos ,nato pa odslovili.Žal je v naši NE-PRAVNI DRŽAVI tako.To počne precednik gospodarske zbornice,higijenično bi bilo da ga odstavijo s položaja.
Klizma
02. 11. 2009 14.06
prevzeti, izčrpati,zapreti...
ekstvm
02. 11. 2009 12.46
Uprava,lastnik,sindikat, novinarska srenja ter stavkovni odbor se lahko mirno dogovorijo za partijo človek ne jezi se in določijo koliko zaslug gre komu,saj so vsi vedeli za situacijo v TVM-u,pa so veselo izigravali noja.Vsi enaki,vsi ovce.Dokler je plača in zaključni račun prebavljiv, pusti lava dok spava,ko pa ni pa enega na štrik da se potolaž slaba vest ini želja po krvi ,firmo zapreti v zadovoljstvo še enemu stečajnemu grobarju,ljudstvo na borzo,da bo socialni mir.o zamujenih poslovnih priložnostih pa v kakem dokumentarcu ob stoletnici zaprtja zadnje proizvodnje v mariboru.
Sweet_Cocaine
02. 11. 2009 12.11
Narod je pripravljen garat za 460 eur, tote svinje pa jim se tega ne dajo. Oni pa si nakazujejo take place, da se delavec mora zakreditirat za par let da to dobi. Pa se totega kredita ne dobi na banki, ker ima premalo placo (oziroma je sploh nima), dobi ga pa preko "posrednika" pri isti banki, le da ga takrat dosti lepse "oberejo". Vsa ta vrtiljak pa suce drzava. Kar jim je cilj cloveka cim bolj zapufat, da nebo imel nic, pa bo mogo delat zastojn.
iGURT
02. 11. 2009 11.58
mupet
02. 11. 2009 11.55
...toda resnično
sesa
02. 11. 2009 11.13
žalostno........