Slovenija

Razrešitev Rotnika vendarle nezakonita?

Šoštanj, 16. 11. 2010 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Stavka delavcev Teša je do ponedeljka zamrznjena. Predsednik sindikata trdi, da so dobili dokument, ki dokazuje nezakonitost Rotnikove razrešitve. Dokument, v katerem AUKN zahteva vzpostavitev prvotnega stanja, objavljamo v celoti.

Stavkovni odbor je za sredo napovedano stavko v Termoelektrarni Šoštanj (Teš) do ponedeljka zamrznil, je povedal predsednik sindikata v Tešu Branko Sevčnikar.

Za ta korak so se po njegovih besedah odločili na podlagi dokumenta, ki so ga prejeli od agencije za upravljanje s kapitalskimi naložbami, ki dokazuje nelegalnost postopkov razrešitve Uroša Rotnika.

Kot pojasnjuje Sevčnikar, dokument nalaga tako Holdingu Slovenskih elektrarn kot tudi nadzornemu svetu Teš, da povrne stanje v prvotno oz. da sproži postopke, da pride v četrtek razrešeni direktor elektrarne ponovno na svoj položaj. V ponedeljek bo sindikat po Sevčnikarjevih besedah preveril, ali je bilo to tudi storjeno.

Uprava omenjene agencije v dokumentu ugotavlja, da se Teš in HSE niso držali obvez sprejetih na sestanku z agencijo in ministrstvom za finance. V dokumentu so izrazili tudi ''veliko presenečenje in nestrinjanje'' z nenadno odločitvijo o razrešitvi direktorja Teš. ''V skladu s pristojnostmi AUKN zahtevamo vzpostavitev prvotnega stanja, to je, takojšnji preklic odločitve glede razrešitve direktorja Teš,'' so zapisali v dokumentu.

Stavka delavcev Teša je zamrznjena do ponedeljka.
Stavka delavcev Teša je zamrznjena do ponedeljka. FOTO: Uroš Ladinek

Sicer pa se s trenutnim direktorjem družbe Simonom Totom ne nameravajo več dogovarjati, saj po njegovem mnenju za to "enostavno ni več podlage", ker "ni bil nikoli direktor Teša".

Rotnik zadovoljen s sklepom agencije

Rotnik je za oddajo 24UR ZVEČER povedal, da pričakuje, da se bo vrnil na vodilni položaj v Termoelektrarni Šoštanj. Dodal je, da je imela njegova ekipa dobre rezultate v preteklosti, taki pa naj bi bili tudi v prihodnosti. Povedal je, da je bil 11. novembra odstavljen s strani nadzornega sveta. Na seji ga ni bilo, upa pa, da bo povabljen na prihodnjo sejo tega organa družbe. Na vprašanje, ali je morda agencija odločila na podlagi kakšnih političnih pritiskov, predsednica Dagmar Komar je namreč članica stranke SD, ministrica za gospodarstvo Darja Radić, ki je trdila, da je Rotnik deloval netransparentno, pa je članica Zaresa, je odgovoril, da bi bila Slovenija gospodarsko v evropskem vrhu, če bi vse agencije delovale, kot deluje ta agencija.

Tot: Ostajam zakoniti zastopnik, dokler me ne razreši NS

Tot, ki ga je na položaj direktorja Teša minuli četrtek imenoval nadzorni svet Teša, je povedal, da omenjenega dokumenta, s katerim naj bi razpolagal sindikat, ne more komentirati, saj ga sam nima.

Poudaril je, da je on zakoniti predstavnik družbe in bo to ostal, dokler ga ne razreši nadzorni svet. Sicer pa še vedno čaka na povabilo za pogovor s sindikatom in jim je, kot pravi, na voljo.

Prvi mož HSE Matjaž Janežič je pojasnil, da bo Eles ob morebitni ustavitvi proizvodnje v Tešu električno energijo kupoval v tujini in finančno obremenil Teš.

Sprva je danes zbor delavcev Teša podprl stavkovni odbor  in sprejel sklep, da se jutri začne stavka, ker njihovim stavkovnim zahtevam ni bilo ugodeno. Načrtovali so, da bodo od 7. do 10. ure izklopili mrežne regulatorje, kar naj bi povzročilo negotovost v slovenskem elektroenergetskem sistemu. A kot je videti sedaj, se vsaj do ponedeljka to ne bo zgodilo.

A še popoldan je veljalo, da bo moč šoštanjske termoelektrarne v sredo do 10. ure na ravni moči elektrarne ob 7. uri. Teš tako ne bi mogel regulirati elektroenergetskega sistema Slovenije, zato bi moral Eles to storiti iz drugih virov.

Tot je sicer danes popoldne vendarle vstopil v prostore Teša. Vendar pa sta ga morala pospremiti policija in sodni izvršitelj, bil pa je deležen tudi žvižgov delavcev.

Pred podjetjem se je danes zjutraj zbrala množica delavcev, od katerih so bili nekateri oblečeni v oranžne telovnike, ki ponazarjajo t. i. 'oranžni cunami'. V stavbo niso spustili novega direktorja Teša Simona Tota, zaradi česar naj bi ta zoper nekatere že podal kazenske ovadbe. Popoldan pa je v spremstvu policije vendarle vstopil v prostore.

Za Tota stavka nepotrebna

Popoldan je Tot dejal, da je po njegovem mnenju stavka nepotrebna. Kot je pojasnil Tot, bo počakal, da ga stavkovni odbor povabi na sestanek, saj jim želi pojasniti svoje videnje o nastalih razmerah.

S Sevčnikarjem se je Tot, kot je dejal, sicer danes že srečal ob prihodu v družbo, pogovarjala pa sta se o sistemu vodenja in nadaljevanju projekta šestega bloka termoelektrarne (Teš 6). Govorila sta tudi o stavki, ki pa je po Totovem mnenju nepotrebna, saj so sindikati na sodišče vložili zahtevek za presojo zakonitosti sklepa o odstavitvi nekdanjega direktorja Teša Uroša Rotnika.

"Če bo sodišče odločilo, da je sklep neveljaven oziroma nezakonit, bom odkorakal iz družbe," je poudaril in dodal, da je, glede na to, da pravni postopki potekajo, še manj razlogov, da bi vzporedno potekala stavka.

Stavka je po Totovi oceni nepotrebna tudi zato, ker so tako premier Borut Pahor, ministrica za gospodarstvo Darja Radić, generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Matjaž Janežič kot on poudarili, da projekt Teš 6 poteka in bo realiziran.

"Tot mi je povedal, da vse to dela za dobro projekta Teš 6, vendar mu ne verjamem, saj so nameni tistih, ki so ga poslali in imenovali, popolnoma drugačni," je dejal Sevčnikar in dodal, da je Totu danes povedal, kakšen je scenarij za stavko.

Tot je vendarle vstopil v Teš.
Tot je vendarle vstopil v Teš. FOTO: Kanal A

Morajo jih prepričati v zakonitost zamenjave

Današnjega zbora delavcev Teša so se udeležili predstavniki vseh elektroenergetskih podjetij iz države, ki so v svojih nagovorih izrekli podporo zaposlenim v termoelektrarni. Sevčnikar pa je na zboru napovedal vložitev kazenskih ovadb zoper odgovorne osebe. Po njegovih besedah so zaposleni v Tešu prek elektronske pošte prejeli grozilna pisma o odpovedi pogodbe o zaposlitvi, če bodo sodelovali v stavki.

Na vprašanje, kaj bi bilo treba storiti, da se stavki odpovedo, je Sevčnikar že dopoldan povedal, da jih morajo pristojne institucije prepričati, da je bila Rotnikova razrešitev legitimna in zakonita.

Kopač ne namerava odstopiti.
Kopač ne namerava odstopiti. FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik sindikata delavcev energetike Slovenije Franc Dolar je poudaril, da bodo v najkrajšem možnem času sklicali stavkovni odbor, ki bo odločal o generalni stavki v slovenski energetiki, saj se sporazum podpisan z gospodarsko ministrico Darjo Radić glede reorganizacije elektrodistribucijskih podjetij ne uresničuje.

26. novembra stavka tudi v Premogovniku Velenje?

V okviru prve stavkovne zahteve stavkovni odbor premogovnika zahteva od agencije za upravljanje kapitalskih naložb države, nadzornikov in vodstva HSE ter nadzornega sveta Teša, naj takoj omogočijo vodstvu Teša podpis pogodbe o poroštvu za črpanje 110 milijonov evrov posojila Evropske investicijske banke. Od predsednika vlade Boruta Pahorja, gospodarskega ministrstva, agencije za upravljanje kapitalskih naložb, vodstva HSE in vodstva Teša zahtevajo, da jih redno tedensko obveščajo o napredovanju gradnje šestega bloka termoelektrarne oz. da poskrbijo za vse potrebno za pridobitev manjkajočih soglasij in dovoljenj, potrebnih za gradnjo bloka v roku, zapisanem v terminskem načrtu projekta.

Sindikat Premogovnika Velenje je zaradi aktualnih dogajanj v Teš ustanovil stavkovni odbor in postavil štiri stavkovne zahteve. Če tretja stavkovna zahteva, ki se nanaša na takojšen pogovor z vodstvom Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) in nadzornim svetom Teša, ne bo uresničena, bodo 26. novembra stavkali.

Dveurno opozorilno stavko bodo tako zaposleni v Premogovniku Velenje izvedli na delovnem mestu, od odgovornih v HSE in nadzornikov Teša pa pričakujejo, da jim pojasnijo nastale razmere v Tešu, ki posredno vplivajo na delovna mesta v skupini Premogovnik Velenje, je danes sporočil predsednik podjetniškega sindikata premogovnika Ferdinand Žerak.

Stavkovni odbor premogovnika generalnega direktorja HSE obenem poziva, da do 25. novembra pride v Premogovnik Velenje in zaposlenim pojasni nastale razmere ter svoje videnje razvoja družbe HSE in odvisnih družb. Morebitno zaostrovanje stavke pa je odvisno od dejanj nasprotne strani, navajajo v stavkovnem odboru.

'Teš vsebuje veliko skritih stroškov'

Teš bo vreden še bistveno več kot 1,2 milijarde evrov, ker vsebuje veliko skritih stroškov, ki jih bomo morali plačati davkoplačevalci, je v pogovoru za oddajo Svet na kanalu A dejal direktor direktorata za energetiko Janez Kopač.

Po njegovih besedah je bilo pri projektu Teš 6 škode že za najmanj 30 do 40 milijonov evrov. ''Rotnik temu pravi drobtinice, meni pa se ne zdi tako,'' je dejal Kopač.

''Nimam časa za odstop,'' pa je Kopač, ki ga mnogi povezujejo s stranko Zares in Golobičem, odvrnil na vprašanje, ali bo prav on naslednja politična žrtev, ki bo odstopila iz ''osebnih razlogov''.

Pahor je tokrat brez moči, pravi.
Pahor je tokrat brez moči, pravi. FOTO: Miro Majcen

Nad Rotnikovo zamenjavo sta bila presenečena tako Pahor kot Radićeva. A ta je razložila, da vlada nima pristojnosti odločati glede uprave in ne nosi odgovornosti za hitro zamenjavo na vrhu, saj je za to po novem pristojna neodvisna Agencija za upravljanje s kapitalskimi deleži. Pahor je temu dodal, da od agencije pričakuje, da bo ugotovila, ali so pristojni delovali zakonito, gospodarno oziroma ali so delovali mimo agencije.

Glede dogajanj v Tešu se obtoževanja kar vrstijo. Prve tožbe že padajo.

Dokument Agencije za upravljanje s kapitalskimi naložbami
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (196)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wizeman
17. 11. 2010 08.24
@patriot73 17.11.2010, 06:52 10 ... nekje med komentarji sem prebral, da se narod dere .... dodal bi le, da se dere premalo. Če bi se dovolj, bi tale vlada ne delal več neumnosti kakršne počne .... na koncu jih bo uničil njihov lastni pohlep ... smešno bo le, da bodo za to obtožili Janšo :) Lepo si zadel bistvo. Več kot očitno je, da je "vstaja" generirana v stilu podtalne vojne, značilne za gojence kumrovške šole. Ve se, kdo je njen gojenec s tako močjo. Čas je, da narod začne kričati in zahtevati spremembe, vendar to nima s trenutno oblastjo nobene zveze. Spremembe so potrebne na svetovni ravni, ves svetovni ustroj je gnil in vodi v popolni kolaps. Vendar, naj to počnejo na ulicah, ne pa za zidovi podjetij, v enem od najbolje plačanih resorjev. Zakonito - nezakonito, to se delavcev ne tiče, lahko samo izrazijo svoje mnenje in delajo naprej, saj jih mi plačujemo. Za moj denar ne bo meni nihče pameti solil. Zaposleni se nimajo kaj vmešavati v politiko podjetja, v katerem delajo, vsaj ne na tak, neposreden in populistični način. Ker gre za odkrito grožnjo vrnosti in stabilnosti države, je potrebno hujskače in njihove oprode poiskati in postaviti pred sodišče. Še prej pa seveda knjižico v roke in brco v ...
WikiX
17. 11. 2010 08.07
Glede na to, da v vsem tem času niso pripravili nobenega alternativnega programa, niti nihče ne pozna konkurenčne ponudbe za TEŠ, je lahko vsakdo direktor. Očitno je edini kriterij uspešnosti, da se redno dviguje cena, denar pa deli med prijatelje. Spet se postavlja tudi vprašanje, kdo v državnem podjetju nadzoruje nadzorne odbore oziroma o čem lahko razpravljajo, če imajo na voljo le eno možnost. Odkar je narod svoboden, bi lahko tudi država v sebi odkrila in pregnala notranjega sovražnika. Elektro ne izsiljuje naroda zaradi nemogočih delovnih ramer, slabih plač ali pogojev, izsiljujejo nas zaradi denarja, ki nam ga bodo šele vzeli. Tega naj bi si zaslužili s slabim načrtom, številnimi kršitvami in napakami oziroma preprosto zato, ker lahko. Državo torej terorizira država, ki terorizira narod, vendar ni med njimi nihče kriv, ker smo vsi ogroženi?
cuc
17. 11. 2010 07.59
Tako Radičeva kot Golubič sta na TV zatrjevala, da je odstavitev Rotnika zakonita in legitimna, zanima me kaj bosta storila zdaj, ko je agencija (ki jo je postavila njuna vlada) odločila, da temu ni tako. Minister za visoko šolstvo itd. in gospodarska ministrica bi morala biti takoj odstavljena, ker sta slovenski javnosti lagala (eden od njiju ponovno) in nas prepričevala, da je vse legitimno in zakonito. Če tega ne naredijo se selim v Butale....
pikpok01
17. 11. 2010 07.58
Ni take svinjske štale, kot je tale naš parlament...
docky
17. 11. 2010 07.55
Vlada bo padla, če ne sedaj, kdaj potem sploh!?
gringos
17. 11. 2010 07.43
pol pa bom malo drugače napisal da me neboste radirali Kaj imata skupnega dojenček in golubič ? oba kakata in ti gledata v oči
Bosty01
17. 11. 2010 07.25
ZARES - hoče voditi vse glavne firme v državi, dol z D.R., M. J. , J. K. in pa glavni krivec G. G.
SEBASTI
17. 11. 2010 07.23
A je kdo pričakoval kakšno zakonitost, če ima golubovič prste vmes?
gringos
17. 11. 2010 06.55
kje je moj komentar ?
24Ppkur
17. 11. 2010 06.52
... nekje med komentarji sem prebral, da se narod dere .... dodal bi le, da se dere premalo. Če bi se dovolj, bi tale vlada ne delal več neumnosti kakršne počne .... na koncu jih bo uničil njihov lastni pohlep ... smešno bo le, da bodo za to obtožili Janšo :)
loden
17. 11. 2010 03.43
Nekdo v tej Sloveniji je "hudičev odvetnik", žrtev bo na koncu samo on. Tako ali drugače.
123_Zoke_vec_ni
17. 11. 2010 02.15
Naj se gre Golubović nastavljanje kadrov na Palomo.
Matjaz_1
17. 11. 2010 00.20
ti se tako obnašajo kot da bi cukre talali. Eh bodi ti direktor, eh ne, veš narod se zmeraj bolj dere, naj bo potem stari rajši, bomo že drugo tovarjno, podjetje, ali pa izmislili nek zakon kjer bomo lahko še kaj pokradli.
proofreader
17. 11. 2010 00.17
To se bere tako kot v socializmu: delavci prevzeli v upravljanje TOZD TEŠ.
Branislav Schmidt
17. 11. 2010 00.10
Če me spomin ni še zapustil, je taista Golobičeva podlasica, kot je nekdo pred mano zapisal, pred leti sam gradil hišo na "ČRNO" kot se temu reče. Predvsem pa se je že takrat videla velika njegova delovna vnema saj mu je plevel prerasel gradbišče, tako da je izgledalo kot zapuščen objekt, kateri so vidni samo še na Balkanu. Toliko o Kopačevi "TRANSPARENTNOSTI", v primeru ko je delal zase, kaj šele ko dela v "DOBRO" nas vseh. Čas bi že bil da skupaj z Golobičem NEHATA in se umakneta v deželo TULIPANOV, kjer tudi plačujeta davke, no, vsaj Golobič, za "NAPAKE" Kopača se sicer še ne ve, ga bivši protikorupcijski KOS še ni naknadno "VPISAL" na formular.
kradljivec
17. 11. 2010 00.10
Če ima Radićeva kaj odgovornosti bo jutri odstopila!
tali?ni tom
16. 11. 2010 23.54
rotnik!!??? ta kokr ga poznam ne bo šel zlahka od korita!! kaj pa murini delavci ?? njih so tut nezakonito odpustl pa jih niso vzel nazaj!! fuj ta naša planšarska govnolandija
M-teorija
16. 11. 2010 23.50
alkimistos16.11.2010, 23:38 Ko boš uspel odkriti alkimistično skrivnost - kamen modrosti, ki vse spreminja v zlato, bo tudi meni uspelo pogledati vedeževalsko kroglo. Če pa se sme ugibati, pa največ kar lahko napovem je to, da se bo zgodila demokracija. Lahko z starimi obrazi. Če se pa bo nadaljevala kriza in posledično poglabljala politična, pa se lahko zgodi, da dobimo novo ali celo novi stranki, upam.
dukenukem
16. 11. 2010 23.45
kopač je pa podlasca od golobiča, taki podrepniki zavirajo uspešne firme
dukenukem
16. 11. 2010 23.43
ma naj ta golobič spoka za vedno z svojo našlampano rotnikovo,vse posle ki samo sličijo na ultro bi blo treba ukint ,ne pa da se te podrepniki uturavajo preko vlade vse povsod