Slovenija

Delavci TVM spet napovedali stavko

Maribor, 29. 12. 2010 14.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ker vodstvo Tovarne vozil Maribor spet zamuja z izplačilom plače in dela regresa, so se delavci odločili, da bodo 3. januarja začeli stavkati. Predsednik uprave Janez Lipuš jim je obljubil, da bodo izplačila prejeli najpozneje do petka.

Tovarna vozil Maribor
Tovarna vozil Maribor FOTO: POP TV

Delavke in delavci Tovarne vozil Maribor (TVM), večinoma člani Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (SKEI) so  izrazili razočaranje, ker se niso uresničila večkratna zagotovila vodstva podjetja ter predstavnika lastnikov podjetja, da bosta novembrska plača in preostali del regresa za letni dopust za leto 2010 izplačana najpozneje do današnjega dne.

Vodstvo jim obljublja, da bodo zamujajoča izplačila nakazana najpozneje 31. decembra, a delavci tem obljubam ne verjamejo več. Kot je pojasnil sekretar sindikata SKEI Podravje Branko Medik, so delavci siti stalnih zapletov pri izplačilu osebnih dohodkov, hkrati pa bi radi, da se že končno razjasni položaj, v katerem se nahaja tovarna.

Proizvodnja namreč že skoraj leto miruje, čeprav so proizvodne hale polne napol izdelanih avtobusov. "Ljudje bi radi delali. Vsi samo čakajo in nihče ne ve, kako bo z njimi. Naj (lastniki) že enkrat povedo, kaj bodo naredili s podjetjem," je povedal Medik. Dodal je, da bi si nekateri že poiskali drugo službo, a si tega zaenkrat še ne upajo, saj ne vedo, kako bo s TVM.

Ker so se morali vsak mesec posebej dogovarjati z vodstvom o izplačilu plač, so člani sindikalne podružnice SKEI v TVM že 10. novembra sklenili, da bodo, v kolikor delodajalec do konca leta ne bo poravnal vseh obveznosti do delavcev, 3. januarja začeli s stavko. Ta bo potekala v prostorih podjetja in bo trajala do izpolnitve zahtev.

Podjetje TVM, ki se ukvarja s proizvodnjo avtobusov in trenutno zaposluje okoli 145 ljudi, je v krizi že dobro leto in pol.

Zaposleni so si konec marca šele z grožnjami s protestnim shodom pred tovarno zagotovili prejem januarskih plač, znova pa se je zalomilo, ko je bilo treba izplačati plače za maj.

Delavci so začeli stavko, ki pa so jo prekinili že naslednji dan, ko je bil dosežen dogovor z lastnikom glede dinamike izplačil obveznosti do zaposlenih in dokapitalizacije družbe v višini sedem milijonov evrov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ares3
29. 12. 2010 16.50
dokler nebo za ta dela ki jih opravljajo direktorji razni maningerji,in nevem kdo še odgovarjali in ji pobrali vse vrednosti ki jih imajo od vseh sorodnikom bodo z delavcem delali ko v srednjem veku samo da je malo bolj moderni čas je pa ista sramota da mora delavec ki bi rad delal si nekaj ustvaril životarit pa kje so zdaj inštitucije pa država pa vas ni sram,škoda da smo tako potrpežljivi da se še nismo dvignili pa vse te barabe zmetat........nekam,prej so kradli ampak na tiho pa po malo zdaj pa na glas in ogromno oblast pa spi ko trnuljčica.....