Slovenija

Delavci pri Pahorju

Ljubljana, 13. 11. 2009 08.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Delavci Mure, IUV in Steklarske nove bodo predsednika vlade vprašali, kako namerava plačati njihove prispevke za socialno varnost, ki jih podjetja, katerih država je bila lastnica, niso.

Protest Murinih delavcev sredi septembra.
Protest Murinih delavcev sredi septembra. FOTO: POP TV

Predstavniki delavcev v podjetjih Mura, Industrija usnja Vrhnika in Steklarska nova, ki so v stečajnih postopkih, država pa je bila njihova lastnica, se bodo danes v Ljubljani srečali s predsednikom vlade Borutom Pahorjem in skušali poiskati zakonske rešitve za poplačilo neplačanih prispevkov.

Pahor je že oktobra napovedal, da preučujejo možnost, da bi sprejeli sklep, po katerem bi država neplačane prispevke za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje, ko gre za delavce Steklarske nove, poplačala prek Kapitalske družbe (Kad), ki je bila lastnica Steklarske nove ali kakšne druge institucije.

Ob tem se premier zaveda, da bi bil to precedenčni primer, zato se postavljata vprašanji o pravni podlagi takšnega sklepa in kaj bi to pomenilo za delavce v podjetjih, ki so v državni lasti, a jim država ne plačuje prispevkov.

Državni sekretar v Pahorjevem kabinetu Miloš Pavlica je pojasnil, da poplačilo neplačanih prispevkov prek Kada nima neposredno pravne utemeljitve in zadeve za nazaj bo zato težko sanirati.

Pavlica je tudi dejal, da se delovna doba šteje tudi v primeru, ko so bili prispevki obračunani, v okviru napovedane reforme pokojninskega sistema pa bo vlada skušala poiskati kakšno določilo za rešitev omenjenega problema, ki ga bodo delavci z neplačanimi prispevki najbolj občutili ob odhodu v pokoj.

Pavlica je še dodal, da je vlada že ustanovila medresorsko skupino, katere naloga bo predvsem, da v prihodnosti z ustreznimi zakonskimi določili prepreči neplačevanje prispevkov za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje.

Če srečanje s Pahorjem ne bo obrodilo sadov, delavci za 18. december napovedujejo protestni shod pred vladno palačo.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikana
13. 11. 2009 14.44
Kako se v enem podjetju lahko zgodi, da prispevki niso plačani. Kje pa so visoko plačani nadzorniki, ki delajo "vestno in zelo marljivo" v večih podjetjih (štirih ali petih ali še več). Kaj ni to njihovo delo. Zakaj pa za to ne kazensko odgovarjajo. Če pa delavec naredi napako, ki je vredna 10 ali 20 €,pa je že na disciplinski komisiji ali pa iz kazenskih razlogov dobi odpoved.
VolilecSI
13. 11. 2009 12.31
pri pahorju so predstavniki delavcev, in ne vsi delavci. Z vsemi se pahor boji javno sestati (enkrat pred Muro mu je bilo dovolj) ;)
DEDI06
13. 11. 2009 12.27
Pahor potrebuje dobrega psihijatra,če še tega ni nihče opazil se nam slabo piše!
Uporabnik113189
13. 11. 2009 12.24
CCCCCCC, kam smo prišli? Nekdo v slovenski vojski je malomaren in ukradejo cel kup orožja. Takoj se najde en "pameten" ki toži državo, ker meni, da je najlažje vzeti denar od davkoplačevalcev. Da bi se lotil vojske, kjer so malomarnost zakrivili, to pa ne..SOD in KAD vodijo nesposobneži, ki polnijo samo svoje žepe z velikimi plačami in skrbijo za cerkveni proračun medtem pa pozabijo na delavce kjer so lastniki. Kaj se zgodi? Zpet k Pahorju, denar bi radi od države ( in od davkoplačevalcev) ne bi pa poskusili odreti kožo tistemu, ki je v resnici kriv. Pahor ima menda denar, tisti revčki v SOD-u in KAD-u pa menda ne..So že vsega preusmerili na Kajmanske otoke in je nedosegljiv.. IN TAKO NAPREJ.. Za vsako sranje, ki ga nekdo naredi pri nas je najprej kriva država, ker bi vsi radi živeli na račun davkoplačevalcev. Tako ne bomo nikoli prišli do konca in pravi krivci ne bodo nikoli kaznovani. Večina naših državljanov pa se obnaša kot otroci. Ko jih nekdo močnejši za ušesa tečejo k očku, glej ta me je, daj ga ti. Kaj lahko naredi Pahor? Lahko vam popiha na rano in reče, sah ne boli več..Mogoče vam še omeni, da bi lahko malce odrasli in se lotili tistih, ki so vam storili krivico, ne pa hodili tožarit k očku z dudo v ustih..
SherlockH
13. 11. 2009 11.50
In kaj jim bo Pahor povedal? Mogoče to, da je z njegovim kolegom Semoličem pred leti dosegel to, da se trg ni uspešno liberaliziral in da Keynesianski prijemi, kot so zmotno mislili strategi Gasparij, niso obrodili sadov; nasprotno, uravnilovka pri rentah je doživela le malenkosten premik in višjo kvoto! Ingerence pa tako ali tako ni imel, če v poštev vzamemo to, da je z dinozavri vladal od prve tvorbe Slovenije naprej. Ah, gre itak le za manjšo iregularnost pri izražanju tega manekena.
mr.T
13. 11. 2009 10.22
Ne more država kar vsakič ko nekdo zafura firmo reševat ,še manj pa kar vse poprek plačevat neke prispevke ki so stvar firme ki jih ni plačevala.
Penzic
13. 11. 2009 09.50
Kako hitro se ljudje spremenijo, Miloš je včasih bil zelo zagret za delavske pravice, predvsem pa ne glih na strani Pahorja, danes pa.... Proučuje možnosti... Tukaj ni nič kaj za proučevat, prispevki se MORAJO plačati vsakemu zaposlenemu ne glede na to kdo je lastnik, toliko bolj žalostno je če jih ne plačuje država. Ljudje v teh podjetjih že itak niso na velikih plačah, z neplačevanjem pripevkov pa jim je ogrožena še njihova starost in penzija.
tomazbodner
13. 11. 2009 09.25
Kaj ima Pahor (ali pa Jansa ali kdorkoli drug od politikov) s tem, da podjetja ne placujejo prispevkov? O tem, ali jih bodo placali (oz v kaksnem vrstnem redu bodo placali place, prispevke, davke, itd.) odloca uprava in racunovodstvo.
CKKPJ_Milko
13. 11. 2009 08.57
Enkrat bo pa le potrebno imenovati krivca za nastalo situacijio in ne da bomo vsi davkoplačevalci poravnali račune. Nadzorni sveti in predsedniki uprav ter same uprave v teh podjetjih bi morale odgovarjati. Iluzija? Kapitalizem po meri socializma ne pelje nikamor.
wsharky
13. 11. 2009 08.37
... ja kako neki bo poplacal... dve kameli bo prodal, ki mu jih je Moamer poklonil... ali pa bo dvignil trosarine za bencin, pa bomo vsi poplacali dolgove...