Slovenija

'Nikakor ni naš namen izselitev delavcev'

Sežana, 04. 04. 2011 07.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Iz Hypo Leasinga, ki je lastnik apartmajev, kjer živijo delavci Gratima, so sporočili, da bodo delavcem omogočili bivanje v vseh treh apartmajih. Kot poudarjajo, so pripravljeni počakati, da se zadeve uredijo.

Občina Sežana delavcem podjetja Gratim, ki so ostali brez plač in stanovanja, ni ponudila konkretne pomoči, temveč le koordiniranje pri razreševanju situacije, je po sestanku delavcev in predstavnikov občine pojasnil aktivist gibanja Nevidni delavci sveta Besim Hasančević.

Direktor sežanske občinske uprave Milan Potparič je dejal, da so na srečanju, na katerem so sodelovali še predstavniki tamkajšnjega centra za socialno delo, Karitasa, Rdečega križa, zavoda za zaposlovanje, inšpektorata za delo, upravne enote, policije, sindikata in nevladne organizacije, pod drobnogled vzeli tri stvari.

Najprej so ugotovili, da podjetje Gratim obstaja samo še na papirju in da ne opravlja nobenih del več, tako da je le še vprašanje, kdaj bo šlo v stečaj, kar bi bilo po Potparičevih besedah za delavce tudi najboljše. Ti namreč plač niso prejeli še od septembra.

Delavci Gratima
Delavci Gratima FOTO: Rastko Pečar

Nato so se udeleženci sestanka pogovarjali o iskanju novih zaposlitev za delavce, pri čemer so ugotovili, da so ti relativno pasivni. Potparič je zato poudaril, da bodo morali aktivno sodelovati pri iskanju novega delodajalca.

Tretja točka sestanka je bila nastanitev delavcev v stanovanjih. Minuli četrtek je namreč podjetje Hypo Leasing nepremičnine že zamenjalo ključavnico enega od treh stanovanj, v katerem so prebivali delavci in je bilo v lasti podjetja Gratim. Kot je povedal Potparič, je Hypo Leasing Gratim obveščal o neplačevanju obveznosti, na podlagi neplačevanja pa nato prekinil pogodbo o finančnem leasingu.

Direktor sežanske občinske uprave je ob tem menil, da bodo delavci, če bodo na sodišče vložili tožbo na začasno odredbo, verjetno uspeli. Obenem jim je svetoval, naj se skušajo osebno dogovoriti s predstavniki Hypo Leasinga, da jim podaljša čas bivanja v stanovanjih za mesec dni ali dva, da bi si v tem času lahko v miru poiskali novo zaposlitev. Če dogovora ne bo, jim bo Hypo Leasing zaračunal najmanj najemnino, je opozoril.

Na vprašanje, kje so zdaj vsi delavci Gratima, je Potparič odgovoril, da ni znano. Dodal je, da so nekateri že doma v BiH, da pa občasno pridejo v Sežano, kjer dobijo enkratno denarno pomoč in pakete s hrano.

Delavci Gratima
Delavci Gratima FOTO: Rastko Pečar

V omenjenih stanovanjih jih je po njegovih besedah razmeroma malo, po neuradnih podatkih občine pa ti delavci opravljajo različna priložnostna dela na območju občine in zunaj nje.

Delavci pripravili protestni shod

Sicer so nekateri od delavcev Gratima, ki vztrajajo v Sežani oz. v Sloveniji, v nedeljo v Sežani pripravili protestni shod. Banka Hypo "s svojim nasilnim dejanjem delavcem onemogoča bivanje v Sloveniji in s tem tudi boj za odvzete pravice", so v pozivu na shod zapisali v civilni iniciativi za boj proti nepravičnosti, neenakosti, zatiranju, diskriminaciji in omejevanju mišljenja Alternativa obstaja.

Kot so pojasnili na shodu, so delavci Gratima, ki živijo v Sežani, popolnoma odvisni od delodajalca. Živijo namreč v treh apartmajih podjetja, za katerega so delali, za nastanitev pa so mesečno plačevali po 150 evrov. V apartmaju velikem 50 kvadratnih metrov  prebiva kar 12 delavcev.

'Nikakor ni naš namen izselitev delavcev'

Iz Hypo Leasinga so sporočili, da so vsi trije apartmaji, ki so bili v leasing najemu pri družbi Gratim, last Hypo Leasinga. "Ker najemnik ni poravnaval svojih obveznosti, smo se prejšnji teden odločili, da prostore prevzamemo, vendar delavcem, ki prebivajo v prostorih, omogočimo nadaljnje bivanje do pridobitve ustrezne rešitve. Predstavnik občine Sežana nam je zagotovil, da se bo v reševanje problema vključila tudi sama občina," so dodali.

"Nikakor ni naš namen izselitev delavcev, še več, pripravljeni smo počakati, da se zadeve uredijo, brez nepotrebnih skrajnih ukrepov. Zavedamo se težkega položaja vseh delavcev, ki so se znašli v težkem položaju ne po svoji krivdi. Zato ponavljamo, da jih ne nameravamo postaviti na cesto," so tudi zapisali v sporočilu za javnost.

Pojasnili so še, da po njihovih informacijah za bivanje delavcev zadostujeta dva apartmaja, zato je prišlo do premestitve. A kot so naknadno sporočili, bodo delavcem omogočili bivanje v vseh treh apartmajih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

myworld
04. 04. 2011 19.24
Racio: Kaj ti misliš da ima banka Hypo samo to naložbo. Dokazali so sami, da imajo sočutje do bližnjega in dodatno odprli še tretji apartma za potrebe delavcev. To je gesta! Me zanima če bi to naredila kakšna slovenska banka!
vusek
04. 04. 2011 18.58
Racio, dej ne glumi. Pa saj delavci točno vedo da če gredo v javnost da je to edina opcija da bi kaj sploh še dosegli. Pa daj ti meni povej, katera banka na svetu bi pa pustila, da bi takole ljudje živeli v stanovanju brez poravnanih obveznosti? Hypo jim je v tem porimneru šla še na roko, ker marsikater druga banka bi jih že zdavnej ven vrgla. Po drugi strani pa ni Hypo banka kriva, da je situacija z njimi takšna. S tem ko jim je Hypo odprla vrata še tretjega apartma jim je naredila dobro potezo, država pa je tista ki more skrbet da delavci v Sloveniji ne bodo prišli v podoben položaj. A je v Sloveniji še katero podjetje oz. lastnik podjetja odgovarjal ker je tako ravnal z delavci???
Racio
04. 04. 2011 18.19
Me zanima če bi Hypo banka odreagirala enako, če se delavci nebi uprli in spravili zadevo v javnost.
myworld
04. 04. 2011 17.24
Hypo pa tukaj zagotovo ni kriv. Če se nekdo naseli v lizing nepremičnino in ne plačuje, banka zapleni nepremičnino. Tukaj pa res pohvale Hypotu da je odprla še tretji apartma in omogočila delavcem da živijo naprej. Rešitev je samo da občina in država pomagata takšnim delavcem, lastnika gradbenega podjetja, ki je izkoriščal delavce pa za zapahe. Res dobra poteza Hypo, tudi solidarni obstajajo.
Valimali
04. 04. 2011 16.33
Se strinjam z dejstvom da ne more bit za nastalo situacijo kriva Hypo banka oz. leasing. Apartmaji so bili last podjetja Gratim in podjetje bi moralo na podlagi leasing pogodbe plačevati obveznosti, kar ni storilo. Hypo v nobenem smislu ni hotel vreči delavcev na cesto, Hypo je hotel le urediti zadevo. Skrb za delavce je v domeni vlade in države ki dopušča da takšna podjetja sploh poslujejo in delajo na našem trgu. Vlada je že ne vem koliko časa nazaj rekla da bo te zadeve uredila, pa nič. Že videno in slišano...
kimg
04. 04. 2011 16.12
obro pa kaj so banke dobrodelne ustanove al kaj. Kaj naj banke živijo od suhega zraka? To da so delavci ostali brez plačila verjetno ni kriva banka, ampak država oz. naš vrli minister za socialo Svetlik. Glede na to da podjetje Gratim dolguje obveznosti do banke, je prav da jih tudi poravna. Glede na izjavo Hypo Leasinga pa sklepam, da je tudi v interesu Leasinga da delavci ostanejo v apartmajih in da jih oni ne mečejo iz stanovanj na cesto. Ne vem no, delavci so že navajeni takšno zadevo spravit v javnost, ker se točno zavedajo da bo potem iz tega nastala drama. Za položaj delavcev ni kriva banka ampak država in naj to reši naša zelo uspešna in veliko obetajoča vlada. Tako na veliko so obljubljali kako bodo uredili statuse delavcev, ampak ostalo je samo pri obljubah...
pravica888
04. 04. 2011 13.27
aldek se strinjam zelo naiven narod smo!!!!! Pustimo, da z nami delajo kar jim pase!!!!!!! Ko se je razpadala Jugoslavija so Sloveniji obljubili, ce se odcepi, da bo druga Svica, ha, pa nismo S od Svice niti ne bomo kdaj.Na ulice protestirat si pa ne upamo, ker smo prevec naivni in verjamemo Pahorju in ostalim. Bi rada vidla vse v parlamentu, kako bi preziveli z 450 EUR na mesec. Sam pol ne bi blo vec Armani oblek, pa dragih usnjenih cevljev in avtomobilov, pol bi bla borba za zivljenje!!!!!!
diva_ganus
04. 04. 2011 12.46
LIBRA77,,TVOJ KOMENTAR MI JE NAJBUJŠI,,TAK PAČ JE PRINAS,ENI DOBRO JEJO,PIJEJO,DOBER AVTO,,DRUGI PA NITI ZA KRUH,,VSE TOKE JE TREBA V arest,,
punke
04. 04. 2011 10.47
W DRUGIH DRŽAWAH LJUDJE GREJO NA CESTE!JIM POKAŽEJO KDO JE GLAWNE! MI PA PAČ ČAKAMO IN ČAKAMO.ŽAL WAM MORAM POWEDAT DA SMO SLOWENCI"ZELO NAIWEN NAROD!"IN DOKLER BO TAK,NAS BODO WLEKLI OKOLI,...
b9on7us
04. 04. 2011 10.36
v naši vladi je zaplet
mislion
04. 04. 2011 10.25
Danes je na Ptuju delo izgubilo 90 ljudi! Veliko ljudi je v stiski zaradi tega, ne samo nekateri!
kiss_my_ass
04. 04. 2011 10.24
Nemčija in Avstrija (po katerih se najrajši zgledujemo po standardu) imata te zadeve z zakonom zeeelo dobro rešene. Čim se kateri od delavcev pritoži takoj naredijo inspekcijo. Jamstveni sklad (ki ga pri nas vplačuje država) pri njih vplačujejo delodajalci. Ko napraviš kakšno p.....rijo ti zaplenijo vse premoženje tisti trenutek. Jamstveni sklad namesto delodajalca preostanek obveznosti poravna, delodajalec pa je na spisku davkarije dokler je dolžan. Torej kadarkoli ima kakšne dohodke se mu davčna obesi gor. NE MOREŠ odpreti nove dejavnosti kot pri nas.... Mislim da pri nas NOČEJO kopirat te zelo dobre zakonodaje. Zakaj pa se iz same zakonodaje vidi...
vedec
04. 04. 2011 10.23
ja tle se lastnik nakradu dnarja izkorišču delavce, zdej gre pa v avstrijo ampak tm ne bo tko k pr ns en mesec ne bo plaču prispevkov in ode vse njegovo premoženje in firma upam da tega ne ve in da ga saj avstirjci zašijejo če ga ta naša bedna država ne more
blabla33
04. 04. 2011 10.21
Vsakdanjik v Sloveniji?
butnskalca
04. 04. 2011 10.19
..........tole kar berete sedaj dragi slovenceljni čaka v kratkem tudi vas..............iz lastnih hiš vas bodo ven metal...............res ste rojeni za hlapce
Gandolfini
04. 04. 2011 10.19
krast al pa v tujino delat, druge ni.
selector
04. 04. 2011 10.16
Sej a mislte da so jo zaposleni v gospodarstvu boljš odnesl? Zakonodajo mamo na področju inšpekcij tako gnilo, da lahko delodajalec s tabo sklene pogodbo o zaposlitvi, ti ne odvaja prispevkov in še plačo ti da kakih 100 evričev za cel mesec dela namesto znesek zapisan v pogodbi. Sindikati so itak na strani kapitala, čeprav se Semolič vsake toliko pretvarja da nekaj miga, ostalim pa taka zakonodaja paše ker lahko ribarijo v kalnem. Da o plačah delavstva, ki glede na to koliko zaslužijo krovna podjetja v katerih delajo, zaslužijo ciganijo od ciganije. Socialne podpore so v Avstriji boljše kot pa te plače, ki jih folk zasluži v Sloveniji.. Vse skupaj kliče po eni pošteni ljudski vstaji!
SEBASTI
04. 04. 2011 10.14
Saj bi tudi po sedanjih zakonih še nekako šlo, če bi se le nadzor izvajal in bi se nepravilnosti odpravljale takoj. Kako lahko davčna spregleda neplačevanje prispevkov ??? To je podobno kot, če bi jaz spregledal, da mi delodajalec ne izplačuje plače.
kawboy
04. 04. 2011 10.13
Denar imajo za vse druge stvari, za delavce tako domače v gospodarstvu, kot tuje ga pa ni, če so politiki, odvetniki in razni drugi strokovnjaki naredili takšen neučinkovit sistem in oškodovanci žrtve ne moremo priti do dolgovanega denarja, je država oziroma pristojne državne institucije odškodninsko odgovorna, ker ni uvedla ustreznih mehanizmov in varovalk, to je ustavna pravica do povračila škode. Sistem pa ni naravnan tako, da bi lahko prizadeti oškodovanci kakorkoli izterjati in kazensko ter odškodninsko preganjati posamezne delodajalce, ja potem naj pa država sama plača in to iz državnega proračuna in rezerv.
cifur
04. 04. 2011 10.02
drzava z drugo besedo vlada je kriva za stanje ki je te ljudi pritisnilo ob zid poteptala je clovesko dostojanstvo nikoli v sloveniji ni bilo slabse kot je sedaj in krivci za to kar se danes dogaja v sloveniji se nemoteno sprehajajo in smehljajo iz medijev ces kaj nam pa morete vsega tega ne bi bilo ce bi imeli vlado kot jo mora imeti vsaka normalna demokraticna drzava zal imamo kup nesposobnezev ki gledajo kako bi sami izvlekli kako korist za sebe in svoje prijatelje .........sedaj pa podporniki in podrepniki tega rezima kolikor vas je se ostalo udarite po minusih.RESNICA BOLI