Slovenija

Nuklearka ustavljena, nevarnosti ni

Ljubljana/Krško/Bruselj/Rim/Trst, 04. 06. 2008 18.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
122

Zaradi puščanja vode v zadrževalni hram so krško nuklearko ustavili prvič po 15 letih. Evropska komisija je obvestila vse članice Unije. Vplivov na ljudi in okolje ni. Odziv evropskih držav je pretiran.

Nuklearko so zaustavili prvič od leta 1993. V petnajstih letih torej ni prišlo do nobene napake, zaradi katere bi bilo potrebno elektrarno ustaviti po nujnem postopku.
Nuklearko so zaustavili prvič od leta 1993. V petnajstih letih torej ni prišlo do nobene napake, zaradi katere bi bilo potrebno elektrarno ustaviti po nujnem postopku. FOTO: POP TV
Stritar: "Presenečen sem nad pretirano reakcijo sosednjih držav. Evropska komisija je izdala preresno opozorilo."

Nuklearna elektrarna Krško (Nek) je v večernih urah, potem ko je popoldne odkrila okvaro, kontrolirano in varno zaustavila delovanje reaktorja. Osebje je napako že odkrilo in jo bo odpravilo predvidoma v nekaj dneh, so povedali na Upravi RS za jedrsko varnost. Direktor uprave Andrej Stritar je povedal, da zaradi napake ni bila potrebna takojšnja ustavitev, ki bi bila potrebna v res nujnih primerih. Nuklearki so počasi nižali moč. Kot je dodal, v okolje ni prišlo do izpustov, situacija je pod nadzorom. Da bodo opremo delavci v Krškem lahko zamenjali, pa bodo potrebovali še kakšen dan, saj se mora elektrarna najprej ohladiti. Je pa Stritar za hrvaško nacionalno televizijo povedal, da je presenečen nad pretirano reakcijo sosednjih držav in da ja Evropska komisija izdala preresno opozorilo.

Nevarnosti za okolje in zaposlene ni bilo, je pojasnil vodja pripravljenosti za ukrepanje ob izrednih dogodkih pri upravi za jedrsko varnost Marjan Tkavc. Potrebe po izvajanju zaščitnih ukrepov v okolici tako ni bilo.

Kot so sporočili iz uprave, so se po zaznanem puščanju iz primarnega kroga Neka danes popoldne ob 15.07 lotili kontroliranega postopnega ustavljanja reaktorja. Okoli pol osme ure zvečer je bil reaktor dokončno ustavljen.

Izpust radioaktivnega primarnega hladila je bil po pojasnilih uprave zaznan samo v zadrževalnem hramu, kjer se osebje ne zadržuje. Pri tem ni bilo izpustov v okolje. Prav tako ni bilo poškodb jedrskega goriva.

Pušča v bližini primarne črpalke

Nuklearna elektrarna Krško
Nuklearna elektrarna Krško FOTO: POP TV

Po začetnem pregledu z vstopom osebja v zadrževalni hram so ugotovili puščanje v bližini primarne črpalke. Popravilo zahteva hladno zaustavitev elektrarne za sanacijo puščanja, kar pomeni, da bo verjetno trajalo nekaj dni.

Posebna strokovna skupina na upravi je spremljala dogodek do zaustavitve elektrarne. Pri tem dodajajo, da ne pričakujejo kakršnih koli nadaljnjih poslabšanj razmer.

Namigovanja o izselitvi okoliških prebivalcev ne držijo, so za 24ur.com povedali na Upravi RS za jedrsko varnost.

Evropska komisija o okvari obvestila vse članice EU

Evropska komisija je obvestilo o okvari dobila po sistemu izmenjave nujnih informacij o radioloških ali jedrskih zadevah, imenovanem ECURIE.

Evropska komisija je prejela opozorilo o okvari v Neku, o kateri je že obvestila vse države članice Evropske unije, so sporočili v Bruslju. Doslej ni bilo ugotovljenega nikakršnega negativnega vpliva na okolje, so pojasnili v komisiji.

Evropska komisija je obvestilo o puščanju vode iz primarnega sistema v zadrževalni hram v Nek dobila ob 17.38 po lokalnem času ter ga takoj posredovala vsem državam članicam, so pojasnili v Bruslju. V komisiji so poudarili, da bodo situacijo budno spremljali, dokler ne bo popolnoma pod nadzorom.

Po tem prvem nujnem obvestilu morajo vse države članice Evropsko komisijo v ustreznih intervalih obveščati o ukrepih, ki jih sprejemajo, in stopnji radioaktivnosti, ki jo merijo, so sporočili v komisiji.

V Italiji aktivirali krizni oddelek zaradi okvare v Neku

Vest o okvari krške nuklearke in njeni začasni zaustavitvi so objavili domala vsi evropski mediji, med pomembnejšimi novicami pa se je znašla v poročilih sosednje Hrvaške, Italije in Avstrije. Tiskovna agencija Reuters s sedežem v Londonu pa je zapisala, da je začasna ustavitev elektrarne nujna za ugotovitev in odpravo okvare.

Dogodek je bil razglašen kot nenormalen dogodek in tako ni bilo potrebe po izvajanju zaščitnih ukrepov v okolici. Nenormalen dogodek namreč pomeni najnižjo stopnjo izrednega dogodka brez nevarnosti za osebje elektrarne in prebivalstvo.

Po sporočilu o okvari v Neku, ki ga je posredovala Evropska komisija, so aktivirali krizni oddelek italijanske agencije za varstvo okolja Apat, poročajo italijanski mediji. Stanje v Nuklearni elektrarni Krško je pod nadzorom, italijanska vlada pa je vsekakor sprejela nekaj ukrepov, poročajo sosedi.

Podtajnik pri italijanskem ministrstvu za okolje Roberto Menia je sporočil, da je ministrstvo v koordinaciji s civilno zaščito aktiviralo svoje operativne oddelke. Tako so gasilci dejavni z merilnimi napravami, ministrstvo pa je izdalo dovoljenje za uporabo visoko tehnološke posebne naprave za opazovanje, s katero razpolaga oddelek italijanskih karabinjerjev (vojaške policije) za varstvo okolja.

Vodja oddelka za jedrsko energijo pri agenciji za varstvo okolja Roberto Mezzanotte je povedal, da dogajanju sledijo z veliko pozornostjo, vendar ni razloga za ukrepanje na podlagi nacionalnega načrta za posege v primeru nesreč, ki bi se lahko zgodile v tujih objektih, ki se nahajajo blizu italijanskih državnih meja.

Ni preplaha

Jedrska elektrarna
Jedrska elektrarna FOTO: Dare Čekeliš
Italijanska civilna zaščita je sporočila, da na italijanskem ozemlju ni prišlo do nobene radioaktivnosti.

V deželi Furlaniji-Julijski krajini (FJK), ki meji na Slovenijo, ni prišlo do nobenega preplaha in deželna civilna zaščita ni sprejela nobenega ukrepa. Kot je sporočil direktor slednje Guglielmo Berlasso, so v stalni povezavi s slovensko civilno zaščito, ki pa ni bila aktivirana, zato meni, da se ne sme ustvarjati preplaha po nepotrebnem.

Italijanski mediji poročajo tudi o tem, da je nemška vlada aktivirala svoje pristojne službe, naj preverijo in ocenijo okvaro v Neku. Nemška sekcija okoljevarstvene organizacije Greenpeace pa poudarja, da je takšen evropski preplah, do katerega je prišlo ob novici okvare v Neku, zelo nenavaden.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (122)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dcx
06. 06. 2008 17.53
ups :-P tole pase k onem k pravjo avstrijci, da slovenci lazemo :-P
dcx
06. 06. 2008 17.51
to majo sam izgovor, da lahko svoje hcerke zapirajo v kleti pred "nevarnostjo" :-)))))
marka
06. 06. 2008 17.35
treba jo je zapret tolk je že stara da bo znjo skoz več pizdarij klur zstrmu avto to pa je zlo nevarno za nas pa hrvate austrijc pa italjan bi pa komaj čakal da n as zope stisnejo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...
Roman Lazar
05. 06. 2008 22.16
...panika zaradi obrazca...ali pa je kaj drugega za tem, prej kakšni višji interesi...
muvimen
05. 06. 2008 12.59
Upam da ne, ampak, če bi že res prišlo do česa, da bo takrat pihal veter v "pravo" smer.
Milan Koleznik
05. 06. 2008 12.45
O nevarnosti sploh ne bi smelo biti dvoma,na to se ne sme pomislit drugače jo rajši zaprite za večno.iPa elektrika gor ali dol.
minnaema@yahoo.com
05. 06. 2008 10.23
ZAKAJ TAKO ZAPOZNELA SPOROČILA O KRŠKEM, SAJ SO TUJI JAVNI MEDIJI OBVEŠČALI O TEM-PRI NAS PA TIHO & ZAPOZNELO SPOROČILO - RESNIČNO IRACIONALNO !
nekdo2
05. 06. 2008 08.44
Komentar nekoga na nekem forumu: "Voda v primarnem krogu ima relativno nizko aktivnost. Sama po sebi pravzaprav sploh ni radioaktivna, aktivirajo se samo morebitne necistoce, ki so v njej (zato ne uporabijo kar vode iz pipe ampak precej precisceno vodo). Poleg tega voda se izluzuje material iz cevi, sredice,.. ki je seveda radioaktiven. Navkljub vsemu temu je aktivnost precej nizka. Za grobo oceno: aktivnost vseh 700 ton vode v nemskem reaktorju Gundremmingen unit A znasa 1012 Bq ali 1.4*106 Bq na kilogram. Danasnji Co-60 ali Cs-137 izvori za terapevtsko obsevanje imajo aktivnost okoli 200*1012 Bq (stran 28 v Radiation and Health). Tam je tudi zanimiv podatek, da ima 1 kg kalijevega hidroksida iz stacune priblizno 21800 Bq. Se pravi je voda samo okoli 60-krat bolj aktivna od necesa, kar imas mirno na polici v laboratoriju in okoli cesar se vsekakor nikdar ne bi previdno plazil v svinceni obleki [:)] Ne bi se ravno kopal v tej vodi, ampak ce ne cofotas po njej, pazis kje hodis, se primerno zascitis in imas s seboj dozimetre ter stevce, ni tak problem. Osebje NEK si je namrec ze ogledalo notranjost zadrzevalnega hrama in tudi dolocilo mesto odtekanja (blizu glavne crpalke)."
kalius
05. 06. 2008 08.40
DJTurbo, zdj si pa took mem ustrelu s temi bari,hahaha,...ni vse kr logično. mikec: prav imaš;)
SEJ BO
05. 06. 2008 08.40
-1
AH VSI VEMO,DA GRE ZA SABOTAŽO,KAJ TAKEGA JE BILO ZA PRIČAKOVATI,JANŠA BO NAREDIL VSE TUDI JEDRSKO KATASTROFO,DA ZAKRIJE SVOJO KATASTROFALNO VODENJE DRŽAVE...JA ZA SABOTAŽE SO GA USPOSOBILI V JNA IN KOMUNISTIČNI PARTIJI JUGOSLAVIJE KATERE ZAGRIŽEN PRIPADNIK JE BIL.
trout80
05. 06. 2008 08.36
Mah kje zapret, pa da pol pol hrvaške ostane v temi hahaha, pol se bojo pa z njimi mogl pogajat, pol bojo šele vidl ka je to trma pa nepopustljivost. Ne pa naše copate.
HERMIOD
05. 06. 2008 08.34
+1
ce zapremo nek. bomo morali elektriko drugje kupovat zato tudi preplah tujih medijov, ker bi nam jo vsi radi prodali
trout80
05. 06. 2008 08.34
-1
Še eno nuklearko bi mogl postavit. Ne pa hidro, pa termo. Jebeš jodlarje.
duplo2
05. 06. 2008 08.28
na goli otok znjimi....BANDA
SEJ BO
05. 06. 2008 08.25
+1
SEJ VERJETNO JE KAJ POČILO,SAM ZDAJ KO IMAMO DIKTATORSKO VLADO BODO TO SKRIVALI,JODLARJEM PA MORAJO POROČATI...HLAPCI...
tmt
05. 06. 2008 08.23
trout80, ane vidiš, da mu je že počilo, oziroma mu je najbrž cela lajtnga pregorela.
trout80
05. 06. 2008 08.19
@SEJ BO Teb lohk sam še v glavi poči - kreten. Mislim kera izjava jao jao ccc bebon.
SEJ BO
05. 06. 2008 08.18
ŠKODA,DA NI KAJ POČILO.....
tmt
05. 06. 2008 08.17
DEBELY imaš pa lepo po slovensko napisan vzdevek, ha, ha.
300nauro
05. 06. 2008 08.16
Mnogi komaj čakajo (-mo), da se pripeti kaj nepolitičnega, kot se je to pot zgodilo v termocentrali na jedrsko gorivo v našem mestu z avtomobilskimi oznakami KK. Kot sem pri hitrem pregledu (pre)številnih komentarjev pričakoval, poskušajo nekateri tudi v tem primeru vso zadevo naprtiti politikom, saj se približujemo obdobju predvolilne mrzlice. Lahko samo upam, da naši policisti ne bodo nased(a)li raznim govoricam, češ da je vse iz okolice nuklearke okuženo z radioaktivnostjo in da ne bodo voznikom z oznakami KK prepovedali vožnjo po preostali Sloveniji . . .