Slovenija

Delavci: Živimo kot klošarji, ostane nam le še ropanje - a nismo taki

Maribor, 18. 10. 2011 07.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Delavci Konstruktorja, ki že tri mesece s stavko skušajo doseči izplačilo plač, so tudi v ponedeljek ostali brez obljubljenega denarja. Zaposleni, ki sicer že nekaj časa zahtevajo stečaj družbe, zato znova protestirajo.

Delavci mariborskega Konstruktorja, ki že tri mesece s stavko skušajo doseči izplačilo plač, so tudi v ponedeljek ostali brez obljubljenega denarja. Kakšnih 100 od skupaj okoli 250 zaposlenih v omenjenem gradbenem podjetju, ki sicer že nekaj časa zahtevajo stečaj družbe, so zato danes znova s protestom opozorili na svojo agonijo.

"Pet mesecev smo brez denarja. Živimo kot klošarji, otroci pa hodijo v šolo. Prijatelj jim je plačal za zvezke. Nikjer ne dobim dela, niti na črno ne morem več nekaj zaslužiti. Ostane nam le še ropanje, vendar nisem tak človek. Sram naj bo lastnike in vodstvo podjetja, ne nas, ki smo pošteno delali. Zbirali smo tudi po 350 ur mesečno, ko se je mudilo," je pred nedokončanim blokom Konstruktorja obupano pripovedoval Jadranko Stojilkovič, eden od delavcev, ki nima več niti za preživetje.

Delavci pred Konstruktorjem - 3
Delavci pred Konstruktorjem - 3 FOTO: Mia Media

Kot je danes znova povedala sekretarka podravske Zveze svobodnih sindikatov Slovenije za gradbeništvo Breda Črnčec, je sramotno, kako v podjetju ravnajo z delavci, iz katerih se z nenehnimi lažmi o plačilu in zavlačevanjem neizbežnega stečaja dobesedno norčujejo. Čeprav so pred nekaj časa k pomoči pozvali tudi predsednika Danila Türka, se iz njegovega urada vse do danes niso odzvali.

"Na jamstveni sklad smo se prav tako obrnili z zahtevo, da sproži stečajni postopek, a so nas zavrnili. Zato smo se 10. oktobra na ta sklep pritožili, saj menimo, da gre za navadno sprenevedanje in izigravanje zakonov v naši državi," je dejala Črnčečeva, ki na vprašanje, ali morda razmišljajo tudi o protestu v Ljubljani, odgovarja, da bi bil čas, da končno vsa Slovenija, ne le Maribor in Štajerska, pridejo v Ljubljano in jasno sporočijo, da jim je dovolj.

Za 4. oktober je bil sklican narok, na katerem bi moralo mariborsko okrožno sodišče odločati o ustavitvi prisilne poravnave na zahtevo prisilnega upravitelja Matjaža Polenčiča, ki pa je bil odpovedan le dan prej, saj je uprava pod vodstvom Sama Majcenoviča vložila spremenjeni predlog načrta finančnega prestrukturiranja in samo za odstotek povišala obljubljeno poplačilo upnikom. Po besedah Črnčečeve jim je Polenčič obljubil, da bo novo zahtevo za stečaj vložil še danes.

Delavci pred Konstruktorjem - 4
Delavci pred Konstruktorjem - 4 FOTO: Mia Media

Kot je še dejala, Majcenoviču ne verjame nihče več v podjetju. V dokumentu, ki je objavljen tudi na spletni strani Ajpesa, se je namreč ta kot že nekajkrat do zdaj zavezal, da bo najpozneje do 17. oktobra poplačal obveznosti do zaposlenih, ki jim dolguje že štiri plače, a se to tudi tokrat ni zgodilo.

Z ugovorom bodo počakali do srede

Kot pa je danes povedal prisilni upravitelj Polenčič, bo z vložitvijo ugovora počakal do srede, to je do dne, ko se izteče 15-dnevni rok za ugovor proti prisilni poravnavi. Želi namreč počakati, da bi se prepričal, kaj je na neuradnih informacijah, da naj bi direktor vendarle zagotovil denar za plače, pri čemer naj bi neko drugo podjetje prevzelo dolg. Ob tem pa dodaja, da so to za zdaj samo govorice, saj sam ni prejel še nobenega uradnega dokumenta, čeprav mora kot prisilni upravitelj sopodpisati izplačilo plač.

Konstruktor ima že nekaj časa blokirane račune in je od 8. avgusta v prisilni poravnavi. Podjetje delavcem dolguje majsko, junijsko, julijsko in avgustovsko plačo, regres za letni dopust in prispevke od aprila naprej, zato so ti 13. julija začeli stavkati.

Vodstvo Konstruktorja v spremenjenem načrtu finančnega prestrukturiranja navadnim upnikom, ki jim je družba dolžna več kot 72 milijonov evrov, v štirih letih obljublja poplačilo 51 odstotkov njihovih terjatev. V prvotno pripravljenem načrtu jim je obljubljal 50-odstotno poplačilo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tali?ni tom
18. 10. 2011 19.40
jst nisem v konstruktorju , sm v trgovin , se prav 7 delovnih dni na teden in dons dubu plačo in popoldne že dvestopedeset v minusu ! kaj dogaja v sloveniji ??? in janša pravi da bomo varčevali na vsakem koraku, a kako naj člouk špara če ne dobi plačo ali pa dobi tako da je sam za položnice ! vsaka čast slovencem da smo tolk potrpežljivi !
Triera
18. 10. 2011 19.27
Admin, lep dan želim.
Darko32
18. 10. 2011 19.19
Bodimo pošteni in povejmo naglas, da so ti ljudje v bistvu brezposelni. Še bolj žalostno pa je to, da se jim javno bokirajo vse pravice. TAko trdim, da je v Sloveniji v bistvu brezposelnih več kot 170000. Če delavec ne dobi plače več kot 3 mesece je še slabše kot brezposeln. Ta je celo obravnavan slabše kot žival. MAR JE TO SLOVENIJA IN NJEN PRAVNI RED?
usi-glih
18. 10. 2011 18.36
ja tudi tistim ki delajo in še dobijo plače bo kmalu ostalo samo še ropanje zaradi nizkih prejemkov po drugi strani pa rešujemo banke in njihove bogataše - SRAMOTA
gama1
18. 10. 2011 18.26
Gavrane20, Žal nas je vedno več takih :-( Dokler bo študentsko delo v taki obliki kot je, ne bo nič bolje... ŽAL. Delodajalci pa to veselo izkoriščajo. Saj, čim izgubiš status ali pa diplomiraš si za nagrado na cesti.
Gavrane20
18. 10. 2011 17.56
+1
Kaj je men smesno in zalostno ob enm isku sluzbo 1 leto redno zaposlitev poslal sem u tem letu vec kot 300 prosenj in nism dobil sluzbe dobim status studenta prijavim se na studentsko delo v 1 dnevu dobim sluzbo za dlje cas-a hehe zalostno zalostno
Peter Novoselnik 1
18. 10. 2011 17.26
Kje pa je denar od hotela Slavije, ali ga je Pintar pri Gokopu samo parkiral.
Jimi1
18. 10. 2011 17.18
Primer sužnjelastniškega odnosa v tej državi, kar pa presidenta Turka očitno ne zanima.... Govora je namreč o 3-razredni temi..... Se pa ta država hitro pogreza v blato iz katerega ni izhoda.
izbriši mi profil admin
18. 10. 2011 17.11
SAJ ZATO PA SO PROTESTI - vsi brezposelni se lepo naslikajte na proteste in skupaj premaknemo to mrtvo točko - če boste sedeli doma in jamrali, ne bo nič - vaša dolžnost je, da se borite za pravice !
Gobezdalo82
18. 10. 2011 17.10
nikajana: Delavci najbrž ne gredo stran zato, ker iz stečajne mase denarja po znanem postopku v Sloveniji ne bo ničesar vrednega, edino kar je oprijemljivo je jamstveni sklad. pravico do njega pa z IZREDNO odpovedjo izgubiš. Z drugimi besedami, izgubiš vse kar so ti dolžni, za vse mesece nazaj. Živela Slovenija, zaščitnik tajkunov in lopovov!
noone00
18. 10. 2011 17.09
taki delavci so si sami krivi kaj pa dopustijo vodenju družbe da se jih izkorišča. zdaj ko imate zlomljeno hrbtenico bo težje udariti po kapitalistu veliko prej bi morali ampak nikoli ni prepozno,men če ni bilo kaj prav sem takoj u fris povedu direktorju pa se nisem nikoli bal da bi izgubu zardai tega službo. me pa nič ne čudi slovenceljni so res hlapci,sem delal v firmi u več kot 2000 zaposlenih in ko so začeli nam s kratenjem pravic sem bil edini ki sem se upal udrihat po ta vodilnih,ko sem pa videl da delavci raje trpijo sem pustil službo in odje..l sistem danes živim lepo, ne kradem ne delam za nobenega kapitalista in nič mi ne manjka.
encijandupli
18. 10. 2011 17.06
V deželi, ki leži v srcu Evrope ne morejo ljudje dobit tist kar so si pošteno nagarali, če bi se to dogajalo nekje v tretjem svetu bi še zastopo, ne pa sred evrope in to v državi, ki ni revna.
encijandupli
18. 10. 2011 17.01
pa v kiri državi js žvim??????????????????????????????????????????????...
gruber74
18. 10. 2011 17.01
Kaj ste skuhali-to požrite:-)
martin_riggs
18. 10. 2011 16.57
rešitev je enostavna,če firma ne plača delavcev,potem delavcem pripadajo ta stanovanja,ki so jih zgradili,če firma krši vse zakone,lahko gredo delavci tudi mimo zakona pa jih prodajo preko svojih kanalov komu hočejo in za kak denar hočejo,basta,ni kaj debatirat in prosit,to je VAŠE!!
nikajana
18. 10. 2011 16.43
če dva meseca ne prejmete plače , lahko prekinete delovno razmerje po krivdi delodajalca in vam pripadajo vse pravice na Zavodu za zaposlovanje. Upam, da bo to kdo prebral od zaposlenih.....ne vem zakaj vam predstavniki sindikata tega ne svetujejo..........
Starodavnez
18. 10. 2011 16.42
Poglejte!Poglejte! Kaj je država naredili iz ljudi(bolje povedano cel svet),da človek zaupa (kapitalistu) in še vedno po dveh mesecih pričakuje ,da bo dobil denar je pa resda malo smešno... V času kmečkih upor so na enak način kmetje naivno zaupali cesarju in se upirali fevdalcem..300 let so verjeli,da je cesar na njihovi strani in ,da vso zlo prihaja iz lasnikov graščin in posestev,,vendar je vso zlo prihajalo iz vrha...300 let rabili,da so jim kolešča v glavi začela delovati in,da so ugotovili eno pomebno stvar: Cesar ni bil nikoli na njihovi strani...
AlternativeFacts
18. 10. 2011 16.35
"Delavci: Živimo kot klošarji, ostane nam le še ropanje - a nismo taki" - Počakajte da se uresniči to "vir zurnal24 - Janša bo klestil po javni upravi .... SDS bo parlamentu takoj po konstituiranju predlagal, naj zamrzne vso proračunsko porabo za leto 2012 že decembra, da bi na začetku novega leta preprečili redno usklajevanje plač v javnem sektorju, pokojnin in socialnih transferjev skladno z inflacijo.".Bo biti klošar kar dober biznis.
zajcek_bine
18. 10. 2011 13.05
ampak so pa res naivni tile delavci.... lahko bi šli vsi po vrsti za slikarje naivce.... še upajo da bojo dobili.... no, lepo, upanje umira zadnje, se strinjam, jaz tut še upam, da se me bo britney spears enkrat usmilila in mi razširila noge..... mislim da mam glih tok šans ko tile delavci da dobijo plače,,,,
s1d
18. 10. 2011 09.54
Delavec_Slo ni sluzb v Sloveniji obup!!!