Slovenija

Delavce zavaroval, napotil na delo v Nemčijo, nato pa odjavil

Ljubljana, 30. 10. 2012 16.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Delodajalec s sedežem podjetja na Primorskem naj bi delavce, ki jih je napotil na delo v Nemčijo, odjavil iz socialnega zavarovanja, ne da bi jim odpovedal zaposlitev. Inšpektorat je zoper delodajalca podal kazensko ovadbo.

Delodajalec naj bi delavce odjavil iz socialnega zavarovanja, ne da bi jim odpovedal zaposlitev.
Delodajalec naj bi delavce odjavil iz socialnega zavarovanja, ne da bi jim odpovedal zaposlitev. FOTO: Thinkstock

Inšpektorat RS za delo je zoper delodajalca s sedežem na Primorskem, ki je delavce napotil na delo v Nemčijo, podal kazensko ovadbo zaradi zaposlovanja na črno. V sodelovanju z nemškimi nadzornimi organi je namreč med drugim ugotovil, da je delodajalec delavce odjavil iz socialnega zavarovanja, ne da bi jim odpovedal zaposlitev.

Na inšpektoratu so ugotovili, da je delodajalec v socialno zavarovanje prijavil 13 delavcev in jih napotil na delo v Nemčijo. Med nadzorom so ugotovili, da je delodajalec delavce do takrat že odjavil iz zavarovanja, nekatere še isti dan, ko so dobili ustrezen obrazec, nekatere pa po enem ali dveh mesecih. Ni pa dokazil, da je delavcem dal pisno odpoved zaposlitve. Zakoniti zastopnik delodajalca je inšpektorju navedel le, da delavci niso hoteli delati in so zapustili gradbišče, zato jih je odjavil.

Inšpektorat podal kazensko ovadbo

Glede na okoliščine je po navedbah inšpektorata obstajal utemeljen sum, da delavci še vedno opravljajo delo v Nemčiji in se izkazujejo z obrazci glede zavarovanja, dejansko pa niso več prijavljeni v socialno zavarovanje. V sodelovanju z nemškimi organi je pridobil podatke o delu napotenih delavcev in nepravilnostih, ugotovljenih v Nemčiji.

Za ugotovljene kršitve je za pravno osebo zagrožena globa v skupni višini vsaj 10.500 evrov, za odgovorno osebo pa najmanj 1750 evrov.

Inšpektor je na podlagi ugotovitev slovenskega inšpektorata in nemških nadzornih organov zoper zakonitega zastopnika delodajalca in zoper pravno osebo podal kazensko ovadbo zaradi ugotovljenega zaposlovanja na črno. Hkrati je inšpektorat uvedel tudi postopek o prekršku zaradi nezakonitih odpovedi pogodb o zaposlitvi, neizplačila plač in onemogočanja nemotenega inšpekcijskega pregleda.

Inšpektorat opozarja, da mora delodajalec v Sloveniji pred napotitvijo delavcev na delo v države članice EU na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) za vse napotene delavce pridobiti ustrezne obrazce oz. potrdila o urejenem socialno-zdravstvenem zavarovanju. Vsak napoteni delavec in podjetje, ki delavca napoti, mora, da lahko dokazuje legalnost zaposlitve, imeti te obrazce v vsakem trenutku na razpolago, pravijo na inšpektoratu in dodajajo, da lahko to preverjajo pristojni organi tako v državi, kjer ima delodajalec sedež, kot v državi, kjer delavci opravljajo delo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pa dobr no
31. 10. 2012 08.07
+3
Pa kakšna smešna kazen je to? Objekti se gradijo za mio EUR. Morali bi pokasirati vsaj 800.000 EUR kazni + prisilno delo odgovorne osebe za 5 let. Dokler bo tako kot je, se bo v Sloveniji vedno bilo splačati biti lopov. Te kazni so drobiž za te ljudi.
Katalizator
30. 10. 2012 18.58
Spet en burek (3x ugibam-qifsha?)
.:VOY:.
30. 10. 2012 18.12
+2
357..Magnum---pa je to to..
chelson
30. 10. 2012 17.03
+8
Kdor sledi objavam na ZRSZ je verjetno opazil da je več objav skoraj za delo v Nemčiji kakor doma !
odpisan2x
30. 10. 2012 17.39
+1
ses so v vse vmešan,verjetn so tud tle zravn
Te vidim
30. 10. 2012 16.51
+18
Ime in priimek rabimo, bodo še ljudje nasedli !!!
odpisan2x
30. 10. 2012 17.40
+6
to zgleda da je tišina v interesu prezkave,al pa da jih bodo še več nategnil