Slovenija

FOTO in VIDEO: 'Siti smo vsega, samo kruha ne'

Ljubljana, 28. 11. 2009 06.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Delavci, študenti in upokojenci so na protestu od vlade zahtevali dvig minimalnih plač in nova delovna mesta. ''Za nas delavce je pomembno, da imamo delovna mesta, delo in dobre plače, ne pa socialne pomoči!'' pravijo.

Osrednji govorniki na delavskih demonstracijah v Ljubljani so izpostavili predvsem pomen solidarnosti med delavci in sindikati oz. generacijami. Le združeni se, kot so poudarili, lahko borijo za dva glavna cilja, ki sta bila tudi osrednji zahtevi tokratnih demonstracij.

V prestolnici so potekali množični delavski protesti. Delavci so se zbrali na Prešernovem trgu, kjer so odmevale pesmi, kot je Bandiera Rossa. Delavcem so se pridružili tudi študenti in upokojenci z vseh koncev države. Zahtevali so umik spornih predlogov glede pokojninske reforme ter dvig minimalne plače. Protesti so potekali pod geslom 'Za dostojanstvo človeka'. Sindikati so sporočili, da prve ocene kažejo, da se je demonstracij udeležilo približno 30.000 ljudi. Udeleženci so nosili številne transparente z napisi, kot je npr. "Siti smo vsega, samo kruha ne!"

Delavec, ki za opravljeno delo dobi drobiž, se sooča tudi z občutki ponižanosti.
Delavec, ki za opravljeno delo dobi drobiž, se sooča tudi z občutki ponižanosti. FOTO: Dare Čekeliš
Predsednik vlade Borut Pahor je zahtevo po dvigu minimalne plače na 600 evrov označil za nekoliko pretirano, saj bi njena uvedba čez noč pomenila resno grožnjo gospodarstvu in bi pripeljala do zapiranja delovnih mest. To pa prav gotovo ni v interesu sindikatov, je dejal.

V Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) pa so zelo zaskrbljeni nad razmahom napovedanih demonstracij. Kot je poudaril generalni direktor GZS Samo Hribar Milič, jih skrbi predvsem dejstvo, da bi v okviru protestov lahko prišlo tudi do konfliktov.

Udeležence demonstracij je kot prvi nagovoril sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Miloš Utroša. Med drugim je poudaril, da so te demonstracije del skupnega boja in zavzemanja, da bi v tej državi ohranili vsaj nekaj "dostojanstva ljudem, ki niso pri koritu in ne smejo biti odvisni od miloščine tistih, ki si želijo prigrabiti vse".

Kot pravi, so vrste strnili v vseh reprezentativnih sindikalnih zvezah in konfederacijah, z njimi sta Študentska organizacija Slovenije in Zveza društev upokojencev Slovenije, pa tudi številne organizacije civilne družbe. "In prav to dejstvo nam daje še večjo notranjo moč in nas krepi v prepričanju, da bijemo pravo bitko. Danes je dan, ko v Sloveniji beseda solidarnost spet dobiva na pomenu, ko je solidarnost v tej državi spet postaja vrednota. Morda bodo to dojeli tudi tisti, ki so danes na oblasti in svojo stranko imenujejo socialna," pravi Utroša.

'Obstali smo z medsebojno pomočjo in solidarnostjo'

Pred zbranimi protestniki je govorila tudi predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Mateja Kožuh Novak, ki je poudarila, da je slovenska družba povezana. "To, kar imamo danes, ni naša Slovenija, to je oligarhija kapitala in politike," je povedala in izpostavila, da "smo se prebivalci Slovenije na majhnem koščku Zemlje obdržali, obkroženi s tujci, samo zato, ker smo zgodaj razvili medsebojno pomoč in solidarnost".

Predsednica Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Katja Šoba pa je izpostavila, da od države pričakujejo, da bo začela poslušati tudi študente. Izrazila je mnenje, da bi morala država vsem omogočiti študij brez šolnin, da bi morala urediti status za študente invalide in študentske družine ter ohraniti študentsko delo.

Sindikalistka iz Slovenskih železnic Hermina Šabanov se je v nadaljevanju dotaknila po njenem mnenju nepravične pokojninske reforme, ki jo je napovedala vlada. Predsednik sindikata Pergam Dušan Rebolj je v pogovoru z novinarji poudaril, da je z današnjimi demonstracijami izjemno zadovoljen. Poudaril je, da so zahteve delavcev jasne in dodal, da v primeru, da vlada teh zahtev ne bo izpolnila, sledi splošna stavka, dokler vlada zahtev ne bo upoštevala.

Glavni tajnik sindikata Sviz Branimir Štrukelj je prav tako izrazil zadovoljstvo nad današnjim shodom, saj je bilo, tako Štrukelj, čutiti "naboj nezadovoljstva, ki ga je izražal vsak posameznik, ki se je udeležil tega shoda". Po njegovem mnenju se je s tem potrdila solidarnost med javnim in zasebnim sektorjem, ki "so ju delodajalci, lastniki in vlada želeli spreti in povsem sistematično povzročiti razkol".

Lukšič podpira čim višje plače

Protesta se je udeležila tudi nekdanja ministrica za delo Marjeta Cotman. Sama je prepričana, da se je v zadnjem času zelo poslabšal položaj delavcev. Ti so po njenih besedah izgubili ponos. Rešitev vidi v socialnem dialogu, ki ga mora vlada vzpostaviti med predstavniki zaposlenih in delodajalci. Dejala je, da je sramotno, da je minimalna plača pod pragom revščine. Tam je tudi minister Igor Lukšič, ki je dejal, da deli z delavci njihov položaj. Podpira čim višje plače, hkrati pa si želi tudi čim boljšega slovenskega gospodarstva, da bi bili tudi po teh merilih med najboljšimi v Evropi. Na trgu je tudi ljubljanski župan Zoran Janković.

Proti pokojninski reformi in za višjo minimalno plačo

Sindikati se ne strinjajo z dvigom najnižje starostne meje za polno pokojnino na 65 let, saj menijo, da je 40 let delovne dobe dovolj, da si posameznik zasluži pokojnino. Nasprotujejo tudi izenačitvi upokojitvenih pogojev za moške in ženske, posebej za tiste z nizkimi plačami pa je po njihovem nepravično tudi predlagano obdobje 35 let za izračun pokojninske osnove. Slednje bi po njihovih izračunih lahko pomenilo tudi do 10 odstotkov nižje pokojnine.

Zahtevali so tudi dvig minimalne plače na 600 evrov neto. Po podatkih sindikatov več kot 150.000 delavcev prejema nekaj več kot 500 evrov neto plače. Prag revščine je po izračunih ministrstva za delo pri 562 evrih, minimalna plača pa zdaj znaša približno 431 evrov neto.

Delavci v Ljubljani
Delavci v Ljubljani FOTO: Blaž Garbajs

Več o pričevanjih delavcev, ki so podprli shod tudi s svojo udeležbo si lahko preberete tukaj.

Incidentov ni bilo

Policijska uprava Ljubljana je sporočila, da je shod potekal mirno in brez incidentov. Za varnost na priozorišču so skrbeli policisti iz različnih služb (prometni policisti, konjeniki, kriminalisti,..).

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (949)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Baphomet
01. 12. 2009 00.08
kaj to zej a so sli protestirat al zurat? bedniki.... sej je lepo reku, v vseh letih nobena vlada ni nic naredila za delavce... zakaj misli da bodo pa kr zej naredil neki za njih sam zato k se jih je ene par zbral pred parlamentam? prevec govorijo pa premal naredijo. ene par protestov zih ne bo nic resilo. nej nehajo bit tok naivni, in ce ne mislijo kej konkretnega naredit, pol je boljs da so se naprej tiho in senej pustijo izkoriscat.
david68
30. 11. 2009 20.35
Avanit lopovi pride narod na vlado::::
poper99
30. 11. 2009 10.17
Slovenski kapitalizem = KOMUNOFEVDALIZEM Slovenski Elitiki in tajkuni = KOMUNISTIČNI FEVDALCI
poper99
30. 11. 2009 10.10
Gaspari razvojnik naj razvije model nizkocenovne države, 160.000 javnih uslužbencev je abnormalno preveč! Prihranek naj nameni gospodarstvu, del prihranka naj gre potem naprej za minimalno plačo 600 EUR vse preostalo pa za dvig konkurenčnosti gospodarstva. bolj konkurenčno gospodarstvo bo zaposlilo več brezposelnih in študente. Hočemo poceni in učinkovito državo, to kar imamo danes davkoplačevalci in volilci so samo priviligirani Elitiki (politična elita).
resslovenka
30. 11. 2009 08.22
Meni so tile protesti izzveneli v stilu tolikokrat že slišanih parol. Sindikati me pravzprav niso prepričali, njihovo članstvo si je dalo duška in to je vse. Menim, da so slovenski delavci preskromni, neodoločni, zato protesti izzvenijo v prazno. Ona druga stran, jih niti ne jemlje preveč resno. Pa je stanje preživetja nekaterih slojev, kljub zaposlitvi že alarmantno. Ne vem kaj je bilo sploh doseženo s temi protesti. Obljuba da se bosta socilana partnerja spet posedla za pogajalsko mizo pa brezplodna. Komu je sploh mar slovenski delavec? Nikomur in to je dejstvo.
urip
29. 11. 2009 21.46
ZA PODROČJE ŠTAJRSKE JE ZA TO SVINJARJO, VSE KRIV MAJSTER GENERAL MAJSTER PUSTIL NAS BI TAM KJER BI SEDAJ NE BILI LAČNI!
Ulikses
29. 11. 2009 20.41
Siti smo vsega, samo kruha ne treba se je malo posilit, pa bo....če bi vsi delavci nehali kaditi in ga piti, bi tudi za kruh bilo....alkoholik in kadilc potroši na mesec za svoje odvisnosti več kot 200eur...
Lennka
29. 11. 2009 14.41
COFAR!!! Ti si pa precej brihtola popil se men zdi k tkole razmišlaš..Službo zamenjat?..Ja..sama usak teden pošljem po 5 prošenj..pa še odgovora ne dobim..iščejo samo nezaposlene, da lahko iz zavoda pokasirajo...sicer pa...če zamenjaš službo...in kaj zdaj...še zmer isti sranje ane..zrd tega ne bojo nehal krast..pa pivilija nej gre ba svoje..ja...je mogoče...samo te šivilije so vsak dan po osem ur šivale...al samo rokav...al samo hlačnco...itd..pa po 30 letih garanja se mi zdi da si kej bolšga zasluž ane...sej so z njenim delom obogatel.
prvi_maj
29. 11. 2009 14.40
S takšnim sistemom upravljanja javne uprave, kot ga premore naša država se svetloba na koncu tunela vidi le preko revolucije.
arhimed_33
29. 11. 2009 13.54
Vstanite v suženjstvo zakleti ki jarem vas teži gorja
arhimed_33
29. 11. 2009 13.52
COFAR,kolikor se meni zdi,si zadovoljen z trenutnim stanjem,tudi jaz sem samozaposljen in mi gre nekoliko bolje kot nekaterim in sem tudi veteran v vojni za Slovenijo in mi ni vseeno kako nekateri ljudje živijo.Ko smo se odločali za plebiscit smo vsi bili ZA,zato zdaj ni prav,da se nekaterim dogaja krivica. Dogajajo se velike krivice v svetu kapitalizma in zato sem na strani delavcev in tudi podpiram jih,kajti sam sem bil 17 let zaposlen v proizvodnji in vem da ta protest ni nepotreben.
Sha2011
29. 11. 2009 13.03
Te slike so že stare :/ kr vidim simbole komunizma
Lee Lewis
29. 11. 2009 12.51
Cofar pa nehi take pokat,da te ni sram!
Cofar
29. 11. 2009 12.48
Sam imam s.p. pa vam lahko povem tkole: VSAK SE MORA ZNAJTI SAM! ČE bodo šivilje samo jamrale koliko imajo plače in da ne morjo živet.... imajo možnost. Pojdite na svoje. Ne boste obogatel, lahko pa boste več zaslužil kot sedaj! Tko, da.... če delate v firmah, ki vam pač ne morejo izplačat toliko plače kolikor bi jo vi imeli, pač zamenjajte službo! Ker pa se država ne odpove svojim mastnim procentom, poleg tega pa so nekatere panoge itak da ogrožene (zaradi poceni delovne sile s Kitajske, Indije itd...) je pač situacija tak. Vse firme ne morejo dat 600€ neto! Zato pa pejte in postanite samo zaposleni! Glede študentov pa: Če študirate "Eksotične študije" oz. izbirate študij po sistemu "da .im lažje pridm do diplome", ste si pa pač sami krivi, da ni služb! Bi se pa prej pozanimal, kateri kadri so isakni :)
Lee Lewis
29. 11. 2009 12.38
ajej če bi imeli prav vsi v Slo.600eur plače,matr kolk enga dnarja bi se nabralo v enem letu:))
PostavniPesnik
29. 11. 2009 12.04
zakaj ni novica o demonstracijah na PRVI strani spletne strani? So svečke na adventnem venčku važnejše? Oni, ki ima 420 evrov plače, še za kruh in mleko nima, kaj šele za venček in podobno kramo!
Ate_ist
29. 11. 2009 11.45
zahtevati bi morali 1000€ Pahorju, vladi in poslancme pa 600€ dokler je v proračunu primankljaj
Tonček Balonček
29. 11. 2009 11.33
"Blagor vam ubogi, kajti vaše je Božje kraljestvo. Blagor vam, ki ste lačni, kajti nasičeni boste. Blagor vam, ki zdaj jokate, kajti smejali se boste." /Lk 6, 20-21/
Tonček Balonček
29. 11. 2009 11.27
V času, ko se je Slovenija uvrstila na svetovno nogometno prvenstvo, so vi protesi zaradi plač, adventni venčki in podobno popolnoma brez zveze! Slovenija gre naprej, Slovenija ima jajca!
zaposlen
29. 11. 2009 11.17
spomnimo se lanskega septembra vsi delavci grozijo s stavkami v kliničnem centru stavkajo sestre zaradi prenizkih plač vendar čudežno se jim po volitvah tea plače ne zdijo več sporne naenkrat so zadovoljne s prejemki ki so jih imeli pod janšanovo vlado izgleda da so hoteli samo barbiko na oblast potem so pa zadovoljni s prejemki ki so jih prejemali pred tem