Slovenija

Dela na vodotokih bomo lahko spremljali na spletu

Ljubljana, 05. 12. 2014 14.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Arso je vzpostavil posebno spletno stran Atlas okolja, kjer lahko vsakdo preveri, kako potekajo nujna dela na vodotokih. Interventni ukrepi, ki jih bodo izvajali v naslednjih šestih mesecih, ne bodo zagotavljali poplavne varnosti, gre zgolj za ureditev vodotokov na stanje pred poplavami.

Okoljsko ministrstvo želi javno in transparentno izvedbo interventnih del na vodotokih, zato je Arso vzpostavil posebno spletno stran Atlas okolja, kjer lahko delom sledi tudi javnost. Arso poudarja, da lahko veliko del na vodotokih opravijo tudi občine same, področje voda pa naj bi se v prihodnje krepilo tako kadrovsko kot finančno.

Za nujna dela na voljo 12 milijonov evrov

Interventni ukrepi, ki se bodo v naslednjih šestih mesecih izvajali na vodotokih, ne bodo zagotavljali poplavne varnosti, pač pa samo uredili vodotoke na stanje pred poplavami. Za nujna interventna dela je na voljo 12 milijonov evrov, za redno vzdrževanje pa bo v letu 2015 namenjenih 25 milijonov evrov. Kot je opozoril prvi mož Agencije RS za okolje (Arso) Joško Knez, je bilo v zadnjih letih za to področje na voljo le okoli sedem milijonov evrov.

Povišan vodotok v Borovnici - 4
Povišan vodotok v Borovnici - 4 FOTO: Bralec Slavko

Nujna interventna dela bodo letos opravljali koncesionarji, in sicer Vodnogospodarska podjetja Mura, Drava, Novo mesto, Kranj in Hidrotehnik. Za prihodnje leto pa se je na javni razpis prijavilo okoli 12 koncesionarjev, vendar izbrani izvajalci še niso znani, saj so prejeli že štiri pritožbe.

Večjo poplavno varnost naj bi zagotovil srednjeročni in dolgoročni načrt poplavne varnosti, katerega vrednost še ni znana. Državna sekretarka Tanja Bogataj je poudarila, da naj bi v prihodnosti popolnoma reorganizirali področje voda, saj da se je stroka v zadnjih desetletjih preveč razpršila. "Stroko želimo združiti nazaj," je dejala.

Na vodnem področju želijo odpraviti tudi številne birokratske in zakonodajne ovire ter omogočiti boljšo odzivnost ob izrednih dogodkih.

Nova spletna stran Atlas okolja
Nova spletna stran Atlas okolja FOTO: ARSO

Knez je ob tem izpostavil, da bodo vsa dela izvajali javno in transparentno, za kar so pripravili tudi posebno spletno stran Atlas okolja. Tam bodo vsi projekti interventnih del označeni, vsak dogodek pa bo dokumentiran tudi s fotografijami, na voljo pa bodo podatki o višini sredstev ter trajanje urejanja.

Direktor urada za upravljanje z vodami na Arsu Tomaž Pogačar je pojasnil, da so k sodelovanju pri potrebnih ukrepih na vodotokih pozvali tudi občine, saj same najbolj vedo, kakšno je stanje na njihovem območju. V posebnem dopisu so jim predstavili vse možnosti, ki jih imajo kot občine, da same poskrbijo za nekatera intervencijska dela.

Trenutno v teku 130 projektov protipoplavne aktivnosti

Področje voda naj bi se krepilo tako finančno kot kadrovsko, je dejal Luka Štravs iz sektorja za vode. V sklopu dolgoročnih ukrepov zagotavljanja poplavne varnosti je izpostavil 15 aktivnosti, trenutno pa poteka 130 projektov protipoplavne aktivnosti, ki se jih po mnenju Štravsa da pospešiti.

Dolgoročni načrt zagotavljanja poplavne varnosti morajo pristojna ministrstva pripraviti do konca leta 2016. Štravs ocenjuje, da bi celovita ureditev tega področja stala okoli 600 milijonov evrov.

Da je treba dolgoročne načrte pripraviti za obdobje 50 let ali več, je opozoril Rok Fazarinc s fakultete za gradbeništvo. Meni, da so za poplavno varnost ključni gradbeni ukrepi, s katerimi lahko nadzorujejo vodne poplavne dogodke.

Prvi mož Civilne zaščite Srečko Šestan pa je spomnil, da poplav ne bo moč preprečiti, zato se je treba nanje pripraviti. "Treba je ozavestiti ljudi, kakšne so njihove naloge, kako naj se v teh primerih obnašajo in kako si morajo najprej sami pomagati," je dejal.

Železniki naj bi bili pred poplavami varni po letu 2019

Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je danes obiskala Železnike, kjer se še vedno bojijo ponovitve vodne ujme iz leta 2007, saj ukrepi za poplavno varnost še niso bili izvedeni. Ministrica je po pogovoru z županom zagotovila, da bo celoten sklop ukrepov, ki naj bi stal več kot 25 milijonov evrov, izveden do konca leta 2019.

Kot je pojasnila ministrica, je bil že letos pripravljen razpis za izbor projektanta za del projekta, a so ga umaknili, saj ni bilo zagotovljenih dovolj sredstev za izvedbo projektne dokumentacije. Sedaj načrtujejo nov razpis, ki pa bo razširjen in bo vključeval projektiranje celotne vodne ureditve od Alplesa do Dolenčevega jezu skupaj z obvozno cesto.

Železniki
Železniki FOTO: Dare Čekeliš

Kot je zagotovil v.d. generalnega direktorja direktorata za vode in investicije Leon Behin, bodo z novim razpisom še vedno lovili zastavljene roke, da se v prihodnjem letu pridobi gradbeno dovoljenje. V tem času naj bi dobili tudi finančna sredstva, pri čemer računajo na evropske vire iz nove finančne perspektive, do leta 2017 pa bi bila ta prva faza zagotavljanja poplave varnosti končana.

Druga faza bo nato gradnja zadrževalnika, pri čemer je župan Železnikov Anton Luznar danes ministrici obljubil pomoč pri pridobivanju zemljišč oz. služnosti, kjer bo to potrebno. Ob tem prebivalci Zalega loga ostajajo skeptični do zadrževalnika, ki ga je občinski svet z veliko večino že podprl. Predvsem se bojijo, da pristojni v primeru poplav ne bodo odstranjevali naplavin.

"Po letu 2019 bodo Železniki poplavno varni, saj se bodo vsa dela iz predvidenih ukrepov zaključila," je izpostavila nova okoljska ministrica, ki pa ni mogla odgovarjati za nazaj, zakaj je trajalo tako dolgo, da se ukrepi začnejo izvajati. Takoj po poplavah leta 2007 je namreč država šla v pripravo državnega prostorskega načrta, ki je bil nato sprejet lansko pomlad.

Ministrica meni, da je potrebno spremeniti zakonodajo, da bo omogočala hitrejše rešitve. Pri veliki investicijah so sicer državni prostorski načrti nujni, pri manjših investicijah, ki bodo tudi lahko zagotavljali protipoplavno varnost, pa so dovolj občinski prostorski načrti, ki predvidevajo izgradnjo sistemov varovanja, je pojasnila.

Posledice neurja
Posledice neurja FOTO: Dare Čekeliš

V Železnikih so si posebej prizadevali, da bi vsaj premik Dermotovega jezu, ki bi že bistveno izboljšal poplavno varnost, izvedli čim prej. Vendar tudi to ni bilo mogoče. Tako so po sedmih letih od vodne ujme Železniki še vedno enako izpostavljeni nevarnosti poplav.

"Ljudje se bojijo, poslušajo vremenske napovedi in se pripravljajo na morebitne poplave ter ponoči dežurajo," je pojasnil župan. Ob tem je opozoril, da če bi bilo močno deževje, ki je letošnjo jesen prizadelo Poljansko dolino, locirano na območje Selške doline, bi se verjetno ponovila zgodba izpred sedmih let.

Tedaj je bil poplavljen tudi Domel, ki ga je ministrica prav tako danes obiskala. Predstavili so ji prizadevanja za zmanjšanje okoljskih obremenitev in porabe energije z uvajanjem novih eko elektromotorjev, ki prispevajo k zmanjšanju emisij in trajnostnemu razvoju. Predstavili so ji tudi lastne ukrepe in predloge za zaščito pred stalno grozečo nevarnostjo poplav.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ecnarf
06. 12. 2014 14.31
+1
Arso že sedaj ve da bo 2019 sušno leto,do takrat bodo pa tud že ves denar pogonil.
Carrasco
06. 12. 2014 10.25
+2
še tu vam bodo pokrali ker ste cepci brez pameti
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
05. 12. 2014 21.07
+4
bolj NEdela bom spremljal
wolfterier
07. 12. 2014 11.00
+1
fujjjjjj
05. 12. 2014 21.01
+6
Imam občutek,da bo marsikdo mislu da se mu je pokvaril računalnik ker bo slika vedno ista.
helvecijaner
05. 12. 2014 20.28
+8
Denar,ki bo za sanacijo namenjen bo požrla JU+JS za načrtovanje in zavlačevanje ,da nebi morali slučajno kaj delat.
helvecijaner
05. 12. 2014 20.25
+6
Spremljali na SPLETU kaka tolažba vsaj splet ne poplavi. Bravo pametni žurnalisti !!!
Jeanus1
05. 12. 2014 16.04
+7
Še raje kot na spletu bi jih radi spremljali v živo, pa da vidimo te delovne uradnike.
piko112
05. 12. 2014 15.47
+5
Bomo vidl kaj bo narejeno
wolfterier
07. 12. 2014 16.48
+1