Slovenija

Dela na 'gorenjki' še vedno stojijo

Ljubljana, 10. 06. 2011 16.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dars še vedno čaka na odločitev upravnega sodišča glede nadaljevanja del na zadnjem odseku gorenjske avtoceste. Zaenkrat velja, da dela, razen najbolj nujnih, stojijo.

Družba za avtoceste v RS (Dars) je danes prejela sklep gradbene inšpektorice Inšpektorata RS za okolje in prostor, da je odločba o zadržanju izvršitve gradbenega dovoljenja za rekonstrukcijo objektov Peračica, Ljubno in Lešnica ter predora Ljubno na zadnjem odseku gorenjske avtoceste postala izvršljiva. V njem je zapisano, da bo v primeru nadaljevanja del na omenjenih objektih Dars moral plačati denarno kazen.

Odločitve glede zaključka gradnje gorenjske avtoceste še ni.
Odločitve glede zaključka gradnje gorenjske avtoceste še ni. FOTO: Kanal A

Dars je sicer že pred tednom dni pozval Primorje, ki je izvajalec del, da dela prekine. Izvajalcem je dal navodilo, da lahko nadaljujejo delo le tam, kjer je potrebno, da se zagotovi stabilnost in varnost nosilnih konstrukcij obeh viaduktov ter prepeči plazenje zemljišča, ki bi ogrozilo predorsko cev.

Ta dela so tudi v skladu z danes prejetim sklepom inšpektorata, ki omogoča nadaljevanje gradbenih del, nujno potrebnih za stabilnost viaduktov Peračica in Lešnica, ter zemeljskih del z odvodnavanjem na obeh predukopih predora Ljubno. Gre za dokončanje veznih lamel proste konzole gradnje s prednapetjem nosilne konstrukcije in preprečevanje plazenja.

Na Darsu sicer v kratkem pričakujejo odločitev upravnega sodišča glede izdaje začasne odredbe, s katero bi lahko nadaljevali gradnjo in avtocesto vendarle dokončali v predvidenem roku do konca letošnjega avgusta.

V začetku prihodnjega tedna pa je na ministrstvu za okolje in prostor sklicana tudi obravnava v zvezi s ponovljenim postopkom izdaje gradbenega dovoljenja. Na obravnavo je poleg Darsa vabljen lastnik objekta v bližini viadukta Peračica Ladislav Eržen, ki je po sklepu upravnega sodišča nova stranka v postopku.

To je morda nova priložnost za dogovor med Erženom in Darsom, ki na ponedeljkovem sestanku nista uspela skleniti dogovora za dokončanje gorenjske avtoceste. Eržen bi si želel, da bi mu Dars hišo, nad katero vodita viadukta, odkupil. Na Darsu pa so bili že ob začetku postopka za izdajo gradbenega dovoljenja mnenja, da pri gradnji novega viadukta Peračica, ki le nadomešča starega, ne bo vplivov na Erženovo hišo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

undertakerslo
11. 06. 2011 13.12
Tale inšpektorca je najbrž doma iz drugih koncev potemtakem.
albertinum@excite.com
10. 06. 2011 22.53
Tale Eržen je bandit. Zaradi njega se vsak dan na desettisoče ljudi cijazi v koloni.
6.9
10. 06. 2011 20.39
sramota za DARS, sramota za vlaćiča, sramota za vlado
sejvam
10. 06. 2011 17.22
policajom kr sede pa drzavi tud, je skoz ksn radar tm. k bojo pa dost nabral se bo pa začel delat :D he he