Slovenija

Svet pacientov: Stavka vnaša nemir

Ljubljana, 27. 10. 2011 06.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Medicinske sestre bodo v ljubljanskem UKC nadaljevale stavko, dokler ne bodo zbližali stališč glede vprašanja napredovanj. Predsednik sindikata Pergam Posedi pravi, da je to, kar se dogaja s sestrami, navadna sramota.

Stavka medicinskih sester v UKC Ljubljana se nadaljuje.
Stavka medicinskih sester v UKC Ljubljana se nadaljuje. FOTO: Kanal A

Današnja pogajanja med vodstvom UKC Ljubljana in sindikatom kliničnega centra niso obrodila sadov, zato se stavka medicinskih sester nadaljuje, je na novinarski konferenci povedal predsednik omenjenega sindikata Matija Cevc. Dokler se ne bodo približali glede vprašanja napredovanj, stavka ostaja, je napovedal.

Cevc priznava, da so se v pogajanjih pred začetkom stavke dogovorili, da bo ministrstvo sestram, ki so diplomirale med delom, priznalo del napredovanj za preteklo delo. Poleg tega bo UKC vsem medicinskim sestram s srednješolsko izobrazbo, ki posegajo v delokrog diplomiranih, plačal dodatno izobraževanje.

"Nestrt pa ostaja oreh napredovanj," je dejal. Po novi pogodbi, ki jo je vodstvo UKC ponudilo tem medicinskim sestram, a je niso podpisale, namreč ne morejo napredovati v delu za diplomirano medicinsko sestro. Te medicinske sestre imajo namreč kombinirane pogodbe, del za srednje medicinske sestre, del pa za diplomirane sestre.

"Tukaj gre očitno za drugačno interpretacijo zakonodaje, čeprav ne vem, kako lahko pride do drugačnih interpretacij o veljavni pogodbi o zaposlitvi," je dejal. Stavka tako po njegovi napovedih ne bo prekinjena ali zamrznjena, dokler ne bodo prišli do približevanja tudi na tem področju.

Minister za zdravje Dorjan Marušič podpira prizadevanja dela medicinskih sester, da se reši težave. A kot je poudaril, se mu ne zdi prav, da se stanje zaostruje s stavko, bolj primerna se mu zdi mediacija. Minister sicer pričakuje, da bo spor rešen čim prej.

Delo poteka nemoteno

Sicer pa delo v UKC po zagotovilih vodstva poteka nemoteno, obravnava bolnikov pa po besedah direktorja Simona Vrhunca še naprej ostaja pravočasna, kakovostna in varna. Strokovna direktorica UKC Brigita Drnovšek Olup poudarja, da ne bi smelo priti do nobenih težav zaradi stavke sester tudi ob prihajajočih praznikih. Ob tem je zanikala, da bi zaradi stavke odpovedovali načrtovan program dela.

Je pa potrdila, da zaradi stavke odpovedujejo načrtovane dopuste nekaterim sestram. Kot je dejala Drnovšek Olupova, stavka pomeni izredno stanje in potem zaposleni ne morejo imeti dopustov "a la carte".

Svet pacientov UKCL je na redni seji izrazil zaskrbljenost nad stavko, ki po njihovem mnenju med paciente in zaposlene po nepotrebnem vnaša nemir. "Vsekakor podpiramo zaposlene v njihovih zahtevah, da za določeno delo dobijo ustrezno plačilo. Vendar se nam ne zdi prav, da so resnično bolni pacienti v enotah intenzivne terapije III ujetniki sindikalnih zahtev," so poudarili. Menijo, da bi zaradi sprejetega aneksa morala sindikat in vodstvo doseči vsaj začasno prekinitev stavke.

Vodstvo UKC zagotavlja, da so šli v takšne pogodbe, ker so bili prisiljeni zagotoviti zakonitost. Po lanskem upravnem nadzoru jim je namreč ministrstvo za zdravje naložilo, da vse sodelavce razporedijo na nižje plačana delovna mesta. Vodstvo UKC in predstavniki sindikata kliničnega centra so se še pogajali v torek popoldne, a dogovora niso dosegli.

Posedi: To, kar se dogaja, je sramota

Predsednik sindikata Pergam, katerega del je sindikat KC, Janez Posedi pa je dejal, da je to, kar se dogaja s sestrami, navadna sramota. Omogočanje izobraževanja sestram pa se mu zdi sprenevedanje, saj se bi s tem samo dalo na papir nekaj, kar so delale že 25 let.

Podporo jim izražajo tudi v Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides. Do stavke je prišlo zaradi čedalje bolj nevzdržnih anomalij plačnega sistema in neustreznih rešitev za storitveni del javnega sektorja, je v sporočilu za javnost zapisal predsednik sindikata Konrad Kuštrin.

Cevc tako predlaga spregled izobrazbe pri teh sestrah. Tako naj država sestram, ki že 25 let opravljajo dela, ki posegajo v delokrog diplomiranih, prizna izobrazbo ne glede na formalni proces izobrazbe. "Ali je smiselno, da tistega, ki ima nekaj manj kot 25 let delovne dobe, pošlješ na šestletno izobraževanje in ima potem 31 let delovne dobe," se sprašuje. Sicer pa podpirajo to, da bi se mlajše sestre, ki še niso pridobile toliko izkušenj, dodatno izobraževale.

Po napovedih predsednika sindikata zdravstva in socialnega varstva Zvonka Vukadinoviča ter generalne sekretarke Dragice Kekec se bodo medicinske sestre in zdravstveni tehniki, ki delajo na podobnih delovnih mestih v drugih zdravstvenih zavodih, stavki pridružili v primeru, da se zadeva ne reši.

Odločitve o stavki ni spremenil niti aneks h kolektivni pogodbi, ki ga je vlada danes sprejela.
Odločitve o stavki ni spremenil niti aneks h kolektivni pogodbi, ki ga je vlada danes sprejela. FOTO: POP TV

'Vodstvo krši pogodbe o zaposlitvi'

Okoli 140 medicinskih sester, ki delajo v enotah intenzivne terapije III, je danes namreč začelo stavkati. Za stavko so se medicinske sestre, ki opravljajo določena dela diplomiranih medicinskih sester, odločile zaradi, kot trdijo, kršitev pogodb o zaposlitvi. Kot so navedle, jim je vodstvo pred kratkim dalo v podpis nove, zanje slabše pogodbe, ki jih sestre niso podpisale.

Medicinska sestra z 20 leti delovne dobe in srednješolsko izobrazbo od letošnjega avgusta za enako delo namesto 1678 dobi 1428 evrov bruto na mesec. Njena diplomirana kolegica, s prav tako 20 leti delovnih izkušenj, ki pa opravlja enake naloge kot njena kolegica s srednješolsko izobrazbo, pa zasluži 2049 evrov bruto, torej zdaj kar 620 evrov več. Na to sestre, kot poudarjajo, nikoli ne bodo pristale.

Težave se vlečejo že nekaj časa

Pozdravljamo, da je vlada RS danes sprejela aneks h kolektivni pogodbi za zaposlene v zdravstveni negi, ki je plod prizadevanja stroke zdravstvene nege, in ki prinaša pomembne sistemske rešitve ter po našem mnenju odpravlja stavkovne razloge.  Služba za odnose z javnostmi UKCL

V omenjenem sindikatu zdravstva in socialnega varstva opozarjajo, da si reprezentativni sindikati že od same uveljavitve novega plačnega sistema prizadevajo za sistemsko ureditev in ustrezno plačilo srednjih medicinskih sester ter zdravstvenih tehnikov na delovnih mestih, kjer opravljajo aktivnosti in kompetence diplomiranih medicinskih sester.

Da bi to rešili, so izvedli številne usklajevalne sestanke med sindikati in ministrstvom za zdravje, prav tako so podali številne predloge aneksov h kolektivni pogodbi za ureditev nastalih nepravičnih razmerij, a se do danes zadeva ni uredila, so še dodali v sindikatu.

Kaj pravijo v ljubljanskem UKC?

"Ob začetku stavke v enotah intenzivnih terapij III smo na UKCL z ustrezno reorganizacijo dela v omenjenih enotah poskrbeli, da delo poteka nemoteno in je za bolnike poskrbljeno kot doslej. Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je večkrat na dan v stiku z vodji skupno devetih intenzivnih enot, na katerih stavka poteka, in ki zagotavljajo, da delo s pomočjo reorganizacije poteka nemoteno," vodstvo miri javnost.

Dodajajo, da je vodstvo "stopilo sindikatu nasproti v vseh stavkovnih zahtevah z izjemo tistih zahtev, ki so nezakonite".

"Poudarjamo, da so plače zaposlenih v javnem sektorju stvar kolektivne pogodbe, ki jo morata dogovoriti sindikat in vlada, UKCL ni pogajalski partner. O plačah zaposlenih v UKCL torej ne more odločati vodstvo UKCL, čeprav si seveda želimo, da bi naše sodelavce lahko nagrajevali bolje," dodajajo tiskovni predstavniki ljubljanskega UKC.

Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije je zadovoljen s sprejetjem aneksa.

Vlada sprejela aneks

Vlada, ki opravlja tekoče posle, je na današnji seji sprejela aneks h kolektivni pogodbi za zaposlene v zdravstveni negi. Gre za ureditev delovnih mest in plač v skupini E3 za srednje medicinske sestre, ki izvajajo tudi aktivnosti in kompetence diplomiranih medicinskih sester.

Glede aneksa Cevc pravi, da ga uradno še niso prejeli. Sicer pa se strinjajo, da aneks dopušča kombinirane pogodbe, ne pa s tem, da ne bo napredovanj v delu, ki se nanaša na delo diplomirane medicinske sestre. "Izračuni, s katerimi so prišli do teh aneksov, so popolnoma zgrešeni," je zatrdil.

Tudi vodja stavkovnega odbora Vesna Rugelj je dejala, da takšnega aneksa ne nameravajo podpisati.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (113)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jezus Kristus 1
07. 11. 2011 17.12
Viros in tisti par glasnih visjih sester vec kot ocitno nimajo pojma o pojmu. Ta glasne ocitno samo papircke izpolnjujete in pozabljate, da srednje medicinske sestre na intenzivni VAS uvajajo v ta poklic.DELAJO tisto kar bi morale delati visje medicinske sestre(to, da vas polovica tega sploh ne zna delat, ker takoj ko koncate izobrazbo pridete pisat papirje in pozabite na nego sploh ne bomo omenjali). To je tko kot, da bi policiste na kolesih poslali resevati talce iz banke...potem bi jih pa placali manj kot specialce, ki so dokoncali vso izobrazevanje. In se enkrat za razvajene 25 letne visoke medicinske sestre in bebce, ki sanjajo o nekem izobrazevanju. Te sestre to delajo ze 20-30 let in so tik pred upokojitvijo. One SE NE RABIJO uciti necesa kar ze znajo. Gre se za cisto tipicen primer, ker se cloveka zlorabi za neko delo potem pa se mu za to delo ne placa. Ko bojo zacele stavkati tako, da bodo opravljale samo delo, ki je namenjeno srednjim medicinskim sestram bo visokim v 5 minuteh(NE DNEH) slabo ratalo in jih pomojem ne bo vec v sluzbo.
viros
28. 10. 2011 19.30
Glede na ostale v gospodarstvu zaslužite daleč preveč.In ene in druge.Vsi pa vemo da po pameti med,vami ni razlike.Me zanima kaj menijo Policaji na te vaše plače.kolko vem majo dosti nižje plače.Pač skorumpiran,javni sektor.Še sreča da nam poveste kolko zaslužite.Najboljše,da si ljudje sami jemlemo kri,in podobne zadeve.
Schallabweiser
28. 10. 2011 15.45
srednje sestre stavkajo, a to še ni poden. poden bo ko bodo stavkali še srednji organi, ki jih je na ministrstvu za notranje zadeve, ogromno!
tirolec
28. 10. 2011 13.14
Hehe - Virantov zakon ustvarja dim...In ta Virant - Janšev človek kandidira za naslednji mandat-si predstavljate kakšno škodo še lahko naredi...?
Dejan Breznik
28. 10. 2011 10.30
Petra 111 sam sem srednja med. sestra!! Si me pa razburila samo s tem ker si tipična dipl.sestra! Češ srednja sestra je samo za med pleničke.....res skoraj tako ampak v razmejitvi del lepo piše kaj je delo posameznika. In verjemi na lastne oči dnevno gledam kaj je delo dipl.med.sestre. Niso vse iste....samo večina je takih kot sem že napisala! V glavnem naj bi bili vsi tam zaradi bolnikov ampak ni vedno tako. Preveč je nekakšne birokracije in to ni v dobro bolnikom. Žal ne.... Tvojega dela pa res ne morem komentirat, komentiram pa lahko kar si napisala. Lp
bozap
28. 10. 2011 09.26
Vrsto nepravilnosti se v zdravstvu dogaja tudi z ostalimi delavci v zdravstvu. Tudi ko nekdo od zaposlenih naredi po 30 letih delovne dobe diplomo na fakulteti in pred tem dela vsa leta na delovnem mestu z visoko izobrazbo, ga pri napredovanju razporedijo na čisti začetek, kot bi ne imel niti dneva delovne dobe, na tem delu -čeprav je svoje znanje za to delo samo oplemenitil. Torej ga po diplomi razporedijo v isti plačni razred kot začetnika, ki je pravkar končal fakulteto in nima niti dneva delovne dobe. Tako gre delavec s 30 letno delovno dobo s končano fakulteto prej v pokoj, kot pa doseže tretje napredovanje. Pa bi čovek to še razumel, če bi ta delavec prej opravljal druga dela, ne pa ista kot pred in po diplomi na fakulteti. Pa še vrsta drugih "kozlarij" se dogaja v zdravstvu - da ne rečem izkoriščanj. Izjeme so le zdravniki, pa še ti niso vsi plačani tako kot bi morali, pač pa so vsi v isti vreči - pa naj so vrhunski ali pa zgolj in samo zdravniki,ki se le bolj ali manj zvzeto in natančno posvečajo bolnikom.
kolcamož
28. 10. 2011 08.56
kolcamož
28. 10. 2011 08.55
sestre mirne duše doma ustante 2 dni in vse bo rešeno......tako se štrajka......če ne pa drugo službo......samo korajžno,zakaj nam zmerej nekdo kroji svojo usodo....
luka31
28. 10. 2011 00.01
Sem medicinska sestra. Že 28 let. Naše delo je bilo vedno vredno našega truda. Se pa danes dogajajo v našem ljubem slovenskem zdravstvu stvari, ki jih ne razumem in ne podpiram. Diplomirane medicinske sestre bodo tudi številčno začele prevladovati nad nami, saj jih forsira tako Zbornica zdr. nege, kot ministrstvo. Vsa ta leta smo lahko delale vse, zdaj pa se naenkrat naš delokrog oža, dela (pa ne fizična) prevzemajo dipl. sestre, me pa smo pristale na mestu negovalk in negovalcev. Zato je tako prazna naša zdravstvena blagajna! Na žalost. Pa ne me narobe razumeti, vem, da morajo biti tudi sestre z diplomami. Toda, dragi moji, so vse preveč draga delovna sila. Delo srednje sestre se je popolnoma razvrednotilo, padlo na najnižjo raven in to je tisto kar nas žalosti in jezi. Med tednom sem samo "sestra", v času vikenda pa je moje tudi delo dipl. sestre in z njim seveda tudi odgovornost, katere v primeru napake ne bo nihče zagovarjal, saj sem delala delo, ki ga ni v mojem opisu del in nalog, zato sem posledično kriva. Srednja sestra v evropskih državah, Nemčija, Avstrija, je veliko bolj cenjena in spoštovana. Me pa smo dobre samo za osnovno zdravstveno nego. Žalostno, toda resnično. Pa nas nihče ne vzame v zaščito. Niti zbornica, minister pa itak špara na vseh koncih in krajih, glavno da se skromni normativi izpolnijo, saj smo itak predrage.
Tonček Balonček
27. 10. 2011 23.47
ja seevda, kaj naj bi pa potrebovala? Pa verjetno se ne spomni, da jo ej kdo kaj vprašal! Lahko pa zaprosi za obisk duhovnika, imajo posebno župnijo. Svete maše so vsak dan od ponedeljka do sobote ob 19.30 uri. V nedeljo je sveta maša ob 10.00 uri. Kapela je v prvi kleti (Povišanje sv. križa). Vsak torek med sveto mašo je obhajanje zakramenta bolniškega maziljenja. Za obisk duhovnika pri bolniku pokličite na 041 613 378. Ena kapela je še na Onkološkem inštitutu, tretja pa v Šiki (P. Držaj).
delboske
27. 10. 2011 23.24
Kolegica je bila danes tam operirana in šest ur po tem, ko se je prebudila v sobi, je ni še nihče vprašal kako se počuti in če kaj potrebuje.
Pipi80
27. 10. 2011 22.34
Meni se ne zdi fer. Kaj pa ostali, ki smo se trudili doseč višjo izobrazbo ob delu in s trudom in odrekanji dosegli mesto dipl.m.s? Šolnina celotnega izrednega študija je cca 11000€. Tem gospem, sestram, ki stavkajo so ponudili zastonj izobraževanje, za pridobitev naziva in so ga gladko zavrnile. Sistem je narobe, da LAHKO srednje m.s. opravljajo dela dipl. m.s. Nič drugega. Vsak naj opravlja delo, ki je skladno z izobrazbo in za to naj bo tudi pravično plačan. Resnično se mi ne zdi fer. Da pa srednje MS mentorirajo diplomiranim....NAROBE SVET!!! To je pa ustanova sama kriva in nihče drug!!!!
JAMAN
27. 10. 2011 22.23
Mislim, da je povsod v javnem sektorju tako, saj je plačilni razred in s tem plača odvisen od izobrazbe delovno mesto. Izkušnje, znanje, obremenjenost itd., brez izobrazbe ne pomeni nič - NA ŽALOST! To velja za cel JAVNI SEKTOR, plače so iste ne glede na obremenjenost, seveda pa najbolj nastrada kader s V. stopnjo izobrazbe, seveda odvisno kje dela, saj je PLAČA ista ne glede na obremenjenost!! ŽALOSTNO RES ŽALOSTNO. Če bi bil zaposlen v javnem sektorju bi stmel k temu, da si najdem delo v najmanj obremenjenem oddelku, postaji, zavodu --- SAJ JE PLAČA ISTA :(
Tonček Balonček
27. 10. 2011 21.17
Joj, na sodišču je tudi vodja računovodstva z ekonomsko fakulteto min ga lahko nadomešča kdo z višjo mali srednjo polo, nikoli pa ne bodo mogli zamenjati sodnika, če bo ta recimo na bolniški ali jih bo premalo. Pa stecardese s etudi lahko emd seboj nadomeščajo, ampak aviona pa ne smejo voziT, Ampoak potniki so v stiku s stecardesami, en piloti. NA intenzivni terapiji je stok med pacientom in zaposlenimi itak zelo specifiče, pol jih ni niti pri zavesti ali vsaj ne morejo govoriti! O višjih se strah sploh ni govora, zakaj ne? Še medno imamo veliko VMS-jk!
comment123
27. 10. 2011 20.52
POPOLNOMA IN V CELOTI PODPIRAM SREDNJE MEDICINSKE SESTRE. NELOGIČNO JE, DA PRAV ONE UČIJO MLAJŠE DIPL. MED. SESTRE IN JIH UVAJAJO V DELO, ČEPRAV IMAJO LE TE VIŠJE PLAČE IN MANJ IZKUŠENJ. NELOGIČNO PA TUDI JE , DA SE DELO PLAČUJE PO PAPIRJU IN NE PO ZNANJU. DELO JE DELO IN PLAČA NAJ SE TISTO IN TISTEMU, KI GA OPRAVLJA.
Suzana Galun
27. 10. 2011 20.00
drage sestrce..v avstrijo delat pa bote mele 2800 netto =) pa še bolj vas bodo spoštovali =)
happygirl77
27. 10. 2011 19.20
uoam, da se bo končno raja začela zavedat, koliko vsak zaposleni v javni upravi prispeva državi...npr. kako se fino vsi radi bohotijo z bruto zaslužki, ko točno vemo vsaj nekateri, da se sr. medicinski sestri vsede nič več in nič maj kot 700-800 eurov NETO. Z bruto noben ne živi ampak z neto plačo kar pomeni, da se 700-800 eurov vsede na TRR. Ne vem zakaj stalno neki zavajanje z bruto zaslužki...joj kako bi bile sestre zadovolnje če bi se jim bruto zaslužek vsedel na njihov račun.
ich123
27. 10. 2011 18.57
Tista stavka katera ne vnaša nemira je že vnaprej obsojena na neuspeh !
polikarbonatka
27. 10. 2011 17.38
Najprej bi se morali uprašat,kakšno sestro rabi naš zdravstveni sistem in koliko jo je pripravljen plačati.Je to dipl.ali srednja setra,ali oboje.Je naša država toliko bogata da za zdravstveno nego plačuje sestro z visoko ali celo univerzitetno izobrazbo?Ne delajmo si utvar,zdravnik je nenadomestljiv,nobena univerz.sestra ga ne more nadomestit,dočim med sestrami nadomeščanje ni problem in se izvaja v praksi,delo ene in druge se prekriva in ga ni mogoče ločiti,razlika v plačilu pa je ogromna(skoraj še ena pripravniška plača sms.Torej,želite poceni in dostopno zdravstvo,ali drago in nedosopno(vsako leto se krči obseg pravic iz obvez.zdr.zavarovanja.
Tonček Balonček
27. 10. 2011 15.54
Status Quo, ja seevda, Kuštrina plačujejo zdravniki sester imajo pa svoj sindikat. Kaj ti ni jasno?