Slovenija

Deklici namesto antibiotikov dali hormone

Ljubljana, 01. 01. 2011 16.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Enoletna deklica iz Slovenije naj bi se prehitro spolno razvila, ker so ji v lekarni namesto antibiotikov dali hormone. Zdravnica pa očitno ni prepoznala napake in staršem naročila, naj ''zdravilo'' jemlje še naprej.

Do napake naj bi najprej prišlo v lekarni.
Do napake naj bi najprej prišlo v lekarni. FOTO: POP TV

Enoletna deklica bi morala jemati antibiotike, vendar pa je prišlo do pomote in je dobivala hormonski pripravek, ki ga ponavadi uporabljajo ženske poznih srednjih let za stimuliranje ovulacije. Deklica se je zaradi tega prehitro spolno razvila ter utrpela vnetje sečil, poroča hrvaški portal Index.hr.

Šlo naj bi za družino iz Slovenije, starši deklice naj bi recept dobili v slovenski zdravstveni ustanovi, napačno zdravilo pa naj bi dobili v lekarni v Celovcu. Kljub nekaterim težavam pa je ob kontroli pediatrinja v Ljubljani staršem svetovala, naj deklica še naprej uživa ta zdravila. Ves čas uživanja zdravila pa je deklica kazala znake prehitrega spolnega dozorevanja, ki so izginili, ko je prenehala jemati zdravilo.

Hrvaški medij še poroča, da naj bi se starša nato zatekla k pravnim sredstvom, spor pa so rešili s poravnavo med starši, eno od zdravstvenih ustanov v Sloveniji in lekarno v Celovcu. Ni znano, za kolikšno vsoto je šlo, Index.hr poroča le, da so starši sprva zahtevali 20.000 evrov odškodnine.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (95)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
03. 01. 2011 09.15
V avstrijskih elkarnah farmacevt Slovenca najprej vpraša takole: "Schprehen sim deutsch?". In če stranka odgovori z "Ja, natuerlich!", s ezgodi pojasnilna dolžnost in posvetovanje! Jasno pa je, da mora uporabnik oziroma starš ali skrbnik "pred uporabo natančno prebrati navodila...". Zakaj imamo to slabo navado, da vso odgovornost in napake pripisujemo drugim, ne le zdravnikom, sebe pa pojmujemo kot neko slaboumno, polpismeno bitje, ki bere le navodila za uporabo i-padov, mobilcev in negovanje zimskih gum, za zdravila naj pa skrbijo tisti, ki jih tako nesramod obro plačujemo!
orangensaft
03. 01. 2011 06.19
O Slovenski družini, ki dobi recept pri Slovenskem dohtarju in kupi zdravilo v avstrijski lekarni, poroča Hrvaški časopis. Temu se reče globalizacija.
Tonček Balonček
02. 01. 2011 20.41
Saj pravim, dr. House bi k tej deklici domov poslal svojo ekipo, ki bi premetala predale in kopalnico. Naše zdravstvo je res še daleč za tistim v filmih, morda imamo le lekarnarje malo boljše od avstrijskih. Ampak v apotekah se posvetujemo le o kozmetiki in raznih eliksirjih...
Jinks
02. 01. 2011 19.39
Po moje sta v tem primeru kriva predvsem starša. Treba je pač brati navodila!
kiss_my_ass.
02. 01. 2011 17.59
...pozabil sem še povedati naslednje: PREDEN ti v lekarni izroči farmacevtka zdravilo te vpraša ČE ga poznaš. Potem ti objasni kako ga jemlješ. V Celovcu je bila čistp človeška napaka.....KAKO sta pa starša dobila 2 recept? V glavnem v tej zadevi je en cel kup nekih neumnosti.....
kiss_my_ass.
02. 01. 2011 17.56
Preden vzamem zdravila, ki mi jih predpiše zdravnik si ZELO pozorno preberem navodila. Tako bi dejansko za krive proglasil starše. Vendar v tem prispevku nekaj le ne štima. Najprej piše da je zdravnica (v SLO zdravstveni ustanovi) predpisala (torej pravilno) antibiotike , v lekarni(v Celovcu???) so jim pa izročili NAPAČNO zdravilo. Torej tukaj NI BILO napake zdravnice. Ni mi pa jasno, NA OSNOVI česa je (ta ista???) zdravnica svetovala naj še naprej jemlje zdravila (torej = antibiotike???). Staršem, ki otroku dajo zdravilo NE DA BI PREBRALI kaj sploh je to zdravilo bi ODVZEL otroka, kajti taki starši NE MOREJO biti starši!
bigich
02. 01. 2011 17.38
Am vsak osvescen clovek pogleda pri hrani sestavine in za kaj se gre... da pa pri zdravilih ne preberes i pogledas o cem se gre? brez besed
KRALJgipsy
02. 01. 2011 16.55
nora starsa ! nora zdravnica!!! nore lekarne!!! boga puncka!!!
KRALJgipsy
02. 01. 2011 16.51
tudi zdravnica je kriva!!! ker se sama odlocila za ta poklic!!! zato ga naj tud obvlada!!! zato pa se nismo vsi odlocili za taksen poklic!!! in ja kriva je!!starsi pa tak al tak 3x!!!!
KRALJgipsy
02. 01. 2011 16.49
samo 20.000 noro:/:S starsa neumna ,boga hcerka! takih dejanjihje treba vec kot 500.000 eur zahtevat!!!! tako bi drzava nas z zakonom racun in obresti racunala!!!
J83
02. 01. 2011 14.26
Naj bo še meni dovoljena pomota,zmota ali laž.Tonček balon-kondomček je lep.
morkonja
02. 01. 2011 14.05
Tonček Balonček;pri nas trenutno sneži,prosim,da mi razložiš zakaj je sneg bel,ti tako ali tako vse veš.HVALA ZA ODGOVOR!
svegel
02. 01. 2011 13.44
@Toncek Baloncek ????????????????
svegel
02. 01. 2011 13.43
@Toncek Baloncek Spet prazne klamfe ven meces, daj pober se ze nekam k te mamo ze tok dost
Tonček Balonček
02. 01. 2011 13.37
TheGlenlivet, žal ne bo šlo, do zravniške napake je prišlo verjetno že pri oploditvi, kasneje jih je bilo pa še veliko, ne bom našteval! Veliko nas je takšnih,nekoč smo to prikrivali, zdaj pa lahko povemo, da smo vsi žrtve teh bogov v belem!
TheGlenlivet
02. 01. 2011 11.19
Tonček Balonček tako poneumljanje, a pod vsakim člankom tvoj komentar...če bi šel kdaj ven na zrak, bi se mal zluftu,...ker ti je rahlo vse skupi v glavo stopl..
Tonček Balonček
02. 01. 2011 11.00
Zakaj je pa dr. House vedno odšel na stanovanja svojih pacientov in preveril, kaj jemljejo. Če ni utegnil, je ntja poslal svoje ljudi iz ekipe! Tako bi morali delati tudi naši bogovi v belem, sicer se bo to še dogajalo! Avstrijskega zdravstva in lekarništva pa en zagovarjajte, čepravs em prepričan, da so se starši v tisti celovški lekarni o stranskih učinkih gotovo posvetovali s farmacevtom. Ko gledam dr. Housa šele dojamem, kako slabe zdravnike in imamo pri nas in kako dobre scenariste in režiserje imajo v ZDA. Ker sem postal zaskrbljen, zdaj gledam le še Našo malo kliniko! Pri nas (in povsod pravzaprav!) se nihče ne obregne on recimo nevarno lrižišče ali ovinek, kjer po subjektii krivdi tistih, ki bi ga morali urediti, mna leto pride do več težkih nesreč, invalidnosti smrti itd., gre za sistemski problem! Neka anpaka v lekarni pa pokonci dvigne ves narod! To je zaskrbljujoče!!!! Nas pač bolj zanima in skrbi, če Tina Maze nima serviserja čez praznike (za smuči milim, zase ga ima!), kot pa nimamo ponoči zobarja ali ukinjamo dežurstva, za čez dan pa najemamo neke eksote, ki te niti vprašati ne morejo, kaj ti je! Taki smo in veliko krivde za razraščanje takšne mentalitete, ki je v škodo ljudem samim, imajo mediji, recimo 15 let poneumljaja s strani POP TV-ja, zadnje čase v španoviji s Kanalom A! A Vizita nas bo osvestila?
vagicaa 1
02. 01. 2011 10.30
Res je , da se lahko vsakdo zmoti na tem svetu, vendar če se jaz zmotim, zbrišem v računalniku in popravim, če pa se medicina zmoti, je pa malo drugače.Draga Tjasy87, sklepam, da si še mlada in da nimaš otrok, kajti potem bi verjetno ali pa sigurno govorila popolnoma drugače.Pa lepo pozdrav.
Tjasy87
02. 01. 2011 10.15
Vsakdo se lahko zmoti, tudi zdravnik. Sama vem da so daleč od popolnega, večino arogantni osebki, ki mislijo, da so nekaj več. Amapk tako kot je rekla Lain, RTFM!!! Read the f....g menue! Torej če bi prebrali papirček, ki se skriva zraven v škatli za tabletke, nebi bilo težav....
Lain
02. 01. 2011 09.54
Vedno je nekdo drug kriv, samo mi ne, kajne!!???!! Ali zdravnik v tem primeru al pa vlada, država, ali drugi ali tretji itd... samo mi ne. Zdravnik se lahko zmoti, ni nek nadnaravni osebek ki ne dela napak, ki nima problemov in ki ne sprejema napačnih odločitev, vsak jih, povsod in vedno in tudi on. Naj vsaj enkrat sprejmejo krivdo starši, ki bi morali kot vsak pameten človek pred jemanjem zdravila prebrati Navodila za uporabo, ali je tako težko?? bi oslepeli od napora mogoče?? Mislim da ne, več kot to da nam zdravniki prepišejo zastonj recepte in da dobimo zastonj zdravila se ne da no, moramo tudi kaj sami storiti, kot npr. prebrati navodila, najbolje da najamejo novo osebje v lekarni da nam bo šlo brat navodila, ker nam se pač ne da oz. iz katerih koli drugih razlogov. Upajmo, da če nič drugega take zgodbe izučijo in naučijo človeka pametnega in spodobnega ravnanja in da se o takih in drugih stvareh ne poroča več.