Slovenija

Obiskovalec nočnega kluba z nakupom penine za 150 evrov dobil tudi uro intimnega druženja z dekletom

Ljubljana, 21. 12. 2015 13.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Policija preišče tri do štiri večje primere trgovine z ljudmi letno. Pri zadnjem primeru so pridržali vodjo in pomočnico vodje kriminalne združbe. Dekleta so novačili v Ukrajini, jih prepeljali v Slovenijo in jim uredili delovna dovoljenja ter jih zaposlili v dveh podjetjih, ki so se ukvarjala s ponujanjem deklet za prostitucijo.

Več videovsebin
  • Epilog: Trgovina z ljudmi
    10:32
    Epilog: Trgovina z ljudmi
  • Epilog: Trgovina z ljudmi
    01:19
    Epilog: Trgovina z ljudmi
  • Epilog: Zakaj je težko dokazati ta kazniva dejanja?
    08:01
    Epilog: Zakaj je težko dokazati ta kazniva dejanja?
  • Iz SVETA: Za poker mizo nasmeh skrije pod 'resnim in nevarnim' izrazom
    03:28
    Iz SVETA: Za poker mizo nasmeh skrije pod 'resnim in nevarnim' izrazom
  • Iz 24UR: Kriminalisti razkrinkali kriminalno združbo
    01:10
    Iz 24UR: Kriminalisti razkrinkali kriminalno združbo
Klub
Klub FOTO: Thinkstock
Trgovina z ljudmi je ena od prioritet pregona organiziranega kriminala v EU in tudi v Sloveniji. Naša policija letno obravnava tri do štiri obsežnejše primere s tega področja, zadnji je s hišnimi preiskavami epilog doživel minuli teden. Pridržali so vodjo in pomočnico vodje kriminalne združbe, zasegli dokumentacijo in denar. 

V zvezi s četrtkovimi hišnimi preiskavami na območju policijskih uprav Nova Gorica, Koper in Kranj je vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Nova Gorica Marino Pangos pojasnil, da so združbo spremljali že vse od leta 2012. Tudi po zaslugi prijave stranke enega od nočnih lokalov pa so na podlagi odredbe specializiranega državnega tožilstva in novogoriškega okrožnega sodišča začeli s prikritimi preiskovalnimi ukrepi zoper posamezne osumljence.

Dekleta novačili v Ukrajini

Minuli četrtek zvečer je 130 kriminalistov in policistov po vsej državi izvedlo preiskave na 15 lokacijah pri 11 fizičnih osebah, v dveh nočnih lokalih na območju Nove Gorice ter v Sežani in pri dveh pravnih osebah. Med hišnimi preiskavami so zasegli obsežno dokumentacijo o poslovanju lokalov, zaposlovanju deklet, komunikacijske naprave, spolne pripomočke in rekvizite, 89.000 dolarjev, za katere sumijo, da so bili pridobljeni z izvrševanjem trgovine z ljudmi, nekaj malega kokaina in konoplje, je danes naštel Pangos.

Preiskava je razkrila, da so slovenski državljani v Ukrajini novačili dekleta, jih tam delno usposobili za izvajanje nalog plesalk in spremljevalk, jih prepeljali v Slovenijo, na območju naše države so jim uredili delovna dovoljenja in ostalo dokumentacijo ter jih zaposlili v dveh podjetjih, ki so se ukvarjala s ponujanjem deklet za prostitucijo, je opisal Pangos.

Žrtve, deset jih prihaja iz Ukrajine, ena je bila državljanka Dominikanske republike in ena državljanka Italije, so stare od 20 do 35 let. V preiskavah so sodelovale tudi nevladne organizacije, ki so dekletom ponudile pomoč, a se nobena od njih za to ni odločila. Kot je pojasnil Pangos, imajo vsa dekleta še vedno delovno dovoljenje in dovoljenje za bivanje ter so ostala na svojih naslovih bivanja.

Po ugotovitvah policije se je 40-letna vodja hudodelske združbe povezovala tudi z drugimi nočnimi lokali in jim po potrebi posredovala dekleta. Članom hudodelske združbe grozi od tri do petnajst let zapora.

Policijska akcija
Policijska akcija FOTO: Policija

Način plačevanja za spolne usluge utečen

Način plačevanja za spolne usluge v lokalih je bil po besedah Pangosa utečen: obiskovalec nočnega kluba je z nakupom penine za 150 evrov dobil tudi uro intimnega druženja z dekletom. Dekleta pa so lahko nato strankam ponudila še druge spolne usluge, za katere je bila cena 500 evrov.

Hudodelska združba je imela izdelan tudi sistem nadzora deklet tako na delovnem mestu kot v njihovem prostem času ter pravilnik obnašanja, ob kršenju katerega so bila dekleta kaznovana s kazenskimi točkami oz. denarnimi kaznimi. Med drugim so jim prepovedali druženje in gibanje na določenih mestih, v prostem času se niso smele družiti s strankami, predpisano so imele, kaj smejo ali ne smejo zaužiti pred službo, da si morajo morebitne poškodbe oskrbeti z ličili, komu morajo izročiti plačila strank in podobno, je opisal Pangos.

Trgovina z ljudmi
Trgovina z ljudmi FOTO: Thinkstock

Trgovina z ljudmi zajema več oblik izkoriščanja

Poleg prostitucije sem sodijo tudi prisilno delo, izkoriščanje za posvojitev, izkoriščanje za služinčad ali za izvrševanje kaznivih dejanj in beračenje ter prepovedana trgovina s človeškimi tkivi, organi in krvjo, je danes pojasnil vodja sektorja za organizirano kriminaliteto Tomaž Peršolja.

Slovenija je na področju trgovine z ljudmi tako tranzitna kot ciljna država. Izkoriščanje prostitucije je razpršeno po vsej Sloveniji, izkoriščanje za beračenje ali prisilne poroke pa so bolj značilne za večja mesta, je še pojasnil.

Pri nas je kaznivo novačenje deklet, organiziranje prevozov, predaja in prodaja deklet, njihovo usposabljanje in nastanitve, je naštel Peršolja. Težje pa je po njegovih besedah preganjati stranke prostitutk, saj je težko dokazovati, da je oseba vedela, da je ženska žrtev trgovine z ljudmi. Ob tem je kot pozitivno zgodbo izpostavil, da so do četrtkovih preiskav prišli tudi s pomočjo enega izmed koristnikov spolnih uslug v novogoriških lokalih, ki je podal prijavo policiji.

Pri nas po navedbah policije pri preiskovanju trgovine z ljudmi med žrtvami zaznavajo predvsem državljanke držav z vzhoda in srednje Amerike (na primer Ukrajina in Dominikanska republika), ki imajo pri nas začasno prebivališče in delovno dovoljenje. Zaposlujejo jih v nočnih lokalih kot plesalke, animatorke in podobno, v nadaljevanju pa jih izkoriščajo za prostitucijo in druge spolne usluge.

Druga oblika trgovine z ljudmi, ki jo zaznava policija, so prisilne poroke, ko ljudi dejansko izkoriščajo za služinčad. V teh primerih žrtve najpogosteje prihajajo iz držav zahodnega Balkana.

Tretja kategorija so dekleta iz držav EU, na primer Slovaške ali Češke, brez urejenega začasnega bivanja, ki pri nas niso zaposlene in nimajo socialnega in zdravstvenega zavarovanja. Te ženske se pri nas ukvarjajo s prostitucijo, kot pravijo na policiji, večinoma v stanovanjih in hotelih. Nenazadnje zaznavajo tudi državljane iz držav EU, kot so Bolgarija, Slovaška ali Romunija, ki jih izkoriščajo za prisilno beračenje in tatvine.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (123)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Johnny_boy
22. 12. 2015 17.56
pač bordel legalizirajte, kaj pa mislite da se bo pa zgodil. greš čez mejo maš v vsaki avstrijski vasici bordele. pa se svet ni končal. tega se ne da "izkoreninit" zato vsaj legalizirajte že enkrat. se pač regulira in skrbi za nek standard, zdej pa je standard odvisen od t.i. zvodnika oz. ga ni. sicer pa hočete odkrit prostitucijo, pejte na net je več strani kjer se nihče ne skriva. pejte u center zvečer pred kakšen hotel pogleda so cele karavane dvomljivo oblečenih žensk.
mik1968
22. 12. 2015 12.01
Tu bo porabljeno na desettisoče eur za dokazovanje kaznivega dejanja, nakar bo njihov odvetnik dokazal, da je bilo le druženje, dekleta pa so se na svojo roko odločila iti naprej in nihče ne bo obtožen. Redkokatera se upa na sodišči pričati proti zvodnikom. Jih pa razumem saj ne upa reskirat svoje življenej, da bo njen zvodnik čez leto prišel k njej na dom.
visoki
22. 12. 2015 11.57
+1
kaj niso več hotele zastonj krimičem dajati pa so se razjezili
enakostzavse
22. 12. 2015 11.26
Zakaj brez imen. Moramo pa ja vedet, koga podpiramo na volitvah. janez vas ma rad, pa da ne bo kdo mislil da ma rad Ukrajinke. Prej ukrajince hahahahah
Sniper77
22. 12. 2015 11.04
+1
Odkrivajo toplo vodo.
Slava_Rusiji
22. 12. 2015 10.18
+1
Na Mandžarskem za 30 €... celo mladoletna dekleta
kraljicavesolja
22. 12. 2015 10.17
-7
Točno zarad takih vaših komentarjev, ste mi ogabni, vi, deci, v bistvu niste moški, ampak ptičke navadne. Bo pršu cajt, k boste vi svoje riti prodajal, jst se vam bom pa smejala v glavo.
kraljicavesolja
22. 12. 2015 11.48
-2
Enakost, ej, ej, nikol za Janezka, sem si oblubla že ko sem bla mladoletna. PLitka, verjetno, zagrenjena, tud, se nimam za neki kar nisem, kot večina vas pametnjakovičev.
krohotalo
22. 12. 2015 08.41
+4
Piše, da so bile novačene in naučene osnov plesa že v Ukrajini...Zavrnile pa so tudi pomoč nevladnih organizacij. Če mene kaj vprašate so v tem primeru ble prostovoljno in so jim zdaj odtrgali kruh od ust. Če niso celo cele familije v Ukrajini odvisne od njihove pomoči.
Sniper77
22. 12. 2015 11.03
Verjetno je tako in večina se prav dobro zaveda, v kaj se spušča. Ob tem pa mastn
Johnny_boy
22. 12. 2015 17.56
pejt v neko selo v ukrajini pa ti kmal rata jasn zakaj bi se marsikatera od tam odločila za to. dejansko tam pol vasi žvi od tega kar ona počne.
Apostol1
22. 12. 2015 08.18
+0
Jaz bi poleg te mafije pozaprl vsaj za nekaj časa vse tiste ,ki so kupile penino za 150 €, ker za nekoga je to lahko tretjina pokojnine in zame so vsi pokvarjene barabe ne samo tisti ,ki novačijo ta dekleta.
Bullschevik
22. 12. 2015 08.20
+2
Jasno sporočilo, da k++be so samo denarja ni.
funi
22. 12. 2015 08.15
-1
s čim se ti polcaji ukvarjajo, a ne bi rajši tatov lovili. seveda lepo je v nočnem lokalu.
wolfterier
22. 12. 2015 16.03
+1
Ni lepšega od hladne penine in vroče punce,nje...
Hary6
22. 12. 2015 08.10
+7
prostitucija je stroka zorana jankoviča
slayer2
22. 12. 2015 08.02
+1
Slovenija,raj za kriminalce!!!
Maday
22. 12. 2015 08.02
+6
Problem so Kooorbe v parlamentu..
inanna
21. 12. 2015 21.58
+59
prostitucijo in marihuano je treba čimprej legalizirat!!!
kajpavzdevek
21. 12. 2015 21.49
+56
Verjetno večina teh kurb ve kaj delajo ! A je težko šepnit eni stranki na uho " pomoč,anonimno pokličite Policijo ker sem sužnja,ker me tepejo " ?? Pa bi takoj stekla akcija in racija. Drugač pa tistega zvodnika ki se neprimerno in nasilno vede do teh fizično nemočnih bab mu prisodit kazen med 20-30 let zapora,ob tem pa še 10 udarcev z bičem po jajcih javno ! Bi se hitro streznili in bili ponižni...
muci007
22. 12. 2015 08.27
-2
Verjetno marsikatera od nočnih delavk ne zna jezika, ne ve kje je, niti kam poklicat,...
esq1
22. 12. 2015 08.44
+1
in komu zaupati saj jo spodleteli poizkus lahko stane morda celo življenja...
izbrisaniodpotv
21. 12. 2015 21.48
+8
kje je zdaj kraljica vesolja da nas spet obtozi kaksni smo mi moski ki izkoriscamo zenske heheh
-zvitisir-
21. 12. 2015 21.47
+16
take akcije so le pesek v oči, namenjene pa so da se z ulic spravi konkurenca tistim, ki so akcijo naročili. Prostitucija mora biti ilegalna, ker se tako zasluži več, dobičke pa dobivajo tudi tisti, ki v službi o takih zakonih odločajo, kar pa jim glede na moralne vrednote mojih sodržavljanov, ni težko. V imenu ljudstva je te nekrščanske in umazane duše pač treba prepovedat in odgovor je na dlani - show must go on
HAILWOODmike
21. 12. 2015 21.46
+9
To je nornalno....sn ze 100+ krat! Super je tak...samo ponekod je penina cenejsa!
ietsspesiaals
21. 12. 2015 21.29
+11
stvari katerih se ne da preprečit nima smisla prepovedovati ker se bodo dogajale tako ali tako najbolje jih je legalezirati in imeti pod nadzorom vendar kako bodo politiki imeli prostitucijo ali marihuano pod nadzorom če sebe ne morejo imeti
Estoril
21. 12. 2015 21.09
+2
Dekleta dobro vedo v kaj se spuščajo . Tega se dobro zavedajo in so vesele ker zapuščajo Ukrajino . Kar poglejte spletno stran AnastasiaDate .Iščejo svojega gospodarja v tujini . Preštudiral sem 30 tisoč njihovih profilov . Kriminalne združbe pač plačajo 300 eur za letalo iz Odese in uredijo delovno dovoljenje in bivanje . Ženske zaslužijo nekaj denarja in se čez nekaj časa vrnejo domov kjer delajo za 100 eur mesečno kot frizerke, uradnice,manekenke...
matakokoyama
21. 12. 2015 21.13
+5
Najbrž nisi študiral njihovih profilov le na netu, ampak tudi v kakem klubu, ko si tako pameten glede tega, da dekleta dobro vedo, v kaj se spuščajo..
Estoril
21. 12. 2015 21.27
+4
samo na netu .... in dobim cca 2000 pisem in ponudb za poroko vsak mesec.... so zelo lepe ampak moralno oporečne ...nikoli nisem imel stikov s prostitutkami .
kajpavzdevek
21. 12. 2015 21.52
+6