Slovenija

Kazenskega pregona dekana, ki naj bi prodal diplomsko delo svoje učenke, zaradi zastaranja primera ne bo

Maribor/Ljubljana, 24. 07. 2015 10.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
271

Dekan Ekonomsko-poslovne fakultete Klavdij Logožar je akter še ene prepisovalske afere. Darsu naj bi namreč prodal vsebino diplomskega dela svoje študentke. Policija je sporočila, da je kazenski pregon že zastaral, medtem ko smo izvedeli, da je mariborska univerza že leta 2009 Logožarju izrekla opomin pred izredno odpovedjo.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Mentor prodal diplomo študentke
    01:33
    Iz SVETA: Mentor prodal diplomo študentke
  • Iz 24UR: Dekan prodal študijo oziroma diplomo študentke
    02:16
    Iz 24UR: Dekan prodal študijo oziroma diplomo študentke
Logožar je študentko navedel kot soavtorico, ni pa je obvestil, da je za njeno trdo delo dobil dobro plačilo.
Logožar je študentko navedel kot soavtorico, ni pa je obvestil, da je za njeno trdo delo dobil dobro plačilo. FOTO: Thinkstock

Dekan Ekonomsko-poslovne fakultete Klavdij Logožar je prodal Darsu vsebino diplomskega dela svoje študentke. Vsaj tako trdi novinar Dnevnika Tomaž Klipšteter. Na Dnevniku so se namreč dokopali do študije, ki jo je leta 2008 za Dars spisal Logožar, študija pa je nato poniknila neznano kam. Dars je zanjo plačal 24.000 evrov, zdaj pa Dnevnik poroča, da je iz vsebine študije razvidno, da je študija identična diplomskemu delu Logožarjeve študentke.

Logožar je zdajšnji dekan Ekonomsko-poslovne fakultete Univerze v Mariboru (EPF). Leta 2008 je dobil naročilo Darsa, da zanj opravi študijo o upravljanju avtocestnih prometnih podsistemov, kot poroča Dnevnik, pa si je pri izdelavi študije pomagal z diplomsko nalogo svoje študentke, katere mentor je bil.

Univerza v Mariboru je zadevo, v katero je bil vpleten zdajšnji dekan EPF Logožar, obravnavala že leta 2009. Logožarju so izrekli sankcijo, in sicer opomin pred izredno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. "Vsi postopki v zvezi z njegovim dekanovanjem pa so v pristojnosti ekonomsko-poslovne fakultete in njenih organov," so navedli na mariborski univerzi.

Kot poroča Dnevnik, je na naslovnici študije navedeno, da jo je izdelal Logožarjev svetovalni biro za logistiko KLT. Na študiji sta navedena dva avtorja. Najprej Logožarjevo ime, pod njim pa še ime omenjene študentke. Primerjava študije in diplome razkriva, da sta dokumenta identična, navajajo na Dnevniku in dodajajo, da so spremenjeni izključno tisti stavki, v katerih avtorica omenja svoje diplomsko delo.

Logožar je za Dnevnik glede prepisovanja dejal: "Gospa je diplomirala pod mojim mentorstvom z navedeno temo, na katero sem jo usmeril ravno zaradi študije, ki sem jo opravil za Dars in temelji na omenjeni diplomski nalogi." Torej je zavestno uporabil njeno delo za svoje namene in z njim tudi zaslužil. Zanimivo je, da leta 2009 Logožar ni omenil, da je avtorica študije (tudi) študentka. Na vprašanje novinarja Dnevnika, zakaj jo je zamolčal, je Logožar dejal, da ga nikoli do sedaj nihče ni direktno vprašal in dodal, da tega nikoli ne bi zamolčal.

Logožar svoje študentke ni obvestil o tem, da bo njeno diplomsko delo uporabil v študiji, poroča Dnevnik. Tako študentka niti ni vedela, da je njen mentor z njenim trudom dobro zaslužil. "Gospa je bila navedena kot soavtorica, nisem pa je posebej informiral o tem, da bo njeno diplomsko delo podlaga za študijo," je za Dnevnik dejal Logožar.

Kriminalisti so ugotovili, da naj bi pri izvedbi študije in plačilu ponudbe za opravo študije prišlo do zavajanja naročnika študije in tudi za kršitev materialnih avtorskih pravic avtorja, a kazenskega pregona ne bo, ker je primer zastaral.
Kriminalisti so ugotovili, da naj bi pri izvedbi študije in plačilu ponudbe za opravo študije prišlo do zavajanja naročnika študije in tudi za kršitev materialnih avtorskih pravic avtorja, a kazenskega pregona ne bo, ker je primer zastaral. FOTO: Thinkstock

Študentka je spisala diplomsko nalogo in jo v elektronski obliki oddala mentorju, ta je nalogo prevzel in nato natisnil svojo študijo. Študija se od diplomskega dela razlikuje v zgolj nekaj stavkih, drugačna sta še naslov in pisava, naslovnica pa je opremljena z glavo Logožarjevega zasebnega svetovalnega biroja, navaja Dnevnik. Novinar Klipšteter je še izračunal, da je vsaka stran diplomskega dela vredna kar 407 evrov, saj je dokument dolg 59 strani, zanj pa je Dars plačal 24.000 evrov. A avtorica diplome ni dobila niti centa, še poroča Dnevnik.

Policija ugotovila kršitve, a je kazenski pregon zastaral

S PU Maribor so sporočili, da so mariborski kriminalisti konec leta 2014 prejeli prijavo zaradi razlogov za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, iz zadeve pa so bili razvidni tudi razlogi za sum storitve kaznivega dejanja goljufije. Zaradi tega so kriminalisti zbirali obvestila in dokumentacijo, ob tem pa ugotovili, da naj bi pri izvedbi študije in plačilu ponudbe za opravo študije prišlo do zavajanja naročnika študije in tudi za kršitev materialnih avtorskih pravic avtorja, ki je študijo dejansko izdelal. Posledično naj bi si osumljenci, ki naj bi bili tudi uradne osebe, pridobili protipravno premoženjsko korist in oškodovali dejanskega avtorja študije.

Kriminalisti so o vseh ugotovitvah meseca marca letošnjega leta obvestili pristojno Okrožno državno tožilstvo v Mariboru, prav tako pa so tožilstvo obvestili, da ugotavljajo, da je kazenski pregon za obravnavana kazniva dejanja zastaral. Okrožno državno tožilstvo je izdalo sklep, da v navedeni zadevi zaradi zastaranja kazenski pregon v skladu z določili kazenskega zakonika ni več dovoljen, oškodovanci pa lahko svoje pravice uveljavljajo v civilnopravnem postopku.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (271)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
20. 02. 2019 16.14
Pri nas ni učinkovite borbe, proti plagiatorstvu, zlasti v strokovno-akademskih krogih. Sama sem spisala NWP- inovativno znanstveno delo. Pa me gospod rektor Univerze v Ljubljani ne želi sprejeti. Zato sem morala delo zavarovati pri avtorski agenciji za 286€. Kdo bo to plačal, je moje retorično vprašanje? Kdo bo plačal meni za stalno pripravljenost, da lahko obiščem rektorja, ki znaša v treh letih 240 000€. Univerzitetni lobiji so si teh novcev precej prisvojili, ker KPK ne sme objavljati več njihovih zneskov! Tedaj njihova odvetnica ni (do)mislila kaj je javno in kaj zasebno. Univerzitetni profesorji so elita na vrhu, ki odločajo in si prisvajajo zneske 'kakor jim ustreza'. Kako se že reče takšnemu sistemu? Jaz pa čakam...čakam...čakam in si govorim: 'Upanje umre zadnje!'. #tiranija
Karantanija
25. 07. 2015 13.01
+3
... in tako bo lahko brez slabe vesti prodal še kakšno diplomo.
Nemorešverjet
25. 07. 2015 12.46
+6
Sramota od sramote za Univerzo v Mariboru in vso slovensko akademsko sfero. Če bi tega moža bilo kaj v hlačah bi se v trenutku skril v mišjo luknjo in nikoli več ven pogledal. In takšni tipi učijo našo bodočo inteligenco, direktorje... Ni dileme, da je naša usoda ob tem lahko samo še grška. Kmalu.
Ramzess
25. 07. 2015 10.46
-6
Kako veste, da avtorica ni dobila nič, ni vse v denarju, ...
jutranjisij
25. 07. 2015 08.06
+3
Ni in ne sme biti zastaranja, ko gre za kriminal ali storjene krivice. Edino zastaranje, ki bi moralo veljati, je, da se takoj umakne vso koritniško gospodo, ki je pri političnih ali drugih javnih vodstvenih koritih več kot 15 let.
Diškor
24. 07. 2015 23.24
+2
ČE JE ZA SODIŠČE ZASTARALO, PA ZA VAS ŠTAJERCI NI, A VAS JE KAJ V HLAČAH AL KIKLO NOSITE, PRIČAKUJEM NADALJEVANJE V ČRNI KRONIKI.
ahmadinedzad
24. 07. 2015 22.09
+19
V tej državi je res ogromno gol azni. Poštenemu, pridnemu, delovnemu Slovencu pa ne dajo dihat. Je beš takšno državo, ki sistematsko in kontinuirano ubija še tisto malo poštenja, ki ga je ostalo pri državljanih. Ampak za vse so krivi tujci, predvsem Nemci. Pa ja, da.
zwqne
25. 07. 2015 15.14
+3
Res je! Izmišljujejo si 100 in 100 novih, KRETENSKIH zakonov, ki seveda veljajo ZGOLJ za tiste, ki z VELIKO muko zaslužijo nekaj malega. Poštenje, pravica, fer-play, krivda... je le nekaj, od mnogih, besed, ki izginjajo iz slovenskega besednjaka... SRAMOTA, kam se je pogreznila slovenija (če bi se dalo, bi 's' napisal še z manjšo črko).
Jarej
24. 07. 2015 21.40
+8
Adekan? Še dobro, da ni kardinal. Verjetno je na dekaniji v veljavi tudi etični kodeks, ki pa se ga morajo do pike držati čistilke. Pa ravno Ti, Klavdij. In ti verjetno iščeš pri študentih neznanje, da bi iskal znanje si prevelik falot. Sramota, Štajerci te morajo izobčiti.
wolfterier
25. 07. 2015 15.46
+1
Dekani,primariji,diplomati,menežerji,dohtarjiprofesorji...zajedajo narod,nje !
waga7
24. 07. 2015 19.25
+10
V poduk vsem, ki pišete diplomske: kar na linkedin z njo, članke pisat, preden jo oddate
razocarani
24. 07. 2015 19.23
+14
bolj je gospoda studirana vecji polozaj ima ,,vecji so njihovi zlocini ,,pa se sram jih ni in to raboto se naprej svobodno opravljajo ,,a se bodo studentje kdaj uprli tem zlikovcem ki jim unicujejo zivljenje ,,ja vse nase ljube visoke sole so zlocinska gnezda katera si nihce ne upa pocistit ,,a bodo morala te sracja gnezda goret da bo gosposka doumela da teko ne gre naperj ,,in ti gospodje so enkrat v politiki drugic na solah in se lepse oboje hkrati ,ja gospodje lepo ste naz zj........ in vas pohlep je neizmeren a bo nase mascevanje se hujse ,,in kam se boste glodalci skrili ,,
jutranjisij
25. 07. 2015 08.30
+3
Problem so so tudi popolni produkti lastnih fakultet - pridejo od študenta do profesorja zgolj na isti fakulteti. Da pa vrsto let študirajo malodane že vsi in že dolgo ni več prave (nekdanje) selekcije, pa postaja zaskrbljujoče. Sistem je postal namreč naravnan tako, da so fakultete in šole plačane po številu vpisanih študentov in diplomantov. Študij je tako postal slovenski množični šport. Ker se generacije mladih številčno zmanjšujejo, šolnikov pa je preveč, se seveda zahtevnostni kriteriji še dodatno znižujejo (zelo redke izjeme). In potem še kar naprej poslušamo: "Mladi in izobraženi". Da, kakopak. Nujno pa bi moralo veljati, da sme javni uslužbenec prejemati le eno javno plačo hkrati in nobenih javnih finančnih dodaktov več (politične funkcije ali celo to, da opravljajo nekateri zraven še druge plačane javne zaposlitve).
razocarani
24. 07. 2015 19.17
+7
pa ja da ni spet to pomankanje sodnikov,,prej izgleda da scitijo svoje ,,gosposka se res sciti med seboj in to zlocinko usmerjena gosposka ,,no upam da se pojavi tudi nas matija gubec ,,pa da spet gorijo gradovi in palace ,,je res ze zadnji cas
Super Huey
24. 07. 2015 18.51
+7
JU/JS/Politika/Bančniki....so znoreli..........
rajak
24. 07. 2015 18.41
+9
merdzan
24. 07. 2015 18.35
+4
eni so pač malo bolj enakopravni od drugih
iGURT
24. 07. 2015 18.28
+13
Upam da ga študentka toži.
odpisan2x
25. 07. 2015 11.08
zakva si mu dal -,a to je prav ,da se nekdo okorišča z tujim delom
Karantanija
25. 07. 2015 13.07
soniksk
24. 07. 2015 18.10
+13
Me ne preseneča... tipičen slovenski primer kaznivega dejanja brez epiloga. Če bi samo zbrali in našteli takšne primere v knjigo bi ta bila verjetno debelejša kot sveto pismo.
zwqne
25. 07. 2015 15.20
KAKŠNO sveto pismo neki?! Tako obsežne knjige svet še videl ni!
ferencz 1
24. 07. 2015 18.09
+7
Kdaj bodo kakšni kiriminalisit naredili preiskavo na Darsu?
ferencz 1
24. 07. 2015 18.08
+5
Zakaj pa Dars ni šel v ekonomsko knjižnico ali na Cobiss? Mutna poslova!
Bassettt
24. 07. 2015 18.01
+3
2009+5=2013. Leta 2014 dodatna prijava za sum. Ampak študentka do danes o tem ni vedela popolnoma nič. Vseeno se lahko preko nje reši in uporabi pretekla dogajanja in sume ter sproži/nadaljuje raziskavo.... ali ne?
ferencz 1
24. 07. 2015 17.44
+1
Danes je seja sveta Agencije za železniški promet AŽP, kjer bodo predlagali kandidata za vodenje agencije. Direktorja sicer imenuje oziroma predlaganega kandidata potrdi vlada. »Na razpis se je prijavilo 18 kandidatov, šest jih je bilo povabljenih na razgovor. Ta pa je podlaga za odločanje o kandidatu, ki ga bomo predlagali vladi v imenovanje,« nam je o postopku izbora povedal predsednik sveta AŽP Klavdij Logožar. Logožar je potrdil, da je v ožjem izboru za vodenje agencije tudi nekdanji šef AŽP Boris Živec. Živec je to mesto že zasedal pred leti in se spopadal z očitki o razkošni porabi na agenciji. Vse očitke je zanikal. Več v članku Direktor agencije za železnice na veliki nogi?.