Slovenija

Kosova komisija je pritrdila Pirc Musarjevi

Ljubljana, 14. 07. 2009 11.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kosova komisija je pritrdila ugotovitvam informacijske pooblaščenke pri domnevni zlorabi osebnih podatkov fizioterapevtov s strani Frederike Kresal in ministrstva za zdravje.

Komisija za preprečevanje korupcije je v načelnem mnenju ugotovila, da ravnanje odgovorne osebe v organizaciji zasebnega sektorja, ki v postopku za podelitev javnega pooblastila posreduje osebne podatke posameznikov, pridobljene v nasprotju z ustavno varovano pravico zasebnosti in predpisi o varstvu osebnih podatkov, ustreza definiciji korupcije. 

Kosova komisija meni, da ravnanje odgovorne osebe ustreza definiciji korupcije.
Kosova komisija meni, da ravnanje odgovorne osebe ustreza definiciji korupcije. FOTO: 24ur.com

Šlo naj bi za Frideriko Kresal, ki naj bi zlorabila osebne podatke vsaj 522 fizioterapevtov, ki jih je brez njihove vednosti vpisala v seznam njene zbornice. Pri tem naj bi ji pomagala odvetniška pisarna Senica, v kateri je takrat kot odvetnica delala tudi sedanja notranja ministrica Katarina Kresal.

Prijava informacijskega pooblaščenca

Kot je zapisano v obrazložitvi načelnega mnenja, je komisija junija prejela prijavo informacijskega pooblaščenca o ravnanju odgovorne osebe v eni izmed organizacij zasebnega sektorja, ki je obdelovala osebne podatke v nasprotju z ustavnim varstvom zasebnosti, pri čemer so uradne osebe informacijskega pooblaščenca ugotovile konkretne nepravilnosti oziroma kršitve predpisov s področja varstva osebnih podatkov.

Osebni podatki, zbrani v nasprotju z ustavnimi določbami in predpisi o varstvu osebnih podatkov, so bili uporabljeni v postopku za podelitev javnega pooblastila organizaciji, v kateri odgovorna oseba opravlja funkcijo predsednice. Medtem je komisija v isti zadevi prejela še prijavo ene od parlamentarnih političnih strank, v kateri se sklicujejo na ugotovitve informacijskega pooblaščenca.

Nedovoljeno obdelovanje podatkov?

Zbornica fizioterapevtov Slovenije je po mnenju pooblaščenke nezakonito obdelovala osebne podatke posameznikov.
Zbornica fizioterapevtov Slovenije je po mnenju pooblaščenke nezakonito obdelovala osebne podatke posameznikov. FOTO: POP TV
Pirc Musarjeva je zaradi dogodkov, povezanih s članstvom v zbornici fizioterapevtov, poleg sedanjega in nekdanjega ministra za zdravje Boruta Miklavčiča in Andreja Bručana kazensko ovadila tudi predsednico zbornice Frideriko Kresal.

Kosova komisija je na podlagi omenjenih prijav in priloženega gradiva ocenila, da ravnanje odgovorne osebe ustreza definiciji korupcije. Iz prijave in priloženega gradiva po mnenju komisije izhaja, da je odgovorna oseba sama ali s pomočjo drugih obdelovala osebne podatke, pridobljene bodisi v nasprotju s predpisi ali v nasprotju z namenom in privolitvijo posameznikov, na katere se podatki nanašajo. Kot primer na komisiji navajajo, da je imetnik v obdelavo osebnih podatkov privolil izključno za namen usposabljanja in opravljanja strokovnega izpita, odgovorna oseba pa je te podatke uporabila še za prikazovanje števila članov omenjene organizacije.

Po mnenju komisije je informacijski pooblaščenec utemeljeno ugotovil, da je odgovorna oseba pri tem ravnala v nasprotju z 10. členom Zakona o varstvu osebnih podatkov. Odgovorna oseba je namreč podatke uporabila v postopku za podelitev javnega pooblastila, da bi na ta način dokazala izpolnjevanje pogoja za pridobitev javnega pooblastila glede obveznega števila članov, kar je kršitev dolžnega ravnanja, ugotavlja komisija.

S kršitvijo dolžnega ravnanja je torej odgovorna oseba organizacije omogočila pridobitev javnega pooblastila in koristi, ki iz tega izhajajo. Takšno ravnanje odgovorne osebe, ki s kršitvijo dolžnega ravnanja drugemu omogoča pridobitev koristi, pa ustreza definiciji korupcije, je v načelnem mnenju zapisala komisija.

Zbornica fizioterapevtov

V komisiji za preprečevanje korupcije niso želeli potrditi, ali gre za primer Zbornice fizioterapevtov Slovenije. A kot je znano, je po ugotovitvah informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar Zbornica fizioterapevtov Slovenije nezakonito obdelovala osebne podatke posameznikov. Fizioterapevti so bili namreč v registru zbornice navedeni kot njeni člani, pa za to sploh niso vedeli.

Gregorc: Mnenje kosove komisije je preuranjeno

Na načelno mnenje, ki ga je predstavila protikorupcijska komisija so se odzvali tudi v odvetniški pisarni Senica. Čeprav v samem načelnem mnenju Komisije ni imen, pa je le-to očitno vezano na konkretni primer njihove stranke Friderike Kresal ter glede tega na ugotovitve informacijske pooblaščenke, je sporočil odvetnik odvetniške pisarne Senica in odvetniki Damijan Gregorc.

V odvetniški pisarni so v zvezi z mnenjem povedali, da so ugotovitve informacijske pooblaščanke v konkretnem primeru nepravilne in podane v nezakonito vodenem postopku. "Odločba informacijske pooblaščenke se spodbija s tožbo na Upravnem sodišču in je torej predmet sodne presoje, sam postopek pa je še v teku.“ Zato je tudi mnenje Kosove komisije preuranjeno.

V odvetniški pisarni so še povedali, da so se z mnenjem komisije seznanili le preko spletne strani in da jih komisija sama ni nikoli kontaktirala.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

8JASMIN
14. 10. 2009 07.17
NAJVEČJA SVINJARIJA V SLO. SE DOGAJA PRI KOSOVI KOMISIJI PRI PIRC MUSARJEVI !!!!!!.TU SE SPOMOČJO VLADE IN KORUPTNEGA SODSTVA SIROMAŠI DRŽAVA.IN UBOGI SLO. NAROD KATERI SE BOJI REPRESIJ ,!!!!!! EUROPA TOČNO VE DA JE V SLO. KOMUNIZEM NA VLADI!!!!!!! UBOGI LAČEN NAROD KI SE ŽIVI OD RDEČEGA KRIŽA IN SLO.KARITASA !!!!!!! SRAMOTA ZA TO KORUPNO VLADO!!!!!!!!!!!!!!!! BOMO MORALI ZOPET MASOVNO ZAPUŠČATI DOMOVINO KATERA JE OROPANA DO KRAJA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
8JASMIN
07. 08. 2009 15.22
KAJ JE KRESALKA SE NISI ODSTOPILA, KAKSNA POKVARJENA DUSA PA SI, KER PODPIRAS TAKSNE STVARI KI JIH DELA TVOJA MATKA !!!!!!
RADO62
15. 07. 2009 12.41
Friderika Kresal je torej zrela za arest.... Me prav zanima kdaj bo njena hčerkica Katarina poslala kriminaliste na teren.... heh
VolilecSI
15. 07. 2009 11.01
matr, sam ta Musarjeva pa je res debela
komodora
15. 07. 2009 09.48
TA KRESALOVA JE ENA IZMED NAJVEČJIH LISIC V SLOVENSKI POLITIKI !....PO ENI STRANI TAKO PLJUVA ČEZ KORUPCIJO.TAJKUNIZACIJO,ITD....SAMA PA POČNE PODOBNE STVARI !.....MISLIM, DA BI MORALA ODSTOPITI IZ MESTA NA KATEREM TRENUTNO DELA !
manco-capac
15. 07. 2009 09.30
SherlockH, seveda vlada ni odločala o marsičem na svojih sejah, zato pa na pol ali čisto neformalnih sestankih. Dogovore pa se je izvajalo preko KAD, SOD, nadzornih svetov... Pa ne samo Janševa temveč tudi prejšnje vlade.
SherlockH
15. 07. 2009 09.13
Balončkov Tonček beri... Na podlagi načelnega mnenja Kosove komisije, v katerem si njen predsednik sicer ni upal zapisati imen, smo bili v preteklih dneh ponovno priča navedbam v nekaterih medijih, da naj bi vlada Janeza Janše prodala Mercator in v zameno dobila nadzor nad časopisno hišo Delo. Te trditve so neresnične in so bile že večkrat zanikane. Vlada RS o prodaji te družbe nikoli ni odločala, saj ni bila njena lastnica. O prodaji manšinskega deleža Mercatorja, ki je bil v lasti Kapitalske in Odškodninske družbe, so odločali pristojni organi teh skladov. Korektnost postopkov sta oba sklada dokazala tudi v postopku pred Evropsko komisijo, ki je zaradi prijave takratne opozicije preiskovala omenjen primer. Predsednik komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos, predsednik računskega sodišča Igor Šoltes in informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar so bili na svoje položaje imenovani bodisi na predlog bodisi ob močni podpori predsednika Zares Gregorja Golobiča. Ob asistenci poslanke Zares Cvete Zalokar Oražem ti njegovi kadri danes mrzlično vlečejo poteze, s katerimi bi pozornost javnosti odvrnili od afere Ultra in laganja ministra Gregorja Golobiča. Drago Kos se je sedaj spomnil zaprašene zgodbe o prodaji Mercatorja izpred štirih let, ki naj bi prejšnji vladi prinesla vpliv na časopis Delo. Ta časopis je v času prejšnje vlade po odstavitvi Petra Jančiča najprej urejal Janez Markeš, ki je navijal za Zares in Golobiča, nato pa so mu lastniki naročili, naj podpira Pahorja. Ker ni bil dovolj spreten, so ga zamenjali z Darjanom Koširjem, Pahor pa je v zameno za podporo njegovi stranki obiskal lastnika Dela Boška Šrota na prireditvi Pivo in cvetje v Laškem. Obstaja analiza objav v Delu iz časa prejšnje vlade, ki jo je naročila uprava Dela in ki empirično dokazuje, da je ta časopis najbolj negativno pisal ravno o takratnemu predsedniku vlade in stranki SDS. Golobičev podpornik Drago Kos bo moral poiskati kakšno bolj prepričljivo zgodbo, saj trditve, da je prejšnja vlada imela vpliv v Delu, ne bo mogel prodati niti v času kislih kumaric. Vesoljni Sloveniji je postalo vse jasno tisti trenutek, ko nihče od omenjene trojice Kos, Šoltes in Pirc-Musarjeva ni našel niti najmanjšega suma nedovoljenega v ravnanju svojega kadrovskega botra Golobiča. Od njegove nove politike in profesionalnosti omenjenih treh nadzornikov zakonitosti so ostali samo bogato podloženi poštni nabiralniki na Nizozemskem in okus slabo prikritega oranžnega klientelizma.
Tonček Balonček
15. 07. 2009 09.07
Šrotu je uspelo predvsem zaradi prodaje državnega deleža Mercarorja in Dela! Tega menda ni počel Pahor ali Rop? Kolonel je deloval prav pod "budnim" očesom prejšnje garniture!
SherlockH
15. 07. 2009 08.10
Ni pretiravanje če rečem, da je Šrotu koncentracija kapitala oziroma tajkunstvo uspelo v veliki meri ravno zaradi politične podpore t.i. nacionalnemu interesu in predvsem odvetniške pisarne, kjer je bila Kresalova akter številka dve in za katero je ta zgodba pomenila izstrelitev med -pri nas imenovano-finančno elito. Takratni umik in prenehanje kamatarile denarja Rdečega Križa se je takrat čudno prenehalo, umik iz Laškega kot dovetniška pisarna pa je bil zelo tih. Ni kaj, hvala butalcem za izvolitev te rdeče zlagane kamarile!
SherlockH
15. 07. 2009 08.06
Zagovorniki Kresalove so skrajno omejeni ali strankarsko zaslepljeni, saj je od daleč vidna pokvarjenost Kresalove. Verjetno vsak od vas ve, pa če tudi iz odvetniških lobijev, da s poštenim delom ne prideš do tolikšnega premoženja kot ga ima ta priležnica v teh dokaj kratkih letih prakse. Pa saj zbor konvertiotv v LDS opiše že to, da so s KK dobili nov zagon in zavzemanje za vrednote, za katere se je sicer vedno zavzemala. Torej je vmes zavzemanje za vse tiste visoke vrednoste jenjalo šibiti, s prihodom KK pa spet zavzemanje za vrednote, le da z večjim zanosom. Sory, kot bi bralo poročila s sestankov CK-ja.
Tonček Balonček
15. 07. 2009 07.37
Vso to družino Kresal deportirati v kak prevzgojni center, vsaj na poletni tabor v lepeno!!
Lidija Zorko 1
15. 07. 2009 07.06
Pirc -Musar si pa upa.D gre ovadit MAMO Kresalke.:)Sam d nebo zdej use pod preprogo pometen.Upajmo d se bo enkrat ena stvar do kraja spelala.
Buena Vita
14. 07. 2009 23.31
ROŽEN VENC ZAČNIMO MOLIT
Buena Vita
14. 07. 2009 23.26
BO POLICIJA ZAČELA PREGANJAT KRESALKINO DRUŽINO ALI NE
M-teorija
14. 07. 2009 22.58
Še en zanimiv fenomen. Če Nataša in Drago prijavita desnico (bog ne daj da je to JJ) organom pregona se ju razglasi, da sta levopristranska. Ko se spravita na Leve, pa sta zopet oziroma še vedno Levosučna. Karkoli naredita je to komunistična zarota, zanimivo.
M-teorija
14. 07. 2009 22.51
Paradoks je da vsi ki kričite proti tardečim hkrati pa predlagate predčasne volitve demkratično izvoljenega parlamenta in vlade. Še huje pa da pozivate na nasilje, etiketo tardečih.
Buena Vita
14. 07. 2009 22.50
kako bo policija ukrepala če pa ministrva za rokco prpelje svoje ljudi,jih postavi na stolčke in pudljčki kimajte
Buena Vita
14. 07. 2009 22.49
hou--koliko škandalov že ima nad svojo glavo tale ministrca---in kaj počne gospod bežalič-pahor beži ,beži ker se jo boji
M-teorija
14. 07. 2009 22.29
IGGO 14.07.2009, 19:36 -37 banda rdeča kaj že talate minuse To nabiranje pik je pa že malo mazohistično. Na hitrco mi deluje da maš že sto pik, kar pa še ne pomeni da maš STO PIK.
Northwest
14. 07. 2009 22.17
Le zakaj Policija samoiniciativno ne preganja osumljencev v tem primeru?Kadar pa Jansa samo malo kihne pa posiljajo vabila na zaslisanje.