Slovenija

Deblokada Hrvaške v treh točkah?

Zagreb, 08. 09. 2009 11.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaška bo umaknila za Slovenijo sporne dokumente iz pogajanj z EU, vprašanje meje bo urejala skupina petih strokovnjakov mednarodnega prava, Slovenija pa bo umaknila blokado hrvaških pogajanj z EU.

Hrvaški akademik in svetovalec zunanjega ministra Davorin Rudolf ne sodeluje v sedanjih pogajanjih s slovensko stranjo, piše hrvaški Novi list. Kot dodaja časnik, v pogajanja niso vključeni niti Vladimir Ibler, Vladimir Đuro Degan in Berislav Vukas, ki so bila kot pravna strokovnjaka redno seznanjena s podobnimi pogovori. za njihovo izločitev naj bi bila kriva hrvaška premierka Kosorjeva.

Tako vsaj poroča hrvaški tednik Nacional, ki v nadaljevanju piše, da je od virov Evropske unije v Bruslju končno izvedel podrobnosti o najbolj strogo varovani skrivnosti – dogovoru med Hrvaško in Slovenije, s katerim naj bi končali večletni spor o meji. Gre za načrt v treh točkah, navaja zagrebški tednik.

"Prvič, Hrvaška bo umaknila sporne dokumente, za katere Slovenija ocenjuje, da v pogajanjih med Zagrebom in Brusljem prejudicirajo hrvaško-slovensko mejo. Drugič, spor o meji bo urejal petčlanski svet strokovnjakov mednarodnega prava, trenutno pa potekajo pogajanja o njegovi sestavi. Tretjič, Slovenija bo odstopila od blokade hrvaških pogajanj, takoj ko bodo dosegli končni dogovor o prvih dveh točkah," navaja Nacional.

Kosorjeva in Pahor
Kosorjeva in Pahor FOTO: Reuters/24ur.com
Pahor in Kosorjeva
Pahor in Kosorjeva FOTO: Reuters

Dodaja, da so omenjene trditve preverili tudi pri slovenskem in hrvaškem ministrstvu za zunanje zadeve. "Čeprav vladi na podlagi medsebojnega dogovora držita vse podrobnosti pogovorov v najbolj strogi tajnosti, so omenjeni viri potrdili, da je to bistvo meddržavnega dogovora, ki bo Hrvaški odprl vstop v EU," trdi Nacional.

Če bosta predsednika vlad Jadranka Kosor in Borut Pahor v naslednjih dveh ali treh tednih uredila tudi tistih pet odstotkov nerešenih vprašanj, o katerih je pred kratkim govorila Kosorjeva, se bosta premierja tudi srečala, kar bo pomemben korak za deblokado. "V tem primeru bo zaključna faza pristopna konferenca 16. oktobra. Po optimističnem scenariju bi Hrvaška lahko ta dan odprla oziroma zaprla celo devet pogajalskih poglavij. Sicer pa je sedaj vse odvisno od uspeha načrta, ki je sestavljen iz treh točk," izpostavlja Nacional.

Današnji Večernji list pa poroča, da se bo širitev EU nadaljevala, kar so potrdila "številna optimistična razmišljanja" na neformalnem srečanju zunanjih ministrov držav EU v Stockholmu minuli konec tedna. "Da ob tem optimizmu Sloveniji sploh ni lahko, kaže tudi pomanjkanje njene prej zelo izražene bahavosti proti Hrvaški. Medtem ko so pred kratkim na vse strani govorili, da je Hrvaška problematična država, ker ima spore o meji z vsemi sosedami, so naenkrat odkrili, da so tudi sami v sporu z vsemi okoli sebe," piše dopisnik zagrebškega časnika iz Bruslja.

Dodaja, da bi Sloveniji sedaj, ko italijanski premier Silvio Berlusconi odpoveduje srečanje s Pahorjem, zunanji minister Franco Frattini pa s Samuelom Žbogarjem, Hrvati prav prišli kot zavezniki. Vsaj pri odporu proti izgradnji italijanskega terminala v Tržaškem zalivu. Sklene, da je tudi Dunaj Ljubljani odrekel pravice do dediščine jugoslovanskega podpisa na Avstrijski državni pogodbi.

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

muri1
10. 09. 2009 00.42
Hrvatje naj najprej umaknejo prehod v Sečovljah na svoje ozemlje,če res hočejo pokazat dobro voljo,potem sledi tudi deblokada.Samo PRAVNIKI naj ne rešujejo mejnega spora,to delajo že 18 let in ga bodo še toliko,ker oni že vedo,kje se da zaslužit ali pa dobijo plačilo po uspešno končanem delu-določitvi meje.
justime
09. 09. 2009 10.04
pa dejte nehat no. od samega začetka ima slovenija težave z svojimi sosedami. avstrija in italija sta v eu zato se na to stran naši vrli politiki ne upajo kaj preveč napenjat.pa ali veste da so tudi za gradnjo terminala vsi vedeli ? če nebi prišlo v javnost bi bilo po njihovo.pa kar nekaj zemlje ki jo je vzela italija. pa kaj je z avstrijo?ali ni že heider rekel da si želimo lastiti njihovo ozemlje in da smo balkanski cig.ani.........problem koroških slovencev ,dvojezične table itd...tudi tam smo potegnili ta kratko.pa ne se slepit kako smo brezmadežni in samo drugi nam delajo krivico.
hozo
09. 09. 2009 09.01
he he he,v sporu z vsemi sosedami he he he,e moji slovenci he he he...............
bnam 2707
09. 09. 2009 08.54
Slovenska politika se na veliko zajebava in igra z svojim ljudstvom. Naj se ne veselijo preveč oni onstran Kolpe.Zadnjo besedo bo imelo ljudstvo na referndumu.Če naša politika ni sposobna rešiti problema,ki ga ima hrvaška z mejo,naj odide.Vse,ki so kakorkoli manipulirali z slovenskim ozemljen od leta 1991 dalje,je treba postaviti pred sodišče.
Brabus
09. 09. 2009 08.08
A smo hotli kej druzga?
nightangel
08. 09. 2009 21.18
Medtem ko so pred kratkim na vse strani govorili, da je Hrvaška problematična država, ker ima spore o meji z vsemi sosedami, so naenkrat odkrili, da so tudi sami v sporu z vsemi okoli sebe," piše dopisnik zagrebškega časnika iz Bruslja. Mogoče bi se tile Hrvati morali res vprašat kdo je v sporu z vsemi svojimi sosedami!
kvaka11
08. 09. 2009 19.17
Naj preštudirajo i dokumente iz leta 900. gdje ste bili???....u sibiru
Jinks
08. 09. 2009 19.14
Naj se že konča ta agonija z južno mejo...
soola
08. 09. 2009 19.13
KUHAJO, KUHAJO
soola
08. 09. 2009 19.08
povejte zakaj poteka vse v strogi tajnosti, slovenci IMAMO PRAVICO izvedeti,kaj se dogaja s Slovenskim ozemljem, TO JE NAŠA DOMOVINA
titovka
08. 09. 2009 19.06
TA DVA STA MI SUMLJIVA?????
Buena Vita
08. 09. 2009 19.01
TA VLADA SE JE ŠLA NA NOŽ I, NOŽ SMO DOBILI V HRBET DRŽAVLJANI
Buena Vita
08. 09. 2009 19.00
ala--jelinčič,sedaj pa gremo na referendum,,naše nič ne damo,z ultimati se naj telebajci igrajo,MI IMAMO GLAS LJUDSTVA--REFERENDUM
vinadap
08. 09. 2009 17.40
Naj ti veleumi strokovnjaki raje preštudirajo dokumente iz leta 1954 vsem nam znani Londonski memorandum.
maneno48
08. 09. 2009 16.48
berem tele veleumne rdeče komentarje: neumna ovca matvus borovec00 - komentar za na WC00 . . , BREZ UMIKA HRVATOV IZ SLOVENSKE ZEMLJE IN MORJA BOMO IMELI REFERENDUM ! ! ! ! ! !
Nad.oblaki
08. 09. 2009 14.19
byteME: Rudnik še manj. :)
byteME
08. 09. 2009 13.57
lol, fužine itak niso več slovenske :)
alojzrijavec@gmail.com
08. 09. 2009 13.51
NE NASEDAJMO ZAJ----M SOSEDOM, SAJ SO NAMAZANI Z VSEMI ŽAUBAMI.
Uporsan
08. 09. 2009 13.46
Slllooooveeenijjjaaaa odd kooodd leeeepooooteeee tvojeeee... js se tud sprašujem ja..... kaj nam bo še sploh ostalo... ljubljana od rudnika do fužin vse ostalo bo pa "evropa" Hrvaška,Italija,Avstrija...
coyoteugly82@gmail.com
08. 09. 2009 13.35
Nas bodo Italijani i Avstrijci tako potunkali, da bomo na koncu še silili spet v neko novo Jugoslavijo. Roko na srce, če nebi bilo socializma, bi Jugoslavija bila daleč naprej od Italije in morda tudi Avstrije, da o tem, da nam nihče ni upal z prstom migniti, niti ne govorim. Pa nisem neki Jugonostalgik, samo pač vidim, da ko si mali, te lahko vsak drek pohodi, še bolj boli ko to delajo bivši fašisti in pa nacisti...