Slovenija

''Deblokada Hrvaške možna v nekaj tednih''

Bruselj, 25. 01. 2009 19.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenija bi lahko končala blokado Hrvaške pri pristopnih pogajanjih za EU v nekaj tednih, je dejal minister Žbogar. Morda je edina pot posredovanje tretje strani, je še dejal.

Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar je ob robu današnjega zasedanja zunanjih ministrov EU v Bruslju dejal, da bi lahko Slovenija že v nekaj tednih končala blokado Hrvaške pri njenih pristopnih pogajanjih za EU, če bo dosežen dogovor o mediaciji, ki jo je za razrešitev mejnega spora predlagal Bruselj.

Žbogar napoveduje konec blokade v nekaj tednih.
Žbogar napoveduje konec blokade v nekaj tednih. FOTO: Dare Čekeliš

''Vsi si želimo, da bi Hrvaška končala pogajanja do konca leta 2009, kar tudi pomeni, da morajo hrvaška pogajanja potekati v tem času,'' je Žbogar dejal v pogovoru za tiskovno agencijo Reuters. ''Sedaj je čas za razrešitev mejnega vprašanja in za to, da pripeljemo Hrvaško v EU,'' je še dejal.

Po Žbogarjevih besedah Slovenija meni, da bi postopek pred mednarodnim sodiščem trajal predolgo in da napredek v dvostranskih pogajanjih ovira pomanjkanje zaupanja. ''Verjetno bi pomagala mediacija tretje strani. Morda je to edina pot,'' je še povedal.

Olli Rehn je za spor Slovenija-Hrvaška predlagal ''svet modrecev''.
Olli Rehn je za spor Slovenija-Hrvaška predlagal ''svet modrecev''. FOTO: Reuters

''Najprej se moramo dogovoriti glede delovanja te mediacijske komisije, pod kakšnimi pogoji in kako se bomo dogovorili glede nadaljevanja pogovorov. Vse to bi se moralo zgoditi v naslednjih nekaj tednih,'' je povedal Žbogar. Kritike Slovenije, da blokira vstop Hrvaške, pa je komentiral z besedami da, ''se ne počutimo kot slabi fantje, mi moramo zaščititi vitalne interese, ki so vpleteni".

Žbogar je še dejal, da Slovenija pomaga balkanskim državam pri približevanju EU, in države EU pozval, naj jim pošljejo pozitivne signale, vključno z olajšanjem viznega režima za njihove državljane. Kot še poroča Reuters, diplomati Hrvaški napovedujejo neuspeh pri dokončanju pristopnih pogajanj z EU do konca tega leta in s tem pri vstopu v EU leta 2011, če se ta spor ne bo hitro končal.

Bo mediatorje vodil Ahtisaari?
Bo mediatorje vodil Ahtisaari? FOTO: Reuters

Že nekaj dni je znano, da naj bi evropski komisar Olli Rehn predlagal, da v mejnem sporu med Slovenijo in Hrvaško posreduje tričlanski svet mediatorjev. Rešitev za sporno mejno vprašanje naj bi dobili še pred vstopom Hrvaške v Evropsko unijo, Ljubljana pa tudi podpira, da bi pred hrvaškim članstvom oba parlamenta potrdila sporazum o posredovanju tretjega. Eden izmed predlogov naj bi bil prav ustanovitev tričlanskega mediatorskega sveta, ki bi pomagal dokončno zarisati mejo med Slovenijo in Hrvaško.

"Evropski komisar Olli Rehn je z Marttijem Ahtisaarijem govoril o tem, ali bi bil na voljo za vodenje višje ekspertne skupine, ki naj bi pomagala pri reševanju vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško," je v Bruslju povedala Rehnova tiskovna predstavnica Krisztina Nagy, ki ni želela potrditi ali razkriti drugih dveh imen, ki se v tem okviru omenjata v slovenskih medijih – ime francoskega pravnika Roberta Badinterja in ime pravne izvedenke.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (326)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aryan
29. 01. 2009 00.26
Pa spet majo roko pokonci tisti, ki pojma nimajo ne o naši ne o Hrvaški zgodovini, Pahor je pa itak primer za psihiatra. Pa ker razen Jelinčiča se v naši vladi sploh poteguje za interese nacije. Namesto, da se tolk šopirijo glede teh naj raje naredijo kakšno industrijo glede na to da je iz dneva v dan več brezposelnih po Sloveniji. Če pa Hrvati res želijo v Evropo naj gredo. Sej jih bo pahnal nazaj v kameno dobo. Pre hitri so
mobius
27. 01. 2009 11.08
theta 26.01.2009, 13:23 0 mobius: nemci so bili avstrijci, preden so v 19. stoletju dobili državo Vem kdaj je nastala Nemčija kot država ko je prišlo do združitve vseh dežel ki danes spadajo v Nemčijo in oni nikoli niso bili Avstrijci saj niso živeli pod oblastjo habsburžanov. pz!!!!
alex62
26. 01. 2009 22.05
Uboga naša Hrna! Zaupljiva koza, ki je bila žrtev posilstva zagrebških Bad Blue Boysov. Tolažim se samo s tem, da so njeno meso prodali osebno Mesiću...
alex62
26. 01. 2009 21.59
@giuro ... čisto enostavno! Brez vseh plačil sovražim pobesnelo podivjani hravaški narod, ki še danes ni obsodil klanja mojih 48 najožjih sorodnikov v Jasenovcu! Zakaj? Enostavno zato, ker so bili Judje! Kot da to ni bilo preveč, ste do smrti posilili še našo kravo v Štrigovi leta 1947 in našo kozo vna plavalnem prvenstvu v Kranju! Zaradi BBB smo jo morali sami evtanizirati!
vetlan
26. 01. 2009 21.09
V nekaj tednih? Dneh mogoče? Saj je že vse vnaprej načrtovano, samo še malo predstave za ovce.
plastik
26. 01. 2009 20.08
Nimamo politika,ki bi imel toliko poguma.Vsakemu gre samo za sebe.Moeali bomo zapet:Levkup,levkup uboga gmajna........
unja1m
26. 01. 2009 19.06
pajkice gor pa aufbiks
gjuro007
26. 01. 2009 18.28
Re: nivazn ..kaj ko kupiš knjigo te avtomatsko včlanijo v SNS???...mislim; ne bi raje, hvala...sem ga mel včeraj pri "24ur" dosti v onem debatnem klubu al kaj je že tisto...še dans nimam apetita...hebal jih baletan...
gjuro007
26. 01. 2009 18.26
Re: Alex62 Zdaj....ni mi jasno....teh "62"...to je število let?...ali morda IQ???...mislim; kake finte...kaj za take sestavke te plačajo???...si agitator, agitprop ali kaj podobnega????....al si dejansko tak premaknjen????...mislim; kakšen poet se skriva v tebi...navdih pa to...lahko bi državnikom govore pisal, bemti....pazi ti samo to: "našega trpečega naroda" ali pa "pobesnelo podivjane hrvaške horde" in "pred vrati omikanega in civiliziranega sveta"...kje te najdeš to???...maš kaki priročnik odprt, ko pišeš te traparije????....adijo pamet...
alex62
26. 01. 2009 17.15
Ja, že takrat, ko je Borut v koncu decembra 2008 začel razkazovati "mišice" sem čutil, da je to spet ena izmed "nateg" s katero bo zmanjšal slovensko ozemlje. Nič novega v zgodovini našega trpečega naroda. Če bi dovolil referendum, bi pobesnelo podivjane hrvaške horde še dolgo ostale pred vrati omikanega in civiliziranega sveta! "Demokrati" takšne in drugačne usmeritve se zavedajo, da so voljeni za 4 leta in si po "slovensko ali socialno" prizadevajo za svoje lastne koristi... Janša je smradil Slovenijo 4 leta, Pahor jo je dokončno usmradil v 3 mesecih. Referendum!!!!
mileni
26. 01. 2009 16.50
bogi zlovenci
nivazn@gmail.com
26. 01. 2009 16.46
Prečitajte knjigo ZAMOLČANA ISTRA.Kdor bo popusti pri vstopanju HR v EU in NATO na slovenskem političnem prostoru nima kaj iskati.Ne samo političnem ampak nasploh v SLO.
prosper
26. 01. 2009 15.17
pozdrav vsem komentatorjem. trakavica se vidim zelo uspesno nadaljuje
alex62
26. 01. 2009 15.11
Vse skupaj KREPKO SMRDI! Kje je sedaj umik spornih dokumentov?? Kaj spet delajo naši "parlamentarni posranci"? Počasi bo dovolj tega kupčkanja z narodnimi interesi in njihovimi žepi! Hočem referendum tako za pridružitev ustašev v NATO kot tudi v EU!
x-man77
26. 01. 2009 14.28
porka.malorka26.01.2009, 13:500 mileni drago moje govedo.srbsko Pri natu vam bomo DOVOLILI da se učlante tako da vas bodo politiki pomirili z nato ko bomo dobili nazaj ukradeno zemljo za dovolenje zavaš vstop v EU Kar se patiče slovenskeganaroda stenampreprosto fouš. ker smo bolj sposobni od vas.Smo v EU,NATU,Imamoevro,kvalitetno idustrijo In v tem leži ves vaš čar. foušija vas daja Normalna reakcija človeka, ki je besen da govori neumnosti in se ne zaveda kaj govori! Kaj ti je pozitivnega prinesel Nato in EU, razen prestiža da ste članica, to je vse!¨Članarina na dolgi rok pa pomeni kot, mlinski kamen za plavalca! Omenil si evro? Nisi omenil 50% inflacijo, ki je nastala ob uvedbi omenjene valute! Omenil si kvalitetno industrijo; a ti gledaš novice? Vsak dan odpuščanja in verjel ali ne še hujše bo! Nato,2.: Država se bolje izpostavlja teroristom v tem članstvu, kot drugo pa nima smisla žrtvovati svoje vojake v "mirovnih misijah" za KORPORACIJE! Mene foušije prav nič ne daje, ker v teh stvareh vidim več slabih stvari kot dobrih, drugače pa upam da imaš prav in da nam bo EU in Nato prinesel vse te dobrote in da bomo lahko samo še rasli na vseh področjih in da nam bodo lahko tudi drugi zavidali, "kot vam mi sedaj zavidamo" !
skledarica
26. 01. 2009 14.25
Grki so blokirali Makedonijo samo zaradi IMENA (ne zaradi ZEMLJE). Pa o tem nihče, ne bev ne mev!
porka.malorka
26. 01. 2009 13.50
mileni drago moje govedo.srbsko Pri natu vam bomo DOVOLILI da se učlante tako da vas bodo politiki pomirili z nato ko bomo dobili nazaj ukradeno zemljo za dovolenje zavaš vstop v EU Kar se patiče slovenskeganaroda stenampreprosto fouš. ker smo bolj sposobni od vas.Smo v EU,NATU,Imamoevro,kvalitetno idustrijo In v tem leži ves vaš čar. foušija vas daja
petdan
26. 01. 2009 13.27
Ni mi jasno zakaj noben slovenski politik ne vpraša hrvaških politikov, naj nam pokažejo na zemljevidu Nekdanje Jugosllavije Savudrijsko valo. Badinterova komisija je že zdavnaj odločila, da veljajo meje iz bivše Joguslavije. Torej takrat smo imeli Piranski zaliv in prosti izhod na odprto morje. Še bolj škandalozno je dejstvo, da so hrvati parcele , ki so vpisane v piransko zemljiško knjigo enostransko in svojevoljno prepisali v svojo zemljiško knjigo v Bujah. Kaj jim vsega tega res nismo sposobni dokazati ? Zakj bi morali na neko mednarodno sodišče, če so pa stvari dokazljive in jasne. Kateri slovenski politik bo zbral toliko moči, da bo to hrvatom tudi predočil.
weber1
26. 01. 2009 13.24
Da se neboste čudili...Žbogarjeve korenine so na Hrvaškem...
theta
26. 01. 2009 13.23
mobius: nemci so bili avstrijci, preden so v 19. stoletju dobili državo sicer pa: za rešitev bosta morali popustiti obe strani, ne samo ena za to je verjetno najprimernejša arbitraža