Slovenija
Oglas

Debelost je bolezen

Ljubljana, 24. 07. 2013 09.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Hujšanja se je treba lotiti premišljeno, zdravo in dolgoročno. Če nismo prepričani ali ne vemo, kako, pa je najbolje poiskati strokoven nasvet, še posebej, če je vaš indeks telesne mase večji od 30.

Vzroki, zakaj pridobivamo težo, so lahko zelo različni. Vzrok je tako lahko nepravilno razporejanje obrokov čez dan, lahko je vzrok prekomerno uživanje sladkarij ali premastne hrane, lahko je težava tudi, da zaradi pomanjkanja časa polovico dneva stradamo, nato pa se zvečer prenajedamo, pa še in še bi lahko naštevali.

Dr. Andrej Kravos, specialist splošne medicine
Dr. Andrej Kravos, specialist splošne medicine FOTO:

Kot pravi dr. Andrej Kravos, specialist splošne medicine, v današnjem načinu življenja, ko je pogosto veliko premalo gibanja, enostavno zaužijemo preveč predvsem energijsko goste hrane, ki velikokrat ne vsebuje veliko vitaminov in antioksidantov. "Ključna napaka, tako pri moških kot tudi pri ženskah, je to, da še vedno dobimo 40 do 50 odstotkov energije iz zaužitih maščob, kar je odločno preveč. Teh je navadno veliko v hitri prehrani. Velika napaka je, da ne zajtrkujemo in da jemo pozne ali obilne večerje. Tudi obrokov navadno ni 4 do 5, kot je priporočeno. Pri pripravi hrane je še vedno preveč cvrtja, pohanja, pečenja na maščobi in uporaba omak, kjer se lahko skriva veliko kalorij," pravi. Ključ je torej v spremembi prehranjevanja, rednem gibanju in izogibanju stresnim situacijam.

Kako se lotimo hujšanja?

NUPO izdelek
NUPO izdelek FOTO:

Preden se lotimo hujšanja, si moramo najprej postaviti cilje, pravi dr. Kravos. Če želimo spremeniti način prehranjevanja, se moramo najprej pozanimati, katera hrana je sploh zdrava. "Seveda pa pravilni način prehranjevanja ne zahteva zgolj pravilnega izbora živil, pač pa tudi pravilno sestavo obrokov, pravilno pripravo in pravilen režim prehranjevanja," pojasnjuje dr. Kravos. Druga zadeva, s katero je hujšanje bolj uspešno, njegov učinek pa dolgotrajnejši, je redna telesna aktivnost. "Gibanje mora vključevati tako anaerobno kot tudi aerobno vadbo, kot so npr. hoja, tek, kolesarjenje ali plavanje. Pomembne so tudi vaje za gibljivost, koordinacijo, ravnotežje in vaje za mišično moč. Kljub temu je pri hujšanju ključnega pomena prav aerobna telesna vadba, ki naj bi trajala vsaj 30 minut skupaj brez ogrevanja in ohlajanja. Ravno takrat namreč začne naše telo črpati energijo iz maščobnih zalog, kar je tudi cilj hujšanja," pravi. Kot še dodaja, je nujno potrebno, da oseba, ki se loti hujšanja, reši tudi svoje osebne težave. "Ljudje imajo pogosto težave z obvladovanjem stresa, nizko samopodobo, socialnim umikanjem in podobno. Če želi bolnik dolgoročno uspeti, mora razrešiti tudi te težave in pri tem je ključna vloga strokovnjakov, ki mu lahko nudijo pomoč. V proces hujšanja se tako pogosto vključujejo tudi psihologi, ki pomagajo pri reševanju težav globljega izvora."

Nina pred začetkom hijšanja in potem
Nina pred začetkom hijšanja in potem FOTO:

V Sloveniji je veliko dobrih programov, ki so lahko v pomoč pri hujšanju, zdravnik pa priporoča naslednje: ''V številnih večjih zdravstvenih domovih so na voljo tudi brezplačne delavnice CINDI. Kdor pa se v skupini ne počuti najbolje, pa se lahko odloči za individualne programe, ki jih je prav tako veliko." Poleg tega zagovarja tudi hipokalorične diete, ki so prav tako uspešne pri hujšanju."

Kot pravi Kravos, so tudi kratkotrajne nizkoenergijske diete varne in učinkovite. Diete, ki temeljijo na znižanem kalorijskem vnosu, lahko ločimo na nizkoenergijske diete (800–1200 kcal/dan) in zelo nizkoenergijske diete (< 800 kcal/dan). Slednje trajajo le nekaj tednov do mesecev in so primerne za ljudi z indeksom telesne mase (ITM), višjim od 30, ki jim kljub spremembi prehranjevanja in telesni vadbi ni uspelo shujšati. Tovrstna dieta pa ni primerna za nosečnice in doječe matere ter otroke in najstnike (razen v primeru posebnih vodenih programov hujšanja). Posebna previdnost je potrebna tudi pri starejših in pri ljudeh z resnimi bolezenskimi znaki ali tistih, ki jemljejo zdravila za obvladovanje kroničnih bolezni. Pri teh je posvet z zdravnikom nujen.

Miha je shujšal s pomočjo izdelkov NUPO.
Miha je shujšal s pomočjo izdelkov NUPO. FOTO:

Ključno je, da znamo pri nizkokaloričnih dietah izbrati pravi izdelek. Druga metoda hujšanja je zelo nizkoenergijska dieta oz. to je relativno kratkoročna dieta s hitro izgubo telesne teže (1,4–2,5 kg/teden), pri čemer uživamo vso hrano v obliki polnovrednih nadomestkov obroka. Ti morajo biti seveda temu primerno osnovani, saj nam v obdobju hujšanja predstavljajo edini vir prehrane. Kravos ob tem opozarja: ''Večina izdelkov, ki jih lahko najdemo na policah pod imenom nadomestila obroka, ni primernih za zelo nizkoenergijsko dieto, saj ne vsebujejo vseh hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za normalno delovanje v obdobju hujšanja; najmanj 50 g beljakovin, cca 50 g ogljikovih hidratov in cca 10 g vlaknin dnevno pa tudi esencialne maščobne kisline, vitamine in minerale. Ključno je, da znamo pri takšnih dietah izbrati pravi produkt, ki ga podpira zdravstvena stroka, ima dokazane učinke v kliničnih študijah ter vrsto zadovoljnih uporabnikov.''

Prehrambni nadomestki – da ali ne?

Farmacevtka mag. Ana Kroflič
Farmacevtka mag. Ana Kroflič FOTO:

Na trgu obstaja nešteto prehrambnih dodatkov in nadomestkov obrokov, krem, čajev, tablet in drugih preparatov, ki obljubljajo neverjetno izgubo kilogramov v neverjetno kratkem času. Da bi dosegli zdravo telesno težo in jo tudi obdržali, moramo vzdrževati ravnovesje med vneseno in porabljeno energijo. Formula je enostavna. Če želimo izgubiti težo, moramo porabiti več energije, kot je v telo vnesemo. Pri tem je treba paziti, da v telo vnesemo vse potrebne snovi, tako beljakovine kot tudi ogljikove hidrate, vlaknine, vitamine, minerale in maščobe. "V nasprotju z mnogokaterim prepričanjem, da med samo dieto ogljikovih hidratov sploh ne potrebujemo, je dejstvo, da so tudi ti nujno potrebni za nemoteno delovanje naših možganov. Tako naše telo tudi med dieto nujno potrebuje približno 50 g ogljikovih hidratov, najmanj 50 g beljakovin in vsaj 10 g vlaknin dnevno ter tudi esencialne maščobne kisline, vitamine in minerale," poudarja farmacevtka mag. Ana Kroflič. "Tudi dietna prehrana Nupo je dobra možnost pri hujšanju, saj je podprta s kliničnimi študijami in registrirana na Ministrstvu za zdravje kot dietetično živilo za posebne zdravstvene namene za paciente z indeksom telesne mase večjim od 30 za uporabo kot edini vir prehrane v zelo nizkoenergijski dieti," dodaja dr. Kravos. "Narejena je iz naravnih živil, ne vsebuje nobenih gensko spremenjenih organizmov, brez glutena in prilagojena je tako, da vsebuje optimalno količino posameznih hranilnih snovi in vitaminov. Obenem se ni potrebno ukvarjati z izračunavanjem kalorij v hrani, saj se za vsak izdelek dobro ve, koliko energije vsebuje."

Kot pojasnjuje mag. Kroflič, "šest obrokov Nupo dietnih živil zadosti dnevnim potrebam organizma po vseh hranilih. V prehodnem obdobju hujšanja z zelo nizkoenergijsko dieto, ki je primerna za posameznike z indeksom telesne mase večjim od 30, se lahko tako prehranjujemo izključno z Nupo dietnimi živili, kasneje pa jim dodajamo še običajno polnovredno hrano, dokler ne dosežemo želene telesne teže." Cilj vsake diete seveda ni le izguba odvečnih kilogramov, temveč navaditi se na večkratdnevno prehranjevanje in v svoj vsakdan vključiti tudi telesno aktivnost.

In kako po koncu hujšanja?

NUPO izdelek
NUPO izdelek FOTO:

Tudi ko ne hujšamo, je dobro zaužiti vsaj 4 do 5 obrokov dnevno. Dan začnite z zdravim zajtrkom in ga zaključite z zdravo lahko večerjo, ki jih lahko zaužijete tudi v obliki Nupo nadomestil obroka ploščic ali napitkov v tetrapaku, saj vsebujejo le okoli 220 kcal. Namesto sokov pa si raje privoščite nesladkan čaj ali vodo. Optimalno bi bilo, če bi v obdobju, ko ne hujšamo, na dan zaužili 55-60 odstotkov ogljikovih hidratov, pri čemer je dobro, da je čim več sestavljenih, 20 do 30 odstotkov naj predstavljajo maščobe in 10 do 15 odstotkov beljakovine. "Prehrana naj vsebuje tudi veliko vitaminov in antioksidantov ter balastnih snovi," pravi dr. Kravos. Zaradi občasnih pregreh se vam izgubljeni kilogrami zagotovo ne bodo vrnili nazaj, le pazite, da ostanete pri zmernih količinah in ne pozabite na redno gibanje. Pa ne pozabite – za potešitev želje po sladkem zadostuje že košček čokolade ali dva, ne pa cela tablica. Na voljo vam je tudi že vrsto zdravih prigrizkov s katerimi se lahko posladkate brez slabe vesti, med drugim tudi slastni Nupo snack bar (rezina).

Uspehi pri hujšanju so zelo različni. Debelost je kronična bolezen in temu primerno jo je treba tudi obravnavati. Prava pot do uspeha na poti izgube kilogramov pa je zagotovo sprememba življenjskega sloga, katerega začetek je lahko tudi kratkoročna zelo nizkoenergijska dieta, saj posamezniku pomaga skozi 6 polnovrednih a lahkih obrokov spremeniti prehranjevalne navade dolgoročno, tudi ko prične s kombinacijo z ostalo zdravo prehrano. Pri temu je posamezniku v veliko pomoč lahko tudi sistem polj, del Nupo koncepta, ki je bil razvit na Inštitutu za nutricionistiko na Danskem in je orodje, ki vam lahko pomaga, da se ustrezno poučite o hranilnih vsebnosti hrane po produktih, kategorijah in količinah, ki jih je smotrno zaužiti. In ker je sistem polj fleksibilen, si lahko prehranski režim prikrojite tako, da si boste še vedno lahko privoščili tiste priboljške, brez katerih enostavno ne morete. Sistem polj lahko uporabljate tudi po tem, ko ste želeno težo že dosegli in jo želite le vzdrževati, zaključuje farmacevtka mag. Ana Kroflič.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni