Slovenija

Višji DDV prinaša višje cene. Kaj vse bo dražje?

Ljubljana, 01. 07. 2013 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Špela Zupan/STA
Komentarji
736

Zaradi dviga DDV so občutno dražja goriva, višji bodo zneski na položnicah za odvoz smeti, vodo, elektriko in telefonijo. Podražili so nekateri gostinci in trgovci. Morebitna podražitev železniških prevozov pa ni povezana z DDV.

Splošna stopnja davka na dodano vrednost se je zvišala z 20 na 22 odstotkov, znižana pa z 8,5 na 9,5 odstotka.

Splošna stopnja davka na dodano vrednost (DDV) se je zvišala na 22 odstotkov, znižana pa na 9,5 odstotka. Višje so nabavne cene blaga, zato so trgovci in drugi ponudniki ali dvignili cene ali bodo sami nosili strošek DDV. Ob tem opozarjajo predvsem na izredno težke razmere na slovenskem trgu, zaradi katerih že tako ali tako životarijo iz dneva v dan.

Izredna podražitev goriv

Za rezervoar goriva bo treba odšteti še več denarja.
Za rezervoar goriva bo treba odšteti še več denarja. FOTO: Dare Čekeliš
Če se bo celotno zvišanje DDV prelilo v cene, to za povprečno družino, ki porabi 250 do 260 evrov na mesec, pomeni dodatnih 2,30 evra stroškov. Premierka Alenka Bratušek

Zaradi dviga DDV so občutno dražja goriva. Za liter najbolj prodajanega 95-oktanskega bencina je treba odšteti 2,4 centa več in bo 1,495 evra. Liter 100-oktanskega bencina je 1,519 evra, kar je 2,5 centa več kot doslej. Liter dizla je dražji za 2,3 centa in je 1,366 evra, liter kurilnega olja je 0,986 evra, kar je 1,6 centa več kot doslej. Liter avtoplina je dražji za 1,2 centa in je po novem 0,747 evra.

Dražji so nekateri izdelki v trgovinah

V Merkurju zagotavljajo, da se ne bodo podražili izdelki, ki jih njihovi kupci najpogosteje kupujejo, druge cene bodo sproti prilagajali, "pri čemer bomo sprva iskali prihranke na drugih mestih". V Big Bangu cene po novem vključujejo višji DDV, nekaj izdelkov se je podražilo.

S 1. avgustom bo za deset odstotkov dražja še registracija vozil, že lani so znižali socialne transferje in plače javnim uslužbencem, zvišali trošarine in zamrznili pokojnine. In ideja o kriznem davku, po katerem bi bili obdavčeni vsi prihodki, še ni pozabljena.

V Sparu Slovenija se bodo o podražitvah odločali od izdelka do izdelka posebej, v Mercatorju je nekaj izdelkov prilagojenih na novi DDV. V Žitu ne bodo dvignili veleprodajnih cen izdelkov do njihovih poslovnih partnerjev, podražitev ne bo niti v Pekarni Hlebček.

V nekaterih gostilnah višje cene

V Gostilni Vovko, kjer ne bodo dražili, opozarjajo, da krizo v zadnjih mesecih občutijo še močneje, da v 36 letih njihovega poslovanja še ni bilo tako težke situacije. Podražitev ne načrtujejo niti v gostilni Pri Obrščaku. V Domačiji Šajna cen niso spreminjali od leta 2008, medtem pa so se vse surovine krepko podražile. Zdaj so pri njih dražje mesne jedi in nekatere pijače.

V sekciji za gostinstvo in turizem pri Obrtni zbornici Slovenije menijo, da je vsak dvig cen v času krize zelo problematičen in lahko pomeni takojšen upad gostov oziroma prometa, saj je konkurenca na trgu zelo velika. Nekateri poslovni subjekti, ki so imeli že do sedaj cene na meji rentabilnosti in niso imeli dovolj sredstev za vlaganja v razvoj, bodo imeli ob dvigu DDV še večje težave, opozarjajo.

Položnice za komunalo bodo večinoma višje

V Javnem Holdingu Ljubljana nameravajo podražiti cene storitev podjetij Vodovod-Kanalizacija in Snage. Tudi končne cene toplote in za dobavo plina Energetike Ljubljana bodo višje.

Odvoz smeti bo dražji.
Odvoz smeti bo dražji. FOTO: Thinkstock
Na Trgovinski zbornici Slovenije dvig DDV ocenjujemo kot neprimeren ukrep, ki bo v razmerah upadanja domače potrošnje vplival zlasti na psihologijo kupcev. Ocenjujemo, da se bo obseg potrošnje še dodatno znižal in negativno vplival na rast BDP. Škoda, ki jo bo utrpela trgovina, kot tudi celotno slovensko gospodarstvo, pa utegne biti večja od pričakovanih učinkov dviga DDV za slovenski proračun.

V Komunali Tržič se bodo cene komunalnih storitev povišale za odstotek. V Komunalah Kranj, Ptuj, Sevnica, Nova Gorica, Metlika in Radovljica bodo zneski na položnicah višji za DDV, v Komunali Novo mesto sta za 0,92 odstotka dražja voda in odvoz smeti. Komunala Tolmin ne bo spreminjala obstoječih cen.

Javni prevoz večinoma ne bo dražji, morda z izjemo železnic

Na Slovenskih železnicah so pojasnili, da bi se morale po načrtih cene vozovnic v notranjem prometu do 1. marca povišati za 12 odstotkov, a se niso, zato so imeli izpad predvidenih prihodkov. Maja letos so zato gospodarsko ministrstvo zaprosili za dvig cen za devet odstotkov s 1. julijem, kar pa ni povezano z višjim DDV. Datum morebitne podražitve bo v končni fazi odvisen od sklepa vlade.

V Alpetourju se bodo za odstotek podražili občasni in posebni prevozi, oglasni prostor na avtobusih bo dražji za dva odstotka. Redni avtobusni prevozi, mesečne vozovnice, postajne storitve, turistični aranžmaji, izleti, potovanja se ne bodo podražili.

Prevoz z Ljubljanskim potniškim prometom ne bo dražji. V Arrivi Dolenjska in Primorska, nekdanji Veolii Transport, ne bodo višali cen, prav tako ne bodo dražji letalski prevozi Adrie Airways, niti v Taxi Plusu ne bodo dražili. Mestna občina Ljubljana ne bo dražila parkirnin.

Več denarja tudi za elektriko

Zneski na položnicah za električno energijo bodo v povprečju višji. V Elektru Celje pravijo, da bo končni znesek na računu za kupca višji kot posledica višjega DDV. Njihovi odjemalci medtem že zmanjšujejo porabo in prehajajo v termine z nižjo ceno.

Čeprav bodo imeli zaradi dviga DDV v Elektro Energija stroške za ustrezno prilagoditev informacijskega sistema, bo neto cena električne energije nespremenjena, znesek na položnici pa bo višji za dva odstotka. Cene elektrike Gen-i in Elektra Maribor se ne spreminjajo, zneski na položnici bo višji zaradi DDV.

V Elektru Primorska so naredili popravke cenikov, ki izhajajo iz zvišane stopnje DDV. Njihov povprečni odjemalec dvotarifnega merjenja bo imel za 0,88 evra višji znesek na položnici, njihovemu povprečnemu odjemalcu enotarifnega merjenja pa se bo znesek na položnici zvišal za 0,80 evra.

Več bomo odšteli za telefon

Višji bodo zneski na položnicah, verjetno se bodo podražile tudi počitnice.
Višji bodo zneski na položnicah, verjetno se bodo podražile tudi počitnice. FOTO: Thinkstock
Dvig DDV bo zagotovo prispeval k zmanjšanju povpraševanja, kar ni dobro za nikogar. Pogrešamo aktivnosti za dvig povpraševanja, saj oživitve gospodarstva ni brez potrošnikov. Predsednica Zveze potrošnikov Slovenije Breda Kutin

Višji bodo zneski na položnicah za telefon. V Si.mobilu so novo stopnjo davka začeli obračunavati z današnjim dnem. Sicer ohranjajo povsem enako neto ceno storitev, ki pa so namesto z 20- obdavčene z 22-odstotnim davkom. Izjema so določene storitve, pri katerih so za dva odstotka znižali neto ceno in ohranili enako bruto ceno.

V T-2 so se klici podražili sorazmerno z dvigom davčne stopnje, naročnine pa niso višje. V Telekomu Slovenije zagotavljajo, da bodo cene storitev v največji možni meri prilagodili, tako da velika večina njihovih uporabnikov ne bo občutila spremembe. Cene paketov, akcijske cene blaga, mobilnih telefonov bodo nespremenjene, nekaj bo minimalnih podražitev.

Kmalu bodo tudi dražje počitnice

V Kompasu za zdaj ne predvidevajo podražitev, lahko pa se dvignejo cene aranžmajev predvsem zaradi višjih cen v hotelih, prevozov in tako dalje, ki so odvisni od globalne podražitve surovin. Gorivo in hrana sta ključni surovini, ki najbolj vplivata na ceno turističnih storitev, so pojasnili. Opozorili so še, da bo dvig DDV na dolgi rok zagotovo prinesel določene podražitve.

Frizerji večinoma ne bodo dražili

Stevo Pavlovič iz Stevo frizerske hiše je zatrdil, da ne bodo povišali cen oziroma podražili storitev. Poudaril pa je, da vsaka dodatna obremenitev, tako konstantno višanje prispevkov kot višanje davka, močno vpliva na pogoje poslovanja, ki so vedno težji. V Frizerskih salonih Simple ne bodo dražili storitev, cene prodajnih izdelkov pa se bodo povprečno dvignile za dva odstotka. V Lassani tudi ne bodo prenašali DDV na stranke, zato ne bodo dražili.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (736)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Janja Dular 1
02. 07. 2013 15.31
"Lažja" civilizacija Danes smo kot družba še vedno “potopljeni” v potrošništvo, ki nakupovanje postavlja v središče ekonomskega sistema družbe. http://za-misli.si/kolumne/rok-kralj/1067-qlazjaq-civilizacija
ROMELS
02. 07. 2013 15.26
+5
Zanima me katera, štiričlanska, družina v sloveniji zapravi samo 250 evrov na mesec. Ta pa res ponižuje slovence.
Jure Polz
02. 07. 2013 15.16
+4
da oemnim da bo 1.2014 nove podrazitve lopoviiiiiii
dule100
02. 07. 2013 14.35
+10
Pa kaj se razburjate raja ! Oni to delajo z nasmehom ! Torej smejte se !
3.142
02. 07. 2013 14.30
+2
Zombijem večna hvala. Paraziti vampirski.
LAKOCEMO
02. 07. 2013 14.46
+0
hondica
02. 07. 2013 14.47
+3
Samo ne Sloveniji, ker je kmalu ne bo več.
šejest
02. 07. 2013 14.04
+16
Še en dokaz več, da za politike 100% velja da višja izobrazba ne pomeni nujno tudi višjo inteligenco in razum. Bravo, Lenčica, ti že veš kako iz krize, a ne? Boš iz siromakov brezdomce naredila. Čestitke! Kar tako naprej... Za bruhat...
Justiceiscoming81
02. 07. 2013 13.17
+18
prosim če daste to novico pod ČRNO KRONIKO, ker edino tja spada...
LAKOCEMO
02. 07. 2013 15.19
+2
mismotu
02. 07. 2013 12.28
+10
Kje ste " GOTOF JE " ??
hondica
02. 07. 2013 14.41
+4
Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha
hondica
02. 07. 2013 14.47
+2
Zombi tu, Zombi tam, skočimo na drugo stran, vsak naj pleše kakor ve ker to je Zombi dance. Zombi tu, Zombi tam, skočimo na drugo stran, plešimo in ploskajmo, ker to je Zombi dance.
LAKOCEMO
02. 07. 2013 15.07
+3
v cerkev tudi treba postavit blagajne za ddv
kimg
02. 07. 2013 12.21
-1
Trgovci ne verjamem, da bodo lahko tako drastično zvišali cene ker je konkurenca prevelika in ker smo potrošniki postali vse bolj zahtevni in preračunljivi. In pri tako majhnem trgu je normalno da se spremembe cen takoj opazi. Pa še nekaj je zelo pomembno, kupci vse bolj gledajo na dodane vrednosti in pluse, ki jih trgovci ponujajo in tukaj takoj večina njih odpade. Največ prednosti zagotovo nudijo pri Tušu, ostali zaostajajo, največ pa bodo zagotovo izgubile manjše trgovske hiše, vsaj na dolgi rok sigurno. Se pa strinjam, da bodo v nekaterih drugih sektorjih spremembe cen občutne...
grundža
02. 07. 2013 12.19
+7
morate vedet da filk ne gre na ulice zato, ker so te razmere najbolj udarile vaškega človeka, ki živi na deželi, ima kakšen hektar zemlje in kakšno štalico da si v njej gor spravi kakiga prašička da ne rabi pol mesa kupovati, da ima kaj gozda..... ker ljudje v mestih imajo ponavadi stanovanje, plačujeo najemnine in stroške, pa je to to. Na vasi je pa drugače, vse moraš sam oskrbovati pa use, sam če gledamo kako nam delajo, je to katastrofa. že zdaj je pri nas v bližini velik ljudi ki komaj gredo z mesca v mesec..... ta sistem se bo moral nekje porušit. ker ta sistem pomeni, dajmo jih do konca. ker če do zdaj ni blo nič odziva, še ga zdaj ne bo. admin vsaj enkrat ne rabiš zbrisat komentara
malinom
02. 07. 2013 11.08
+16
Upam, da res ne, katastrofa od vladnega aparata, državljani pa večinoma ne bodo imeli niti za trolo do parlamenta, da sploh bi kakorkoli protestirali, kaj šele ljudje, ki životarijo na obrobjih, na podeželju, kje v odročnih vaseh. Tam jih še poštar komajda obišče. Žalostna je slika povprečnega državljana, nanj so sedli vsi: dokapitalizacija bank, bolnic, JU, kompletna pokojninska blagajna z vračili za nazaj , pa obljubljenih skoraj 400 mio Grčiji za lon in še kaj - v financah je lepo napisano in bl na uč zračunano pride skoraj minimalna plača na vsakega državljana v tem letu, da trenutno založimo oz rešimo trenutnega stečaja vse goljufe, nesposobneže, kriminalce in tajkune. Če narobe računam hvala za popravek komurkoli, ki ima bolj točne podatke ampak to pomeni za enega in edinega hranilca 4-članske družine znesek x 4 cca 3200 evrov!!! Abotno! Žal nimam lepših besed, s to mojo privzgojeno in prekleto poštenostjo na koncu ne bo niti za polovico položnic, penzija je že imaginarna postavka, ker tako slaboumne poteze predstavnikov ljudstva morajo voditi v propad, proteza za zobe je postala skoraj pravljična želja, obeta se odpoved po nekaj valih odpuščanj in naj imam sploh kako lepo besedo? Spet jovonanovo v borbo za preživetje.....pa že mladina nima kam in kako in nobene porspektive, večina. Cca 850 000 zaposlenih v SLO pokriva vse ostalo, od tega jih je več kot pol nekje na minimalcu ali pod njim, v glavnem gospodarske dejavnosti... naj crknemo, da še te prigarane in od ust odtrgane nepremičnine pobašejo zgoraj našteti? Hej, ko bo raji prekipelo, naj JU raje preventivno postavi pleksi steklo pred pročelja svojih marmornatih, ektravagantnih fasad in preko svojih terencev, kolone z iztegnjenimi rokami se bodo slej ko prej pojavile direktno pred izhodi-vhodi javnih stavb, parlamenta, občin - bolj v sramoto lastni domovini. Vdih.... izdih ....sonce sije.... pritisk naj pade...
urmek
02. 07. 2013 09.42
+1
Frizerji itak ne izstavljajo računov!
MARK AUREL
02. 07. 2013 09.45
+3
urmek
02. 07. 2013 10.11
-1
Jaz še nikoli nisem dobil konkretnega računa samo nek liste z zneskom.
3.142
02. 07. 2013 14.34
+3
Ta šivilja ne dela drugega kot račune izstavlja...
LAKOCEMO
02. 07. 2013 14.49
-1
ja jansevci treba bo enkrat placati za delo vašga šefa
MARK AUREL
02. 07. 2013 09.24
+12
S strani vladajoče "smetane" ni volje, da bi uredila in preprečila kurupcijo v zdravstvu, še manj, da bi pobrala davke in odvzela nakradeni denar tajkunom. Kaj lahko rečeš na ta sranje, ki ga imamo sedaj. Samo davke nam vlada nalaga, grozi z zmanjšanjem pokojnin, plač, s kriznim davkom in še kaj. Naj nam poberejo vse, da se bodo lahko nažrli.
odpisan2x
02. 07. 2013 09.20
+5
včasih so dajali desetino,pa še to je bilo preveč
Pika Mika
02. 07. 2013 09.24
+10
Ja, so bli pol kmečki upori... Zdej nam pa večino poberejo, pa jih še kar prenašamo... :)))
3.142
02. 07. 2013 14.35
+5
Ude so jim trgali za 10%. Tukaj pa za 70% skupne davke še nastavljamo rito.
kawboy
02. 07. 2013 09.01
+19
Oprostite mi, ampak če je folk tako len, da še na proteste in na volitve ne more iti ja potem se nam pa res slabo piše. Namesto, da bi šli vsi na ceste in masovno protestirali proti takšnim ukrepom, ki jih izvaja vlada proti navadnim ljudem na socialnem dnu.
MARK AUREL
02. 07. 2013 09.20
+13
Se strinjam, Slovenci smo navadne ovce in tepci. Z vsem se strinjamo in vse prenesemo !
šejest
02. 07. 2013 14.09
+4
Točno tako! Dokler se ti nesposobni samooklicani liderji ne bodo počutili ogroženih, bodo še kar naprej cuzal iz naroda.
gooti
02. 07. 2013 07.48
+14
Bravo banda puntarska...ki ste sedaj
mismotu
02. 07. 2013 12.28
+3
Googlebot
02. 07. 2013 07.46
+10
s tem bomo omogočali da bo javni sektor še malo bolj izmolzel delavski razred! Nakradi kolikor se še le da! Bravo politiki in zakaj to delajo? Ja gredo do konca!
bkaval
02. 07. 2013 08.02
+4
zemljemerec
02. 07. 2013 07.26
+17
Moje življenje je zaradi teh 2% dražje za 50 €. Ali boste sedaj dvignili plače in pokojnine tudi za 2% ?
Demirel
02. 07. 2013 07.40
+5
bkaval
02. 07. 2013 08.04
srebrnibreg
02. 07. 2013 08.31
-2
Pri tako veliki plači ti ne bo hudega. Kaj bodo tisti, kateri imajo eno tretjino tvojega dohodka.
tej?i30
02. 07. 2013 07.23
+15
bomo pa v avstrijo hodli po nakupe pa tankat!! ni panike!
bkaval
02. 07. 2013 08.04
+3
malinom
02. 07. 2013 11.11
+3
blagor vam, ki ste v bližini meje, imate vsaj izbiro
grundža
02. 07. 2013 12.21
-1
eni pa gremo tankat na hrvaško, ki jo imamo blizu
LAKOCEMO
02. 07. 2013 15.23
+2
se prepoceni je bencin saj se 30 % ljudi vozi brezveze
Vinnur
02. 07. 2013 20.17
ŠE PREMALO SI POVEDAL ,AMPAK KAR JE RES ,JE RES !!!!
SMRDIsmrdiSMRDI
02. 07. 2013 07.10
+19
Me pa veseli, da cena zraka ostaja nespremenjena. Samo do kdaj me zanima?